Macbook Air Max Fan Problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air Max Fan Problem

23.01.2011 | 12:19
Pozdrav.

Evo ovako. Jucer kupljen Macbook air model 1.1.
U savrsenom stanju, sve brzo otvara, identican problem sa ucitavanjem flash filova na web stranicama, ali ok. Vidim da je to vise-manje klasika kod Maca. No ono sto me dodatno zabrinjava je hladjenje. Niti na dodir, niti na smc fan control u meniju je temperatura procesora cca 60-tak stupnjeva, ali fan konstantno radi na 6200 rpm-a. Nista zahtjevno nije upogonjeno. SMCfirmware update je UpToDate, sistem je uptodate, i nevidim razlog da bi to tako moralo biti.

Zna li netko rjesenje?
23.01.2011 | 13:03
Što kaže Activity Monitor?
23.01.2011 | 13:15
Apsolutno nista... radi safari i opera, procesor je u idle cca 85-90 % i vrti na cca 60-70 stupnjeva poneka. Ali fan je prvih par minuta nakon sto se mac pokrene na 1800 i odmah brzo skoci na 6000-6200 rpm-a i tu ostaje.

Bas nemam srece sa mackbook-ovima.
23.01.2011 | 13:40
Mislim da sam detektirao problem.
Naime, na net se spajam sa usb adapterom velike snage, 1wat, takozvana Alfa Network. Trenutno nemam mogucnost spojiti se airportom, ali cim nju izvadim, postepeno temperatura padne na cca 56 stupnjeva, i fan se lagano spusta do minimuma, ali vrlo polako. treba mu cca 5 minuta.
Recite mi jeli moguce da alfa radi taj problem i kako to sprijeciti.

Hvala
23.01.2011 | 13:55
imao sam sličan problem na miniju pa sam ubacio instalacijski cd (mislim da je to instalacijski) i napravio AHT koji mi je našao grešku: 4SNS/1/40000000:THOP-128.000, dakle fan, to sam proguglao i našao neke savjete što mogu učiniti prije servisa, discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1774070 , i još sam nešto našao ali ne sjećam se di, radilo se o gašenju i paljenju pa prilikom paljenja držiš neke tipke istovremeno pa komp treba nešto odraditi, meni nije upalilo, kasnije sam skinu i Fan-Control koji prisilno kontrolira brzinu ventilatora
probaj malo čačkati po applovim stranicama i pokušaj jer ce ti se komp prehladit
23.01.2011 | 15:28
Evo slika problema
23.01.2011 | 15:31
Čuj, probaj ovo što pikolo kaže - dakle, install DVD pa pokreni Apple Hardware Test i vidi što kaže.
23.01.2011 | 15:47
evo slika ponovo, bila mi prevelika, a glede testa, neznam kako ga pokrenut, obzirom da je ovo macbook air i nemam superdrive, a osx mi je na usb sticku od 16 gb
slika-deebc065c833806c865803e842212586.jpg
23.01.2011 | 15:49
dodatak....

vidim da lijevi fan uopce neradi, ili?
ne kuzim sta je ovo.

Onaj bijeli macbook sam prodao sto sam mislio da ima problem sa flash stranicama, al to je manje vise kod svih mackova problem +-, otisao u zg po ovaj macbook air jucer i vidi sad... pukao sam ko, ma da negovorim
23.01.2011 | 16:22
Da. Po onom što se vidi na slici, lijevi je u maksimumu, a desni ne radi. Vjerojatno zato i jest lijevi u maksimumu što desni ne radi.

Možeš li bootati s tog USB sticka? Nije važno da li je DVD ili USB stick. Bitno je da bootaš OS X install i onda NE KREĆEŠ S INSTALACIJOM, nego s menija odabereš Apple Hardware Test.
23.01.2011 | 16:24
Ne zamjeri mi, ali moram dodati - previše si živčan i previše nestrpljiv. Kladim se da takav nemaš ništa manje problema ni s windows strojevima.
23.01.2011 | 16:24
Mogu smayoo , evo napravim test pa javim. THX
23.01.2011 | 16:25
ma nisam smayo, samo zelim to vec jednom dovesti u red....
i bojim se da se sta ne dogodi sa strojem. to je sve
24.01.2011 | 13:30
Stovani prijatelji macovci.
Evo, smatram da nisam bas priglup, ali cijeli dan jucer nisam mogao pokrenuti apple hardware test. Doduse namam originali usb key od macbook aira, ali mi je osx 10.6 na mom sticku. Nigdje i na nikakav nacin nisam mogao pronaci nacina da pokrenem taj tes.

No, rjesio sam problem sa ovih kriticnih 6000+ rpm-a na nacin da sam instalirao smc fan control i nakon toga u terminalu upisao sljdecu komandu.....

/Applications/smcFanControl.app/Contents/Resources/smc -k F0Mx -w 3e80

Molim Vas da pogledate o cemu se radi, jer moj je stroj u roku dvije sekunde spustio fan sa 6200 na cca 3500-4500 rpm-a. Ovisno o radnjama procesora.

Evo, ubuduce, ukoliko netko bude imao ovaj problem, info neka bude na ovom forumu.
Zahvaljujem svima na pomoci.
24.01.2011 | 14:23
ali i ta brzina mi djeluje previše, trebao bi ga spustiti negdje blizu 2000 rpm, prije promjene HDD (koji je vrtio na 5400) bio mi je i niži, ali sada sam stavio jači koji vrti na 7200 pa je i za očekivati da ce vrtiti i fan zericu brže
bez AHT teško da ćeš otkriti u čemu je točno problem, ovo ti je praktički nasilno riješenje

Smayoo jedno pitanje: znam da sam na PC imao problema s pokretanjem nekih instalacijski programa sa sticka pa sam ih pržio na CD a ondak instalirao, da li postoji mogućnost da je i na maku tako?

a što se tiče lijevog i desnog ventilatorića ako se ne varam na mom miniju je samo jedan u sredini tako da ti pokazuje samo jedan a drugi ne jer ga nemam (nisam 100% siguran), ali nisam siguran kako to izgleda na airu, ipak se na njemu štedi na prostoru no to bi mogli znati oni koji demoliraju, ne spadam u te, za sada
24.01.2011 | 14:52
Ja sam ga jutros otvorio, samo donji poklopac, cisto da se uvjerim da prasina slucajno nije prodrla unutar njega. Ma nista strasno. Nekoliko trunkica bilo na bateriji. Glede ventilatora, ima samo jedan iza ekrana po sredini.

I jos nesto, kada se ukuca ova komanda u terminal, koliko vidim nakon restarta, potrbno ju je ponovo ukucat i isti sekund spusta fan na 4000 i tako ostaje do ponovnog restarta. Nekuzim bas u cemu je fora.

Evo prilike za one koji dobro razumiju naredbe u terminalu da kazu koju pametnu
24.01.2011 | 15:26
Dodatak ...

Sada kad je problem fana privremeno rjesen u activity monitoru pokazuje da kernel_task zauzima vise od 100% cpu-a

Nisam pametan
24.01.2011 | 19:47
kada ti ventilator vrti na 4000 da li ga čuješ, stvara li ti buku?
24.01.2011 | 21:00
Cujem ga u tihoj prostoriji cim prijedje 4000 rpm-a , ali nije tako drasticno kao kod 6000+

Neznam, idem sutra ujutro u Sibenik, pa cu probat negdje spojit se airportom ili zicom. Sve mi se cini da je generalni uzrok ovog problema usb wireless adapter Alfa Network snage 1 watt.

Na mnogim sam forumima vidio da postoji mogucnost kod ovakovih situacija neki eksterni hardware. Vidjet cu sutra sta kaze airport.
Sada vidim da kad nakon ponovnog paljenja racunala, kada ponovo unesem onu komandu u terminal i spustim fan rpm na 4000, on tako radi non stop. Niti manje, niti vise, nego 4000. neovisno o radnjama procesora. I to je nesto sto me malo plasi,jer temperatura cpu-a je non stop cca 63-65 stupnjeva. Moze li to ugrozitilaptop? Moze i mu ista bit?

Poz...
24.01.2011 | 22:33
malo mi je nelogično, ako fan tako vrti temperatura bi trebala biti mala
meni je cpu bio 20 kada je vrtio na 5500
da li ti može ugroziti laptop ne bih ti znao odgovoriti,
bez onog AHT teško da ce ti netko znati dati koristan savijet, neku dijagnostiku ćeš morat napraviti
24.01.2011 | 22:57
Sve to stoji, ali na ovom airu se tem rijetko spustala ispod 60 i kad je vrtio na 6200 rpm-a tako da me sve to malo zbunilo.

Neznam, ne bih ga bas mjenjao, bas mi je nekako zgodan, tanak.

Vjerovatno cu po povratku iz Sibenika zaputiti se u Zagreb i odnijeti ga u servis da ga netko strucan pogleda.
25.01.2011 | 00:05
emilcosic je napisao:
Sve to stoji, ali na ovom airu se tem rijetko spustala ispod 60 i kad je vrtio na 6200 rpm-a tako da me sve to malo zbunilo.

Neznam, ne bih ga bas mjenjao, bas mi je nekako zgodan, tanak.

Vjerovatno cu po povratku iz Sibenika zaputiti se u Zagreb i odnijeti ga u servis da ga netko strucan pogleda.

Gle, tu nešto nije OK. Ovo su temperature i brzine ventilatora na mom MBP, pri cca 50% opterećenja procesora (od 200% ukupno - dvije jezgre) - gledanje flash filma preko youtubea. Air je slabiji stroj pa je logično da bi ga isti posao više opteretio, ali ventilator bi trebao održavati približno jednaku temperaturu. Ne sjećam se da sam kad vidio da je ikoja temperatura preko 60, osim kad dižem još i windoze u virtuali pa se sve zakuca na 200% dok se ne win ne boota do kraja. A i tada je na 62, ventilatori su na cca 4000, i onda se sve spusti na 58-59 i ventilatori na nekih 3000.

Screen_shot_2011_01_25_at_00.png
25.01.2011 | 00:10
Zaboravih - SMC je prisilno forsiranje zadane brzine ventilatora, neovisno o temperaturi. Prilično nepromišljen potez, ako mene pitaš i jamačno može naštetiti stroju, pogotovo u ovom kontekstu (ljudi ga koriste u suprotnom scenariju - da stroj ohlade jače nego što je optimalno po cijenu toga da se čuje kako pušu, tako da dno ne bude toliko vruće, da se može držati na golim nogama, npr. ljeti).

Zašto ti potroši preko 100% CPU - to ne znam. Možda je loše napisan algoritam pa ždere CPU bez veze.

To da ti ekstremno USB trošilo može izazvati pregrijavanje - možda i može, s obzirom da siše 2x više struje nego je po USB standardu predviđeno, možda pregijava USB sabirnicu, a tko zna kuda ona sve prolazi. Možda da probaš nabaviti vanjski USB hub s vlastitim napajanjem od barem 1 A pa taj WLAN spojiti preko vanjskog huba i njegovog napajanja?
25.01.2011 | 01:44
Ovo sa usb hubom je dobra ideja. Prvo cu ujutro u Sibeniku probat spojit se na internet putem airporta, jer kad racunalo nije spojeno na net, sve radi bez greske. iPhoto, kopiranje vecih datoteka i slicno, sve ok... Ali cim se spojim na internet, u roku minut, dva, temperatura naglo naraste i do 75, a na kratko sam vidio i 79 stupnjeva. Prema tome, slazem se da nesto nije ok. Po svemu sudeci, ako se nevaram, u pitanju je ovaj problem sa usb wireless adapterom. Sutra cu znati vise informacija.

Hvala decki
25.01.2011 | 12:15
Dragi prijatelji...
Sa smjeskom na licu javljam se iz Sibenika i potvrdjujem da sam detektirao problem.
Evo sjedim u internet caffeu i surfam glatko spojen airportom cca pola sata i temperatura se ne dize iznad 48 stupnjeva. Kada gledam video na youtube u html5 verziji, identicna situacija. Fan uredno radi na cca 1800 rpm-a i stroj je skroz cool. Bez ikakvog problema, sto znaci da sam se nepotrebno uspanicio. Problem je ocito u ovom mom wireless adapteru.

Evo link o cemu se radi :www.alfa.com.tw/in/front/bin/ptdetail.ph...&Category=105479

Njega moram koristiti jer mi je ruter na koji se spajam uistinu daleko. Neznam kakav konflikt sam adapter radi u racunalu, pa ovo sto Smayo kaze, da bi trebalo probati sa usb hubom sa vlastitim napajanjem, bilo bi idealno rjesenje. Ukoliko netko zna, a posebno Vi Smayoo, koji bi tocno trebalo kupiti da mi kazete, jer se stvrno prvi puta susrecem sa ovim problemom.

Bez Alfe, Air stvarno radi savrseno i bez iti najmanje greske.

Sad puno lakse disem.

Zivili ljudi.....

E.
25.01.2011 | 13:36
Tko Mi?

Chipoteka, običan najobičniji USB hub s vlastitim napajačem (40-50 kn ili manje), samo provjeriti da je napajač 5Vdc i najmanje 1A (piše na napajaču, prodavač će pomoći).

Iako, ja bi prije pokušao drugim putem - umjesto korištenja monstruoznog WLAN usb adaptera na laptopu, ja bi radije na router stavio jaču antenu umjesto one originalne. Omnidirekcijsku (štapnu) ili sektorsku, ovisno o konfiguraciji terena, s par metara vlastitog kabela, tako da se može pronaći optimalno mjesto za njeno postavljanje. Ne samo da je jeftinije, nego je i manje škodljivo za korisnika (doduše, više je škodljivo za osobe u neposrednoj blizini te antene, ako ih ima).
25.01.2011 | 14:08
Biljzim se sa stovanjem gospodine Smayoo, bas ste dobar neki lik i stovise, humoristican, onako uspt. mislio sam da ce biti puno teze sa ovim problemom, ali evo bas je dobro sto ste nacinili ovaj forum. Uistinu ste kvalitetni ljudi. Evo kupio sam MANHATTAN HI-SPEED USB 2.0 POCKET HUB SA 7 PORTOVA. Ono sto znam i sto mi je prodavac znao reci jest da je 5V, a ovo od 1A, da nezna sigurno, ali misli da je to to.

Vidjet cu kad dodjem kuci popdne, javim rezultate.
25.01.2011 | 14:27
olakšanje za tebe
onaj SMC makneš da ti nije aktivan pa nek komp sam kontrolira svoj fan
i uživaj
25.01.2011 | 15:34

Gospodin Smayoo. Baš mi dobro to zvuči.
Idem si sad odmah kupiti Armani odijelo i svilenu kravatu.
25.01.2011 | 16:59
Evo rezultati. Dosao sam kuci i temp cpu je cim sam se spojio preko ovog u huba na alfu izmedju 60 i 70 stupnjeva i fan ponovo postepeno skoci na 6200 rpm.
Na usb hubu vidim, ali nije bilo vidljivo iz vana, nego samo na user manual dokumentu unutar pakiranja da je 5 V i up to 500 mA power all ports. e sad, jeli ovo 500 mA problem. Ako je idem vidi u grad ima li od 1A.

Ovaj definitvno nije rjesio situaciju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO