10.11.2010 | 20:35
Evo ovako:
Pala je odluka. Pokupijo sam ponude za sljedeće SSD-ove:
Kingston
128GB SSDNow V+100 SATA 2 2.5 Upgrade Bundle Kit Retail
256GB SSDNow V+100 SATA 2 2.5 Upgrade Bundle Kit Retail
Od kojih će 128 GB biti stavljen u MacBook "crni"
a 256GB u MacBook Pro 13".
Nakon dugog traženja i uspoređivanja cijena i kvalitete zaključio sam da su SSD-ovi od Kingston-a naj kvalitetniji ili barem za nas Mac-ovce naj bolji. Serija SSDNow V+100 ima Garbage Collection što nama na Mac- nadomiješta TRIM komandu, u kompletu je i kit (USB Kablovi, program za Cloniranje, šarafčići i kutijice) za lakše prebacivanja sa HDD na SSD.
Prije nego što budem poromjenijo Hard, izmjerit ću vrijeme dizanja OS x i pokretanje nekih programa kao šta su Photoshop CS5, Excel,OpenOffice i sa Parallelsom ću ući u WC da vidim kako on radi.
Nakon što stavim SSD isto tako, da mogu usporediti i dokumentirati napredak. Rezultati će biti objavljeni na ovim frekvencijama.
Sad malo o mojoj odiseji traženja cijena.
Na jednoj Švabskoj stranici našao sam 256GB SSD Now V+100 za 522,00 €, krenuo sam provjeriti i cijene sa našim distributerima.
Zamolijo sa nekoliko naših distributera da mi naprave ponudu. Ponude su ispale od 699,28 do 720,00 € za 256 GB šta je od 33% pa i do 37% skuplje. Kontaktirao sam naše distributere tel. i pitao žašto sve kod nas mora biti toliko skuplje nego u "normalnom svijetu". Na to oni onom svojom starom pričom: PDV, carina, transport pa i proizvođač ima različitu politiku prema nama, jer smo mi Balkanci i Tuljani itd. itd..
Onda mi je pukao film i ja se dosjetih one stare "Svi smo mi potrošači" i "Moć potrošača", i napišem Mail gospodi u Kingstonu u USA u kojem ih pitam” žašto mi moramo biti uvjek "tuljani" a neko u "normalnom svijetu" imati pogodnosti u toj mijeri" i okačim im ponude koje imam.
Na moj Mail gospoda od Kingstona odgovaraju prvo ”standardom":
” Hvala na Vašem Mailu Bla, Bla i vaš slučaj ćemo prosljediti distributeru zaduženom za vas".
Na šta ja jako alergično gospodi u Kingston:
“ da nemam dojam da se on pozabavijo sa mojim problemom i neka to, ljubazno ga molim, napravi. Jer da je, onda bi skužio da sam mu okačiji ponude naših distributera"
U Copy tog Maila stavim International Sales/Complaint department.
Na šta gospodin iz Kingstona opet šalje Mail i izvinjava se, da je saznao da je naš loko Distributer vadio cijene iz neke krive liste. Neka budem ljubazan i obratim se mom loko Distributeru, da mi taj napravi novu ponudu.
Dobivam novu ponudu:
256 GB 603,00 € a 128 GB 279,00 € a na švabskoj internet stranici SSD poskupljuje 256 GB na 550,00 €.
Tako da smatram da se isplati boriti.
Stvarno je dosta tog levatenja.