SSD za MacBook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD za MacBook

19.09.2010 | 17:40
tino1 je napisao:
stavijo sam ti bod u karmu

Tnx!
21.09.2010 | 22:37
Eto svakako poučno štivo. Super!
22.09.2010 | 10:03
Do sad nije bilo nikakvih izjava od strane Apple-a šta se tiče TRIM-comande.
Ali ima naznaka da se na tome radi. Kad bi se do sad u MacBook Pro ugradijo SSD, onda bi u "System-Profiler" pojavila poroka “Trim Support: No”. Kad se u novi MacBook Pro ugradi onda te poruke nema.
To definitivno ukazuje da će u sljedećoj "mački" biti Trim Suport.
OSXTRIM-427f609efff6d0cf86bbb5febf579583.jpg
Prilozi:
22.09.2010 | 19:15
Bumo vidli, mozda i flash disk naprave kad valjda ubrzaju jos memorijske chipove i valjda kontrolere. Sad su kartice za fotic (koje i nisu olicenje brzine) skupe ko kuga. 64GB ok 5.000kn (u RH), dok je isti SSD 3 puta jeftiniji.
Pa kaj nisu nekaj brundali da buju taj problem (s TROM funkcijom) rjesili s uguravanjem u kontroler od samoga diska? Tako da OS ne brine brigu, vec da se sam disk za to pobrine (to je koliko se sjecam pandan defragmentacili magnetskog diska).
22.09.2010 | 20:42
@Zabac

To su u nekim SSD-Controlerima i napravili ("Internal Garbage Collection") . Ali to ne zamjenjuje u potpunosti TRIM, nego ga sam nadopunjuje.
Za Mac-ove je dobra i kvalitetna alternativa. Biti će još bolje kad naši dečki naprave OS sa TRIM-om (u šta ne sumljam), jer onda imamo oboje.
22.09.2010 | 22:33
mislim da bu jos bolje ako ubrzaju flash diskove. Oni ne pate od tog problema. Jedino su spori.
24.09.2010 | 19:10
Djuro genijalac je napisao:
Ideš, tino1, sad sam naučil zbilja puno o SSD tehnici. Jesi li možda provjeril ponudu na www.otherworldcomputing.com? Tam ima dosta toga, jel to OK kaj oni tam nude?
Jesu to ti diskovi o čemu ti govoriš? Iako, ponavljam, za moj powerbook to mi se čini kao da čovjeku koji je u invalidskim kolicima (bistra uma, ali nemre trčati) kupujem najnovije tenisice na svijetu koje koštaju milijune novaca i s kojima bi njegovo vrijeme na 100 metara bilo brže za 3-4 destinke sekunde....

Djuro,

Jesi li ikad nešto naručijo u ovom Shopu? Kako je sa carinom i transportom? Koliko im treba da donesu?
24.09.2010 | 22:35
Jesam, naručival sam i kupoval. Preporučam, duć je super, sve dolazi brzo (desetak dana, kaj ovisi o pošti). S carinom si na lutriji; pretraži forum, bilo je puno postova o tome. Pravilo s carinom na pošiljke je: da nema pravila! Sve ovisi o procjeni apartčika na pošti i kak se to njemu čini....
Ali, Other World Computing je prva liga i ne mogu ih nahvaliti dovoljno.
24.09.2010 | 22:57
Rješava li to sa carinom FedEx, ili moram ja imati posla sa bolesnikom iz carine?
25.09.2010 | 15:27
Ako patiš od viška novca, DHL ti to sigurno rješava, a vjerojatno i FedEx, i Overseas, i ostali slični dostavljači.
25.09.2010 | 15:55
Dobro je s Fedexom, što oni carine ono što je naznačeno. Stoga ukoliko se kupuje putem ebaya, postoji mogućnost minimizacije samog troška.
Ukoliko ide klasičnim putem, kao što Djuro kaže, sve pada pod sud i procjenu carinika - a tu nema pravila.
DHL, Fedex i slično se zapravo koristi kod skupljih pošiljki, gdje je iznos dostave beznačajan u odnosu na kupovinu.
25.09.2010 | 17:46
zar ja biram s kim mi se šalje? kod IFixit-a to nisam mogao, oni su sve šta sam naručio poslali FedEx-om i zdravo.
25.09.2010 | 17:59
Pa neki store-ovi imaju mogućnost izbora, konkretno za navedeni zaista nemam pojma.
10.11.2010 | 20:35
Evo ovako:
Pala je odluka. Pokupijo sam ponude za sljedeće SSD-ove:

Kingston

128GB SSDNow V+100 SATA 2 2.5 Upgrade Bundle Kit Retail
256GB SSDNow V+100 SATA 2 2.5 Upgrade Bundle Kit Retail

Od kojih će 128 GB biti stavljen u MacBook "crni"
a 256GB u MacBook Pro 13".
Nakon dugog traženja i uspoređivanja cijena i kvalitete zaključio sam da su SSD-ovi od Kingston-a naj kvalitetniji ili barem za nas Mac-ovce naj bolji. Serija SSDNow V+100 ima Garbage Collection što nama na Mac- nadomiješta TRIM komandu, u kompletu je i kit (USB Kablovi, program za Cloniranje, šarafčići i kutijice) za lakše prebacivanja sa HDD na SSD.

Prije nego što budem poromjenijo Hard, izmjerit ću vrijeme dizanja OS x i pokretanje nekih programa kao šta su Photoshop CS5, Excel,OpenOffice i sa Parallelsom ću ući u WC da vidim kako on radi.
Nakon što stavim SSD isto tako, da mogu usporediti i dokumentirati napredak. Rezultati će biti objavljeni na ovim frekvencijama.

Sad malo o mojoj odiseji traženja cijena.
Na jednoj Švabskoj stranici našao sam 256GB SSD Now V+100 za 522,00 €, krenuo sam provjeriti i cijene sa našim distributerima.

Zamolijo sa nekoliko naših distributera da mi naprave ponudu. Ponude su ispale od 699,28 do 720,00 € za 256 GB šta je od 33% pa i do 37% skuplje. Kontaktirao sam naše distributere tel. i pitao žašto sve kod nas mora biti toliko skuplje nego u "normalnom svijetu". Na to oni onom svojom starom pričom: PDV, carina, transport pa i proizvođač ima različitu politiku prema nama, jer smo mi Balkanci i Tuljani itd. itd..

Onda mi je pukao film i ja se dosjetih one stare "Svi smo mi potrošači" i "Moć potrošača", i napišem Mail gospodi u Kingstonu u USA u kojem ih pitam” žašto mi moramo biti uvjek "tuljani" a neko u "normalnom svijetu" imati pogodnosti u toj mijeri" i okačim im ponude koje imam.

Na moj Mail gospoda od Kingstona odgovaraju prvo ”standardom":

” Hvala na Vašem Mailu Bla, Bla i vaš slučaj ćemo prosljediti distributeru zaduženom za vas".

Na šta ja jako alergično gospodi u Kingston:

“ da nemam dojam da se on pozabavijo sa mojim problemom i neka to, ljubazno ga molim, napravi. Jer da je, onda bi skužio da sam mu okačiji ponude naših distributera"

U Copy tog Maila stavim International Sales/Complaint department.

Na šta gospodin iz Kingstona opet šalje Mail i izvinjava se, da je saznao da je naš loko Distributer vadio cijene iz neke krive liste. Neka budem ljubazan i obratim se mom loko Distributeru, da mi taj napravi novu ponudu.
Dobivam novu ponudu:
256 GB 603,00 € a 128 GB 279,00 € a na švabskoj internet stranici SSD poskupljuje 256 GB na 550,00 €.

Tako da smatram da se isplati boriti.
Stvarno je dosta tog levatenja.
02.12.2010 | 19:50
Evo stavijo sam SSD-ove.
Dobro sam se namučijo dok sam napravijo Clon HDD-a.
Naime prvo sam pokušavao sa CopyCatx-om, nije mi prepoznao SSD ni na Stick-u, a ni kad je u mašini. Tako da sam prešao na CarbonCopy koji je odmah napravijo Clon, ali ne i Windows-a. Jedino šta se desilo izgubio sam Licencni ključ za Office.
Sad sve radi, i mrak je. Mašina je brza kao grom i imam osjećaj da troši u pola struje nego prije (jutros sam počeo sa 100% baterije, još radim sa tom strujom).
Napravijo sam i sljedeće izmjene i podešavanja:

Isključi buđenje kad se otvori samo ekran, tako da nema bezveznih zapisa po SSD-u:

sudo pmset -a lidwake 0

Isključi hibernatemode, smanjuje isto zapise. Ali ne memorira zadnji rad proje nego se ugasi ( ako radim nešto važno moram paziti da to ne izgubim)

sudo pmset -a hibernatemode 0

isključi Sudden Motion Sensor jer je tako i tako nepotrenan

sudo pmset -a sms 0

Pregledam dali je sve napravijo kako treba

pmset -g

To se radi u Shell-u pod Administratorskim pravima:

sudo bash i onda Password.

E sad imam još samo jedan problem možda neko zna kako riješiti:

Trebao bi napraviti jednu com.noatime.plist i staviti je u /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist ali ja nemam u Libory-u LaunchDaemons nego samo LaunchAgents. Pitanje zna li neko dali trebam napraviti Folder LaunchDaemons ili šta?

Garbage Collection radi super, vidi se po akivitetima koji kopkaju po SSD-u kad se ništa drugo ne radi na njemu.
02.12.2010 | 22:22
Hvala ti na ovako detaljnom postu. Siguran sam da će mnogima biti izrazito koristan.

Što se tiče pliste, pretpostavljam da si sigurno pogledao u dobar Library (/Library, ne ~/Library)? Ako jesi, kreiraj tamo slobodno folder koji ti treba. Eventualno nakon toga baci pogled na /Library iz terminala, sa "ls -al" pa pogledaj da li se vlasništvo nad folderom koji si kreirao i njegovim sadržajem razlikuje od ostalih foldera i fajli. Pa, ako se razlikuje, promijeni vlasništvo pomoću sudo chown, zlu ne trebalo.
02.12.2010 | 22:34
A propos domaćih distributera i cijena, znam da je offtopic, ali evo upravo sam se čudom čudio pa ne mogu to ne podijeliti s vama. Kupili smo digitalac, Nikon Coolpix 8000. Preporučena krajnja cijena s PDV u Hrvatskoj i u EU je prilično ujednačena, čak je ponegdje po netu i skuplje od cijene po kojoj se prodaje kod nas. Ponukan time, na čas sam pomislio da isto vrijedi i za dodatnu opremu i pribor. Ha!

SanDisk SDHC 4 GB, class 6: E-bay, s dostavom 160-180 Kn (+ PDV <= 220 Kn), kod HR distributera 360 Kn

Dodatna baterija EN-EL12: (original, ne nadomjesna) E-bay s dostavom 38 Kn (+ PDV 47 Kn), kod HR distributera 185 Kn!!!

Stolni punjač baterije EN-EL12: (original, ne nadomjesna) E-bay s dostavom 41 Kn (+ PDV 51 Kn), kod HR distributera 246 Kn !!!!!!!!
02.12.2010 | 23:18
Hvala Smayo, pronašao sam u System Librarly-u takav folder. Nadam se da je to ispravan.

To sa cijenama je stvarno strašno, uzimaju nas kao tuljane!
Naj gore šta sam u tom pravcu doživijo, kupijo sam Nikon u Honkongu super jeftino. Kad sam u Europi htijo kupiti Upute za njega, koštale bi cca 45% cijene Aparata (samo knjiga prevedena na meni razumljiv jezik!) Da ne govorim o tome da Garancija nije vrijedila u Europi.
02.12.2010 | 23:24
Ima već dosta postova pa nisam pročital baš sve ali mogu samo dodat dabi trebalo pripazit na brzinu SSDa jer nisu svi toliko brzi kolko im se pridodaje! Pogotovo jeftiniji!
Treba dobro proučit!
03.12.2010 | 00:37
www.seagate.com/www/en-us/products/laptops/laptop-hdd
A kaj mislite o ovome? Je li se to isplati?
03.12.2010 | 00:46
Pa, po toj cijeni se čini sasvim prihvatljivo, u odnosu na klasičan HDD. Jedino ako nije neka kvaka.
03.12.2010 | 01:30
@zabac upita:
www.seagate.com/www/en-us/products/laptops/laptop-hdd
A kaj mislite o ovome? Je li se to isplati?

Naručio sam ga prije cca. 7 dana preko OWC-a pa javim dojmove čim stigne i čim ga upogonim.
1100 Kn s dostavom i PDV-om (osim ako ne bude nekih nepredviđenih troškova).
S obzirom na kapacitet od 500 GB i neka tih dodatnih 4 GB SSD-a ubrza disk za barem 15% od klasičnih modela... mislim da će se isplatiti.
03.12.2010 | 09:16
Ovo me zanima. SSD jos ima djecjih bolesti. Flash memorija je jos skupa. Ovaj hibrid bi trebao biti prelazni disk do potpunog nestanka mehanike.
03.12.2010 | 15:16
Momentus je evo dobio sve najbolje ocjene po recenzijama. Hvale ga i u novom BUG-u. Pise da je cijena u Asbisu malo preko 1000kn, tako da se po meni ne isplati narucivati preko neta.

S obzirom da ja imam dvije godine star disk kapaciteta 200GB u mom MBP, vrijeme je za nadogradnju diska.

Mislim da ce se odraziti i na brzinu stroja ali i na autonomiju koristenja, jer najcesce koristene podatke smjesta u flash memoriju, cime se stedi i vrijeme pristupa i utrosena energija.

Ne znam samo koliko je "pametan" taj algoritam koji odredjuje sto ce staviti u flash memoriju, to bi moglo biti jedino usko grlo, ovog po meni, odlicnog koncepta.

Kupujem Momentus uskoro pa cu podijeliti dojmove iz prve ruke.

Ukoliko ga neko vec ima, molimo bi samo da napise kakav je nivo buke. Malo sam skeptican prema 7200 i kolicini zvuka koju isti proizvodi.
03.12.2010 | 22:16
Ne znam šta je ovo:/dev/disk1s2 on /Volumes/tinoskracic (hfs, local, nodev, nosuid, journaled, noowners, mounted by admin)
treba li mi ovo ili ga mogu izbrisati?
03.12.2010 | 22:42
To je mountani volume koji se zove "tinoskracic". Nestati ce ako unmountas taj disk, ne mozes to obrisati.
03.12.2010 | 23:10
Mora li taj volumen biti mountan ili ga mogu unmountati?
04.12.2010 | 12:01
Pa ovisi o cemu se radi. STo ti je to particija, CD, DVD, eksterni disk? Pogledaj sa Disk Utility, tamo ga mozes i unmountati ako nije busy...
04.12.2010 | 18:55
Riba, da tebe nema morali bi te izmisliti. Hvala braco. To je MobileMe volumen, izvukao sam nekad shortcut na desktop.
Ali ne smeta me nimalo.

Carma +
04.12.2010 | 19:02
Hura!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 21 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO