27.11.2010 | 22:32
Sorry, preporučio sam ti taj y-kabel jer nisam u životu nikad vidio USB hub koji ima upstream konektor koji nije mini USB. Assumption is the mother of all fuckups.
Problem nije u produžnom. Koliko vidim, ovaj stalak ima svoj vlastiti USB kabel za koji je zamišljeno da se ušteka u Mac. Kao na ovoj fotki:
Upstream konektor USB huba (koji se šteka u kompjuter) i downstream konektor (u koji se šteka stick, miš, itd) nisu zamjenjivi, pogotovo ne što se napajanja tiče. Napajanje ti, dakle, mora doći na upstream stranu, na taj bijeli kabel što se vidi na fotki.
U svakom slučaju, ovaj Y-kabel što imaš ti je krivi, prodaj ga nekom. Ako ne nađeš nikog, kupit ću ti ga ja pa neka mi stoji u ladici. Zatreba svako toliko. U Chipoteci vidim da nude (i kaže da im je raspoloživ na stanju):
http://www.chipoteka.hr/artikl/7500000473
po opisu, to bi trebalo biti to što ti trebaš - Y-kabel s 2 muška tip A na jedan ženski tip A - ali odi tamo sa svime skupa što imaš i provjeri na licu mjesta, da ne bude opet greške.
Dakle, ako je to - to što opis kaže, onda kupiš to.
1. Bijeli kabel što ide iz USB huba uštekaš u ženski kraj Y- kabela
2. Od ona dva muška konektora na Y-kabelu, iz jednog izlaze 2 kabela, a od toga tanji ide u onaj drugi muški (deblji ide do ženskog). Tanji kabel je samo napajanje, a deblji je napajanje i podaci.
3. Muški konektor na (na Y-kabelu) s tanjim kabelom uštekaj u produžni koji već imaš, a drugu stranu produžnog u USB napajač pa u struju.
4. Muški konektor (na Y-kabelu) s debljim kabelom uštekaj u Mac
Ako nakon toga stick ne radi, onda vuče previše struje (više od USB specifikacije). Prije nego odustaneš, probaj s više stickova, i drugih USB periferija.