Molim pomoć pri odabiru novog "stroja"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Molim pomoć pri odabiru novog "stroja"

30.11.2010 | 14:37
Ako sam u krivoj rubrici, premjestite me

Pokušavam shvatiti u što bi mi bilo optimalno uložiti novce, ali iskreno više ne mogu pratiti jezge, procesore....
Dakle, profesionalni sam fotograf, i koristim se uglavnom PS - obrada fotografija.
Uglavnom su mi otvorene aplikacije Ps Br Ai Id (CS5) , uz to naravno Safari, Mail...

Do sada sam radio na:

Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro3,1
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2.4 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 4 MB
Memory: 4 GB
Bus Speed: 800 MHz
Boot ROM Version: MBP31.0070.B07

Na njega je spojen vanjski monitor

Cinema HD:
Resolution: 1920 x 1200
Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Rotation: Supported

Trenutno se mislim dali jednostavno kupiti novi MBP:

CPU MB Pro 15" Core i5 2.53GHz/4GB/500GB/HD Graphics/GeForce GT 15.659,00 kn

ili uložiti malo više i kupiti

Mac Pro One 2.8GHz Quad-Core Intel Xeon/3GB/1TB/Radeon 5770/SD 19.649,00 kn

Koliko stvarno ima smisla uzesti Mac Pro s obzirom na ono s cim se bavim, ako uopce ima?
30.11.2010 | 15:19
S obzirom da ti vec koristis i imas dodatni monitor, po meni Pro je bolja opcija ako ti budget dopusta, prvenstveno radi kasnije prosirivosti. Lako ti je (i jeftinije) dodati nove diskove, vise memorije, bolju graficku (koju sada photoshop itekako zna iskoristiti), tako da jako dug vremenski period neces morati mijenjati racunalo.

Mada ni ovaj laptop sto si odabrao uopce nije los izbor Slatke su to muke
30.11.2010 | 18:26
a da je uzet iMac ... pa imaš dva monitora !!
30.11.2010 | 18:37
I meni se čini da u je ovom tvom slučaju iMac najbolja opcija.
30.11.2010 | 19:06
Stain koliko ti je nuzno da imas prenosno racunalo? Pretpostavljam da je buduci da si fotograf? Ako je onda defintivno MBPro i po mogucnosti ukrcas jos 4gb rama unutra i to radi odlicno a kad si kuci spojis ga jos na taj eksterni monitor za ugodniji rad.
Mac Pro je definitnvo dugorocnije rjesenje ali pogotovo u njega moras ukrcati rama da bi to radilo punim kapacitetom. Mi imamo u firmi (video produkcija) strojeve iz potpisa sad vec preko 2 god. i ne vidim ni naznake da ce to postati presporo jos barem toliko.
iMac za profi fotografa? Nisam siguran, u svakom slucaju odi kod nekog tko ga ima pa obrati paznju na ekran da li ti odgovara.
30.11.2010 | 19:15
Imac nazalost ne dolazi u obzir zbog glossy ekrana, isprobano i ne funkcionira. Hvala svima na odgovorima, ali ono osnovno sta me muci je ustvari koliko je za takvu vrstu rada uopce potreban 4, 8 ili 12 jezgreni stroj? Ako se odlucim za Pro i dalje mi ostaje stari mbp kao prenosno racunalo. Znaci radi li se o velikoj razlici u brzini pri obradi fotografija, video ne radim i nemam u planu?
30.11.2010 | 20:55
Ja mislim da ti za obradu fotografija ne treba Mac Pro.
30.11.2010 | 22:46
Slažen se sa smayoon ... za obradu fotki je MacPro previše !? Imac san spomenija jer bi možda bilo zgodno radit na 2 monitora, s time ako ti smeta refleksija na glosiju, neka ti bude sporedni monitor( npr iMac 21" ) za toolbarove i sl. , a glavni monitor nek ti je cinema ... ubaci RAM-a do kraja i nema straja ..

...
30.11.2010 | 22:46
A zasto opce razmisljas o novom stroju? "Obrada fotografija" je zapravo dosta sirok pojam, sto tocno radis? Ako imas par ogromnih raw fileova ovorenih i radis na njim onda ti je Pro sa 8gb rama potreban, ako radis manje jpege za objavljivanje na webu onda mozes raditi na tome sto imas jos jako dugo.
IMO ili kupi nesto posteno s cim ces biti miran duze vrijeme jer ces stroj lako nadogradjivati diskovima, ramom ili sto ti vec treba ili ostani na ovom sto imas, to je relativno brzo jos uvijek.
btw i ovaj MBP ti ima glossy ekran, znaci moras jos nadoplatiti ako hoces antiglare
30.11.2010 | 23:30
Većina profesionalnih fotografa (a i neki amaterski) su na kraju krajeva kupili Mac Pro, pa isto i ja preporučujem.

Glavni razlog je prostor, imati 8 TB brzog internog prostora ne može niti jedan iMac. Glossy ekrani također nisu idealni za foto-obrade i ako se nema odgovarajući monitor treba uzeti mat Cinemu dok ih se još može naći po lagerima.

Nadalje, snaga nije zanemariva kada u igru uđu hi-res fotke zadnjih generacija aparata u RAW formatu. Mac Pro to guta s lakoćom, pogledaj samo testove brzine spram iMaca i MacBooka Pro.

Uzmi Mac Pro i bit ćeš na miru godinama i godinama. Npr. moj Mac Pro 8-core je sada star 4, skoro 5 godina, a po testovima brzine je još uvijek dvostruko brži od najnovijeg najskupljeg iMaca, pa ti vidi! Izuzev ulaznog modela, bez da trepnu, Mac Pro su dvostruko brži od najjačeg iMaca.
30.11.2010 | 23:53
Hvala svima!

Snimam iskljucivo u Raw-u tako da su fajlovi veliki, cesto radim nekakav batch koji se sastoji od više akcija-a na cijeli folder od cca 300 Raw-ova, nakupi se tu i layera tako da to zna poprilicno narast...

Za sada sve to ovaj gore navedeni guta dobro, ali ponekad bi volio da je brže (ustvari cesto) Ima mu vec i par godina pa bi zelio nešto trajnije rijesiti.

@dpasaric: koji od novih pro strojeva bi bio optimalan?
01.12.2010 | 00:36
Osobno ne bih išao ispod modela s 8 jezgri ako se već radi takva investicija. Quad preskočiti, a možda bi opcija bio i Six-core 3.3GHz. Opet, ako proračun dopušta, zašto ne kupiti i jači model iz sredine ponude. Preskočio bih onaj najskuplji s 12 jezgri jer je zaista preskup. Ja sam u svoje vrijeme bio kupio top model (da, bio je papren), ali do dan danas nisam požalio niti lipe koju sam dao za njega.
01.12.2010 | 00:49
Naravno da bi jači stroj bio bolji, ali s druge strane ne bi želio ulagati novce u "nepotrebne" jezgre.... Znači PS koristi svu tu snagu koju recimo nudi Six-core?

Grafička? Ima li potrebe, za "Two ATI Radeon HD 5770 1GB"

Nadalje, nemam pojma šta s Raid Card?
Screen_shot_2010_11_30_at_11.png
01.12.2010 | 00:55
mislim.... uopce ne kuzim šta je Raid Card
01.12.2010 | 01:20
Omogućava ti da na nju npr. uštekaš 2 identična harda koje će Mac vidjeti kao jedan, a na njiih će se sve zapisivati identično, tako da imaš sve u duplo, u slučaju da krepa jedan hard. To ti je najbazičnija mogućnost. Ima ih još. Možeš složiti 2 ili 4 diska pa da se na svaki zapisuje po polovica ili četvrtina svake 32-bitne riječi. Na taj način nemaš rezervni zapis, ali imaš 2x ili 4x brzinu čitanja i pisanja. Možeš složiti 4 diska tako da postoji redundantan zapis, da otkazivanjem bilo kojeg pojedinog diska imaš i dalje sve podatke, a jednostavnom zamjenom pokvarenog diska, sve se može u hodu regenerirati i tjerati dalje kao i prije.
01.12.2010 | 10:17
hvala smayoo!

Može neko

Naravno da bi jači stroj bio bolji, ali s druge strane ne bi želio ulagati novce u "nepotrebne" jezgre.... Znači PS koristi svu tu snagu koju recimo nudi Six-core ili 8-core itd?

Grafička? Ima li potrebe, za "Two ATI Radeon HD 5770 1GB"
01.12.2010 | 11:05
Navodno od CS3 PS moze iskoristiti snagu do 16 jezgri.

Ja u firmi radim na onom prvom MacPro stroju (2x2.66 dual core xeon-e) s 5Gb rama, PS CS3, i to jako lijepo vrti batch procese na par desetaka fajli i obavlja ostale stvari.
Isto imam osjecaj da nam nadogradnja jos koju godinicu nece biti potrebna.
01.12.2010 | 11:07
2 graficke? Nepotrebno za tebe! Ali i to je prednost Pro stroja jer ako za 2 godine odlucis promijeniti graficku karticu (za video su poceli gadno koristiti CUDA tehnologiju) to lako napravis
01.12.2010 | 11:25
Trenutno na svoj mbp imam spojen vanjski monitor pa on radi sa dva monitora a pretpostavljam da ima 1 graficku....

Na Pro stroju ako zelim 2 monitora, onda bi morao i 2 grafičke?
01.12.2010 | 12:29
nene, mozes 2 monitora normalno na jednu graficku (ja imam 2x21"), sve imaju 2 izlaza
na Pro mozes spojiti, mislim, 8 monitora ali za to ti onda treba vise grafickih!
01.12.2010 | 14:12
@MoschuS procitao da moze i do 3 monitora na jednu karticu....

Ok, znaci da bi jedan Six-Core sa 8GB Ram-a mogao biti dobra investicija, za pocetak jedna graficka, par diskova od 1 ili 2 TB eventualno raid card, monitor imam....

I koliko je to bolja investicija, za razliku od recimo MBP 15" i5, naravno osim mogucnosti nadogradnje?

Zasto to ne mogu pronaci recimo na apcom.hr, da vidim koliko bi me ta investicija kostala?

Screen_shot_2010_12_01_at_1.png
01.12.2010 | 14:32
Na zalost kod nas nema tih konfiguratora koliko znam nigdje ali kad okvirno odlucis sto zelis posalji upit pa ces dobiti ponudu.
Raid ti po meni ne treba, radje stavi 12gb rama a ako ti se bas ukaze potreba za raidom isto lako kupis naknadno karticu i ugradis. Znaci gledaj na pocetku da imas neki solidan temelj jer je to prednost Pro stroja pa kasnije lako krcas unutra diskove, ram ili kartice i siris se po potrebi.
01.12.2010 | 17:15
Znam da davim, al moram

Kopam malo po netu i naletim na ovo?

macperformanceguide.com/Reviews-MacProWe...hop-CoresSlower.html

Moze neka pomoc, stvarno ne bi zelio platit jezgre koje se nece koristiti
01.12.2010 | 17:48
Sreca da ne moram birat PC i ovako se tesko snalazim...
01.12.2010 | 17:51
Kud sad krenuti.....

Screen_shot_2010_12_01_at_4.jpg
01.12.2010 | 17:57
Jos dva "glupa" pitanja....

Nakon sta se nadam dobijem i odgovore na gornja

1. CPU Mac Pro One 2.66GHz Quad-Core Intel Xeon/3GB/640GB/GeForce GT 120/SD Ovo je stari model?
2. Hoce li se u Mac Pro ici sa onim procesorima i5 i7, ako da treba li to mozda cekat?
01.12.2010 | 22:30
Idemo sažetak... dakle, sada ne kupuj ispod ovog:

6-Core: 3.33GHz Intel Xeon “Westmere”
6 GB RAM
ATI Radeon HD 5770

Ako imaš novca da kupiš bolje, onda idi na 12 GB RAM i kupi Radeon HD 5870.

RAID ti ne treba, diskove ćeš kupovati kasnije third-party i prema potrebi.

Ako imaš još više para, onda idi na 8 jezgri. Što se tiče brzine, imaš ovdje na forumu thread o tome s testovima sirove procesorske snage, pa pogledaj odnose.
02.12.2010 | 13:47
Ok, shvatio 6-Core 3.33GHz Intel....... 6GB RAM .......

Sad jos samo da vidim kolika bi bila cijena takvog stroja... upravo cekam ponudu

@dpasaric, ako uhvatis vremena gore sam postao link na kom se prica o tome kako lose PS iskoristava visejezgrene procesore. Prema napisima sa tog linka najbolja varijanta za PS je 6-core iako nije puno brzi od 4-core.

Ajde da jednostavno ne može koristiti 8 ili 12 , ali po onome ispada da je cak sporiji?

Jos me zbunjuju ovi i5 i i7 procesori u MBP i iMac-u jeli to nesto novije i brze od recimo ovog 6-core 3.33 ?
03.12.2010 | 12:59
Stain je napisao:
Jos me zbunjuju ovi i5 i i7 procesori u MBP i iMac-u jeli to nesto novije i brze od recimo ovog 6-core 3.33 ?

i5 i i7 su consumer procesori. Ti imaš u Mac Pro serverske. Sasvim druga klasa, par kopalja iznad.
ok?
03.12.2010 | 13:11
Hvala!

U razumijevanju cijele price ipak spadam u consumere, bez obzira sto mi za posao treba Pro stroj
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO