MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke

21.07.2012 | 15:07
Evo ga na stolu, pa ako nekoga zanima nešto konkretno neka pita pa ću pogledati. Ja mogu reći da je ekran apsolutno odličan i ne da se ne slažem da je to pretjerivanje već mislim da nema razloga da baš svaki laptop (i desktop) nema ovakav ekran, kao što će vjerojatno za koju godinu i biti slučaj. Pikseli ne bi smjeli biti vidljivi.

SL737174.JPG
21.07.2012 | 15:17
Neki tvoj osvrt,recenzija?
21.07.2012 | 15:25
Stigao pred sat vremena pa mogu samo reći da je tanak, lakši u rukama i ekran je odličan. I primjetio sam da je power tipka sada dio tastature a nije izdvojena. Vidjet ću s Davorom ako ga on želi provući kroz svoje recenzentne ruke za puno detaljniji osvrt, ja nemam baš iskustva s time....a i čeka me Migration assistant...
21.07.2012 | 15:32
Eh da, i potpuno je nečujan. Blaženstvo!
21.07.2012 | 15:47
super se uklapa uz ovaj retro (mislim da je Iskra ) telefon
21.07.2012 | 15:55
Da, legendarni Iskrin dizajn za ETA seriju, po mom mišljenju najbolje dizajniran telefon ikada. Volio bi nabaviti onaj prvi model sa plastičnim tipkama bez redial i ostalih funkcija. Sad kad gledam taj više od 20 godina stari dizajn se dobro drži i pred najnovijeg MacBook modela.
21.07.2012 | 16:53
@Riba - koliko te izašao? Gdje si ga uzimao? I koji je točno model - slabiji/jači? Koliko imaš RAMA? Ček, ček ti si ga uzeo kod nas u HR?! To sam skužio tek sada kad sam vidio ENTER.

Ja sam sebi negdje prije preko bratića dofurao preko bare RMBP 15" 2,3GHz i7(16GB RAMA) + Apple Care, pošto on ima tamo neke svoje popuste u Store-u izašao me malo manje od 15 000kn.

Btw. sretno sa strojem, da kucnem u drvo moj za sada radi bez greške.
21.07.2012 | 18:05
Čestitam, Riba! Apsolutno ga zaslužuješ!
21.07.2012 | 18:50
Slabiji model sa 16GB RAMa... cijenu ne znam jer je od firme, naručen je u HR istog dana kada je predstavljen, isporučen je u petak.
21.07.2012 | 20:12
Nisam vidio još ekran uživo na MBP, ali vidio sam veću Retinu na iPadu. Ja se slažem da je bolje kada se pikseli ne vide, ali stvar u mojem slučaju pada u vodu s tim što ja već od negdje 2004. na Appleovim ekranima ne vidim piksele.

Čak i tako malen ekran kao 15" se gleda s barem 25-35 cm udaljenosti i ja ne kužim kako tu netko može vidjeti razliku i zašto bi to uopće bilo bitno. S druge strane se ježim toga što prolazi GPU zbog toga, a onda i baterija. Proći će još barem 3-4 godine da GPU to može raditi ležerno.

Ono što priznajem je Retina ekran na iPhoneu, iPhone se drži u ruci na 10-15 cm i tamo cijela ta tehnologija još ima smisla.

No, na kraju se slažem s Ribom da će ovakva tehnologija prevladati jednog dana.
21.07.2012 | 20:43
Ja sam ga u Apple store-u gledao i super mi se čini. Čekam da delivery date u Apple online storeu dodje na 1-2dana pa ću ga i ja uzeti.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.07.2012 | 22:49
Davore ne zamjeri, ali ja sam oduvijek vidio piksele na monitorima i s udaljenosti od 40cm, a vidim ih i sad sa naočalama s iste udaljenosti. Ne vidim naravno samo bez naočala, ali tad ne vidim dobro ni tekst na ekranu, a kamo li piksele.

Veseli me da se retina preselila sa mobilnih uređaja i na laptope, a nadam se da neće puno vremena proći kad će doći i na desktope. S nestrpljenjem očekujem izlazak novog iMaca
21.07.2012 | 23:43
@Riba - evo mene zanimaju 2 stvari za sada:
1) koliko se grije nakon recimo 30/60 minuta jače upotrebe (npr. konvertiranje audio/video materijala)
2) trza li prikaz prilikom jačeg skrolanja u Safariju/Operi/Chromeu odnosno jeli radi bez "laga". Naime čitao sam po forumima da nekima kao malo "laga, šteka" prikaz zbog tih "duplih" piksela.
3) kako se kod nas osigurati s tim prijenosnikom kad nam nije dostupan Apple care, jer dijelovi nisu baš zamjenjivi
21.07.2012 | 23:48
Javim sutra, Migration Assistant kaže još 10 sati do kraja...
22.07.2012 | 07:41
serafin kaže:
Ja sam ga u Apple store-u gledao i super mi se čini. Čekam da delivery date u Apple online storeu dodje na 1-2dana pa ću ga i ja uzeti.

Čuj, Serafin, nebih htio pametovati, ali nije li ISTO čekati dva mjeseca da isporuka padne na 1-2 dana ili ga kupiti odmah uz rok isporuke od dva mjeseca?!
Ne znam koji su rokovi pa lupam napamet, ali za korisnika je ionak isti vrag, kaj ne?! Čekaš ovak, čekaš onak....
22.07.2012 | 07:44
Soffoklo kaže:

3) kako se kod nas osigurati s tim prijenosnikom kad nam nije dostupan Apple care, jer dijelovi nisu baš zamjenjivi

Ovo i mene jako zanima, jer ima itekako smisla. Baš sam neki dan pričal s Markom Heidlerom koji servisira macove godinama i veli da je ovo totalno zlo; nemreš zamijeniti NIŠTA. Sve je zalotano, zaljemljeno, zalijepljeno... Nema popravaka, samo novi komp pa se uz tu sumu novaca zbilja treba osigurati na neki drugi način.
Baš me zanima bi li neko osiguravajuće drutvo htjelo osigurati komp od loma stroja? Ipak se tu radi jako ozbiljnim novcima....
22.07.2012 | 09:56
Koliko sam se ja informirao, više-manje svako osiguravajuće društvo ima policu koja deklarativno pokriva štetu na računalu, ali, kad ideš čitati fine print, ispada smiješno. Plaćaš premiju za slučaj da ti laptop strada zbog pada aviona ili građanskih nemira, ali ako ti padne sa stola - ne vrijedi. Jedna polica pokriva kvar, ali ne lom, druga pokriva lom, ali ne kvar. Ali nijedna ne pokriva ikakve uobičajene načine štete. Samo ono što se nikad nikom nije dogodilo.
22.07.2012 | 13:27
Cestitam i nek te dobro sluzi!
Kad stignes daj neki lagani osvrt. Kako izgleda taj ekran nakon svakodnevnog rada, kako izgleda ekran "obicnog" MBP-a nakon sto si duze radio na retini? (znam da sam skuzio razliku izmedju retine na iphoneu kad sam pogledao zaslon 3Gs-a nakon nekoliko tjedana sto sam koristio cetvkorku).
Kako izgledaju aplikacije koje nisu prilagodjene retini? Ako ih se zadrzi u izvornim velicinama dali su premale?
22.07.2012 | 21:31
Pa je imaš pravo Djuro, ali jednostavno mi se ne da dati 2500eura pa cekati. Dodje na isto, samo mi novac stoji na racunu. :DD
22.07.2012 | 21:38
A gdje te to traže da platiš 100% cijene pa čekaš mjesec dana da stigne?
22.07.2012 | 21:54
Pa mislio sam ga kupovati online. Zbog politike posla nisam uvijek u Austriji, idem naime i u Shanghai itd...pa recimo da mi je važno da mi dodje kroz dva, tri dana...od momenta kad ga naručim
22.07.2012 | 22:51
Evo malo kasnim jer je trebalo čitav dan na mojem poluispravnom DSL-u da se sposkida skoro 2GB updatea.
Dakle redom, kako nemam nikakav softver za enkodiranje niti sam to u životu radio, napravio sam CPU stress test kako je predloženo ovdje.
Usporedo sam testirao MacBook Pro iz 2008 (dual core 2.4GHz) i Novog Proa. User account identičan na oba budući da je prebačen sa migration assistantom.
Na starom sma pokrenuo dva procesa, na novom 8 (za svaki CPU core po jedan), I evo rezultata nakon par minuta rada (nakon što se temperatura ustalila):
MacBook Pro 2008: CPU 74 °C GPU 63 °C
MacBook Pro Retina: CPU 56 °C GPU 57 °C

Zaključke izvucite sami. Inače, stari MacBook je bio uzdignut na postolju, novi je bio na stolu. Na novom su se uključili ventilatori i bili su prilično čujni.
Znam da ovo ne opterećuje GPU ali ne znam s čime bi ga opteretio pa recite što točno i kako da testiram.

Što se skrola u Safariju tiče, meni se doima najnormalniji, ne primjećujem ništa čudno. Što se ekrana tiče, još je rano reći, ali nakon malo isprobavanja meni još najviše odgovara kada ga postavim u nativnu rezoluciju (najsitnija slova). Najnormalnije mogu čitati GUI elemente i sistemski font a izbjegavam problem sa aplikacijama koje ne podržavaju Retinu. Recimo ako je display postavljen na Retina (sredina) onda slova u Safariju izgledaju odlično (no bitmape kao recimo Jabučnjak logo u headeru nisu baš oštre, jasno), ali u Operi su mutna. Međutim ako stavim native rezoluciju, u Operi mogu ako želim uključiti zoom po želji i u tom slučaju je tekst i odličan kao i u Safariju. Kako baš svaka aplikacija koja u prozori prikazuje sadržaj ima i Zoom, mislim da će mi default postavke biti native rezolucija. Možda imam natprosječan vid, ali meni je to taman.
Druga prednost je da u icon previewu sada vidim jasno pročitati tekst na slici što na starom displayu nije bilo moguće.
I konačno, najnormalnije mogu jasno čitati teskt u PDF dokumentima sa zoomom postavljenim na full page (kako preferiram), dok sam prije morao zumirati na page width da mi se ne zamuti u glavi.
I da, ako ne želite Retina model nemojte ga ni pogledati jer stari display nakon toga zaista izgleda mutno....nema povratka.
Ja zadovoljan, možda nije za svakoga, ali meni Retina display odgovara.
23.07.2012 | 09:47
@Riba - sorry što se ubacujem ovako, ali moraš priznati da je hlađenje(tj.ventilatori) dobro riješeno, i sve radi besprijekorno, normalno da se pri nekom većem opterećenju oni počinju čuti(ali sve u granicama normale), sad ovo što si ti naveo da su tebi bili prilično čujni nikako mi se ne sviđa, npr.tipa da si u Safariju RMBP ti je na stolu i oni se toliko čuju(to mi nije baš normalno). Što se tiče otvaranja Safarija kod mene se trenutno otvori(kao i većina ostalih App). Što se tiče ekrana on je fenomenalan o tome uopće ne treba ništa pričati niti voditi diskusiju(jednostavno morate vidjeti - slika govori tisuću riječi). Ugl. da skratim priču poanta svega je da sam ti htio reći da si uzmeš kao što sam si ja uzeo Griffin Elevator ili bilo koji Elevator jer je kud i kamo praktičnije i bolje ga držati na njemu nego na stolu, a cijena i nije neka da si ga ne bi uzeo(a koliko vidim već si i napisao da ti je stari MB na njemu tako da ih samo zamjeniš)
23.07.2012 | 10:15
Nisi shvatio, ventilatori su se čuli kada sam svih 8 CPU coreova opteretio, inače se ne čuju.
23.07.2012 | 10:22
Aha, onda sve ok, pogrešno sam te shvatio, jer mi je bilo malo čudno kako se čuju, a ne bi trebali. Sad sam ponovno pročitao i vidio da si naveo: "Na starom sam pokrenuo dva procesa, na novom 8 (za svaki CPU core po jedan)."

Moja isprika.
23.07.2012 | 11:59
@Riba - s dosta strana sam čuo da ljudi kažu da uopće ne mogu vidjeti veću rezoluciju i da im ekstre pikseli ništa ne znače, ALI da iako oni to svjesno ne vide, izgleda da mozak pravi neku razliku i da zaista slika na takvom monitoru izgleda prirodnije i ugodnije. Navodno to skužiš tek kada nakon par dana dođeš nazad na neki normalni monitor. Koliko vidim ti si to odmah skužio?
23.07.2012 | 12:31
Ja sam kao i Sank piksele uvijek vidio bez problema, moraš stvarno biti ćorav ili ugrađen neki superantialising u glavi da to ne vidiš.
23.07.2012 | 13:39
Ubacim se malo u vezi piksela. Jučer mi u prolazu navratio poznanik s iPadom s retinom i razlika je vidljiva odmah, barem meni, makar sam "hendikepiran". Par dana prje bio mi je prijatelj sa dvojkom, da mi se spoji na WiFi, pa sam se malo poigrao s njom, tako da mi je ekran ostao u memoriji.
Tko ne vidi, žao mi ga je, jer je prikraćen za dobar vid.
23.07.2012 | 14:47
Zaključak ovog je da idem okulisti, jer jedino mogu zaključiti da sam stvarno ćorav. Iako nisam imao takav dojam, jer uglavnom sam ja taj u društvu koji može pročitati ona najsitnija slova.
23.07.2012 | 14:59
ocito i samnom nesto nije uredu
ja sam kupovao prije 2 mjeseca cca ipad, u trgovini proveo barem pola ure sa dvojkom i trojkom i razliku sam "teoretski" vidio....
dok iphone sa retinom i bez je razlika nebo zemlja, meni naravno
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO