Ukradeni Apple laptopi;lociranje i pronalazak.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukradeni Apple laptopi;lociranje i pronalazak.

18.12.2010 | 20:12
stajpZg je napisao:
Doduše, to me dovodi do idućeg pitanja: da li lopov može doći do podataka spajajući se preko firewirea target diska,

Ne može. Target mode je onemogućen. Kao i dosta drugih advanced startup opcija (console mode, verbose mode...).

Naravno, ako ti je netko ukrao laptop samo zato da dođe do tvojih podataka (što bi bio vrlo brutalan, prilično neefikasan i ne osobito inteligentan način), Undercover ga u tome neće uopće spriječiti, jer nije tome namijenjen. Dovoljno je izvaditi disk iz laptopa, prištekati ga na USB adapter od $10, i pročitati s drugog računala. Ukoliko si neki file zaštitio FileVault simetričnim passwordom koji je osobito kompliciran, trebat će mu možda i cijela noć probijanja password crackerom, iako, vjerojatnije, ne više od sat-dva. Jedino ako si povjerljive podatke stavio na posebnu particiju zaštićenu PGPdisk asimetričnom enkripcijom s privatnim ključem koji nije na sistemskoj particiji (nego si ga imao na sticku koji nije ukraden skupa s laptopom), možeš biti prilično siguran da neće nikad doći do tvojih podataka, osim ako se ne radi o CIA-i.

Ako pak imaš razloga vjerovati da će ti CIA ukrasti laptop da se dokopa tvojih podataka, onda je vjerojatnije da ćeš se jedno jutro probuditi zavezan za stol u nekom podrumu, s par cc natrijevog amitala u žili.

Imam nekakav osjećaj da u lijepoj našoj čak i uz slike lopova i IP adresu po kojoj se može fizički pronaći korisnik policija ne bude napravila - ništa.

7 godina sam radio posao u kojem je bilo kontakata s policijom. Činjenica je da je policija u Hrvatskoj podkapacitirana, i to jako, i da im tzv. nenasilna kaznena djela nisu prioritet. Ne samo kad se radi o ukradenom laptopu, nego i kad se radi o provaljenom kiosku, dućanu ili bankomatu. Kad se radi o lociranju pomoću IP adrese, broj ljudi u Policiji koji se time bave broji se na prste. Tako da je sasvim jasno da se, pokraj istraga pedofilskih mreža i ozbiljnog cyber-kriminala, ne stignu baviti ukradenim laptopima.

Undercover, međutim, daje gotovu informaciju o području unutar kojeg se nalazi ukradeni laptop, ne treba dešifrirati IP adrese. A svaki građanin ima zakonsko pravo angažirati privatnog istražitelja da na temelju tih informacija pribavi konkretne materijalne dokaze temeljem kojih onda Policija mora reagirati. Trošak privatnog istražitelja ima pravo potraživati od osobe kod koje je pronađena ukradena roba.
19.12.2010 | 00:41
Ja sam negdje slucajno procitao da je dovoljno tri puta restartati comp, drzati kombinaciju tipki alt + cmd + jos dva slova (necu namjerno napisati koja postujuci zelju do smayoo), i lozinka se anulira.

Pisalo je i da je potrebno ukloniti samo jedan memorijski modul iz racunala.
19.12.2010 | 12:00
To s memorijom je funkcioniralo na starim PowerPC strojevima (s OpenFirmwareom), a ova dva slova si vjerojatno pročitao da su O i F (kao Open i Firmware), što se isto odnosi na stare strojeve. Na novim intel strojevima cmd+alt+O+F ne rade ništa.

Ako nije to to - javi mi na PM pa da probam (kad dođe na red).
19.12.2010 | 13:52
ja sam instalirao Undercover, i idem sljedećom logikom, ako ga neko i može zaobići taj neko mora biti dobro oprezan da ne napravi neku grešku jer vjerovatnoća da ga undercover slika ili da mu ne napravi neko nepovratno sranje je velika. Tako da samo profesionalci imaju šansu oteti moj MBP i raditi na njemu ili ga prodati nekome, što smanjuje krug potencijalnih za 60%-70%. Elem onaj ko ga ukrade neka se makar namuči da bude sretan sa njim, ali i to ću mu otežati koliko je to god moguće.
To ti je isto kao sa alarmom za auto, profesionalce to rijretko spriječava, ali ako profesionalac vidi da mu treba puno vremena da to zaobiđe, odustaje i kreće na drugo auto koje je lakše obraditi.
19.12.2010 | 16:17
Ma ova diskusija je, kako to obično bude s teoretskim diskusijama, postala sama sebi svrha.
U praksi Undercover ima veliku upotrebljivost jer su, među ekipom koja se bavi takvim krađama, rijetki oni koji se kuže u Mac, a još rjeđi oni koji imaju volje i vremena istraživati razne zaštite. Puno im je jednostavnije prodati Mac skupa s Undercoverom za manju cijenu pa nek se ovaj bakće. A kupac je također najčešće neznalica koji nije ni svjestan što je kupio - najčešće misli da je pojeftino kupio stroj kojeg je prodavač dobio pod račun na ime neplaćenog duga.
19.12.2010 | 16:24
Točno tako Smayo. Ali zlu ne trebalo. Ne stoji iza svakog ugla neka varalica ili lopov, i ako ih je u zadnje vrijeme sve više.
20.12.2010 | 08:59
Jutro,ova je tema otisla predaleko,ali drago mi je sto svi dajete svoje misljenje.
Ali sto se tice ukradenih laptopa i ja se slazem da policija se nece zezati s tim problemima,a kada se zabavlja s jos gorim stvarima,npr:krađa auta,kriminal,droga,kindapovanje osoba to su sve gore radnje,ovo je kap u moru sto se tice laptopa.
Znaci kada ti ukradu laptop bez ikakve zastite sto ste naveli nemoguce je pronaci svoj laptop ps. jedino ako vam je susjed drpio...hehe.
A npr. kako ako osoba kupi ukraden laptop:
1.laptop koji ima zastitu kako ce on saznati da posotoji neka zastita na njemu,jel moze on to kako primjetiti ili ne?
2.laptop koji nema nikakvu zastitu kako stoje s njim stvari kada osoba nezna nista jel ukraden ili nije,jel moze kako saznati prilikom konekcije na net,jel ima kakvi rizik na sto mora obratiti pozornost i probati provjeriti jel on ukraden ili nije.

i zadnje
3.Kako stoje stvari s laptopima koji su ukradeni iz inostranstva npr.italija,njemacka,francuska,belgija,spanija,nizozemska,engl..i tako dalje
ili sa zastitom ili bez nje,a koji takvi laptopi dospijeli na nase trziste????

Stvarno me zanima ovo sve jer se sve vise robe krade po tim zemljama i dolaze na balkan,i sto onda da se radi ako se osoba nadje u toj situaciji?
pozzz
20.12.2010 | 10:12
Marinkozx je napisao:
A npr. kako ako osoba kupi ukraden laptop:
1.laptop koji ima zastitu kako ce on saznati da posotoji neka zastita na njemu,jel moze on to kako primjetiti ili ne?

U principu ne. Osim po tome što je aktiviran firmware password - to može biti indicija, ako pričamo o MacBook/Pro/Air laptopima.

2.laptop koji nema nikakvu zastitu kako stoje s njim stvari kada osoba nezna nista jel ukraden ili nije,jel moze kako saznati prilikom konekcije na net,jel ima kakvi rizik na sto mora obratiti pozornost i probati provjeriti jel on ukraden ili nije.

Nema pouzdanog pokazatelja u samom OS-u ili slično. Kako je netko tu već napisao, najpouzdanije je da tražiš original račun i jamstveni list, iz kojeg se točno vidi (1) da je laptop kupljen, a ne ukraden i (2) točno koliko je star.

i zadnje
3.Kako stoje stvari s laptopima koji su ukradeni iz inostranstva npr.italija,njemacka,francuska,belgija,spanija,nizozemska,engl..i tako dalje
ili sa zastitom ili bez nje,a koji takvi laptopi dospijeli na nase trziste????

Stvarno me zanima ovo sve jer se sve vise robe krade po tim zemljama i dolaze na balkan,i sto onda da se radi ako se osoba nadje u toj situaciji?
pozzz

Gledaj... Nitko. *NITKO* se organizirano ne bavi krađom laptopa od fizičkih osoba, jedan po jedan, švercanjem preko bilo koje ili čije granice i prodajom opet fizičkim osobama, jedan po jedan. To se *NE ISPLATI* jer su laptopi prejeftini.

Ono što se organizirano radi je da se provali u skladište ili dućan i odnese parsto komada. Onda se ukradena pošiljka transportira uglavnom na istok, preko carinske granice (ako su ukradeni u EU, onda se odvoze barem u Hrvatsku, ili još dalje) i opet, uglavnom, prodaje na veliko, lokalnom trgovcu, koji ih utapa kao da su legalni. Također je moguće da ih se prodaje i jedan po jedan, preko oglasa, kao polovne, ili se čak otvoreno kaže da su "pali s kamiona". Ali to je rjeđe.

Uglavnom, prosječan korisnik nema šanse doznati da li je laptop koji kupuje na takav način ukraden, osim ako mu sam prodavač to kaže. Naravno, može ozbiljno sumnjati, bilo zbog cijene, bilo zbog nedostatka papira (npr. ako nije priložen jamstveni list HR uvoznika, nego samo neki međunarodni).
20.12.2010 | 11:45
Postoji nekoliko mjesta na netu koja drže bazu serijskih brojeva ukradenih laptopa. Koliko se koriste ne znam, ali evo:
www.mark-up.com/stolen/
www.powermax.com/stolen
www.stolen-property.com/laptop-theft.php

...što me dovodi do iduće ideje. Mislite li da bi bilo korisno napraviti nešto slično na Jabučnjaku? Bazu serijskih brojeva ukradenog Apple hardvera?
20.12.2010 | 12:58
Pošto je topic iz 2002. godine..ja ne vidim razlog zašto Motorola nie to realizirala Ili možda je? Nie da sam se ubio od guglanja.. al pogledajte sami

forums.macrumors.com/showthread.php?t=11788
20.12.2010 | 13:03
To bi bilo dobro. Jer oni koji na ovim prostorima kupuju Mac, prvo pogledaju u Jabučnjak ili MacKorisnik.
Ali ako se nađe ukradena roba trebalo bi to odmah prijavljivati policiji.

Ali sto se tice ukradenih laptopa i ja se slazem da policija se nece zezati s tim problemima,a kada se zabavlja s jos gorim stvarima,npr:krađa auta,kriminal,droga,kindapovanje osoba to su sve gore radnje,ovo je kap u moru sto se tice laptopa.
Zadatak policije je da sprovodi istragu na svakim krivičnim djelom, bez obzira na težinu istog. Ako se na bilo koji način primjeti da to ne rade ima sigurno institucija kojoj se to može prijaviti, to je isto kao da oni sami naprave krivično dijelo i mogu biti sankcijonirani. Jer njihov je zadatak sprovoditi zakone RH i brinuti o sigurnosti građana.
Neka ukinu nekoliko kontrola brzine na sigurnim dijelovima cesta (jer se tamo kontrolira samo radi love) i te ljude rasporede na riješavanje ozbiljnih krivičnih dijela, a ne na svakom uglu iskaču iz žbunja i maltretiraju za gluposti.
Negdje drugdje u svijetu bi se osnovalo specijalno odjeljenje koje bi se bavilo samo tim. A kod nas se osnivaju specijalna odjeljenja, koja se voze u skupim autima po auto cesti i uzimaju lovu bez da je itko ugrožen (jedino od njih).
20.12.2010 | 13:34
Za početak popišite odmah svi svoje serijske brojeve. Vjerojatno je i forum dovoljan za obavjesti o krađama osim ako ne preraste u epidemiju.
20.12.2010 | 14:54
@Riba

gdje da ti pošaljem moje seriske brojeve? Na PM ili otvoreno ovdje?
20.12.2010 | 15:00
Baš sam htio reći kako je najvjerojatnije upravo to najveći problem. Ja imam zapisan serijski broj svog MBP jer je u jednom trenutku to nešto tražio prilikom zamjene hard diska pod garancijom. Inače ga ne bi imao.

tino1 je napisao:
Zadatak policije je da sprovodi istragu na svakim krivičnim djelom, bez obzira na težinu istog. Ako se na bilo koji način primjeti da to ne rade ima sigurno institucija kojoj se to može prijaviti, to je isto kao da oni sami naprave krivično dijelo i mogu biti sankcijonirani. Jer njihov je zadatak sprovoditi zakone RH i brinuti o sigurnosti građana.

Policija ti nikad neće odbiti primiti prijavu. I, ako slučajno uhvate nekog tko serijski krade, provjerit će to što je kod njega nađeno sa svim prijavama koje su primili.

Ali, ne zavaravaj se, *nema* te policije na svijetu koja se pojedinačno bavi takvim pojedinačnim "malim" kaznenim djelima. Kad bi ih bilo dovoljno da to sve odrade, bili bi toliko skupi da ih ne bismo mogli (preko poreza) financirati.

Još 2 stvari: zakonom je izričito propisano da policija nije dužna reagirati na prijave kad se radi samo o materijalnoj šteti manjoj od 1000 Kn (ukralo mi mobitel, isisalo mi benzin iz auta, ukralo mi novčanik...).

Također - zakon (mislim da je Kazneni, ali nisam siguran) izričito propisuje da je vlasnik dobara koja mogu biti ukradena ili opljačkana *DUŽAN* provesti preventivne mjere zaštite svojih dobara. Čak postoji i prekršajna odgovornost. Drugim riječima, ako ti netko ciglom razbije staklo na zaključanom autu da bi iz *POKRIVENOG* (da se izvana ne vidi što je unutra) prtljažnika odnio MacBook, proveo si sve preventivne mjere zaštite koje si mogao, ali ako je netko ušetao u nezaključanu kazališnu garderobu i odande odnio MacBook koji je stajao u svojoj torbi na podu ("in plain sight"), ne samo da policija neće reagirati, nego će ti još napisati i prekršajnu prijavu. Isto kao da ostavljaš auto širom otvorenih prozora i nezaključan, ili kuću širom otvorenih vrata. Ili mobitel nehajno odbačen na ručniku na plaži dok se brčkaš u moru.

Neka ukinu nekoliko kontrola brzine na sigurnim dijelovima cesta (jer se tamo kontrolira samo radi love) i te ljude rasporede na riješavanje ozbiljnih krivičnih dijela, a ne na svakom uglu iskaču iz žbunja i maltretiraju za gluposti.

Mogu se složiti da prometna policija u HR služi punjenju proračuna, a ne povećanju sigurnosti u prometu, ali ova je parabola ovdje posve neprimjerena i, pretpostavljam, predstavlja samo izraz frustracije, a ne i ozbiljan prijedlog vrijedan razmatranja.

Negdje drugdje u svijetu bi se osnovalo specijalno odjeljenje koje bi se bavilo samo tim.

Ma hajde. A gdje? E, čekaj... znam! u Nigdjezemskoj!

Hrvatska po stvarnim statističkim pokazateljima ima npr. 6 *PUTA* nižu stopu kriminala od Italije. Pri tom je to prosjek. To znači da npr. Rijeka ima recimo 9x nižu stopu od prosjeka Italije, a 90x nižu stopu od recimo Milana.

U kojem bi se to drugom bijelom svijetu osnovale posebne jedinice za isljeđivanje ukradenih laptopa neopreznih vlasnika, kad tamo ima na desetke grabežnih umorstava, silovanja i oružanih pljački *dnevno*???!!!

A kod nas se osnivaju specijalna odjeljenja, koja se voze u skupim autima po auto cesti i uzimaju lovu bez da je itko ugrožen (jedino od njih).

Reklo bi se da te je nedavno presretač presreo na autocesti. Kao netko tko radi 30-40.000 godišnje, pretežno po hrvatskim autocestama, pouzdano znam da presretači zaustavljaju samo one koji su za više od 30 km/h prekoračili ograničenje. I potpuno odobravam presretače. Kome se divlja, ima pistu na Grobniku pa neka divlja.

Npr. nedavno sam vidio kako su zaustavili na riječkoj obilaznici tipa koji je u tunelu Trsat (najoštriji zavoj u tunelu kojeg sam ikad vidio), gdje je ograničenje 80, napravio slalom-škare između jedno 3-4 auta koji su vozili cca 100-110. Po mojoj procjeni, brzina je bila najmanje 160, što je za taj tunel vratolomno čak i kad je posve prazan. Ne da mi je bilo drago da su ga presreli, nego mi je bilo žao što ne postoji mjera doživotnog oduzimanja vozačke.
20.12.2010 | 15:02
tino1 je napisao:
@Riba

gdje da ti pošaljem moje seriske brojeve? Na PM ili otvoreno ovdje?

Ako ti nije nitko ukrao laptop, ne šalji ih nikamo, nego ih spremi kod sebe, negdje odvojeno od kompjutera.

Ako se desi da ti ukradu, onda postaj serijski broj ovdje u forum (formirat ćemo "sticky" temu, odnosno FAQ, kako to Riba zove ).
20.12.2010 | 15:24
Ovo je dobro sto je smayoo otvorio temu Ukradeni Mac ...serijski brojevi...
bilo bi super da svi oni koji su ostali bez Mac-a da napisu Serial No. na ovu temu,da svi znamo prilikom kupovine jel roba ok ili ukradena,,,,
20.12.2010 | 15:55
Riba je napisao:
...što me dovodi do iduće ideje. Mislite li da bi bilo korisno napraviti nešto slično na Jabučnjaku? Bazu serijskih brojeva ukradenog Apple hardvera?

Nije loša ideja! Samo, gdje bi to ubacili? Linkovi?
20.12.2010 | 16:03
Već je riješeno. Eventualno ćemo negdje naglasiti na naslovnici da to postoji.

Nemojte sad svi početi slati svoje serijske brojeve!
23.12.2010 | 18:49
Kad smo kod Undercovera, postoji još jedan app, zove se Hidden.

Nisam ga isprobao, no besplatan je do siječnja, pa tko voli nek izvoli.

http://hiddenapp.com/
23.12.2010 | 21:03
Evo ovdje popis svih alternativa:
mac.appstorm.net/roundups/utilities-roun...theft-recovery-apps/
23.12.2010 | 22:02
Ovako iz aviona, najvidljivija razlika je u načinu plaćanja. Undercover se plaća jednokratno ($50), a Hidden se plaća godišnje (za jedno računalo $10/god).
24.12.2010 | 18:55
smayoo je napisao:

To s memorijom je funkcioniralo na starim PowerPC strojevima (s OpenFirmwareom), a ova dva slova si vjerojatno pročitao da su O i F (kao Open i Firmware), što se isto odnosi na stare strojeve. Na novim intel strojevima cmd+alt+O+F ne rade ništa.

Ovo je nekakav buckuris procedura na PPC i Intel strojevima. Prije iznosenja ovakvih tvrdnji molim te da iste provjeris i potkrijepis dokazima.
Odgovorno tvrdim da se Open firmware password vrlo jednostavno resetira i na Intel strojevima (EFI) ukoliko znas gdje se ti podaci spremaju i kojom kombinacijom tipki se resetiraju (iz neznam kojeg razloga postujem tvoj zahtjev da to javno ne napisem).

smayoo je napisao:

Ma ova diskusija je, kako to obično bude s teoretskim diskusijama, postala sama sebi svrha.

smayoo je napisao:

Još 2 stvari: zakonom je izričito propisano da policija nije dužna reagirati na prijave kad se radi samo o materijalnoj šteti manjoj od 1000 Kn (ukralo mi mobitel, isisalo mi benzin iz auta, ukralo mi novčanik...).

Polutocno. Za ukradene stvari male vrijednosti kaz. postupak ne ide po sluzbenoj duznosti nego privatnom tuzbom (ali ide).

smayoo je napisao:

Također - zakon (mislim da je Kazneni, ali nisam siguran) izričito propisuje da je vlasnik dobara koja mogu biti ukradena ili opljačkana *DUŽAN* provesti preventivne mjere zaštite svojih dobara. Čak postoji i prekršajna odgovornost. Drugim riječima, ako ti netko ciglom razbije staklo na zaključanom autu da bi iz *POKRIVENOG* (da se izvana ne vidi što je unutra) prtljažnika odnio MacBook, proveo si sve preventivne mjere zaštite koje si mogao, ali ako je netko ušetao u nezaključanu kazališnu garderobu i odande odnio MacBook koji je stajao u svojoj torbi na podu ("in plain sight" ) , ne samo da policija neće reagirati, nego će ti još napisati i prekršajnu prijavu. Isto kao da ostavljaš auto širom otvorenih prozora i nezaključan, ili kuću širom otvorenih vrata. Ili mobitel nehajno odbačen na ručniku na plaži dok se brčkaš u moru.

Netocno. Kradja je kradja.(Bila stvar skrivena u gepeku ili slobodno odlozena na haubi auta) Nitko nece dobiti nikakvu prekrsajnu prijavu jer mu je nesto ukradeno (neznam od kud ti to?) Ono na sto si eventualno ciljao moze biti neki vid suodgovornosti prilikom naknade stete.
24.12.2010 | 21:11
t_burgund je napisao:
smayoo je napisao:

Ovo je nekakav buckuris procedura na PPC i Intel strojevima. Prije iznosenja ovakvih tvrdnji molim te da iste provjeris i potkrijepis dokazima.
Odgovorno tvrdim da se Open firmware password vrlo jednostavno resetira i na Intel strojevima (EFI) ukoliko znas gdje se ti podaci spremaju i kojom kombinacijom tipki se resetiraju (iz neznam kojeg razloga postujem tvoj zahtjev da to javno ne napisem).

Vjeorjatno iz razloga da ne olakšaš posao zlonamjernima koji bi to zloupotrijebili.

Prema svemu što sam ja uspio iskopati, to na EFI strojevima ne ide tako kao na starim strojevima. Ako ti odgovorno tvrdiš da je i na EFI strojevima lako resetirati firmware password, kao što sam već napisao, molim te da mi to javiš na PM kako bi probao (na svom vlastitom stroju) i kako bi imao to na umu prilikom testiranja i pisanja članka. Hvala.

smayoo je napisao:

Polutocno. Za ukradene stvari male vrijednosti kaz. postupak ne ide po sluzbenoj duznosti nego privatnom tuzbom (ali ide).

Dakle, kao što sam napisao, policija nije dužna reagirati. Tužbu, naravno, možeš podnijeti (ako znaš počinitelja) i, ako uspiješ dokazati njegovu krivnju, isti će biti procesuiran i kazneno.

smayoo je napisao:

Također - zakon (mislim da je Kazneni, ali nisam siguran) izričito propisuje da je vlasnik dobara koja mogu biti ukradena ili opljačkana *DUŽAN* provesti preventivne mjere zaštite svojih dobara. Čak postoji i prekršajna odgovornost. (...)

Netocno. Kradja je kradja.(Bila stvar skrivena u gepeku ili slobodno odlozena na haubi auta) Nitko nece dobiti nikakvu prekrsajnu prijavu jer mu je nesto ukradeno (neznam od kud ti to?) Ono na sto si eventualno ciljao moze biti neki vid suodgovornosti prilikom naknade stete.

Ne čitaš pažljivo (ili namjerno izvrćeš moje riječi). Naravno da neće dobiti prekršajnu prijavu jer mu je nešto ukradeno, nego jer nije proveo minimalne preventivne mjere zaštite svoje imovine.
27.12.2010 | 11:03
smayoo je napisao:

Vjeorjatno iz razloga da ne olakšaš posao zlonamjernima koji bi to zloupotrijebili.

Prema svemu što sam ja uspio iskopati, to na EFI strojevima ne ide tako kao na starim strojevima. Ako ti odgovorno tvrdiš da je i na EFI strojevima lako resetirati firmware password, kao što sam već napisao, molim te da mi to javiš na PM kako bi probao (na svom vlastitom stroju) i kako bi imao to na umu prilikom testiranja i pisanja članka. Hvala.

Svi podaci dostupni su na internetu.

smayoo je napisao:

Dakle, kao što sam napisao, policija nije dužna reagirati. Tužbu, naravno, možeš podnijeti (ako znaš počinitelja) i, ako uspiješ dokazati njegovu krivnju, isti će biti procesuiran i kazneno.

smayoo je napisao:

Ne čitaš pažljivo (ili namjerno izvrćeš moje riječi). Naravno da neće dobiti prekršajnu prijavu jer mu je nešto ukradeno, nego jer nije proveo minimalne preventivne mjere zaštite svoje imovine.

Odgovorit cu na ovo jer dosta ljudi cita pa da ne ostane krivo napisano (svjestan sam da tjeram mak...).
Ja vjerujem da ti čitaš pažljivo, ali za namjerno izvrtanje mojih riječi nisam siguran .
Policija JE dužna reagirati na svaku prijavu (pa napisao si i sam). To što po službenoj dužnosti (zbog male vrijednosti) ne ide prijava državnom odvjetništvu pa policiju više nitko ne pita (osim tebe samog) o tijeku istrage sasvim je druga priča te nije predmet ove teme (policija je dužna zaprimiti prijavu i postupati (reagirati) po istoj).
Što se tiče prekršajne prijave zbog toga što netko nije "proveo minimalne preventivne mjere zaštite svoje imovine" to apsolutno ne stoji. Slikovito rečeno: ako ostavim svoj auto bez nadzora otključan sa ključevima u kontakt bravi (nisam proveo minimalne preventivne mjere zaštite svoje imovine) i netko ga odveze preko noći to JE krađa, ali ja neću dobiti nikakvu prekršajnu prijavu (mogu samo imati problema oko naplate kaska zbog moje suodgovornosti).
Pozdrav
27.12.2010 | 11:40
t_burgund je napisao:
Svi podaci dostupni su na internetu.

Očito ne surfamo istim internetom. Mogu samo zaključiti da namjerno mutiš vodu, iako argumenata nemaš.

Žao mi je što su ti ukrali kompjuter i mogu pretpostaviti da si zbog toga ogorčen. Ali tvoje učešće u ovoj diskusiji nije ni na koji način konstruktivno.

Ako tvrdiš da se to može, a ja kažem da nakon detaljnog istraživanja i testiranja nisam našao da se može (ni kako se može) i molim te da me uputiš na to, a ti odgovoriš ovako - kako da to shvatim nego kao podje...?

smayoo je napisao:

Odgovorit cu na ovo jer dosta ljudi cita pa da ne ostane krivo napisano (svjestan sam da tjeram mak...).

O ovom dalje ne želim diskutirati. S obzirom na to da ni ti, ni ja ne znamo citirati točno članak i stavak zakona gdje je to precizirano, ovo je sve mlaćenje prazne slame. Kad bi imalo svrhe, još bi izgubio par sati u pretraživanju zakona. Ali nema svrhe.
27.12.2010 | 14:23
smayoo je napisao:

Očito ne surfamo istim internetom. Mogu samo zaključiti da namjerno mutiš vodu, iako argumenata nemaš.

Žao mi je što su ti ukrali kompjuter i mogu pretpostaviti da si zbog toga ogorčen. Ali tvoje učešće u ovoj diskusiji nije ni na koji način konstruktivno.

Ako tvrdiš da se to može, a ja kažem da nakon detaljnog istraživanja i testiranja nisam našao da se može (ni kako se može) i molim te da me uputiš na to, a ti odgovoriš ovako - kako da to shvatim nego kao podje...?

Žao mi je ako ne surfamo istim internetom pa ću ti napisati kako je na mom internetu pa ti probaj na svom (ove je podje...)
Ako upišeš u google tražilicu "forgotten firmware password" dobiješ ovu stranicu skrati.com/googlefirmware
Ako odabereš prvi rezultat dobiješ ovu stranicu skrati.com/macosx
Ako pročitaš što ovdje piše i primjeniš to očekujem da se javiš ovdje sa svojim rezultatima. Trenutno posjedujem macbook black i macbook white i na oba sam uspješno resetirao firmware password. Što se tiče mućenja, ako se dobro sjećam ti si postavio zahtjev da se ovdje ne napiše točno na koji način se resetira firmware password.(o mom javljanju na PP tebi kao uvaženom blogeru i novinaru koji piše recenziju neću trošiti riječi). Ukoliko budeš i dalje imao problema sa resetiranjem passworda javi se ovdje u temu pa ću točno napisati na koji način sam ja to napravio (ionako ne vidim razloga za skrivanje kad na mom internetu sve javno piše. Očekujem da se javiš i ako uspiješ.

smayoo je napisao:

O ovom dalje ne želim diskutirati. S obzirom na to da ni ti, ni ja ne znamo citirati točno članak i stavak zakona gdje je to precizirano, ovo je sve mlaćenje prazne slame. Kad bi imalo svrhe, još bi izgubio par sati u pretraživanju zakona. Ali nema svrhe.
)
Ja bih ti linkao članak zakona da takav postoji
27.12.2010 | 16:46
Eto. Umjesto da se praviš pametan, mogao si odmah reći da se radi baš o tom linku. To je onaj na kojeg svi prvi nalete. Meni na mom MBP late 2008 to ne radi (ne da se resetirati FW password). Ti kažeš da tebi na MB radi. Zaključak - ne radi na svakom intel Macu. Možda (probat ću i to istražiti) ima veze i s godinom proizvodnje. U svakom slučaju, onaj tko je zainteresiran za ovakvu vrst zaštite može sam probati kakva je situacija kod njega (i procijeniti koliko to uopće smatra bitnim) prije nego kupi Undercover ili Hidden.
28.12.2010 | 03:29
Znači "detaljno istraživanje i testiranje" je zapravo bilo samo na jednom macu?
28.12.2010 | 10:23
Ne. Bilo je na seriji od 300 komada.

Po ne znam koji put - to što ovdje radimo - radimo volonterski i u svoje slobodno vrijeme. Otkud mi sad batch Macbookova za testiranje?

Istraživanje je bilo detaljno (išao sam puno dalje od prvog hita prve google search fraze), a testiranje je bilo na mom MacBookuPro. S tim što nije gotovo jer onaj zadnji i najvažniji dio - kako radi lociranje u ovom našem dijelu svijeta - nisam stigao pripremiti kad sam zadnji put išao na neko malo ozbiljnije i šire proputovanje pa čeka iduću takvu priliku.

Po mom mišljenju, taj je dio puno važniji od ovog natezanja kako se i da li se uopće može resetirati firmware password. Ljudi koji kradu rabljene laptope uopće se time ne zamaraju, a oni koji to od njih kupuju sigurno neće istraživati po netu. Jednostavno će ga preprodati dalje za manje novca.
02.06.2011 | 22:43
Je li istina, ne znam, možda...ali fora zvuči: Lopov uhvaćen preko Hidden alpikacije
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 21 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO