Što je bolje kupiti - iMac 21,5" 3,2 ili 27" 2,8?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Što je bolje kupiti - iMac 21,5" 3,2 ili 27" 2,8?

27.08.2010 | 12:52
Molim preporuku - koja od dva sljedeća modela je pametnije kupiti?

1. iMac 21,5" 3,2 GHz i3 (Intel Core i3 3,06 GHz/4GB RAM/1TB HDD/SD/ATI Radeon HD 5670 = 12 034,00 kn

2. iMac 27" 2,8 GHz Quad i5 (Intel Core i5 2,8 GHz/4GB RAM/1 TB HDD/ATI Radeon HD 5750 = 16 379 kn

Komp mi treba za kućne potrebe i zabavu, najviše za obradu fotografija i crtanje shema.

Hvala
  • User
  • Posjetitelj
27.08.2010 | 13:00
Ako cijena nije problem, ja bi išao na 27-icu
27.08.2010 | 15:45
27, ali nemoj odmah, jer treba se cijena izregulirat na max 15k kn.. 27 bi ipak bio leap forward
27.08.2010 | 16:16
Dečki, zakaj ju nafukavate na skuplje? Da je Davor, kužil, bi ali ovak?
Rona, imaš dva momenta. Za početak, još nisam susrel osobu kojoj cijena NIJE bitna. A onda idemo redom: TREBAŠ li doista ovaj stol od monitora, tj. 27"? Ili, da okrenem, jesi li vidjela 21,5" UŽIVO?
Procesorsku snagu (i3 vs. i5) uopće neću spominjati, jer je i jedno i drugo suludo snažno..... Po meni je pitanje svih pitanja: trebam li ja dosita tako velii monitor i ne manje bitno, imam li mjesta za njega?
A ni 4 soma kuna nije za baciti....
27.08.2010 | 16:37
Ako cijena nije problem 27 definitivno. Pogotovo ako su i fotografije u pitanju. 21 nije malo, ali ja bi svoju umjesto svoje 27ice radije imao samo 30tku
Djuro spominje pitanje mjesta, ako nemas mjesta za imaca za sta imas
  • Law
  • Korisnik
  • 6
27.08.2010 | 16:56
Djuro genijalac je napisao:
Dečki, zakaj ju nafukavate na skuplje? Da je Davor, kužil, bi ali ovak?
Rona, imaš dva momenta. Za početak, još nisam susrel osobu kojoj cijena NIJE bitna. A onda idemo redom: TREBAŠ li doista ovaj stol od monitora, tj. 27"? Ili, da okrenem, jesi li vidjela 21,5" UŽIVO?
Procesorsku snagu (i3 vs. i5) uopće neću spominjati, jer je i jedno i drugo suludo snažno..... Po meni je pitanje svih pitanja: trebam li ja dosita tako velii monitor i ne manje bitno, imam li mjesta za njega?
A ni 4 soma kuna nije za baciti....

Djuro pitanje nije bilo što je pametnije kupiti, već što je bolje i tu nema ramišljanja 27''. Ali slažem se s tobom da se treba voditi po principu
što je pametnije kupiti pa bih i ja savjetovao 21.5''.
27.08.2010 | 17:14
Law je napisao:
Djuro pitanje nije bilo što je pametnije kupiti, već što je bolje

Law, nisi dobro pročitao Ronin post. Pitala je upravo - što je pametnije kupiti...

Rona, BTW, ja se slažem s Đurom. Ako imaš viška novca i viška mjesta, kupi si 27", ali meni bi npr. 21,5" bio prihvatljiviji na stolu (a i u novčaniku ).
27.08.2010 | 17:42
Tito je napisao:
Ako cijena nije problem 27 definitivno. Pogotovo ako su i fotografije u pitanju. 21 nije malo, ali ja bi svoju umjesto svoje 27ice radije imao samo 30tku

Kume, imal sam manju kupaonu od površine tog monitora.....
27.08.2010 | 17:44
Tito je napisao:

Kume, imal sam manju kupaonu od površine tog monitora.....

S naglaskom na manju...
Memorije i dijagonale nikad previse.

Evo sad sam procitao pitanje, sto je jos vise ucvrstilo moju teoriju. Covjek zeli crtati sheme, a 27" model jos ktome ima i5 naspram i3 procesoru u 21" modelu.
27.08.2010 | 18:12
Pa ako ti je dijagonale nikad previše, što si ne kupiš 50" plazmu pa si je staviš na stol, na metar od nosa?

Ja sam u 20 godina crtao sheme stvarno na svačemu. Od Atarijevog SM124 14" monitora pa na dalje. I danas ih bez problema crtam na 15.4" monitoru od laptopa. Naravno da je komotnije na većem monitoru, ali 21,5" je već prilično komotno. 24" je cijelo čudo mjesta. A za 27" ja na svom radnom stolu definitivno ne bi imao mjesta.
27.08.2010 | 19:27
Definitivno djelim Djurino mišljenje. 21,5 fair enough, pogotovo za kućnu upotrebu. To je svakako pametnije.
27.08.2010 | 19:30
Ja sam uspješno nacrtal sve scile i haribde od programa na FSB-u na 15" monitoru (CRT, jasno, dakle ne LCD koji se vidi od ruba do ruba). Onda su dečki prelamali novine na 19 i 20" monitorima. I opet, CRT. Na poslu imam 20" i monitor je kraj svijeta, kaj se tiče toga. 21,5" mi se čini sasvim razumno, ali, ako netko treba više tu je 27". Meni bi to bilo preveč za po doma, a i tih 4 soma doplate bi radije preusmjeril u nekaj drugo..
27.08.2010 | 20:40
iako su ovi 16:10 modeli predstavljeni već davno, meni je i dalje nelogično da je tolika razlika između manjeg i većeg. okej ovaj od 27, okej i od 21.5, ali meni tu u sredini fali treći model, onaj stari od 24".

iskreno, bilo bi super imat ovaj od 27 jer ti može poslužit i kao HD televizija, ali i radi financijskih razloga i radi činjenice da i jedan i drugi imaju mogućnost nabijanja RAMa do 16GB što će bit dovoljno još barem 3-4 godine 21.5" mi se čini bolji izbor.
27.08.2010 | 21:29
super su mi ove spike tipa - ja sam crtal na 10" i na 14" monokormatskom, pa ce ti onda 21,5 biti super.
I ja sam dizajniral na 15" pa to ne znaci da mi je 27 previse. Da vam ga neko pokloni sigurno mu ne bi rekli da vam radije pokloni 21".
A kaj se velicine tice, 27" je 13 cm siri i 2 cm dublji od 21", a 9 cm siri od 24".

Ako ti novci nisu problem, ja ti preporucujem 27".

I ja bi rado imal 250KS auto, ali mi ne treba i nemam love, ali nekom ko si ga hoce kupiti nebum rekel da mu je bolji ovaj od 100 KS.
27.08.2010 | 21:39
ja bih 27 uzeo.prijatelj mi je neki dan na moju preporuku presao sa pc-a na mac i odmah je uzeo 27. ali sad me zanima ,da li uz ove nove iMac-ove dolazi daljinski ili su to ukinuli.
27.08.2010 | 21:39
Tito je napisao:

I ja bi rado imal 250KS auto, ali mi ne treba i nemam love, ali nekom ko si ga hoce kupiti nebum rekel da mu je bolji ovaj od 100 KS.

Onaj tko kupuje auto od 250 konja ne pita dal mu je neki od 100 konja pametniji izbor.

Ja sam možda krivo shvatio pitanje. Ali dobio sam dojam da čovjek pita isplati li mu se ići u 4000 kuna veći izdatak?
27.08.2010 | 22:10
Ma nema tu filozofije, suludo je štedjeti na sebi kada se zna da je čovjek danas za računalom više nego ikada. Samo pogledajte koliko vremena provedete za ekranom. Dakle, 27" bez razmišljanja, pa čak i ako je novac problem. Radije malo sačekati, uštedjeti, pa kupiti pravu stvar, nego napraviti kompromis za idućih x godina radi par tisuća kuna.

Daljinski se kupuje zasebno za onoga tko je pitao...
27.08.2010 | 22:15
hvala.prije par godina sam ja kupio imac i dobio sam daljinski uz njega.
27.08.2010 | 22:24
Da, nekada Apple nije toliko škrtario na sitnicama.
27.08.2010 | 22:53
Ja sam uspješno nacrtal sve scile i haribde od programa na FSB-u na 15" monitoru (CRT, jasno, dakle ne LCD koji se vidi od ruba do ruba). Onda su dečki prelamali novine na 19 i 20" monitorima. I opet, CRT. Na poslu imam 20" i monitor je kraj svijeta, kaj se tiče toga. 21,5" mi se čini sasvim razumno, ali, ako netko treba više tu je 27". Meni bi to bilo preveč za po doma, a i tih 4 soma doplate bi radije preusmjeril u nekaj drugo..

Crtao sam i ja u AutoCadu na 15" monitoru, ali ne zato sto sam uzivao, vec zato sto nisam imao love za 17" (za vece nisam ni znao da postoje).
Je prelamale su se novine na Philipsovim 19" monitorima, jel je to dogovorio onaj koji nije radio na njima, a i ti monitori su imali vecu vertikalu od 21" wide monitora.
28.08.2010 | 01:23
Hvala vam na odgovorima, pitanje sam postavila u ime mog tate, koji kupuje komp za sebe. Prenijet cu mu odgovore.

Pozdrav
28.08.2010 | 02:09
serafin je napisao:

Onaj tko kupuje auto od 250 konja ne pita dal mu je neki od 100 konja pametniji izbor.

zasto nebi pitao, koja je razlika izmedu auta i kompova?
28.08.2010 | 08:58
Rona je napisao:
Molim preporuku - koja od dva sljedeća modela je pametnije kupiti?

1. iMac 21,5" 3,2 GHz i3 (Intel Core i3 3,06 GHz/4GB RAM/1TB HDD/SD/ATI Radeon HD 5670 = 12 034,00 kn

2. iMac 27" 2,8 GHz Quad i5 (Intel Core i5 2,8 GHz/4GB RAM/1 TB HDD/ATI Radeon HD 5750 = 16 379 kn

Komp mi treba za kućne potrebe i zabavu, najviše za obradu fotografija i crtanje shema.

Hvala

Skrećem pažnju na upit. Ključna riječ: pametnije. Dakle, auto sa 250 KS je vrlo vjerojatno bolji od onog sa 100, ali taj sa 100 je daleko pametnija kupnja. I dalje smatram da je cijela rasprava zapravo suvišna, jer, kao i auto, Rona, tj. njezin otac će koristiti taj komp pa je bitno da ga on i isproba i onda sam zaključi jel mu je 21,5" dosta (meni bi bilo uvrh glave) ili mu zbilja treba 27". A kaj se tiče love, pokušavam biti odgovoran prema svojim, ali i prema tuđim novcima. I zbilja, 27" ne bi imal kud metnuti, najozbiljnije. Telka mi je tu negdje po veličini...
28.08.2010 | 12:02
Tito je napisao:
serafin je napisao:

zasto nebi pitao, koja je razlika izmedu auta i kompova?

Pa realno, auto od 250 konja dođe kao 2, a ponekad i 3 auta od 100 konja. Pa nije srazmjerno. Realnija usporedba bi bila onda taj imac 21.5 i mac pro 12-core sa 30" cinemom. Jer to nema veze jedno s drugim... ali da, naš potrošački sklop često ode ka autu od 250konja i praznom frižideru.
Ono što pokušavam naglasiti, nije tolika razlika. Imam doma Cinemu 24" i prečesto imam viška prostora. Napominjem da je čovjek rekao za kućnu upotrebu, a za to je tih 22" inča sasvim dosta.
Imajući u vidu da je u Hrvatskoj sve teže do novca, treba imati razvijen racio faktor, naravno da je Mac Pro sa velikom Cinemom još bolje od iMaca....
28.08.2010 | 16:15
Prijatelju pusti price, ako imas para kupuj 27".

Ma sta ljudi mislili(i njihove ljepse polovice ih uvjeravale u suprotno), VELICINA JESTE VAZNA

Mada neces pogrijesiti ni u jednoj varijanti jer su oba stroja prekrasna.

Ja kada budem imao puno para kupicu sebi dvije 27" i staviti ih pod kutom, da igram neki Flight simulator na dva monitora, k'o co'ek Prozor bi mi taman bio k'o na nekoj pravoj Cesni )

Meni je nekada i 24" bila prevelika. Kao, sta ce mi to. Pa mi zacas postane taman.

Nedavno sam probao 27" i kupujem je definitivno
28.08.2010 | 16:20
I zbilja, 27" ne bi imal kud metnuti, najozbiljnije. Telka mi je tu negdje po veličini...

Vidis kako je to sve stvar percepcije i vrlo subjektivna procjena.
Onome koji ima telku 50 ili vise incha, 27" ekran i ne izgleda tako velik.

Nije poanta u potrebi dijagonale ili horizontale, vec u vertikalnoj rezoluciji.
27" wide je isto kao 21" u 4:3 formatu.
28.08.2010 | 18:09
Moja razmisljanja su da uzmem 21.5" i spojim jos 23" Sony kojeg imam doma. Mislim da visina i nije toliko presudna koliko sirina. Pogotovo ako se radi nesto korisno. Mislim da smo dosta puta vidjeli MacPro s tri 30" Cineme kako su poredane jedna do druge (gotovo nikako jedna na drugoj). U krajnjoj liniji i nase oci imaju veci kut gledanja po sirini nego po visini (drukcije bi oci bile jedno iznad drugoga). 27" je velika dijagonala i klasicni stolovi i udaljenos od monitora je pre mala tako da 21.5" misli da daje neki optimum (OK je za one koji gledaju televiziju i filmove ali za 4.000kn se dade dobiti cisto pristojan TV recimo 32").
Ovo su moja subjektivna razmisljanja, koristim komp privatno (vrlo malo za posao), tako da mi se uopce ne isplacuje ulozeno.
Rezime: za rad kod kuce i nesto multimedije 21.5", za filmove i zabavu (igranje) 27", a profesionalci budu ionako znali sto odabrati jer ipak im je to osnovno sredstvo za rad.
01.09.2010 | 03:37
Ja, megaloman, egoist, hedonist...kunem se da je 21,5" taman, a i malo vise od taman, aman. (ako se radi iskljucivo o monitoru ne vezano za procesore i sl.razlike...) Uglavnom, evo, nema niti tjedan dana kako sam kupio IMac 21"...I naravno da sam se dvoumio koji bi uzeo, 27" ili 21", novac nije bio toliko vazan jel na takve cifre dvije tisuce kn gore-dole nisu velika razlika, osim za one koji moraju dobro "stisnut" da bi si priustili takvo.. recimo skupo racunalo. Prostor je jos manji problem u mom slucaju, znaci...ako nije neka specificna potreba ili bas osobna "patnja" ili zelja 27" je po meni čista obijest. Kad se radi o telki onda dapace, moze mrcina-ali realno govorec 21" je vec mrcina kad se radi o racunalu, pa da se ne znam cime bavis...A i potpuno se slazem sa doticnim smayoom... upravo to, ionako svi sjedimo blizu, ili relativno blizu racunala prema tome...BTW, Vec preko 15god. vozim(igrom slucaja) aute iskljucivo iznad 160kw, znaci jesam egoist, hedonist i megaloman, majke mi... Volio bi da mi netko navede jednu situaciju, (izuzev gledanja filmova) radi koje je bas neophodan 27"inch monitor, ima neki dobrovoljac? Ovo ne pitam iz bahatosti vec radi toga sto sam sebi isto pitanje postavio kada sam donosio odluku koji kupiti, i nisam imao odgovor. Pozz
01.09.2010 | 10:51
diagono, u načelu se slažem s tobom. Ja već godinama imam stari prozirni 23" cinema display i stvarno mi nikad nije bio premalen. Kako većinu stvari ionako radim na 15" laptop ekranu, taj 23" mi je pravo čudo.
U konačnici sve ovisi o režimu korištenja, veliki ekran ima smisla sa ljude koji koriste softver za stotinu toolbarova i paleta ja nisam među njima iako redovno moram imati nekoliko vidljivih prozora otvorenih.
01.09.2010 | 11:15
Sve zavisi za sta ti stroj treba, je se recimo ne mogu zamisliti kuci da blejim u 27" i surfam po netu dok na poslu vec godinama radim na 2 monitora jer mi jednostavno treba puno prostora.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, rusty, saint, VanjusOS, zoranowsky, Anonimci (446)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO