SSD za MacBook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD za MacBook

04.12.2010 | 19:06
Volio bi sva moja iskustva sa opremanjem MacBook Pro i MacBook-a na SSD napisati u jedan članak sa svim greškama koje sam kao neznalica napravijo.
Ako postoji interes?
04.12.2010 | 21:03
Kak to misliš jel postoji interes? Pa to si već davno rebao napraviti.
Vidim da se kužiš više od mene, (što očito i nije teško) pa me interesira ovaj seagete momentus. Kakve su tvoje spoznaje o tome i što radi SSD a što tvrdi dio diska? I da li i njemu treba taj TRIM? Čitao sam tech specs i reviewe ali mi ne ide čitanje s razumijevanjem zadnjih dana. Sorry.
04.12.2010 | 21:52
Piši obavezno, mnogi bi ti bili zahvalni. Pošalji sve zajendo sa popratnim slikama meni na mail pa ćeo riješiti ostatak tehnikalija! I hvala puno!
04.12.2010 | 21:53
tino1 je napisao:
Volio bi sva moja iskustva sa opremanjem MacBook Pro i MacBook-a na SSD napisati u jedan članak sa svim greškama koje sam kao neznalica napravijo.
Ako postoji interes?

Dapače! Više nego dobrodošao! E-mail adrese cijelog uredništva imaš ovdje. Javi se meni, Davoru ili Ribi da ti damo detalje o tome kako pripremiti tekst i eventualne ilustracije, kad budeš spreman.

Hvala!
04.12.2010 | 21:54
Eto kada šaljemo poruke u istom trenutku. Barem se vidi da smo na istoj valnoj dužini.
04.12.2010 | 22:22
@Ping
Hibrid Seagates Momentus XT ima tako zvanu "Adaptivnu memory tehnologiju" ima 500 GB HHD i 4 GB Flash memorije. OS "vidi" samo jednu normalnu HDD sa SATA -II interface-om. Adaptivna memory tehnologija se birne o tome da se često upotrebljavani podaci memoriraju na Flash SLC Memoriju (4GB), pri tome se mora napomenuti da se SLC - tehnologija ugrađuje samo u High-End- SSD-ove kao intel-ova Extreme-serija.
Tako da će Seagates Momentus XT tek sa vremenom postajati sve brža, jer tehnika mora naučiti koji podaci se često koriste. Brzinu SSD- neće nikad dostići. Ali Hibrid je po cijeni sigurno interesanta alternativa.
TRIM nije neophodno potreban.
04.12.2010 | 22:28
@Smayo
@Riba

Počeo sam već raditi, kad budem gotov šaljem vam ga na lektorstvo.
05.12.2010 | 08:46
@ping

Za mene je za laptop bolja alternativa ostaviti postojeći HDD i na mijesto DVD Drive staviti SSD od 32 GB, na kojem bi bio OS i najviše korišteni programi. Na HDD bi spremao slike, muziku, datoteke i ostalo. To bi kod Corsair Nova 32 SSD u cijeni bilo skoro isto, ali neusporedivo bolji performance.
DVD Drive se skoro pa i ne koristi, a ako ti treba staviš Externi.
A na Desktop- u se to svakako može kombinirati da imaš i DVD Drive.
05.12.2010 | 08:53
Djuro genijalac je napisao:
Mislim da IDE SSD diskovi ni ne postoje.

Naravno da postoje. Postoje za 50-pin SCSI, a kamoli ne za PATA-ricu. Znam, jer* sam bio dovoljno zanesen da ga platim 10x koliko danas vrijedi. Zbog i-gracaka, mozes cak i za 1.8" PATA HDD-e, ocekivati komotno barem jos pola dekade ponude

Jedino sto u tvom slucaju, daleko bolja investicija je zadnji najveci dostupni mehanicar Scorpio WD3200BEVE, kao jedan od robusnijih 2.5" diskova, te ujedno pere bez problema Hitachi i vecinu 7200RPM 2.5" brace (optimizacija/gustoca) bez obzira na svoju deklariranu 5400 brzinu.

To ti je zbog prirode koristenja i same masine, neusporedivo bolja kupovina od SSD-a u relaciji cijena/performanse. Mislim da ih nekoliko zivotari cak i u nasoj ponudi. Konekcijska nepozeljnost ucinila ih je nevidljivima, ali to vrlo malo veze ima u realnoj dnevnoj upotrebi.

drlovric je napisao:
Ukoliko ga neko vec ima, molimo bi samo da napise kakav je nivo buke. Malo sam skeptican prema 7200 i kolicini zvuka koju isti proizvodi.

Znam otprilike vec oko desetak ljudi, koji su upravo na moju preporuku narucivali preko eBay-a. To je sad (osim ako nije kolicina) potpuno besmisleno, jer nasa cijena je zbilja neupotrebljivo veca od onih vani. A tu je naravno i jednostavnost ostvarivanja garancije, za one koji ne vole u vlastitom angazmanu slati proizvodjacu.

Recimo u sobnom okruzenju, uz normalni rezim rada tesko da ce ti privlaciti panju. Kod pisanja/pretrazivanja, ako bas prislonis uho, ili bas angazirano vrebas prisustvo rada (opet u moderativnijem okruzenju buke) onda tek mozes konstatirati njegov rad. Drugim rijecima, buka je zadnja stvar koja te treba brinuti kod XT-a. Doduse to je vrlo
subjektivna kategorija, ali buduci da su mi usi trenirane na 10 i 15k mehanici, onda vjerujem da mogu objektivno prosuditi

Preletio sam sadrzaj postova, pa samo da dodam pokoji precizniji kometar. Momenus XT je u ovom trenutku - bez ikakve debate - najbolja kupovina za bilo koji prenosnik. Mac ili PC? - potpuno svejedno! Mac korisnici su srecom manje razmazeni brzinom od PC aspiranata, pa eto malog kutka gdje ce bolje prihvatiti realnost on onih na PC-u

Za laptop koji ima samo jedan disk, mislim da je gotovo besmisleno traziti mu konkurenciju u okrsaju > cijena/kapacitet/performanse. Trenutno vise simptomaticno kod PC kolega, pretjerano je frekventna aktivnost divljenja nad sintetikom Punokrvnih SSD testova. Da se manje citaju osvrti, uz dozu realnih aktivnosti i potreba vecine desktop PC/MAC korisnika... 95% bi bilo odusevljeno diskom - cak i kao glavnim desktop OS diskom. Dapace, broj desktop korisnika stalno raste sudeci po povratnim reakcijama. Disk je moze se reci, ugodno hibridno iznenadjenje koje najmanje razocarava cijenom.

Optimizacija uz koristenje frekventnih aplikacija, odnosno njihovo ubrzanje, primjecuje se vrlo brzo i bez ikakvih penala u smislu usporavanja kod XT-a.

-8-

O punokrvnim SDD-ima necu puno raspredati jer nisu tema. Ali cisto informativno gledajuci kometare. Moze se cak i Win XP pripitomiti uz pokoji tweak na suradnju. Ali za puno iskoristavanje investicije i performansi, 7 je nazalost jedina prava okolina u PC vodama.

Dal tome moze zahvaliti HFS-u, ili ne, tesko je reci. Ali OSX se pokazao prilicno zahvalnijim u onome sto sam vidio bez ikakve dodatne optimizacije. Odnosno, nekima radi bez greske, dok drugi mogu imati problema. Sekvencijalna strana me je najvise zanimala i kad sam dobio potvrdu da najvise profitiram ubrzanjem ucitavanja svojih aplikacijskih banaka - vratih se mehanicarima jos jednu generaciju.

Najveca mana u mojim ocima je nedostatna razina recovery stategije. Ili jezikom anticipiranja (na razini korisnika) upotrebljivost je ravna nuli. Sve upotrebljive strategije spadaju u domenu servisnih centara i povlaci upitnu astronomiju naplate. Upitnu zbog jos prisutne velike nedorecenosti u pristupu spasavanja. Dakle ako je nekad bila
krilatica vrijedna pamcenja, ovdje je gotovo pa mantra : backup, backup i backup!

Opcenito govoreci, dugo nisam u IT industriji vidio profesionalne nedorecenosti u objasnjavanju strategije spasavanja SSD podataka. Jedan odokativni primjer, ali daje uvid u problematiku.

Naravno da ne treba ici u krajnost ovim kletvama, pa nekome braniti da uzma punokrvni SSD za OS. Dapace, rade jako dobro kad se sve slozi. Samo, u mom slucaju, jos ostavljam jednu generaciju za trajni prelazak, S tim da storage kao takav, zbilja ne vidim u sadasnjem stanju stvari kao iole vrijedan razmatranja.

SSD MTBF je brojnoscu dosadasnjih kvarova, ironicno mehanicke diskove pozicionirao iznad svoje deklarativne superiornosti. Jasno, i tu se moze secirati relacija MLC i SLC tipova, kao i post ranijih modela, te doci na zadnju generaciju i njihovih pomaka. Ali, ima tu jos prostora za finalizaciju, bez isprike i deklarativnih zanosa - barem u mojim ocima.

* = ranojutarnja polupismena sramota dana
05.12.2010 | 10:45
Hvala ti, zanimljiv post. BTW, ovaj problem da ispadneš anonimac dešava se samo u komentarima na članke. U Forumu ne.
05.12.2010 | 10:59
O punokrvnim SDD-ima necu puno raspredati jer nisu tema?
05.12.2010 | 11:26
ovdje je gotovo pa mantra : backup, backup i backup!

Time Machine
05.12.2010 | 17:28
smayoo je napisao:
Hvala ti, zanimljiv post. BTW, ovaj problem da ispadneš anonimac dešava se samo u komentarima na članke. U Forumu ne.

Znam da sam u jednoj poruci Ribi spomenuo sumnju da je to ocekivana pojava kod duzih postova. Samo zaboravih da je forum izoliran od toga. Odlicno, hvala na spomenu. Rano pisah nakon sljemenskog povratka (vidi vrijeme) dok sam polubudan i promrznut naskrabao tekst upitnog reda

tino1 je napisao:
O punokrvnim SDD-ima necu puno raspredati jer nisu tema?

Da, ostajem pri tome da nisu tema. Nisam iscitao nikakve parametre tvog naznacenog projekta ili potrebe za istim. Posebno u generalnoj prenosnoj sferi gdje bih na prste ruke mogao opravdati njihovu cijenu. Cak i tada, u slucaju prenosnika, posegnuo bih za vanjskom I/O komunikacijom pri ostvarivanja takve potrebe. Tako da XT ostaje i dalje najbolji kandidat. Za jedan disk u prenosniku koji pokriva OS i osnovne storage potrebe, jednostavno najbolja kupovina.

tino1 je napisao:
Time Machine

Ovaj dio je proizvoljan i ovisi o odluci/navici/znanju korisnika da primjeni sebi najbolju soluciju. Spomenuo bih i pokoji korisni besplatni alat tipa SR-a
05.12.2010 | 19:09
Mean-Time-between-Failures je samo jedan statistički parametar u kojem se tisuću proizvoda istovremeno testira godinu dana neprekidno, što je jednako 8,76 milijuna sati neprekidnog rada. Ukoliko u tom periodu vrisne npr. 20 proizvoda (ti proizvodi se poprave i puste opet u rad), onda dobivamo ”first year” MTBF od 8,76 milijuna sati podijeljeno sa 20 = 435.000 sati. To za mene ne oslikava surovu realnost ni periferno. Zato se pitam, gdje si ti dobio podatak da je MTBF kod SSD-ova van dobra i zla.
Sve kritike koje sam ja na tu temu rešeširao su proporcionalno suprotne tvojim saznanjima. Molim te da tvoje tvrdnje potkrijepiš realnim izvorima, ako možeš. U suprotnom klize kod mene u rubriku rekla-kazala.
05.12.2010 | 19:46
tino1 je napisao:
Sve kritike koje sam ja na tu temu resesirao su proporcionalno suprotne tvojim saznanjima.

Tada mirno formiraj odluke bazirano na svojim saznanjima - ne vidim nikakav problem u tome. Nedostatno me to motivira za veliku argumentaciju.

Moja saznanja su od zivih korisnika i dijelovima pro industrije koji su mi dostatni da nesto mogu temeljiti kao paznje vrijedan podatak. Posebno prva generacija povoljnjih SSD-a koja je blago receno bila cest gost u reklamacijama. Cudi me da to nisi primjetio ako pratis kako kazes?

Deklarativnost nekog novog standarda nazalost nije substitutivan iskustvom korisnika, odnosno, dostatnim vremenskim intervalom da se moze nesto sigurno sumirati kao dobar ili los standard. To nazalost ostaje kao kranji sud, o kojoj god da se radi tehnnologiji Tino1.

Nisam advokat SSD-a , ali nisam ni protiv njega, posebno ne pri spomenu Intela, Ocz, ili Texas Memory Systems imena. Sigurno ne uz njihovu random IO snagu, koja je bez premca u slucaju da si moj post shvatio kao neko protivljenje SSD-u - dapace. Samo u svemu postoji i neka ravnoteza realnosti.

Tako da mi je potpuno svejedno u koju rubriku ti spada moj navod

No to ne umanjuje nezanemarivu kolicinu kvarova prve generacije SSD-a, ciju dokumentiranost doista nije tesko pretraziti. Sto korisnicki, sto forumski, pa cak i u HR dostatno dokumentirano.
05.12.2010 | 20:25
Zato sam se ja na ovaj projekt odlučijo sada i za high end proizvod Kingston- Intel Technology sa SLC komponentama i sa novom generacijom controller-a.
Hvala ti na savjetu da postupim po mojim saznanjima. To sam i napravijo, jer da si se možda prije mijesec dana umiješao u temu sa nazivom SSD za MacBook (što nisi) moja odluka bi bila donešena sa mnogo više nesigurnosti nego što uistinu jest.
Uistinu je teško razumjeti tvoje postove, ali ja postupam po primisi nije odgovornost na prijemniku da nešto razumije, nego na odašiljaču jer on hoće da ga razumiju. Osnovna pravila komunikacije.

Elem, SSD-ovi su u Mac-ovima i koštali su bezobrazno puno ali šta je novc nego fantažija.
Bezkrajno sam oduševljen, i nikad više neću kupiti računalo sa HDD-ovima. Smatraj to kao još jedan Feedback u tvom velikom praktičnom iskustvu.
05.12.2010 | 20:40
Nemec, tu se moram složiti s Tinom1 - tvoj stil pisanja je takav kao da ti je baš stalo da te što manje ljudi razumije (a siguran sam da nije tako). Baš se trudiš koristiti što kompliciranije rečenične konstrukcije i kombinacije riječi.
05.12.2010 | 21:06
tino1 je napisao:
Zato sam se ja na ovaj projekt odluCijo sada i za high end proizvod Kingston- Intel Technology sa SLC komponentama i sa novom generacijom controller-a.

Zao mi je ali ne pratim redovito forum. Preciznije, ponekad i uz mjesecni interval pauze. Preletio sam postove i odgovorio u najboljoj namjeri. Drago mi je da si zadovoljan kupovinom i odabir je dobar sto se tice imena.

tino1 je napisao:
Uistinu je tesko razumjeti tvoje postove, ali ja postupam po primisi nije odgovornost na prijemniku da nesto razumije, nego na odasiljacu jer on hoce da ga razumiju. Osnovna pravila komunikacije.

Trebao si detaljnije procitati ono sto sam napisao i shvatio bi, da sam postavljas i odgovaras na svoja pitanja. Zelja za brzim oponiranjem je mozda razlog tome. Zasto? Nisam siguran. Mozda je krivica u mom nacinu pisanja.

tino1 je napisao:
Elem, SSD-ovi su u Mac-ovima i kostali su bezobrazno puno

Apple ima pravo da pretplati onima koji zele na ime povjerenja uplatiti nepotrebnu premiju. Recimo naplata "Mac edicije" na nekom SSD-u je vise manje porez na zrak buduci da su performanse identicne modelu bez "Mac" naljepnice. Ali, uvijek sam postovao pravo nekoga da plati nesto u sto zeli vjerovati.

tino1 je napisao:
ali sta je novc nego fantazija.

Apsolutno se slazem. Ako nesto moram imati, onda ne gledam na cijenu. Cak i ako ne mogu racionalizirati efektivnom upotrebom. Ionako bacamo novce na kojekakve neplanirane gluposti, a ovo barem ostaje neko vrijeme

tino1 je napisao:
Bezkrajno sam odudevljen, i nikad vise necu kupiti racunalo sa HDD-ovima. Smatraj to kao jos jedan Feedback u tvom velikom prakticnom iskustvu.

Cestitam i puno srece u radu. Jedino sto mi tvoj doprinos iskustva ponovo ne daje nikakve parametre upotrebe i okruzenja? 2 tjedna sam koristio Vertexe u PRO-u i izmisljao bih toplu vodu kad bi rekao da nisu bili impresivni. Ali, iz sadasnje navike/potrebe, vratio sam se nazad na MaxConnect i uredno spakirane Raptore.

smayoo je napisao:
Nemec, tu se moram sloziti s Tinom1 - tvoj stil pisanja je takav kao da ti je bas stalo da te sto manje ljudi razumije (a siguran sam da nije tako). Bas se trudis koristiti sto kompliciranije recenicne konstrukcije i kombinacije rijeci.

Primio na znanje kolega Smayoo i probat cu se prilagoditi. Profesionalna deformacija nazalost.
05.12.2010 | 21:22
Hvala. A koja je to profesija? Pišeš govore Jadranki Kosor?
05.12.2010 | 21:36
ghostwriter blisko, ali jos ne bas tako nisko.

Takvom logopedijom ne ravnam nazalost
05.12.2010 | 21:56
Trebao si detaljnije procitati ono sto sam napisao i shvatio bi, da sam postavljas i odgovaras na svoja pitanja. Zelja za brzim oponiranjem je mozda razlog tome. Zasto? Nisam siguran. Mozda je krivica u mom nacinu pisanja.

Nije sigurno krivica u tvom načinu pisanja, kako bi i bila. Nego je zasigurno krivica u mom nagonu brzom oponiranjem. Znao sam da sam nešto usrao, hvala. Ispravljanje grešaka je najbolji put ka putu Exelentnosti.
Sad sam shvatijo da sam postavljam pitanja i na njih odgovaram, oprosti ego. Moram se stvarno pozabaviti sa mojim djetinstvom, možda se tu nešto desilo šta se vrti sad u pozadini da tako reagiram.
Nadam se da Te nisam prekomijerno izlagao neugodnostima, jer to sam sebi nebi mogao oprostiti.
05.12.2010 | 22:22
tino1 je napisao:

Za mene je za laptop bolja alternativa ostaviti postojeći HDD i na mijesto DVD Drive staviti SSD od 32 GB, na kojem bi bio OS i najviše korišteni programi. Na HDD bi spremao slike, muziku, datoteke i ostalo. To bi kod Corsair Nova 32 SSD u cijeni bilo skoro isto, ali neusporedivo bolji performance.
DVD Drive se skoro pa i ne koristi, a ako ti treba staviš Externi.
A na Desktop- u se to svakako može kombinirati da imaš i DVD Drive.

Fala na ideji. Čini mi se kao najbolje moguće rješenje jer ga mogu postepeno napraviti. Što se DVD tiče ionako već godinu dana koristim eksterni jer mi je bilo jeftinije rješenje od zamjene.
05.12.2010 | 22:32
@tino1
temu rešeširao su proporcionalno suprotne

Sorry. Da li je rešeširao neki novi računalni termin, greška pri brzom tipkanju ili samo zafrkancija.
05.12.2010 | 22:57
Francuski: rechercher (rešerše) - istraživati, la recherche (rešerš) - istraživanje. Pretpostavljam da je to to. Tino možda živi u Francuskoj pa se nije mogao sjetiti hrvatske riječi.
05.12.2010 | 23:07
Rešeširati znači istraživati. Oprostite molim vas. Mislio sam da je internacionalna riječ, a prauzeo sam ju iz njemačkog.
Da budem iskren htijo sam malo imponirati.
05.12.2010 | 23:33
Mene živo zanima iz kojeg je to njemačkog preuzeto? Jedino ako je neki njemački iz Alsacea. Istraživanje se na njemačkom kaže Forschung. Ali zaista nema veze.
06.12.2010 | 00:08
Evo ti link u njemački lexikon stranih rijeći.
www.deutsch-fremdwort.de/liste.html
Prilozi:
06.12.2010 | 00:18
Slika:
06.12.2010 | 00:19
Kako mogu postati sliku? Svaki put me odbije.
06.12.2010 | 00:31
Ali Smayo imaš pravo, podrijeklo je iz francuskog. Njemački novinari se često koriste tim izrazom.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO