MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro Retina iskustva iz prve ruke

16.08.2012 | 12:31
Što će ti poseban MAgic Trackpad, kad ga imaš na samom MBP?
16.08.2012 | 14:17
Veći je i može se podesiti položaj na stolu. Moram paziti na šaku.
Inače BAM, još jedno rušenje pred pola sata. Otvorio /Library/logs/DIagnosticReports i imam što vidjeti. Kernel panic jučer u 3 ujutro za koji nisam ni znao, a problem sa buđenjem jučer ujutro je u stvari crashani WindowServer.

U sva tri panica do sada vidim ovo:
Kernel Extensions in backtrace:
         com.apple.iokit.IOSurface(86.0.2)[7199A934-B665-33C1-A15A-F56A811A1C2B]@0xffffff7fa8cfc000->0xffffff7fa8d0dfff
         com.apple.GeForce(8.0)[91C40470-82BA-329A-A9D7-4C70F28275FD]@0xffffff7fa9366000->0xffffff7fa9428fff
            dependency: com.apple.NVDAResman(8.0.0)[6A699209-FB98-316B-A3C0-DCA82AA8C86B]@0xffffff7fa8315000
            dependency: com.apple.iokit.IONDRVSupport(2.3.4)[E37F420A-B5CD-38ED-9441-5247583B6ACE]@0xffffff7fa8301000
            dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.7)[8C9E06A4-13D0-33F5-A377-9E36F0ECC229]@0xffffff7fa828a000
            dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.3.4)[5D671681-D21B-3CCA-9810-B15E648C1B27]@0xffffff7fa82be000

Napominjemd a u svim slučajevima nije korišten Magic Trackpad jer mi smrdi da puca na trackpad driveru. Držat ću ga na oku.
16.08.2012 | 14:26
Bah... ne moraš paziti na šaku. Ionako će uskoro napraviti umjetne koje će biti dovoljno dobre za svakodnevno korištenje. Pa onda kad budeš išao da ti je ugrade, odmah ti u nju ugrade i čip da ti više ne treba ni touch screen, ni trackpad, ni miš, ni tipkovnia.

16.08.2012 | 16:53
Riba kaže:
Pao prvi kernel panic, i to zato jer je magic trackpad ostao bez baterije. Pretpostavljam, jer se upravo u tom trenutku dogodilo.
Od drugih problema, ponekad ga je malo teže uvjeriti da se probudi iz sleepa. Ostalo sve super.

Sleep je izgleda uvijek lutrija.
16.08.2012 | 17:35
Goldy kaže:
Sleep je izgleda uvijek lutrija.

Što nije toliki problem kada je boot brz gotovo kao i buđenje iz sleepa.
16.08.2012 | 18:07
A ni sleep nije sleep, nego je neki polusan
16.08.2012 | 18:14
Ukinuli "deep sleep"
16.08.2012 | 18:19
Mozda se iz tog ne dize uopce,
premda mi malo fali hibernacija koja u biti radi ok na drugim platformama.
17.08.2012 | 10:29
Iphoto maločas...

iphoto.png
17.08.2012 | 10:46
Prelijepo, reci mi recept kako da i ja kod sebe to napravim?
17.08.2012 | 16:13
od jeseni ću biti dosta na cesti i stolni komp više neće biti puno od koristi,
razmišljam da zamjenim ove dolje navedene strojeva za retina mbp..

..optički drive i onako ne koristim, tak da mi nebi trebao nedostajati.. pa pitam one koji koriste retina mbp, jel ok desktop replacement? i da li je vrijedno platiti više za retina oštrinu i brzinu ili se bolje držati debelih HDD mbp-a i ušparati malo?
17.08.2012 | 16:21
Meni više prostora na ekranu puno znači, ali ima onih koji se ne slažu samnom ili im je nativna rezolucija pre sitna. Ako uračunaš defaultni SSD top model nije bitno skuplji od "slabijeg" modela. Ovisi i o tome imaš li kakvih firewire periferije koje više nećeš moći spojiti bez adaptera.
18.08.2012 | 10:18
Jučer ga poklopim za sleep, jutros me dočeka rebootan nakon kernel panica. Pretpostavljam da je jedna od prednosti "Power Napa" i ta da može crashati u snu. Nisam baš sretan, krenut ću sa softverskim troubleshootanjem ali je moguće da ovom modelu treba još koji firmware upgrade do stabilnosti.
Inače nakon reboota ventilatori su mu radili na punoj brzini, stavio sam ga u sleep i probudio i to je riješilo taj dio.
12.09.2012 | 17:14
Jedna zanimljivost... dakle meni je rezolucija podešena na nativnu, tj. ono što Apple naziva "More Space", i u tom slučaju svi grafički elementi se isrcatavju 1:1, dakle činjenica da aplikacija podržava retinu, tj. sadržli UI elemente dvostruke rezolucije je nebitna. Međutim, izgleda da postoji razlike među aplikacijama koji "podržavaju" retinu i onima koje ne i u ovom slučaju. Screenshot je usporedba renderiranja Jabučnjaka u Operi, koja retinu još ne podržava (lijevo) i Chromea koji je podržava (desno). Primjetite oštriji tekst u Chromeu, ali istovremeno mutniji bitmap logo. Right-click pa open image će vam pokazati sliku pune rezolucije.

retina_usporedba.png
12.09.2012 | 19:06
Dobije se anti-aliasing filter, tj. zamućenje rubova. Ti je bilo urođeno CRT monitorima, dok LCD ima (kao na ljevoj slici) one ružne stepenice.
12.09.2012 | 20:27
Što znači da retina aplikacije rade antialiasing bitpama onda kada to i ne treba?
12.09.2012 | 21:11
I da vam potvrdim da se dogodilo ono što sam i očekivao. Ne isprobavajte Retina MBP ako ga ne mislit i kupiti. Sada sam snimio CD na MBP od supružnice, i prva stvar kada sam ga otvorio jest da sam pomislio da je netko podesio prenisku rezoluciju i provjerio Displays control panel.
Malo karikiram, ali nakon retina displaya ovo je izgledalo kao nešto iz osamdesetih. You have been warned.
  • User
  • Posjetitelj
12.09.2012 | 21:34
Riba kaže:
I da vam potvrdim da se dogodilo ono što sam i očekivao. Ne isprobavajte Retina MBP ako ga ne mislit i kupiti. Sada sam snimio CD na MBP od supružnice, i prva stvar kada sam ga otvorio jest da sam pomislio da je netko podesio prenisku rezoluciju i provjerio Displays control panel.
Malo karikiram, ali nakon retina displaya ovo je izgledalo kao nešto iz osamdesetih. You have been warned.

Potpuno se slažem. Evo ovo upravo tipkam sa "starog" iMaca (Mid 2010) koji sada ide u druge ruke pa ga treba sredit. Nisam ga palio od nabavke rMBP i tek sad vidim koliko je ogromna razlika.
12.09.2012 | 23:07
Riba kaže:
Jedna zanimljivost... dakle meni je rezolucija podešena na nativnu, tj. ono što Apple naziva "More Space", i u tom slučaju svi grafički elementi se isrcatavju 1:1, dakle činjenica da aplikacija podržava retinu, tj. sadržli UI elemente dvostruke rezolucije je nebitna. Međutim, izgleda da postoji razlike među aplikacijama koji "podržavaju" retinu i onima koje ne i u ovom slučaju. Screenshot je usporedba renderiranja Jabučnjaka u Operi, koja retinu još ne podržava (lijevo) i Chromea koji je podržava (desno). Primjetite oštriji tekst u Chromeu, ali istovremeno mutniji bitmap logo. Right-click pa open image će vam pokazati sliku pune rezolucije.

Mislim da More space opcija nije nativna, nego je More space 1920x1200 (slider na kraju)

I da onda render ide u 3840x2400 i onda scale down na 2880x1800.

A onda je i logicno da tak izgleda, jer ocito kuzi i text pise u nativnoj, a bitmape radi scaledown i zato izgleda mutno.
12.09.2012 | 23:21
lukarak, hvala na informaciji, to mi nije bilo ni na kraj pameti, a objašnjava gornje ponašanje. Hah. Našao sam i ovo, idem ga sada baciti u nativnu, kolege će se zgroziti:
osxdaily.com/2012/06/18/3-ways-to-run-a-...0-native-resolution/
12.09.2012 | 23:27
Hahaha, holy crap! Baš sam pravi Mac user postao, ne znam ni koju rezoluciju imam. Evo stavio u nativni 2880x1800 sa SetResX, bolesno. :-D
13.09.2012 | 00:14
Riba kaže:
Hahaha, holy crap! Baš sam pravi Mac user postao, ne znam ni koju rezoluciju imam. Evo stavio u nativni 2880x1800 sa SetResX, bolesno. :-D

Vjerojatno slicno ko kad se sa 13'' MBPa ulogiram sa LogMeInom na Hack sa 2560x1600 doma

Ocoravim totalno dok samo nesto stavim da se radi. A tocno tu rezu bi trebao imat ovaj 13'' Retina. Iako je ovo puno ruznije, nije bas upotrebljivo sto se tice sitnoce elemenata na ekranu. Al zato ako ovaj 15'' ide na 1920, na 13 bi 1680x1050 moglo izgledat super.
  • User
  • Posjetitelj
13.09.2012 | 11:22
lukarak kaže:
Ocoravim totalno dok samo nesto stavim da se radi. A tocno tu rezu bi trebao imat ovaj 13'' Retina. Iako je ovo puno ruznije, nije bas upotrebljivo sto se tice sitnoce elemenata na ekranu. Al zato ako ovaj 15'' ide na 1920, na 13 bi 1680x1050 moglo izgledat super.

Na toj postavci (1680x1050) 15-icu najčešće držim i po meni je optimum. Nekad mi zatreba 1920 i dalje bude skroz upotrebljivo, ali 1440x900 (Retina Best) mi je ipak premalo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO