07.05.2020 | 20:00
Sva ljepota Apple ekosustava je u tome da ne trebaš puno mislit da li radi - kad radi radi uvijek jednako dobro. Kad ne radi onda je ili sitnica ili dovoljno velika stvar da izbjegavaš Apple.
Moj mini 2014 (i5, 16GB rama 2TB fusion disk, Intel Iris grafika) je od El Capitana do Cataline uredno manifestirao (i još uvijek manifestira) iritantan problem sa roza ekranom ako je spojen na HDMI, bez obzira na monitor/TV na koji je bio spojen. Problem se javljao periodički, neovisno o proizvođaču kabela ili uređaja na koji je spojen. U 9 od 10 slučajeva problem bi se pojavio nakon buđenja iz sleepa. Ponovni sleep i buđenje i problem bi nestao. Jednako tako i restart računala bi otklonio poteškoću.
Ide mi na živce još uvijek i onda sam promijenio monitor za onaj s displayport ulazom (i miniDP) te povezao računalo kabelom TB2 (miniDP) -> DP. I sad je sve ok (osim što sam izgubio jedan TB2 port.
Isprobao sam istu stvar s miniDP na HDMI adapterom i miniDP na VGA-HDMI-DVI i problem se opet javljao kod HDMI-ja. Istu stvar je netko na jabučnjaku spominjao i kod modela 2012-e i 2018, tako da sam sklon vjerovati da je do Intela prije nego do Applea. Rješenje je ne koristiti HDMI.