Direct Attached Storage (DAS)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Direct Attached Storage (DAS)

12.11.2024 | 14:49
Ima li tko iskustva s DAS uređajima? I da moze preporučiti nešto?

Znaci enclosure za 2-4-5+ diskova koji se spaja na USB-C / Thunderbolt direktno na PC/Mac/Linux masinu...
Obično nemaju RAID mogucnosti vec samo tzv JBOD (just a bunch od disks), sto mi je sasvim OK i često su dosta brži od NAS uređaja zbog načina spajanja.
12.11.2024 | 15:43
Iskustva nemam, ali ne vidim razlog za spajanje nekoliko diskova, direktno na usb/thunderbolt, bez RAID-a, osim ako nije baš neka specifična situacija.

Ako ti treba velika količina memorije, a brzina nije kritična, NAS (sa RAID-om) je pouzdanije rješenje, a ako je brzina kritična, onda direktno spojen RAID 0 kontroler , ili, ako ti treba i brzina i pouzdanost, RAID 5.

Direktno spajanje većeg broja diskova, bez RAID-a drastično smanjuje MTBF (srednje vrijeme do pojave kvara na disku), što znači da riskiraš gubitak podataka, a to, bez nekog valjanog razloga (npr. postojanje backup-a na drugom mediju) nije uputno raditi.

BTW DAS je Direct Attached Storage.
12.11.2024 | 15:49
Ja imam jedino iskustvo s Promise Pegasus RAID kutijama na thunderboltu. Mislim, da sam 2011 kupio prvi, Pegasus R6, koji još uvijek uredno radi. U tom razdoblju sam zamjenio diskove. Postavljeni su bili u RAID5 polje (6x2TB=10TB), jedan je otišao u digitalni nepovrat), ali sam uspio sve podatke kopirati na drugi mrežni disk i ništa nisam izgubio. Zamjenio sam ih sa 3TB diskovima, tako da je sad to u RAID 5 konfiguraciji 6x3TB=15TB.

Novi je Pegasus32 R4 (sa četiri 4TB diska), ali sa Thunderbolt 3 priključkom. Brzine su solidne, meni - kao jedinom korisniku, sasvim dovoljne.
www.apple.com/it/shop/product/HNRL2ZM/A/...fa88774aa3ba7f0d71de

Ali nemam nikakve info, kako to radi sa Win ili Linuxom.

Još jedna, ne tako mala stvar. Ovaj stari je b.p. radio na MP6.1, a kad sam uzeo MacStudio, OSX Raid-a nije našao - ni DiskUtility. Google zna sve - i našao sam neki način kako se to riješi... zaboravio sam, i nikako da stignem to provjerit... znam samo, da mi OSX svake toliko javlja, da je Promise app Legacy - i da "will no longer be supported"... Kad stignem, primit ću se tog posla na Airu, a Studia ne diram (ni update-am sistema) dok radi. Ali - pošto je u Apple store-u, mislim, da je stvar do Promise app-a, i da bi jedino to trebao poinstalirat.
12.11.2024 | 16:11
Ja sam davno imao Drobo DAS, prodao ga i kupio Synology NAS.

Diskovi su bucni, to zvizdi, brunda. Ne zelis to drzati na svom stolu

Radije razmisli o varijanti da imas neki SSD externi disk za tekuce projekte, i kada zavrsis spremas to na NAS koji je negdje malo dalje od tvog stola.

Ne znam kakvo ti je poslovno okruzenje i dal bi ti ta buka uopce predstavljala problem. Meni je to bio razlog da ga se rijesim.
12.11.2024 | 16:19
Koristim OWC 3.5/2.5" HDD dock sa TB2 i USB3 sučeljem, spojen preko TB2/TB3 adaptera na TB4 Dell monitor koji se s druge strane preko TB4 spaja s MBP 16" 2023. Prije je bio spojen TB2 na Apple 27" TB Display kojeg sam koristio s tri prethodna MBP laptopa (15" mid 2012, 15" 2015, 15" 2019). Vidim da ga više nema u ponudi, čak niti nečeg sličnog. Jako sam zadovoljan, ali očito ti ga ne mogu preporučiti kad više nije dobavljiv.
12.11.2024 | 16:58
MacPro 1.1 i natrpas brdo diskova i u podrum.
12.11.2024 | 18:26
m@xym kaže:
Iskustva nemam, ali ne vidim razlog za spajanje nekoliko diskova, direktno na usb/thunderbolt, bez RAID-a, osim ako nije baš neka specifična situacija.

Ako ti treba velika količina memorije, a brzina nije kritična, NAS (sa RAID-om) je pouzdanije rješenje, a ako je brzina kritična, onda direktno spojen RAID 0 kontroler , ili, ako ti treba i brzina i pouzdanost, RAID 5.

Direktno spajanje većeg broja diskova, bez RAID-a drastično smanjuje MTBF (srednje vrijeme do pojave kvara na disku), što znači da riskiraš gubitak podataka, a to, bez nekog valjanog razloga (npr. postojanje backup-a na drugom mediju) nije uputno raditi.

BTW DAS je Direct Attached Storage.

Razlog je nekoliko diskova koje bih htio iskoristiti, a nedovoljno prostora u PC kucistu. Sekundarni razlog je brzina jer imam iskustva s NASovima i uvijek su bili dosta spori, ili skupi ako su bili brzi

Thx za ispravak - ako admin moze editirati naslov teme molio bih ispravak.
12.11.2024 | 18:27
drlovric kaže:
Ja sam davno imao Drobo DAS, prodao ga i kupio Synology NAS.

Diskovi su bucni, to zvizdi, brunda. Ne zelis to drzati na svom stolu

Radije razmisli o varijanti da imas neki SSD externi disk za tekuce projekte, i kada zavrsis spremas to na NAS koji je negdje malo dalje od tvog stola.

Ne znam kakvo ti je poslovno okruzenje i dal bi ti ta buka uopce predstavljala problem. Meni je to bio razlog da ga se rijesim.

Imas sam jedan Netgear NAS davno i to je bilo kao avion, na kraju sam ga drzao u ostavi i od tamo sam ga cuo
Buka mi je bitan faktor, jer sve sto imam sada je nečujno.
12.11.2024 | 18:28
smayoo kaže:
Koristim OWC 3.5/2.5" HDD dock sa TB2 i USB3 sučeljem, spojen preko TB2/TB3 adaptera na TB4 Dell monitor koji se s druge strane preko TB4 spaja s MBP 16" 2023. Prije je bio spojen TB2 na Apple 27" TB Display kojeg sam koristio s tri prethodna MBP laptopa (15" mid 2012, 15" 2015, 15" 2019). Vidim da ga više nema u ponudi, čak niti nečeg sličnog. Jako sam zadovoljan, ali očito ti ga ne mogu preporučiti kad više nije dobavljiv.

Thx smayoo, vidim da OWC ima nekoliko zanimljivih stvari u ponudu pa cu pogledati malo poblize.
12.11.2024 | 18:32
jura22 kaže:

Htio bih ici u suprotnom smjeru - zamijeniti Windows PC masinu sa novim MacMini i diskove pobacati u DAS. To bi mi smanjilo clutter na, oko i ispod radnog stola.
12.11.2024 | 18:34
Nasao sam jedno zanimljvo rješenje - 4 HDD + 4 m.2 SSD, cak podrzava i RAID (0 ili 1) za (prva) 2 HDDa.
www.terra-master.com/global/products/d8-hybrid.html
12.11.2024 | 22:17
Ovaj Terramaster mi izgleda kao dobar koncept, još da ga netko složi u kućištu koje bi izgledalo kao Mac Studio, to bi bila prava stvar!
13.11.2024 | 08:31
dpasaric kaže:
Ovaj Terramaster mi izgleda kao dobar koncept, još da ga netko složi u kućištu koje bi izgledalo kao Mac Studio, to bi bila prava stvar!

To bi bio vrh! I onda ne bih uopce trebao vise razmisljati )
13.11.2024 | 18:28
ZeljkoB kaže:
jura22 kaže:

Htio bih ici u suprotnom smjeru - zamijeniti Windows PC masinu sa novim MacMini i diskove pobacati u DAS. To bi mi smanjilo clutter na, oko i ispod radnog stola.

Misli osam dda staviš MacPro 1.1 s diskovima u njemu i spojiš na mrežu.
Daljinski možeš pristupiti kompu i konfigurirati ga kako hoćeš.
Probe radi samo to napravio i vidi se kako se spajam s MBA na MP preko Screen Sharinga.
Screenshot2024-11-13at16.52.55.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 8 sati
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno
  • kupus: tako da odi na istyle.hu
  • kupus: nema apple storea u mađarskoj, istyle je tamo glavni.
  • zvone: razumijem mađarski pa zato pitam.
  • zvone: Ma naravno da sam išao na apple.hu ali ne razumijwm
  • kupus: sa*
  • kupus: pardon, par eura je skuplje ali to bi te se dostavom ispalo tu negdje.
  • kupus: hr trgovina, besplatna dostava, još je i jeftinije nego u mađarskoj
  • kupus: [link]
  • kupus: tražiš mac mini? probaj ovdje
  • drlovric: Da probas apple.hu :/
  • zvone: Da li šalju u hr i da li imaju website na engleskom?
  • zvone: Netko je ovdje spominjao mađarski apple.
  • drpongrac23: Rekao mi jedan - kad u restoranu vidiš kockaste tanjure, BJEŽI VAN!!!
  • drpongrac23: @JOHN - pogotovo teleća đigerica!!! i sve ostalo što si naveo!!!
  • JOHN: :)
  • JOHN: Možemo mi pričat o xy fensi švensi jelima, ali nema ništa do ribe, čevapa, stejkića, đigerice i dobre sarme
  • drpongrac23: @smayoo - vidi pod "Pozdrav iz kužine" :)
  • cariblanco: Dobra ideja, kiseli kupus i visoki C :)
  • smayoo: Dakle, predobro jutro svima! :D
  • smayoo: Jutro ne da je dobro, nego je fantastično! Petak, sunce, bura, puna pluća zraka i još smo za doručak imali prvi ovosezonski kiseli kupus! :D
  • Zdravac: Yes, petkom raspoloženje raste progresijski! :)
  • JOHN: Jutro svima! Zato jer je petak ili? :)
  • Bertone: Jutro i tebi :)
  • Zdravac: :) jutro svima!
  • zvone: Poslao sam im upit da vidim da li je to bug ili feature. :-)
  • Bertone: Možda im je novi izgled/raspored složio Apple AI,... njemu sve logično i jednostavno, nama sve nelogično i nepregledno :D
  • zvone: Trebao im je cijeli dan da downgrejdaju website…
  • Piko: pola konfiguracija kojih ima na Apple.com nema .... npr. ne možeš konfigurirati Air sa 2TB diska ....
  • zvone: Ne znam da li se radi o izbjegavanju sniženja cijena strojeva sa 16GB memorije? ????
  • zvone: Ne znam čemu sve to. Do sad je funkcioniralo. Sad ne.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

damir1, Riba, robee, skunic, tino1, VanjusOS, Anonimci (460)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.85 Seconds

Provided by iJoomla SEO