Mac Mini (Late 2012) ili Mac Mini (2020)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini (Late 2012) ili Mac Mini (2020)

07.05.2020 | 18:36
dpasaric kaže:
Zato ja toliko volim towere, tamo pukneš karticu iz lokalne PC trgovine i radiš dalje...

To nije u Apple duhu!
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.05.2020 | 20:00
Sva ljepota Apple ekosustava je u tome da ne trebaš puno mislit da li radi - kad radi radi uvijek jednako dobro. Kad ne radi onda je ili sitnica ili dovoljno velika stvar da izbjegavaš Apple.

Moj mini 2014 (i5, 16GB rama 2TB fusion disk, Intel Iris grafika) je od El Capitana do Cataline uredno manifestirao (i još uvijek manifestira) iritantan problem sa roza ekranom ako je spojen na HDMI, bez obzira na monitor/TV na koji je bio spojen. Problem se javljao periodički, neovisno o proizvođaču kabela ili uređaja na koji je spojen. U 9 od 10 slučajeva problem bi se pojavio nakon buđenja iz sleepa. Ponovni sleep i buđenje i problem bi nestao. Jednako tako i restart računala bi otklonio poteškoću.

Ide mi na živce još uvijek i onda sam promijenio monitor za onaj s displayport ulazom (i miniDP) te povezao računalo kabelom TB2 (miniDP) -> DP. I sad je sve ok (osim što sam izgubio jedan TB2 port.

Isprobao sam istu stvar s miniDP na HDMI adapterom i miniDP na VGA-HDMI-DVI i problem se opet javljao kod HDMI-ja. Istu stvar je netko na jabučnjaku spominjao i kod modela 2012-e i 2018, tako da sam sklon vjerovati da je do Intela prije nego do Applea. Rješenje je ne koristiti HDMI.
08.05.2020 | 01:16
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Zato ja toliko volim towere, tamo pukneš karticu iz lokalne PC trgovine i radiš dalje...

To nije u Apple duhu!

Ma slažem se da nije, ali je još uvijek zaista odličan kompromis, kada se pogledaju pare, daleko najbolji.

Ti toweri su bili "all Apple" cijeli svoj planirani radni vijek (znači za radno računalo cca 5 godina), a onda kada bi trebali u penziju se otvorila ta priča s dogradnjama van Appleove zone hardvera. I da Apple nije imao fijasko s Valjkom, nego nastavio štancati towere, vjerojatno bi i NVIDIA i drugi nastavili nuditi kartice za Mac i pisati firmware updatee i sve ostalo. Ovako je to sve bilo malo partizanski, ali super odrađeno, a community za Mac Pro 5,1 je valjda najjači od svih modela ikada.
08.05.2020 | 01:18
@Daddo vidim da nisi pročitao što sam napisao par poruka niže:

"Roza ekran na Miniju je česta stvar ako je monitor spojen putem HDMI priključka i to na neki jeftin monitor ili TV. Rješenje je koristiti nešto drugo, a ne HDMI ili na netu naći ispravan kolor profil, to sređuje sve probleme. Da, znam da ne izgleda logično, ali tako je, to je neki bug oko HDMI standarda, a ne hardverski kvar. Pogotovo je to bio slučaj na Philips uređajima."

I o tome smo već pisali. Imali smo isti problem u Kreativnom na oba Minija - jedan 2012 i drugi 2014. Prvi je problem imao sam s Philips TV-om, na Samsungu je ok, a drugi s nekim lijevim monitorom. U oba slučaja problem je sredio ispravan kolor profil.
  • Daddo
  • Posjetitelj
08.05.2020 | 06:33
Davore, naravno da sam pročitao što si napisao par poruka niže. I drago mi je da su vam “ispravni kolor profili” riješili problem. U temi u kojoj smo zadnji put pisali o problemu rozog ekrana, napisao si isto to. I ja sam aplicirao ispravni kolor profil i (nakratko) riješio problem. Profil nisam mijenjao, a problem se ponovio.

Dakle, iz mog iskustva, sa 2 monitora (različitih proizvođača) i podešenim ispravnim kolor profilom, nisam (trajno) riješio problem. U međuvremenu sam promijenio monitore i način spajanja pa ne mogu reproducirati ti problem kako bih te uvjerio u ovo što pišem.
09.05.2020 | 03:41
Glavno da je problem sređen, ovako ili onako! Nama je to sredilo problem, a i mnogima na netu, ali jednako je moguće da to ne pomaže uvijek i u svim kombinacijama.

Ne treba previše lomiti glavu s tehnologijom, nađe se prvi zgodni workaround i idemo dalje...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, VanjusOS, Anonimci (583)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO