20.12.2010 | 15:00
Baš sam htio reći kako je najvjerojatnije upravo to najveći problem. Ja imam zapisan serijski broj svog MBP jer je u jednom trenutku to nešto tražio prilikom zamjene hard diska pod garancijom. Inače ga ne bi imao.
tino1 je napisao:
Zadatak policije je da sprovodi istragu na svakim krivičnim djelom, bez obzira na težinu istog. Ako se na bilo koji način primjeti da to ne rade ima sigurno institucija kojoj se to može prijaviti, to je isto kao da oni sami naprave krivično dijelo i mogu biti sankcijonirani. Jer njihov je zadatak sprovoditi zakone RH i brinuti o sigurnosti građana.
Policija ti nikad neće odbiti primiti prijavu. I, ako slučajno uhvate nekog tko serijski krade, provjerit će to što je kod njega nađeno sa svim prijavama koje su primili.
Ali, ne zavaravaj se, *nema* te policije na svijetu koja se pojedinačno bavi takvim pojedinačnim "malim" kaznenim djelima. Kad bi ih bilo dovoljno da to sve odrade, bili bi toliko skupi da ih ne bismo mogli (preko poreza) financirati.
Još 2 stvari: zakonom je izričito propisano da policija nije dužna reagirati na prijave kad se radi samo o materijalnoj šteti manjoj od 1000 Kn (ukralo mi mobitel, isisalo mi benzin iz auta, ukralo mi novčanik...).
Također - zakon (mislim da je Kazneni, ali nisam siguran) izričito propisuje da je vlasnik dobara koja mogu biti ukradena ili opljačkana *DUŽAN* provesti preventivne mjere zaštite svojih dobara. Čak postoji i prekršajna odgovornost. Drugim riječima, ako ti netko ciglom razbije staklo na zaključanom autu da bi iz *POKRIVENOG* (da se izvana ne vidi što je unutra) prtljažnika odnio MacBook, proveo si sve preventivne mjere zaštite koje si mogao, ali ako je netko ušetao u nezaključanu kazališnu garderobu i odande odnio MacBook koji je stajao u svojoj torbi na podu ("in plain sight"), ne samo da policija neće reagirati, nego će ti još napisati i prekršajnu prijavu. Isto kao da ostavljaš auto širom otvorenih prozora i nezaključan, ili kuću širom otvorenih vrata. Ili mobitel nehajno odbačen na ručniku na plaži dok se brčkaš u moru.
Neka ukinu nekoliko kontrola brzine na sigurnim dijelovima cesta (jer se tamo kontrolira samo radi love) i te ljude rasporede na riješavanje ozbiljnih krivičnih dijela, a ne na svakom uglu iskaču iz žbunja i maltretiraju za gluposti.
Mogu se složiti da prometna policija u HR služi punjenju proračuna, a ne povećanju sigurnosti u prometu, ali ova je parabola ovdje posve neprimjerena i, pretpostavljam, predstavlja samo izraz frustracije, a ne i ozbiljan prijedlog vrijedan razmatranja.
Negdje drugdje u svijetu bi se osnovalo specijalno odjeljenje koje bi se bavilo samo tim.
Ma hajde.
A gdje?
E, čekaj... znam! u Nigdjezemskoj!
Hrvatska po stvarnim statističkim pokazateljima ima npr. 6 *PUTA* nižu stopu kriminala od Italije. Pri tom je to prosjek. To znači da npr. Rijeka ima recimo 9x nižu stopu od prosjeka Italije, a 90x nižu stopu od recimo Milana.
U kojem bi se to drugom bijelom svijetu osnovale posebne jedinice za isljeđivanje ukradenih laptopa neopreznih vlasnika, kad tamo ima na desetke grabežnih umorstava, silovanja i oružanih pljački *dnevno*???!!!
A kod nas se osnivaju specijalna odjeljenja, koja se voze u skupim autima po auto cesti i uzimaju lovu bez da je itko ugrožen (jedino od njih).
Reklo bi se da te je nedavno presretač presreo na autocesti.
Kao netko tko radi 30-40.000 godišnje, pretežno po hrvatskim autocestama, pouzdano znam da presretači zaustavljaju samo one koji su za više od 30 km/h prekoračili ograničenje. I potpuno odobravam presretače. Kome se divlja, ima pistu na Grobniku pa neka divlja.
Npr. nedavno sam vidio kako su zaustavili na riječkoj obilaznici tipa koji je u tunelu Trsat (najoštriji zavoj u tunelu kojeg sam ikad vidio), gdje je ograničenje 80, napravio slalom-škare između jedno 3-4 auta koji su vozili cca 100-110. Po mojoj procjeni, brzina je bila najmanje 160, što je za taj tunel vratolomno čak i kad je posve prazan. Ne da mi je bilo drago da su ga presreli, nego mi je bilo žao što ne postoji mjera doživotnog oduzimanja vozačke.