USB hub problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

USB hub problem

17.10.2010 | 19:32
kupio sam krasan USB stalak za monitor, zove se UBoard, ali nakon što sam ga spojio na Mac mini (2010) USB portovi nažalost ne rade. čini se da nema dovoljno struje...
može li se šta po tom pitanju učiniti?
17.10.2010 | 20:35
Pa koliko vidim ima vanjsko napajanje. Moral bi biti OK. Jel ti radi taj ispravljač? Jesi ga uopće uključil? Ako ne ide, kupi onaj neki univerzalni u chipoteci, narihtaj na 5 V i probaj onda....
A da je lijepo, je, fora je, skroz.....
17.10.2010 | 20:36
Spoji mu vanjsko napajanje. Ako nema predviđen konektor za vanjski napajač, onda nabavi Y USB kabel i USB napajač.
17.10.2010 | 20:48
nema vanjsko napajanje, u tome je problem. ima samo usb kabel za spojit na komp.
hvala na informacijama...
17.10.2010 | 22:16
Ja sam probao na iMac 24 (2009) sa dva različita (nova) napajana USB hub-a i to Logitech i Lacie (naravno, ne oba odjednom). Iako bi u teoriji trebalo raditi - ni jedan ne radi kako treba! Naime, u hub sam upiknuo dva vanjska diska, iPhone/iPad te EyeTV. Svako malo neki od tih potrošača traže da ih se ubode u "punostrujni" USB 2 utor te odbijaju raditi.

Čak je na tim hubovima i običan USB key radio samo na 1.1 umjesto na 2.0 brzini.

Tako sam odustao od USB diskova i kupio FW 800 diskovlje (i to radi fenomenalno), a EyeTV i iPhone/iPad ubadam direktno u iMac-a.

BTW postoji li Firewire hub?
17.10.2010 | 22:24
Možda hub ne dolazi s vanjskim napajačem, ali svejedno može imati kontektor za vanjsko napajanje, pa ga kupiš posebno (5 Vdc). A ako nema, kako sam napisao, nabaviš ili napraviš Y USB kabel i USB napajač. Pisali smo o tome nadugačko i naširoko u onoj temi o vanjskom HDD-u spojenom na LCD TV.

Ne znam što bi s Firewire hubom. FW bi trebao biti "daisy chain" tip sabirnice. Dakle, uštekaš disk u komp, onda drugi disk u prvi disk, onda nešto treće u drugi disk, itd.
17.10.2010 | 22:57
FW nema HUB. On je kao SCSI i tvori lanac uredjaja. Po meni kvalitetnije no USB.
  • aco
  • Korisnik
  • 7
17.10.2010 | 23:12
Caka kod svih USB Hub uređaja je da u glavnom dobro rade ili sa uređajem koji ima svoje zasebno napajanje (recimo printer, skener i slično), a kada god USB uređaj vuče napajanje kroz USB HUB bez obzira imao HUB napajanje ili ne, može se desiti da dolazi do problema bez obzira na proizvođača.
Slična priča je i sa FW hubom, da oni postoje i može ih se naći, a i tu je problem da u serijskom spoju na 4-5 uređaju znaju imati problema.
17.10.2010 | 23:22
Postojanje FW hub-a sam spomenuo kao analogiju sa USB-om.
Na FW vanjskom disku imam dva FW 800 konektora. Znači li to da na taj disk mogu jednostavno prikopčati sljedeći FW 800 disk? Što je u tom slučaju sa brzinom zadnjeg prikopčanog diska?
17.10.2010 | 23:33
Čitaš li ti ranije postove?
Da, možeš jednostavno prikopčati sljedeći disk.
Brzinu jednog FW kanala dijele svi priključeni uređaji solidarno. Dakle, ako oba diska vrte maksimalno i istovremeno, svaki će ugrabiti u prosjeku 400.
Upravo isto kao i na USB-u (gdje svi uređaji spojeni na jedan hub dijele raspoloživu širinu pojasa tog USB kanala).
18.10.2010 | 10:16
smayoo je napisao:
Čitaš li ti ranije postove? FW bi trebao biti "daisy chain" tip sabirnice.

"bi trebao biti" nije jednako "jest"
22.10.2010 | 00:50
dakle ovako, bio sam u Chipoteci i čovjek mi je rekao da ne postoji napajač za 5V nego samo za 4.5V i za 6V i da ne zna hoće li ovaj od 6V funkcionirati. (?)
naravno da Y-kabel nemaju...
šta sad?
22.10.2010 | 01:41
Ima jedan site na Netu, dosta zgodan za ovakve kupnje. Ne znam, možda si čuo za njega, makar nije baš poznat... Zove se E-bay.

Odeš na E-bay, otvoriš Advanced search, utipkaš "USB Y cable", pa odabereš malo niže "show only items available to (Croatia)" (Croatia odabereš iz padajućeg izbornika), i još niže "sort by price+shipping lowest first". I onda dobiješ ovo:

shop.ebay.com/i.html?LH_AvailTo=53&_...mp;_stpos=&gbr=1

Ako ti se ne da licitirati, ovo ti je najjeftiniji "buy it now", za $1,41 uključivo sa slanjem (evo ti link, za slučaj da ne znaš iz gornje liste pronaći treći po redu):

cgi.ebay.com/USB-2-0-2-Male-mini-B-5pin-...;hash=item1c15e3a09d

E, onda kad si kupio kabel, potražiš i napajač. "USB power supply", samo još pod "Exclude" dopišeš "US", da ti izbaci one koji su za američke utičnice (tj. bar dio njih, jer ima dosta Amera koji to nude nesvjesni da ostatak svijeta ne koristi njihove utičnice) i još ograničiš samo na "Buy it now" ponudu (prejeftine su to điđe da se zezaš s aukcijama). I onda dobiješ ovo:

shop.ebay.com/i.html?LH_BIN=1&LH_Ava...mp;_stpos=&gbr=1

preskočiš prvih 5 (koji su američki, iako to ne piše u njihovom opisu) i evo ti šestog, za ciglih $1,10 s poštarinom:

cgi.ebay.com/EU-100-240V-USB-Charger-Ada...;hash=item1c1517cb7a

Sve te sitne điđe što se šalju iz Kine stižu ti direktno u poštanski sandučić, u koverti za max 7-10 dana. Neke su mi stigle čak i za 3-4 dana.

Eto. Trebalo mi je cca 3x više vremena da ti ovo napišem, nego što mi je trebalo da to pronađem na E-bayu.

Oprosti mi malu dozu zajedljivosti, ali, fakat, reci mi - kad si gladan, dođeš u pekaru i tražiš burek, a oni kažu "nema više - ostale samo krafne" - što napraviš? Potražiš neku drugu pekaru, kupiš krafnu ili zoveš mamu da je pitaš što da radiš?
22.10.2010 | 07:01
@ smayoo , ja sam par napajača napravio od starih punjača mobitela (Nokia, SE,Sagem i td.). Uglavnom na banana utikač, ali se bez problema može složiti i na Y USB. Sa malo inventivnosti:P! Serviseri napajača imaju , da ne kažem na lopate, ako nema svoga.
Bok !
PS Samo treba paziti na voltažu, da je 5V ili malo niže (4,7 i više) i meni je radilo.
22.10.2010 | 11:19
@smayoo
oprosti, nisam bio dovoljno jasan. moje se pitanje odnosilo na to o voltaži napajača. ja se u te stvari baš nimalo ne razumijem i ništa mi tu nije logično, pa sve pitam. zanimalo me hoće li mi funkcionirati taj od 6V. kao što vidim, postoje napajači od 5V (??!!) - što mi je i logično. samo mi je trebala ta informacija. pošto se u te stvari, ponavljam, nimalo ne kužim, mislio sam da čovjek koji to prodaje zna šta govori, ali eto...

dakle, kad mi u pekari kažu da burek sa sirom ne postoji, samo s mesom i povrćem, ja prvo provjerim jel to istina i kakav je taj s mesom, hoće li mi pasti teško na želudac, prije nego odem tražiti drugu pekaru. kad sam lakovjeran, valjda...
hvala, u svakom slučaju, na linkovima. moram si zapisat gdje je taj e-bay da ubuduće znam.
22.10.2010 | 17:04
USB se standardizirano napaja s 5V, 500 mA stabilizirano. Postoje nestandardni napajači 5V, 1A ili 1,5A. Ali napajači od 6, 7.5, 4 ili 3 volta *nisu* USB napajači.
23.10.2010 | 00:22
ok, štagod to značilo...
ako je ovaj napajač za koji si mi dao link to što mi treba, onda super...
23.10.2010 | 13:21
OK. Let's try in English (since Croatian doesn't work for you).

A power supply declared at ANY VOLTAGE OTHER THAN 5 Vdc is *NOT* suitable for powering USB devices. So - don't buy them for such a purpose.

Also, a minimum power of a USB compliant power supply should be 2.5 W (i.e. giving a stable current of 500 mA at a stable voltage of 5 Vdc). Anything less than that is unacceptable. On the other hand, more than that can't hurt, provided that it remains at 5 Vdc voltage.

The power supply that I've given you link to *is* a USB compliant power supply.

S'é neccessario, puo spiegarti anche in italiano. Oder Deutsch. Magyar nehezebb lenne nekem, de én is próbáltam ...

23.10.2010 | 15:04
@ smayoo reče : Magyar nehezebb lenne nekem, de én is próbáltam ...

Hol találtá meg engemet is ?
23.10.2010 | 15:23
Hé, hol vagy beteg!
23.10.2010 | 18:53
dobro, dobro, lako je budalu zajebavat...
27.11.2010 | 20:44
dakle, ovako - kupio sam usb napajač i Y kabel, samo što izgleda da sad to ne znam spojit.
taj moj usb stalak za monitor ima usb kabel koji se spaja na komp i preko kojega bi trebao dobiti struju za svoje usb utore. taj kabel je ujedno i data kabel, ako dobro shvaćam, jer mora biti povezan s kompom da bi se nešto što se utakne u stalak vidjelo na njemu. da?
prema nekoj logici, spajanje bi trebalo ići ovim redom: usb napajač ide u struju - Y kabel ide u usb napajač - druga strana Y kabela ide u jedan od usb utora na stalku - kabel od stalka ide u kompjuter. da?
ja sam to tako spojio i ništa se nije desilo. usb utori na stalku idalje ne detektira usb stick...
27.11.2010 | 21:27
Prati :
Screen_shot_2010_11_27_at_20.png

-duži kraj ide u stalak
-dva blizu jednog u jedan USB utor na kompu a drugi do njega. Ako komp radi, onda drugi kratki kraj spojiš na napajač. Neznam kakav si napajač kupio, dali ga možeš tako spojiti.
Neznam bi li radilo obratno, kad bi duži kabel spojio na komp, a dvodjelni dio koji ide ravno na postolje a kratki izvod na napajač.
Ona prva varijanta radi sigurno, osim ako kabel ili napajač nisu defektni.
27.11.2010 | 21:31
sori, ne kužim. kabel ima dva usb-a i jedan mini usb, jel tako? ako obadva usba idu u kompjuter, kamo ide mini usb? stalak nema mini usb ulaz.
27.11.2010 | 21:34
Nemoj to gledati, ta mi je slika bila prva pri ruci. Nije mini USB nego normalni.
27.11.2010 | 21:38
jbg, onda imam krivi Y kabel... moj je ovakav identičan. to mi je smayoo preporučio gore kad mi je dao linkove za stvari koje mi trebaju.
znači, treba mi Y kabel s tri usb-a?
27.11.2010 | 21:40
Mini ti ima valjda dva USB priključka pa dupli kraj uštekaj oba u mini a onaj jedan u stalak. Tako bi moralo raditi. Sad, ako bi htio koristiti napajač, onda onaj kratki komad USB kabla otpojiš od kompa i spojiš na napajač. To opet ovisi o napajaču, ima li iz njega kabel do kompa.
DA, ako je postolje sa normalnim USB priključkom. Ako je mini USB onda mini ide u njega a dupli u komp.
27.11.2010 | 21:46
prvo, reci mi imam li dobar kabel - dva usb-a i jedan mini usb - jer mi se čini da nemam.
drugo, napajač je bez kabela, ima samo usb utor na sebi: cgi.ebay.com/EU-100-240V-USB-Charger-Ada...;hash=item1c1517cb7a

treće, ostaje nam usb kabel od samog stalka, njega nisi ni spomenuo.
27.11.2010 | 21:53
Pogledao sam sliku stalka, pa sad vidim. Možeš uzeti običan USB kabel i jedan kraj spojiti na napajač a drugi u stalak. Drugi običan USB kabel u stalak a drugi kraj u minija. Možda ti na postolju ima označeno koji se usb spoji na napajač, a ako ne onda je svejedno. Uglavnom trebaš dva obična USB kabla i još ti ostane jedan priljučak slobodan na postolju. Ajd probaj !
27.11.2010 | 21:58
ako je stalak svojim kabelom već spojen na komp, zar mu nije dovoljno samo dodati još struje, tj. samo ga preko jednog usb-a spojiti na napajač? zašto kabel od stalka u minija, pa još jedan kabel koji spaja stalak i minija?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, cariblanco, drpongrac23, Gjuroo, Riba, vicko, Anonimci (539)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO