08.04.2011 | 09:43
Dečki, kaj ste napali Dražena....? Čovjek je imal jako neugodno iskustvo koje ga je koštalo dosta novca i sad je skeptičan prema svemu.
Mislim da smo svi odrasle, da ne velim punoljetne osobe koje mogu odlučiti same za sebe i koje odgovaraju za svoje postupke. Slijedom te logike, Dražen može govoriti da, prema njegovom mišljenju na koje mu nitko ne može oduzeti pravo, Mac nije dugoročno pouzdan stroj. I on ima uporište za svoje tvrdnje u dosadašnjem iskustvu.
Svi drugi mogu govoriti da nisu imali nikakvih problema, ili da su ih imali, ako jesu. A netko treći onda može na temelju svih informacija sam donijeti svoj sud.
Ja bih se samo osvrnuo na pojam kvalitete. Mislim da nitko ne može ustvrditi da Apple ne radi kvalitetne proizvode. Ljubav prema detaljima, osjećaj na opip, preciznost izrade, lakoća i lagodnost korištenja su neupitno najbolji na tržištu. E sad, kad je Apple radio sve sam da bude najbolje na svijetu, onda su skoro propali jer to nitko nije mogao platiti.
Sad Apple nije tako bezobrazno preskup, cijenom je, usudio bih se reći, posve realan i dostupan (nisam lovaš, a o tome smo razglabali nebrojeno puta pa da ne skrenemo u tom smjeru; samo pogledajte pošto su Sony Waio kompovi). Izrada je nemjerljivo bolja od konkurencije kaj je stvar odluke Štefa Radnika, a unutra trpaju ono kaj ima na tržištu.
I sad dolazimo do onog drugog dijela. Jel optika crkava? Crkava. Hardovi? Očito. Ali to su proizvodi nabavljeni na slobodnom tržištu i danas koštaju smiješno malo. Njihova dugoročna pouzdanost očito nije najbolja. I kaj je Apple napravil? Još u Leopardu su u sistem ugradili back up. Dakle, dali su nam alat da izbjegnemo probleme koji mogu nastati iznenadnim krepavanjem harda. Pokušavam reći da nisu ustvrdili BNK, to nije naš problem.
A iskreno vjerujem da nemamo uvoznika, nego da je tu Apple izravno nazočan da bi odnos prema dilerima (Davor bi tu vjerojatno mogao puno toga reći, iako neće ili ne smije), a posljedično i prema kupcima bio drugačiji pa bi i iskustvo posjedovanja Maca bilo još malo bolje.
Sve se na svijetu (po)kvari, pa tako i kompovi. Davor je rekao koliko imaju reklamacija pa ipak zaključujem da su Macovi kvalitetni proizvodi u apsolutnom iznosu. Dugoročna pouzdanost? Pa i tu valja biti iskren i zapitati se zašto nema problema s nijednim Pro strojem? Ili, da okrenem, zakaj taj komp košta toliko koliko košta? Zato jer koristi serversku memoriju, jer je robusan, jer je proširiv i jer neuništiv. Kod mene jedam powermac G4 na 800 MHz radi kao server, sad bude star 9 ili deset godina i nikad nikakvih problema.
Vjerojatno postoji razlog zašto se neki stroj naziva Profesionalnim, a drugi konzumnim? I to se ipak odražava na dugoročnu pouzdanost, kako činjenice pokazuju...