SSD za MacBook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD za MacBook

16.09.2010 | 19:52
Odlučio sam staviti SolideStateDrive od 120 GB u moj MacBook (crni).
- Ima li neko iskustva sa SSD-om?
- Na šta trbam obratiti pažnju osim na Serial ATA?
- Koje su max. dimenzije koje mogu unutra?
- Ima li kod nas kupti, i koliko košta?

Hvala unaprijed
17.09.2010 | 12:57
Vidim da nitko nije rekel ni riječ, pa ti bum ja probal pomoći.
Ja nemam iskustava s time.
Mislim da IDE SSD diskovi ni ne postoje.
Dimenzije su standardizirane, gledaš 2,5" hard (uvjetno rečeno).
A za ovo zadnje evo link. Ima to kod nas kupiti, ali kad vidiš cijene, mislim da te bu prošla volja.....
www.nabava.net/cvrsti-diskovi__130?se=22723&order=0
17.09.2010 | 17:29
Hvala ti, (dao sam Ti bod u Karmu)

to je kod nas stvarno skupo. Našao sam u Deutschlandu puno jeftinije (kao i uvjek).
Jesi li Ti ugradio u svoj ili si ga kupio sa SSD-om?
Brzina pisanja i čitanja je stvarno mrak.
17.09.2010 | 17:37
U UK su duplo jeftiniji nego u HR. Da se cak naci i na akcijama neki veci kapaciteti po cijeni manjih ...

Ja razmisljam o ugradjivanju. barem 120GB. Al pricekat ce to neka bolja vremena ...
17.09.2010 | 21:27
tino1 je napisao:

Ne, nisam ugradil, jer sam ja na powerbooku koji ima IDE disk. Jedno sam vrijeme gledal one kitove za dvije compact flash kartice, ali dvije kartice od 64 Gb su još uvijek skupe ko kuga....
osim toga, povlači se stalno priča da SSD diskovi s vremenom gube brzinu. Ne kužim kak i zakaj, ali eto, to se događa. Jasno, svaki proizvođač tvrdi da su njegovi diskovi imuni na to, ali kak da to saznaš prije nego je prekasno?
A da je brzo(dok radi), je, brzo je.
Ali, prvi mi je prioritet novi komp, a tek onda bum snatril o eventualnom SSD disku...
No, u macbooku ti ionak imaš HD na 5600/min, pa ti je tu otvorena opcija da zvekneš nutra neki na 7200/min s većim casheom (mislim da sam videl da već imaju po 64 Mb) i uz to dodaš memoriju do maksa i macbook ti bude poletil;)
17.09.2010 | 21:38
Defou je napisao:

Ja razmisljam o ugradjivanju. barem 120GB. Al pricekat ce to neka bolja vremena ...

Ja sam namjeravao kupiti MacBook s jačom verzijom HD ali ipak mislim da ću ga uzeti s standardnim HD pa pričekati proljeće i ugraditi SSD od 120 GB. Cijena bi SSD-a trebala pasti prije ljeta...barem se tome nadam...
17.09.2010 | 23:25
Djuro genijalac je napisao:

No, u macbooku ti ionak imaš HD na 5600/min, pa ti je tu otvorena opcija da zvekneš nutra neki na 7200/min s većim casheom (mislim da sam videl da već imaju po 64 Mb) i uz to dodaš memoriju do maksa i macbook ti bude poletil;)

Imam ja 320GB 7200rpm. To se cudo cuje stalno, a da je brze, je samo ne znam koliko tocno. ne osjecam bas ili sam se vec naviknuo u godinu dana. Ja bi da je jos brze i tise.
17.09.2010 | 23:42
@Djuro Geniialac
ima SSP sa IDE geizhals.at/a316045.html
@Defou
Gledao sam ih po po Njemackim stranicana i cijene su iste kao kod nas (ono sta sam mislio da su jeftinije bile su 64 GB ).
Ali daj nam Link za to u UK-u.
@Djuro Genijalac
To da sa vremenom postaju sve sporije, ne smiješ ih iskoristiti do kraja i čeka se Trim za OS (kažu da se na tome radi užurbano )
Defragmentirati ih isto ne smiješ.
18.09.2010 | 00:03
Ebay naravno.

Evo ovaj mi je zapeo za oko. Ista cijena kao 64GB kod nas :

cgi.ebay.co.uk/Samsung-128GB-2-5-Solid-S...692e3#ht_1177wt_1139

Naravno treba jos malo pronjuskati. Nadje se ...
18.09.2010 | 00:10
Djuro genijalac je napisao:
tino1 je napisao:

Pogledajte ovo:
18.09.2010 | 08:51
tino1 je napisao:
@Djuro Geniialac
ima SSP sa IDE geizhals.at/a316045.html
@Djuro Genijalac
To da sa vremenom postaju sve sporije, ne smiješ ih iskoristiti do kraja i čeka se Trim za OS (kažu da se na tome radi užurbano )
Defragmentirati ih isto ne smiješ.

ma vidjeh to, ali ako mi cijeli komp vrijedi nekih 2000 kuna (nategnuto) onda mi je cijela priča potpuno neisplativa.
A ovo s defragmentiranjem nisam znal, ali, defragmentacija je ugrađena u OSX.... Ne znam jel se to može isključiti?
18.09.2010 | 09:44
Ajde pliz, tino1, daj malo detaljnije objasni zašto ih se ne smije defragmentirati? I što je "Trim"?
18.09.2010 | 11:00
Sa dosadašnjom komandom za brisanje, se nisu izbrisali podaci nego sa novim pisanjem prepisivali. Kod SSH koji je flash memory nije tako jednostavno moguće prepisivati podatke. Podaci mogu biti samo u relativno velikim blokovima izbrisani. Ti blokovi se pohranjuju u cache, tamo se obrađuju i vračaju kao cijelina. Zato se se kod SSD briše sa komandom TRIM koja kod brisanja priprema memoriju u cijelosti sa sljedeći zapis.

TRIM je komanda integrirana u operacijskom sustavu, koja pisanjem i brisanjem slobodne, a ne iskorištene blokove podataka na SSD oslobađa i stavlja ih na raspolaganje. Sa tom komandom, se minimaliziraju trošenja SSD-a tj. SSD se održava na istoj "razini brzine" . Prozori 7 i Linux 2.6.33 podržavaju tu komandu bez problema, za OS X do sada nema te podrške. Kažu da će to biti u OS 10.7..

SSD nema glavu za pisanje i čitanje, koja se mehanički mora voziti po cijelom discu da bi našla tražene zapise, nego podaci se spremaju na Chip-ove, a pristup k njima regulira controller. Zato je u principu svejedno, gdje se neki zapis nalazi, jer controller zapamti to mjesto i odmah može pristupiti.

Defragmentacija šteti SSD zato jer ima ograničeni kapacitet ciklusa pisanja i čitanja. Što manje se po njoj piše, to duže traje.
Zbog toga nije preporučljivo defragmentirati (ne šteti ništa, samo smanjuje rok korištenja i usporava).
18.09.2010 | 11:24
Dr. Marcel Bresink, dugogodišnji programer OS X:

Zašto Apple TRIM ne podržava, mogu samo nagađati. Promjene na codu od journaling systema su uvjek komplicirani zahvati. Samo nekolicina ljudi na svijtu ima potrebno background znanje. Može biti, da momentalno jednostavno nedostaje vremena i ljudi da tako nešto naprave.
Možda se već radi na nasljedniku HFS+, i čekaju do OS 10.7 da ga puste.
Ali to su sve špekulacije.
18.09.2010 | 12:34
Evo... Čovjek svaki dan nešto novo nauči. Hvala na detaljnom objašnjenju, sve što si napisao zvuči mi vrlo logično i potvrđuje moje uvjerenje da je još debelo prerano kupovati SSD jer se radi o još uvijek vrlo turbulentnoj i nedorađenoj tehnologiji. I nepodržanoj.
18.09.2010 | 12:45
Molim.
Ako sam iskren onda i meni to tako izgleda. Ali ne vjerujem da ću moći izdržati da to ne probam.
18.09.2010 | 14:19
Ej TIno.....TOUCHE!!

hvala ti na tim jednostavno pojašnjenju. Učvrstilo je moj stav o (ne)kupovanju istog!
18.09.2010 | 16:00
smayoo je napisao:
Hvala na detaljnom objašnjenju, sve što si napisao zvuči mi vrlo logično i potvrđuje moje uvjerenje da je još debelo prerano kupovati SSD jer se radi o još uvijek vrlo turbulentnoj i nedorađenoj tehnologiji. I nepodržanoj.

Pa po onome što je tino napisao meni se više čini da je Apple-ova tehnologija nedorađena, zar ne? ...i da je SSS nije nepodržan u cjelini nego samo nije u cijelosti podržan od strane Apple-a, jer kako on kaže Win 7 i Linuxi imaju TRIM podršku.

Pored toga stalno čitam kako SSD ima kraći vijek trajanja od standardnog, ali koliko je vijek zapravo kraći? Taj podatak mi ne zvuči baš logično ili barem zvuči preuveličano.
Više mi se čini da je to laž od strane onih kojima ta tehnologija ne ide u prilog, a Apple je jedna od tih kompanija. Pa i da je to istina, 2-3 godine trajanja SSD-a nepromjenjene funkcionalnosti uz prosječno korištenje bi bila prihvatljiva s obzirom na performanse koje nudi, a ubrzo će i cijena biti ljudska.
18.09.2010 | 16:40
SSD je nepodržan na Mac OS-u trenutno, da. Zato sam napisao "nepodržana". To što je (možda) podržana na Windowsima meni ne znači baš ništa.

Što se tiče nedorađenosti, kakve to veze ima s Appleom? SSD tehnologija je nedorađena. Jer da nije nedorađeno, ne bi trebalo ni pisati neke nove "trim" funkcije jer ne bi dolazilo do propadanja osobina, odnosno ne bi čipovi imali životni vijek izražen u broju ciklusa zapisivanja.

Nije to ništa novo. Već 20 godina je normalna stvar da se na tržište izbacuje tehnologija koja je nedorađena, i to po visokoj cijeni, jer uvijek postoji dovoljan broj onih koji su spremni platiti previše za premalo učinka, samo zato što je to nešto novo (što će jednog dana biti bolje). Sjetimo se prvih LCD monitora, na laptopima s početka devedesetih. Bili su niske rezolucije, monokromatski, spori do bola (micanje mišem kurzora po ekranu je ostavljalo razmazani trag), kut vidljivosti je bio nekih 10 stupnjeva, a koštali su jezive svote. Ili prvi laserski printeri, brzine 3 stranice u minuti, koji su "iskašljavali" oblake kancerogenog tonera sa svakim isprintanim listom, a friško isprintane papire nisi smio odmah uvezati, nego ih se moralo hladiti prostrte po stolu da se ne bi vruća tinta lijepila za poleđinu gornjeg lista, a cijena im je isto bila jedno 7x veća od današnjih. A prvi USB stickovi? Ja sam prvog vidio negdje krajem 1999 (praktički još ni USB bio uobičajena stvar). Bio je velik kao kutija cigareta, s kapacitetom 32 MB (MEGA bajata), spor otprilike kao i flopica a koštao je ne kao 32 diskete, nego kao 320 disketa. A digitalni fotoaparati...?

To jednostavno tako ide... Ja sam se odavno izliječio od djetinje potrebe da kupujem novotarije pošto-poto čim se pojave. Čekam da cijena padne na cca 30-35% od početne i da proizvod dobije normalnu logistiku (dobavu i servisnu podršku) i sistemsku podršku. E, kad se to sve dogodi - onda kupujem.
18.09.2010 | 16:55
Eto, smayyo je sve rekao ! Malo si me pretekao, ali svakako si bolje sročio , nego što bi ja !
18.09.2010 | 17:17
Za nas sa Sonw Leopard-om ima par Workouraunds kako probleme sa nepostojućem TRIM-om zaobići.

Možemo sa vremena na vrijeme izvaditi SSD, gurnuti ga u neku mašinu sa ponistrama 7 i pustiti neki od tools-a da ga obrade npr. Intel-SSD-Toolbox da vratimo SSD u pevobitmo stanje.
Zahaljujući TimeMachine to i nije problem dobivamo naš OS-X sa svim šta smo i prije imali nazad, ali za to je potreban rad od više sati.
Čisto novo formatiranje nam nažalost neće pomoći jer se svi blockovi neće osloboditi.
Ima par trikova kako da ne opterećujemo SSD bez potrebe:
sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimage

S time deaktiviramo da se kod sleepmoda (npr. kod default zatvaranja ekrana na MacBook-u) sve iz RAM-a dodatno memorira na disc u /var/vm/sleepimage. To može u najgorem slučaju ( prazna baterija) rezultirati gubitkom podataka, ali u praxi je to zanemariv problem.
Te drugo,
sudo pmset -a sms 0
ovo deaktivira “Sudden Motion Sensor”, koji nam i onako ne treba jer SSD nije osjetljiv na pokrete i udarce, tako da je SMS samo kontraproduktivan.

To su najvažnije postavke. Neki deaktiviraju Spotlight, ali to mi nije logično, a ja svakako ne mogu bez njega.
18.09.2010 | 17:31
@Član

Kad bi trebao birati između mog Mac-a i SSD na Finestrama, odgovor bi bio vrlo kratak i jasan "Mac".
Ali ako postoji mogućnost da imam oboje i da se malo trudim onda "oboje i trud".
18.09.2010 | 18:21
A ja se spremam bas otvarati 50 programa istovremeno, sad sam se zapital da li bu moj kom to izdrzal.
SSD-i nisu jos dosli u zrelu fazu za masovnu ugradnju. Rok trajanja im je manji nego kod magnetskih. Jedino brzina je veca. Znam da je pisanje daleko sporije nego citanje. Kad to srede onda bi bilo smisla kupiti koji.
19.09.2010 | 09:02
Ja sam se pitao, zašto SSD proizvođaći ne napišu u svoj firmware nešto kao komandu TRIM, jer je najviše njima u interesu da se njihov (dobro skupi Hardware) prodaje.

Neki su ti i napravili:
"Internal Garbage Collection" je firmware-feature koji nevezano za operacijski sustav aktivira SSD u fazi mirovanja. SSD se sama posprema i osigurava dugoročno max. performance. TRIM za to nije potreban. Jedino na šta mi Mac-ovci moramo paziti, je da odaberemo SSD koja u svom firmware-u ima taj feature. Svi SSD-ovi sa Indilinx- Controlerima imaju IGC.
19.09.2010 | 10:10
Ideš, tino1, sad sam naučil zbilja puno o SSD tehnici. Jesi li možda provjeril ponudu na www.otherworldcomputing.com? Tam ima dosta toga, jel to OK kaj oni tam nude?
Jesu to ti diskovi o čemu ti govoriš? Iako, ponavljam, za moj powerbook to mi se čini kao da čovjeku koji je u invalidskim kolicima (bistra uma, ali nemre trčati) kupujem najnovije tenisice na svijetu koje koštaju milijune novaca i s kojima bi njegovo vrijeme na 100 metara bilo brže za 3-4 destinke sekunde....
19.09.2010 | 10:43
Tino, fakat, evo ti od mene (još) 1+.
Moj je zaključak da u ovom času ima smisla stavljati SSD tek nakon što si napucao u taj isti komp najmaksimalniji mogući maksimum RAM-a, tako da maksimalno izbjegneš swap memorije na disk pri radu s više aplikacija (jer bi to dosta skraćivalo životni vijek diska, a istovremeno i bitno usporavalo rad). Varam li se?
19.09.2010 | 13:24
Evo:
Na tvojoj stranici nisam našao ništa ovakvo:

Super Talent GX/GX2 firm ware.
OCZ Vertex, Vertex Turbo, Vertex EX, Agility, Solid 2 sve su Indilinx based
Ove sam siguran.
Ali postoji mogučnost da su i ostali proizvođaći napravili Firmware Updates i Tools. Ideš kod njih na stranicu i vidiš ima li Updates.

Pa stvarno je sramota da imam samo 6 karmu.
19.09.2010 | 13:40
smayoo je napisao:
Tino, fakat, evo ti od mene (još) 1+.
Moj je zaključak da u ovom času ima smisla stavljati SSD tek nakon što si napucao u taj isti komp najmaksimalniji mogući maksimum RAM-a, tako da maksimalno izbjegneš swap memorije na disk pri radu s više aplikacija (jer bi to dosta skraćivalo životni vijek diska, a istovremeno i bitno usporavalo rad). Varam li se?

Imaš pravo moralo bi se napraviti nešto Tuninga na RAM-u, i ako ja mislim da 4 GB dovoljno jer nikad nećeš imati tolike blockove, pa i sa više otvorenih aplikacija.

Skrhat ću u crnjaka 500 Eura i napravit najbrži MacBook u ljepoj našoj.
19.09.2010 | 14:36
tino1 je napisao:
@Član

Kad bi trebao birati između mog Mac-a i SSD na Finestrama, odgovor bi bio vrlo kratak i jasan "Mac".
Ali ako postoji mogućnost da imam oboje i da se malo trudim onda "oboje i trud".

Pa da, u biti... Tim putem ću i ja krenuti.

BTW...hvala ti na korisnim podacima;)
19.09.2010 | 17:24
Bravo Član (stavijo sam ti bod u karmu).
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 21 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO