Direct Attached Storage (DAS)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Direct Attached Storage (DAS)

12.11.2024 | 14:49
Ima li tko iskustva s DAS uređajima? I da moze preporučiti nešto?

Znaci enclosure za 2-4-5+ diskova koji se spaja na USB-C / Thunderbolt direktno na PC/Mac/Linux masinu...
Obično nemaju RAID mogucnosti vec samo tzv JBOD (just a bunch od disks), sto mi je sasvim OK i često su dosta brži od NAS uređaja zbog načina spajanja.
12.11.2024 | 15:43
Iskustva nemam, ali ne vidim razlog za spajanje nekoliko diskova, direktno na usb/thunderbolt, bez RAID-a, osim ako nije baš neka specifična situacija.

Ako ti treba velika količina memorije, a brzina nije kritična, NAS (sa RAID-om) je pouzdanije rješenje, a ako je brzina kritična, onda direktno spojen RAID 0 kontroler , ili, ako ti treba i brzina i pouzdanost, RAID 5.

Direktno spajanje većeg broja diskova, bez RAID-a drastično smanjuje MTBF (srednje vrijeme do pojave kvara na disku), što znači da riskiraš gubitak podataka, a to, bez nekog valjanog razloga (npr. postojanje backup-a na drugom mediju) nije uputno raditi.

BTW DAS je Direct Attached Storage.
12.11.2024 | 15:49
Ja imam jedino iskustvo s Promise Pegasus RAID kutijama na thunderboltu. Mislim, da sam 2011 kupio prvi, Pegasus R6, koji još uvijek uredno radi. U tom razdoblju sam zamjenio diskove. Postavljeni su bili u RAID5 polje (6x2TB=10TB), jedan je otišao u digitalni nepovrat), ali sam uspio sve podatke kopirati na drugi mrežni disk i ništa nisam izgubio. Zamjenio sam ih sa 3TB diskovima, tako da je sad to u RAID 5 konfiguraciji 6x3TB=15TB.

Novi je Pegasus32 R4 (sa četiri 4TB diska), ali sa Thunderbolt 3 priključkom. Brzine su solidne, meni - kao jedinom korisniku, sasvim dovoljne.
www.apple.com/it/shop/product/HNRL2ZM/A/...fa88774aa3ba7f0d71de

Ali nemam nikakve info, kako to radi sa Win ili Linuxom.

Još jedna, ne tako mala stvar. Ovaj stari je b.p. radio na MP6.1, a kad sam uzeo MacStudio, OSX Raid-a nije našao - ni DiskUtility. Google zna sve - i našao sam neki način kako se to riješi... zaboravio sam, i nikako da stignem to provjerit... znam samo, da mi OSX svake toliko javlja, da je Promise app Legacy - i da "will no longer be supported"... Kad stignem, primit ću se tog posla na Airu, a Studia ne diram (ni update-am sistema) dok radi. Ali - pošto je u Apple store-u, mislim, da je stvar do Promise app-a, i da bi jedino to trebao poinstalirat.
12.11.2024 | 16:11
Ja sam davno imao Drobo DAS, prodao ga i kupio Synology NAS.

Diskovi su bucni, to zvizdi, brunda. Ne zelis to drzati na svom stolu

Radije razmisli o varijanti da imas neki SSD externi disk za tekuce projekte, i kada zavrsis spremas to na NAS koji je negdje malo dalje od tvog stola.

Ne znam kakvo ti je poslovno okruzenje i dal bi ti ta buka uopce predstavljala problem. Meni je to bio razlog da ga se rijesim.
12.11.2024 | 16:19
Koristim OWC 3.5/2.5" HDD dock sa TB2 i USB3 sučeljem, spojen preko TB2/TB3 adaptera na TB4 Dell monitor koji se s druge strane preko TB4 spaja s MBP 16" 2023. Prije je bio spojen TB2 na Apple 27" TB Display kojeg sam koristio s tri prethodna MBP laptopa (15" mid 2012, 15" 2015, 15" 2019). Vidim da ga više nema u ponudi, čak niti nečeg sličnog. Jako sam zadovoljan, ali očito ti ga ne mogu preporučiti kad više nije dobavljiv.
12.11.2024 | 16:58
MacPro 1.1 i natrpas brdo diskova i u podrum.
12.11.2024 | 18:26
m@xym kaže:
Iskustva nemam, ali ne vidim razlog za spajanje nekoliko diskova, direktno na usb/thunderbolt, bez RAID-a, osim ako nije baš neka specifična situacija.

Ako ti treba velika količina memorije, a brzina nije kritična, NAS (sa RAID-om) je pouzdanije rješenje, a ako je brzina kritična, onda direktno spojen RAID 0 kontroler , ili, ako ti treba i brzina i pouzdanost, RAID 5.

Direktno spajanje većeg broja diskova, bez RAID-a drastično smanjuje MTBF (srednje vrijeme do pojave kvara na disku), što znači da riskiraš gubitak podataka, a to, bez nekog valjanog razloga (npr. postojanje backup-a na drugom mediju) nije uputno raditi.

BTW DAS je Direct Attached Storage.

Razlog je nekoliko diskova koje bih htio iskoristiti, a nedovoljno prostora u PC kucistu. Sekundarni razlog je brzina jer imam iskustva s NASovima i uvijek su bili dosta spori, ili skupi ako su bili brzi

Thx za ispravak - ako admin moze editirati naslov teme molio bih ispravak.
12.11.2024 | 18:27
drlovric kaže:
Ja sam davno imao Drobo DAS, prodao ga i kupio Synology NAS.

Diskovi su bucni, to zvizdi, brunda. Ne zelis to drzati na svom stolu

Radije razmisli o varijanti da imas neki SSD externi disk za tekuce projekte, i kada zavrsis spremas to na NAS koji je negdje malo dalje od tvog stola.

Ne znam kakvo ti je poslovno okruzenje i dal bi ti ta buka uopce predstavljala problem. Meni je to bio razlog da ga se rijesim.

Imas sam jedan Netgear NAS davno i to je bilo kao avion, na kraju sam ga drzao u ostavi i od tamo sam ga cuo
Buka mi je bitan faktor, jer sve sto imam sada je nečujno.
12.11.2024 | 18:28
smayoo kaže:
Koristim OWC 3.5/2.5" HDD dock sa TB2 i USB3 sučeljem, spojen preko TB2/TB3 adaptera na TB4 Dell monitor koji se s druge strane preko TB4 spaja s MBP 16" 2023. Prije je bio spojen TB2 na Apple 27" TB Display kojeg sam koristio s tri prethodna MBP laptopa (15" mid 2012, 15" 2015, 15" 2019). Vidim da ga više nema u ponudi, čak niti nečeg sličnog. Jako sam zadovoljan, ali očito ti ga ne mogu preporučiti kad više nije dobavljiv.

Thx smayoo, vidim da OWC ima nekoliko zanimljivih stvari u ponudu pa cu pogledati malo poblize.
12.11.2024 | 18:32
jura22 kaže:

Htio bih ici u suprotnom smjeru - zamijeniti Windows PC masinu sa novim MacMini i diskove pobacati u DAS. To bi mi smanjilo clutter na, oko i ispod radnog stola.
12.11.2024 | 18:34
Nasao sam jedno zanimljvo rješenje - 4 HDD + 4 m.2 SSD, cak podrzava i RAID (0 ili 1) za (prva) 2 HDDa.
www.terra-master.com/global/products/d8-hybrid.html
12.11.2024 | 22:17
Ovaj Terramaster mi izgleda kao dobar koncept, još da ga netko složi u kućištu koje bi izgledalo kao Mac Studio, to bi bila prava stvar!
13.11.2024 | 08:31
dpasaric kaže:
Ovaj Terramaster mi izgleda kao dobar koncept, još da ga netko složi u kućištu koje bi izgledalo kao Mac Studio, to bi bila prava stvar!

To bi bio vrh! I onda ne bih uopce trebao vise razmisljati )
13.11.2024 | 18:28
ZeljkoB kaže:
jura22 kaže:

Htio bih ici u suprotnom smjeru - zamijeniti Windows PC masinu sa novim MacMini i diskove pobacati u DAS. To bi mi smanjilo clutter na, oko i ispod radnog stola.

Misli osam dda staviš MacPro 1.1 s diskovima u njemu i spojiš na mrežu.
Daljinski možeš pristupiti kompu i konfigurirati ga kako hoćeš.
Probe radi samo to napravio i vidi se kako se spajam s MBA na MP preko Screen Sharinga.
Screenshot2024-11-13at16.52.55.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 56 minuta
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, Anonimci (1032)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO