18.09.2010 | 16:40
SSD je nepodržan na Mac OS-u trenutno, da. Zato sam napisao "nepodržana". To što je (možda) podržana na Windowsima meni ne znači baš ništa.
Što se tiče nedorađenosti, kakve to veze ima s Appleom? SSD tehnologija je nedorađena. Jer da nije nedorađeno, ne bi trebalo ni pisati neke nove "trim" funkcije jer ne bi dolazilo do propadanja osobina, odnosno ne bi čipovi imali životni vijek izražen u broju ciklusa zapisivanja.
Nije to ništa novo. Već 20 godina je normalna stvar da se na tržište izbacuje tehnologija koja je nedorađena, i to po visokoj cijeni, jer uvijek postoji dovoljan broj onih koji su spremni platiti previše za premalo učinka, samo zato što je to nešto novo (što će jednog dana biti bolje). Sjetimo se prvih LCD monitora, na laptopima s početka devedesetih. Bili su niske rezolucije, monokromatski, spori do bola (micanje mišem kurzora po ekranu je ostavljalo razmazani trag), kut vidljivosti je bio nekih 10 stupnjeva, a koštali su jezive svote. Ili prvi laserski printeri, brzine 3 stranice u minuti, koji su "iskašljavali" oblake kancerogenog tonera sa svakim isprintanim listom, a friško isprintane papire nisi smio odmah uvezati, nego ih se moralo hladiti prostrte po stolu da se ne bi vruća tinta lijepila za poleđinu gornjeg lista, a cijena im je isto bila jedno 7x veća od današnjih. A prvi USB stickovi? Ja sam prvog vidio negdje krajem 1999 (praktički još ni USB bio uobičajena stvar). Bio je velik kao kutija cigareta, s kapacitetom 32 MB (MEGA bajata), spor otprilike kao i flopica a koštao je ne kao 32 diskete, nego kao 320 disketa. A digitalni fotoaparati...?
To jednostavno tako ide... Ja sam se odavno izliječio od djetinje potrebe da kupujem novotarije pošto-poto čim se pojave. Čekam da cijena padne na cca 30-35% od početne i da proizvod dobije normalnu logistiku (dobavu i servisnu podršku) i sistemsku podršku. E, kad se to sve dogodi - onda kupujem.