05.12.2010 | 08:53
Djuro genijalac je napisao:Mislim da IDE SSD diskovi ni ne postoje.
Naravno da postoje. Postoje za 50-pin SCSI, a kamoli ne za PATA-ricu. Znam, jer
* sam bio dovoljno zanesen da ga platim 10x koliko danas vrijedi. Zbog i-gracaka, mozes cak i za 1.8" PATA HDD-e, ocekivati komotno barem jos pola dekade ponude
Jedino sto u tvom slucaju, daleko bolja investicija je zadnji najveci dostupni mehanicar
Scorpio WD3200BEVE, kao jedan od robusnijih 2.5" diskova, te ujedno pere bez problema Hitachi i vecinu 7200RPM 2.5" brace (optimizacija/gustoca) bez obzira na svoju deklariranu 5400 brzinu.
To ti je zbog prirode koristenja i same masine, neusporedivo bolja kupovina od SSD-a u relaciji cijena/performanse. Mislim da ih nekoliko zivotari cak i u nasoj ponudi. Konekcijska nepozeljnost ucinila ih je nevidljivima, ali to vrlo malo veze ima u realnoj dnevnoj upotrebi.
drlovric je napisao:
Ukoliko ga neko vec ima, molimo bi samo da napise kakav je nivo buke. Malo sam skeptican prema 7200 i kolicini zvuka koju isti proizvodi.
Znam otprilike vec oko desetak ljudi, koji su upravo na moju preporuku narucivali preko eBay-a. To je sad (osim ako nije kolicina) potpuno besmisleno, jer nasa cijena je zbilja neupotrebljivo veca od onih vani. A tu je naravno i jednostavnost ostvarivanja garancije, za one koji ne vole u vlastitom angazmanu slati proizvodjacu.
Recimo u sobnom okruzenju, uz normalni rezim rada tesko da ce ti privlaciti panju. Kod pisanja/pretrazivanja, ako bas prislonis uho, ili bas angazirano vrebas prisustvo rada (opet u moderativnijem okruzenju buke) onda tek mozes konstatirati njegov rad. Drugim rijecima, buka je zadnja stvar koja te treba brinuti kod XT-a. Doduse to je vrlo
subjektivna kategorija, ali buduci da su mi usi trenirane na 10 i 15k mehanici, onda vjerujem da mogu objektivno prosuditi
Preletio sam sadrzaj postova, pa samo da dodam pokoji precizniji kometar. Momenus XT je u ovom trenutku - bez ikakve debate - najbolja kupovina za bilo koji prenosnik. Mac ili PC? - potpuno svejedno! Mac korisnici su srecom manje razmazeni brzinom od PC aspiranata, pa eto malog kutka gdje ce bolje prihvatiti realnost on onih na PC-u
Za laptop koji ima samo jedan disk, mislim da je gotovo besmisleno traziti mu konkurenciju u okrsaju > cijena/kapacitet/performanse. Trenutno vise simptomaticno kod PC kolega, pretjerano je frekventna aktivnost divljenja nad sintetikom Punokrvnih SSD testova. Da se manje citaju osvrti, uz dozu realnih aktivnosti i potreba vecine desktop PC/MAC korisnika... 95% bi bilo odusevljeno diskom - cak i kao glavnim desktop OS diskom. Dapace, broj desktop korisnika stalno raste sudeci po povratnim reakcijama. Disk je moze se reci, ugodno hibridno iznenadjenje koje najmanje razocarava cijenom.
Optimizacija uz koristenje frekventnih aplikacija, odnosno njihovo ubrzanje, primjecuje se vrlo brzo i bez ikakvih penala u smislu usporavanja kod XT-a.
-8-
O punokrvnim SDD-ima necu puno raspredati jer nisu tema. Ali cisto informativno gledajuci kometare. Moze se cak i Win XP pripitomiti uz pokoji tweak na suradnju. Ali za puno iskoristavanje investicije i performansi, 7 je nazalost jedina prava okolina u PC vodama.
Dal tome moze zahvaliti HFS-u, ili ne, tesko je reci. Ali OSX se pokazao prilicno zahvalnijim u onome sto sam vidio bez ikakve dodatne optimizacije. Odnosno, nekima radi bez greske, dok drugi mogu imati problema. Sekvencijalna strana me je najvise zanimala i kad sam dobio potvrdu da najvise profitiram ubrzanjem ucitavanja svojih aplikacijskih banaka - vratih se mehanicarima jos jednu generaciju.
Najveca mana u mojim ocima je nedostatna razina recovery stategije. Ili jezikom anticipiranja (na razini korisnika) upotrebljivost je ravna nuli. Sve upotrebljive strategije spadaju u domenu servisnih centara i povlaci upitnu astronomiju naplate. Upitnu zbog jos prisutne velike nedorecenosti u pristupu spasavanja. Dakle ako je nekad bila
krilatica vrijedna pamcenja, ovdje je gotovo pa mantra : backup, backup i backup!
Opcenito govoreci, dugo nisam u IT industriji vidio profesionalne nedorecenosti u objasnjavanju strategije spasavanja SSD podataka. Jedan
odokativni primjer, ali daje uvid u problematiku.
Naravno da ne treba ici u krajnost ovim kletvama, pa nekome braniti da uzma punokrvni SSD za OS. Dapace, rade jako dobro kad se sve slozi. Samo, u mom slucaju, jos ostavljam jednu generaciju za trajni prelazak, S tim da storage kao takav, zbilja ne vidim u sadasnjem stanju stvari kao iole vrijedan razmatranja.
SSD MTBF je brojnoscu dosadasnjih kvarova, ironicno mehanicke diskove pozicionirao iznad svoje deklarativne superiornosti. Jasno, i tu se moze secirati relacija MLC i SLC tipova, kao i post ranijih modela, te doci na zadnju generaciju i njihovih pomaka. Ali, ima tu jos prostora za finalizaciju, bez isprike i deklarativnih zanosa - barem u mojim ocima.
* = ranojutarnja
polupismena sramota dana