iPhone 5S i 5C - rasprava
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 5S i 5C - rasprava

01.10.2013 | 19:04
Evo nabavio sam si prije par dana novi iPhone 5S(space gray-model, imam i jedan zlatni), nažalost nisam bio u mogućnosti nabaviti odmah isti dan i 5C, ali kroz nekih tjedan dana imati ću vjerovatno i njega kod sebe, pa ću napisati ponešto i o njemu.

Što se tiče prvoga dojma on je i više nego odličan, pošto sam bio vlasnik i iPhone-a 5 prijašnjeg modela, ovaj dizajn koji je ostao isti me u jednu ruku i oduševio i ostavio ravnodušnim prema njemu, jer je isti kao svoj prethodnik. U ruci je osjećaj fantastičan osjeti se jako moćan komad hardvera. Što se tiče Touch ID Sensora on je odličan i bez problema prepoznaje otisak prsta, bez ikakvih problema.

Što se tiče baterije ona je po meni poboljšana, duže mi drži nego na iPhone-u 5, što je jako dobra i bitna stvar kod smartphone-a! To nam je svima bitno - BATERIJA, a ona je jako jako dobra!

Što se tiče guljenja boje ili laka ne mogu ništa reći, jer sam tek u posjedu par dana, te ću o tome moći nešto više reći kroz par tjedana korištenja.

Ovo je toliko za sada, kroz tjedan dana ili nešto više kada dođem u posjed i 5C ponešto ću napisati i o njemu, ali i kroz korištenje ovoga 5S, nakon nekog vremena dopuniti ću ovaj post kako ga budem koristio i kako budem zamjetio promjene na telefonu.

Sve detaljnje specifikacije od 5S i 5C možete vidjeti dolje na linkovima. Tako da bi zamolio moderatora da ostavi ovu temu kao sticky za daljnju raspravu kako ga ljudi budu nabavljali tako će se i pisati o njemu.

I na kraju svega ovoga postavio sam si pitanje, da li sam uopće i trebao nabavljati iPhone 5S, nakon iPhone-a 5? I moj odgovor je NE, jedno veliko definitivno NE! Svi koji imaju 5-icu nemaju razloga za prelazak na 5S!

Detalji od 5S: www.gsmarena.com/apple_iphone_5s-5685.php

Detalji od 5C: www.gsmarena.com/apple_iphone_5c-5690.php

Za sada toliko od mene! Pozdrav makići!

download5.jpg
01.10.2013 | 20:15
Cestitam na kupovini, ja imam 5-cu i ne mislim prelaziti na 5s. O 5c i ne razmisljam.
01.10.2013 | 20:24
De me podsjeti zašto si odlučio preč na 5s kad si dao veliki NE za prelazak?
I usput, di si nabavio 5S?
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
01.10.2013 | 21:26
Pa da ih proda i zaradi neku šušku sad dok su svježi
02.10.2013 | 11:13
Zašto sam prešao na 5S? Pa eto žuljali me novci u novčaniku, pa neka se potroše. Šalu na stranu, prešao sam zato što mi se prelazilo. uzeo sam ih u Apple Store-u.
02.10.2013 | 18:13
A dajte recite, ima li kakve prednosti u 5c modelu u odnosu na 5icu? Meni se čini da je hardver identičan osim što je baterija kod 5c malo većeg kapaciteta kojeg iOS7 potroši čak i prije no iOS6 koji je na 5ici...
02.10.2013 | 18:26
Ima prednosti, naravno! Možeš si ga odabrati u Barbie-rozoj boji s original futrolom u radioaktivno zelenoj na okrugle rupe.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
02.10.2013 | 18:33
I dodao bih da te iste kombinacije boja i oblika odlicno pašu sa ios7 šarenilom i balončićima...dakle izgledaju za ku*ac i hw i sw... Što je u ovom slučaju idealno
02.10.2013 | 18:53
Danas na holandskoj stranici pise da su indeticni samo sto je 5c plastikaner i imas mogucnosti biranja boja. Sto je najgore holandjani kritikuju kako to da za godinu dana star hardver i plastiku traze toliko para.
02.10.2013 | 19:07
A ja, kompliciran kako jesam, bi najradije radioaktivni zeleni ali s iOS6
02.10.2013 | 19:24
smayoo kaže:
Ima prednosti, naravno! Možeš si ga odabrati u Barbie-rozoj boji s original futrolom u radioaktivno zelenoj na okrugle rupe.

Plus... ako ga baciš na stol u birtiji punoj sponzoruša, možeš reći: "Di ste pi.ke stigo Zdravko Čolić!"
02.10.2013 | 21:47
Odlicna,popravio si mi dan
03.10.2013 | 15:57
Probaj ovo... meni popravi svaki dan (www.tarzanija.com). Izdvajam: www.tarzanija.com/gastarbajterska-arhite...lavovi-i-nesto-roze/
04.10.2013 | 12:26
pozdrav, možeš li i ti potvrditi netočan akcelerometar te žiroskop na 5S?

Web bruji o dotičnom problemu na svim 5S modelima.. samo je pitanje dali se radi o HW ili SW..
06.10.2013 | 21:15
Tacno je ovo sa iPhone 5S da je netočan akcelerometar i žiroskop na 5S evo ja bas sad usporedjujem s iPhone 5 mozda kod nekog i radi kako treba ali ja nisam taj nazalost, ne znam dali ce se sta popraviti sa sledecim azuriranjem.
07.10.2013 | 21:29
Upravo sam se malo igrao s novim 5 s i vec kao sto je receno definitivno se ne isplati prelazit s petice na nasljednika. Nesto sitno je brzi ali to je sve zanemarivo. Kamera jeste bolja ali koliko se ona koristi mislim da nikad nebi bila razlog kupnje.
Petica je itekako dobar smartphone i nema smisla bacati novac na 5s.
08.10.2013 | 00:25
scarface32 kaže:
Danas na holandskoj stranici pise da su indeticni samo sto je 5c plastikaner i imas mogucnosti biranja boja. Sto je najgore holandjani kritikuju kako to da za godinu dana star hardver i plastiku traze toliko para.

Glupi neki holanđani. Ne samo da ovaj 5c ima bolje antene i čipove, te prednju kameru nego košta jednako kao što bi koštao i godinu stari i5 da je ostao u prodaji.

Fakat glupih ljudi ima. Ne vjeruj svemu što pročitaš...
09.10.2013 | 16:59
Evo samo da javim, home button je dosta mekan i čuje se klik kada se stisne i to će dosta ljudi živcirati, vidim da i po drugim forumima pišu o tome problemu, pa eto neka se zna. Znači totalno je drugačiji osjećaj klikanja na 5S i na 5. Možda samo treba da se na to navikne, ali...
10.10.2013 | 18:30
Upravo sam kupio iPhone 5, black and slate, 16 GB.
Otisak prsta i kamera, te procesor od kojeg baš i nemaš realne koristi s gigom RAM-a nisu me privlačili na 5S, a pogotovo kombinacija boja crna/space grey.
Znam da se ovaj navodno grebe, pa si poslije 25.; kada 5S i C stignu u HR, namjeravam kupiti Apple skin, ili kako ju već zovu.
Ali ono što sam odmah primjetio kod Lightning kabla čiju je sliku Smayoo neki dan uplodao, koja prikazuje USB konektor odvojen od plastike - pa nitko nigdje nije napisao, niti na našim, niti na vanjskim Apple forumima i raznoraznim stranicama, da je plastični omot kabla oko metala USB priključka skoro duplo tanji od starog 30-pinskog kabla...
10.10.2013 | 19:24
Vanjuška kaže:
scarface32 kaže:

Glupi neki holanđani. Ne samo da ovaj 5c ima bolje antene i čipove, te prednju kameru nego košta jednako kao što bi koštao i godinu stari i5 da je ostao u prodaji.

Fakat glupih ljudi ima. Ne vjeruj svemu što pročitaš...

Ja ovdje nikakve razlike nevidim sem boja i hvatanja 4g signala. Em je plastikaner em isti hardwer.

www.iphoneclub.nl/283748/iculture-vergel...hone-5c-en-iphone-5/
10.10.2013 | 19:31
Kloba jesi li kontrolisao ima li kod tebe problem sa žiroskop, kompas i akcelerometar kod mene ima jedino me to nervira a na ovo ostalo sam se privikao, posle iPhone 5 i ne vidim bas neke velike razlike !
10.10.2013 | 20:15
Kupio sam iPhone 5, ne 5S
11.10.2013 | 09:54
Kvrcko, kako to misliš - žiroskop nije u redu? Kako to primjetiš? Možda trebaš kalibrirati kompas?
11.10.2013 | 10:29
Nesto nije ok sa ziroskopom na 5s i c,izgleda da je do HW tako da kalibracija ne pomaze
11.10.2013 | 13:06
Ne pomaze nikakvo kalibriranje sve sam isprobao i ja mislim da je u pitanju hw i da nece nikakav novi updates popraviti ovaj problem, evo i kod mojih kolega na poslu isti slucaj jedino kod jednog na iPhone 5c malo je bolje ali opet nije tacno kao na iPhone 5 i 4s !
11.10.2013 | 14:49
A šta ako lažu 4 i 5-ce? Usporedi sa kompasom pa češ vidjet da vjerojatno nijedan neće točno pokazat.
Pitanje je samo koliku grešku možemo tolerirat!
11.10.2013 | 18:14
JOHN nije u pitanju samo kompas kad ga stavis na ravan stol on pokazuje nagib od -3° pa cak i -4° dok iPhone 4s i 5 pokazuju da je ravno i kad igras igricu vozis auto ako zelis ici pravo iPhone mora biti naget u stranu vidi se da nesto nije uredu !
  • RnR
  • Korisnik
  • 1
12.10.2013 | 17:01
www.theverge.com/2013/10/11/4826934/ipho...-blue-screen-reboots

5S ima i neke Microsoft feature:P
12.10.2013 | 17:04
Vec spomenuto tj otvorena tema
13.10.2013 | 07:51
Na kraju priče stvarno ispada da nikada ne treba kupovati niti jedan Apple proizvod u prvom valu, nego se strpiti par mjeseci da se vidi šta su ovaj puta zeznuli i pričekati da stisnu Kineze da to poprave.
Recimo, uzeo neki dan iPhone 5, godina proizvodnje 2013. Valjda se neće ljuštiti...
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?