22.02.2004 | 19:14
Apple je lukav - kada im odgovara, onda pričaju od L3 cacheu na sav glas, a kada im je u proračunu za neki stroj preskup, onda jednostavno prešute izgubljene prednosti. Naravno, ovo se prije svega odnosi na G3 i G4 strojeve - G5 ima sabirnicu koja je brža od L3 cachea, pa samim time on postaje besmislen. No, vratimo se na G4 konfiguracije...
Konačno sam dobio priliku testirati praktično identičnu konfiguraciju - s jedinom razlikom u L3 cacheu. Oba stroja imaju 1 GHz G4 s 256 L2 cachea, gomilu RAM-a, sistem 10.3.2 i sabirnicu iste brzine. Prvi je 17" iMac, a drugi PowerBook zadnje Titanium generacije.
Za test sam koristio poznati AltiVec Fractal Carbon program koji se prije svega oslanja na sirovu procesorsku snagu. Zadao sam malo kompleksniji izračun na oba stroja. Očekivano, stroj s 1 MB L3 cachea je bio brži - PowerBooku je za izračun trebalo 356.3 sekunde postigavši pri tome 4354.6 megaflopsa, a iMac je isti zadatak izračunao za 380.2 sekunde postigavši 4080.7 megaflopsa. Tu je razlika ne toliko bitnih 7%, ali kod nekih izračuna je čak 100% - npr. 1.2 sekunde spram 2.4 sekunde. Očigledno puno znači da li cijela petlja algoritma stane u cache ili ne. Ono što je svakako jasno je da je stroj s L3 uvijek brži i da je šteta da je Apple odustao od te opcije na zadnjoj seriji PowerBook strojeva.