iPhone 5S i 5C - rasprava
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 5S i 5C - rasprava

• zk1
  • Korisnik
  • 1
27.10.2013 | 11:00
ispod iphonea na tcom otvori karakteristike
27.10.2013 | 11:36
I jel se moze do sad zakljuciti da su (makar donekle) uklonili problem sa skidanjem boje sa antene?
28.10.2013 | 00:20
Iskreno ne znam kolike su bile cijene starijih iPhonea bez pretplate (4 na dolje), ali sigurno nisu bile manje od 5000 kn.

EDIT: Sjetih se!! Kad sam kupovao četvorku, bez pretplate je koštala oko 7000 kn (16gb). Prema tome cijena samog uređaja se itekako spustila. Ne govorim o cijenama na pretplatu.
Evo i dokaza:

www.mackorisnik.com/forumi/#/discussion/15011/iphone-4-cijena

A glede toga da 5s bez ugovora košta 8000 kn.... To je cijena u VIP-u. U t-mobileu je cijena samog uređaja 5398 kn.

Dakle, cijena samog uređaja u t-mobileu je znatno niza nego iPhonea 4 (7300 kn za četvorku u usporedbi s 5400 kn za 5s)

Untitled-5152e13933154b24629a6058f705e244.jpg
28.10.2013 | 09:13
Istina. No međutim prije dvije godine 4s 16gb se u pretplati od cca 150-200kn kupovao za 1800kn. Sada je to znatno skuplje, odnosno za 100%, mada je uređaj sada bitno jeftiniji bez pretplate. Nebi bilo zgorega saznati samo dali su ti uređaji zaključani na mrežu pa bi utom slučaju trebalo izdvojiti još dodatnih 400-500kn za otkljucavanje.

Sad baš gledam da kod nas nema u ponudi vezije 5s sa 32 i 64Gb. Mislim da ću ja mobitel naručit preko frenda iz USA. Ionako dolazi za Božić.
  • zk1
  • Korisnik
  • 1
28.10.2013 | 11:09
Ako kupiš telefon po punoj cijeni otključat će ti ga besplatno
28.10.2013 | 13:53
Ma da mi svaki dan izbaci jednu kunu na stol, neću ga uzet.
28.10.2013 | 14:16
JOHN kaže:
Istina. No međutim prije dvije godine 4s 16gb se u pretplati od cca 150-200kn kupovao za 1800kn. Sada je to znatno skuplje, odnosno za 100%, mada je uređaj sada bitno jeftiniji bez pretplate. Nebi bilo zgorega saznati samo dali su ti uređaji zaključani na mrežu pa bi utom slučaju trebalo izdvojiti još dodatnih 400-500kn za otkljucavanje.

Sad baš gledam da kod nas nema u ponudi vezije 5s sa 32 i 64Gb. Mislim da ću ja mobitel naručit preko frenda iz USA. Ionako dolazi za Božić.

Svi opreateri smanjuju subvencije jer im padaju marze. Nije to nist cudno, konkurencija je dovela do puno manjih cijena, al onda nema prostora za subvencionirane uredjaje.

Danas je puno bolja alternativa nekakav bon i njuskalo.
29.10.2013 | 09:15
Dalo bi se na temu marže raspravljat do imendana, ali jednostavno mi se neda. Imaju oni akumulirane marže , trenutne marže, ostvarene planske dobiti, isplate bonusa itd., da bi svatko na tarifi od 200kn mogao dobiti iphone za 9kn.
29.10.2013 | 13:50
sta velite vlasnici 5S-a, kako ste zadovoljni? sa kojeg moba ste presli na 5S i kakva je razlika?
29.10.2013 | 14:57
Spike1983 kaže:
sta velite vlasnici 5S-a, kako ste zadovoljni? sa kojeg moba ste presli na 5S i kakva je razlika?

Ja sam ga imao jedan dan i prodao ga. Ne zato sto je los, vec sto sam ja bio pohlepan Narucio sam odmah drugi i stici ce za dan ili dva.

Moj skok je bio sa 4G na 5S. Ipak se tu radi o 3-4 generacije i nisam klasican primjer. Razlika nebo i zemlja.

Konacno iOS7 kakav bi i trebao biti. Na iPhone 4G je to muka ziva i patnja, neka prica ko god sta hoce drugacije.

5S je zvijer ali kako rekoh, mozda je skok sa iPhone 5 na S manje primjetan.
29.10.2013 | 16:40
drlovric kaže:
Spike1983 kaže:

Ja sam ga imao jedan dan i prodao ga. Ne zato sto je los, vec sto sam ja bio pohlepan Narucio sam odmah drugi i stici ce za dan ili dva.

Moj skok je bio sa 4G na 5S. Ipak se tu radi o 3-4 generacije i nisam klasican primjer. Razlika nebo i zemlja.

Konacno iOS7 kakav bi i trebao biti. Na iPhone 4G je to muka ziva i patnja, neka prica ko god sta hoce drugacije.

5S je zvijer ali kako rekoh, mozda je skok sa iPhone 5 na S manje primjetan.

Moj skok bi isto bio sa 4G na 5S, isprobao sam silver/white u Tmobile-u i stvarno nemas kaj za prigovorit, brzina OS-a, kvaliteta izrade, sve je na nivou. Tako da nakon četvorke je ovo veliki skok po mom
02.11.2013 | 14:13
Danas bio u VIP centru. Imali izlozen 5c plavi i 5s bijeli. Puno vise mi se dopao 5C. Jedina zamjerka za 5C je sto mi je ta plava boja dosta kricava. Definitivno puno bolje lezi u ruci nego 5s. A kod 5S mi je šaka u oko onaj svjetlucavi prsten oko home tipke. Takva đinđi minđi glupost za popizdit. Neznam kako se uklapa u druge boje ali to mi je tako odbojno na njemu da neznam šta reči.

5c jeftiniji, bolje leži u ruci....jedino boje ne odgovaraju koje su primjerenije mladeži i to nježnijem spolu. U trojbi sam. Mozda cu cak cekat i iphone 6.
02.11.2013 | 17:11
Meni je bas cool taj ring oko home

Ne znam da li je neko spominjao ranije, ali mene pomalo zivcira onaj klik home tipke. Nekako je glasnija sada :/
11.11.2013 | 15:37
Evo i moj 5 s je na putu. Danas sam malo proucavao taj ring i nije los, malo neobican ali mislim da estetski nije neka razlika u odnosu na ranije. Jedva cekam da dode, gori sam od svog djeteta kad dobije cokoladu
Sto se tice klika nisam dobio dojam da je jaci, vidjet cu kad cu ga malo duze koristiti
11.11.2013 | 16:34
Ja imam white silver 5S, i odlican mi je taj ring

Kako sam se brzinski navikao na finger sensor, kao da ga cijeli zivot koristim
11.11.2013 | 18:59
Pa ja sam narucio crni, tj space gray ili kako se vec zove a ako ne dode ceka me jedan bijeli u vip-u. Bilo kako bilo boja je nebitna. Bas sam htio pitati za senzor a velis da je odlican, o kako se veselim!
Za sto ga mozes koristiti osim za unlock?
11.11.2013 | 19:16
Ne treba zuriti sa nabavom, stici ce iPhone 6 prije nego se nadamo (konkurencija stisce)...

www.bloomberg.com/news/2013-11-10/apple-...hanced-sensors.html#!
11.11.2013 | 19:28
Moraju dosta toga promjeniti jer opasno kaskaju za konkurencijom.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.11.2013 | 20:10
Baš svašta. A po čemu to oni kaskaju za konkurencijom? Jačini procesora, količini memorije ili pak veličini ekrana? Ili možda iPhoneu nedostaje skrolanje očima, widgeti ili nešto, hmmm što to? Aha, znam, kaskaju po broju izmjena, nema veze kakvih, samo da je puno novotarija, nema veze jesu li korisne ili zapravo totalno beskorisne glavno je da su promjene tu.

Wow, zaobljeni ekran, kakve li novotarije kao kod Galaxy Rounda. Vidim prednost kad ga se stavi u stražnji džep, fino se stapa, ali samo s određenom veličinom guzova Slijedeći je korak fleksibilni Round koji će fino odgovarati uz bilo koju veličinu stražnjica, a i neće biti opasnosti od loma kad se sjedne na njega
11.11.2013 | 20:44
Kužiš, čovječe, Sank, ti si se baš pretvorio... ono... u fanboya najiritantnijeg tipa...
Da li kaskaju ili ne, može se o tome diskutirati, naravno. Ali to što si ti napisao nije argumentirano diskutiranje, nego maltene histerično "skakanje u obranu" jer ti je netko takao u svetinju...

Ja sam nedugo ima držao u rukama friški primjerak Samsungovog high enda. Hardverske osobine su posve nebitne, naravno. Da li je po nečem bolji od iPhonea 5? Jest. Da li je to nešto meni bitno? Ne. S druge strane, uz sav taj hardver i cijenu koja je veća od iP5S, njegov UI meni jednostavno ne radi onoliko fluidno koliko sam navikao. Svako toliko pa ne skuži neki tap ili swipe. Nekom je to sitnica, meni je to jako bitno jednom kad se naviknem da to tako radi.
11.11.2013 | 21:27
Ja se bar nadam da će novije generacije imati daleko bolju bateriju. Ova sada je čisto sranje i prodaja magle da je 20-ak posto bolja. Isti je to klinac. Nije ni konkurencija bolja ali eto primjera u čemu bi Apple mogao biti daleko bolji. Danas baterija drži svega jedan dan. Kad bi to recimo bilo dan i po....hm....ma šta se ja zavaravam.
11.11.2013 | 21:38
Sank fakat sta ti je??? Kako Smayoo rece " Ali to što si ti napisao nije argumentirano diskutiranje, nego maltene histerično "skakanje u obranu" jer ti je netko takao u svetinju". Jeste kaskaju za boljim ekranom(u mom slucaju vecim),pravim multitaskingom,boljom kamerom,boljom baterijom i jos more nekih stvari Koje JA koristim ili mislim da su mi potrebne. Ja sam dao nov S4 za iPhone 5 i nisam se pokajao ali da li mi fale neke stvari fale mi.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.11.2013 | 22:02
smayoo kaže:
Kužiš, čovječe, Sank, ti si se baš pretvorio... ono... u fanboya najiritantnijeg tipa...

Na osnovu čega sam ja to postao tako iritantni fanboy? Zar nisi vidio smjaliće?

Da li kaskaju ili ne, može se o tome diskutirati, naravno. Ali to što si ti napisao nije argumentirano diskutiranje, nego maltene histerično "skakanje u obranu" jer ti je netko takao u svetinju…

Još da nisam stavio smajliće razumio bih te, a ovako…

Ja sam nedugo ima držao u rukama friški primjerak Samsungovog high enda. Hardverske osobine su posve nebitne, naravno. Da li je po nečem bolji od iPhonea 5? Jest. Da li je to nešto meni bitno? Ne.

Hmmm daaa, e ovo je argumentirano do jaja…

S druge strane, uz sav taj hardver i cijenu koja je veća od iP5S, njegov UI meni jednostavno ne radi onoliko fluidno koliko sam navikao. Svako toliko pa ne skuži neki tap ili swipe. Nekom je to sitnica, meni je to jako bitno jednom kad se naviknem da to tako radi.

Ček, ček, zar ti nisi alergičan na sve od Googlea pa tako i na Android iz sveopće poznatih razloga? Ili biš se ipak riješio iPhonea i prešao na Android samo kad bi Samsung konačno riješio taj problem s lagom?

saint kaže:

Ako je ovo argumentirana izjava, onda mi oprostite što sam na nju odgovorio sa mojim "fanboyevskim argumentima" i "iritantnim skakanjem u obranu".
11.11.2013 | 22:09
I ja volim iphone i druge Appleove proizvode. Vec sam 6. godinu "na njima" i ne bih ih mijenjao (dugorocno tko zna ?) za konkurentske proizvode osobito iz razloga jer mi trenutna konkurencija i nije draga (osobni animozitet ako izuzmemo da sam na neki nacin prisiljen koristiti neke konkurentske proizvode poput MS-ovih).

Sank, citao sam i prije tvoje komentare u vezi lakoce koristenja svih Apple proizvoda unutar iClouda i tu se uglavnom slazem s tobom.

Medjutim, globalnu prodaju korisnicima kao sto smo nas dvojica ne cini niti manji postotak te prodaje, stoga se Apple treba prilagoditi trzisnim trendovima i zahtjevima korisnika na svim kontitentima, te isto ukljucuje i dugorocnu strategiju razvoja prodaje (da se vratimo i na moju prvu recenicu u tekstu;) ).

Ukoliko se ne prilagode slijedi im ono sto su oni napravili nekim neprilagodjenim sada vec bivsim konkurentima i tu je stvar jasna kao suza. Trziste kaznjava neprilagodjene novim trendovima i to nemilosrdno bez obzira o kojem je proizvodu rijec.
11.11.2013 | 22:19
S tim se slažem potpuno!

Sank kaže:
smayoo kaže:

Na osnovu čega sam ja to postao tako iritantni fanboy? Zar nisi vidio smjaliće?

Nema ih nigdje u prvom dijelu posta. Samo na kraju, gdje se referiraš na zaobljenost guzova. I moj je, onda, kompletan doživljaj toga - da izvrgavaš Saintovu izjavu ruglu.

Ja sam nedugo ima držao u rukama friški primjerak Samsungovog high enda. Hardverske osobine su posve nebitne, naravno. Da li je po nečem bolji od iPhonea 5? Jest. Da li je to nešto meni bitno? Ne.

Hmmm daaa, e ovo je argumentirano do jaja…

Ne, to je moje opažanje. Uočio sam neke stvari po kojima je bolji od mog telefona, ali to nisu stvari koje su meni bitne. Zašto misliš da tu tvrdnju trebam dalje argumentirati? Uostalom, ona je više u prilog "tvojoj" strani.

S druge strane, uz sav taj hardver i cijenu koja je veća od iP5S, njegov UI meni jednostavno ne radi onoliko fluidno koliko sam navikao. Svako toliko pa ne skuži neki tap ili swipe. Nekom je to sitnica, meni je to jako bitno jednom kad se naviknem da to tako radi.

Ček, ček, zar ti nisi alergičan na sve od Googlea pa tako i na Android iz sveopće poznatih razloga? Ili biš se ipak riješio iPhonea i prešao na Android samo kad bi Samsung konačno riješio taj problem s lagom?

Taj Samsung je jedan od modela koje podržava trenutno eksperimentalni Ubuntu za smartphone. Android? Nikad. Ni na kraju Svemira. Pa ni tada.

Međutim problem s touchom je, po mom sudu, hardverski (do same kapacitivne senzorike). Jer glitchevi ne ovise o opterećenju aparata.

saint kaže:

Ako je ovo argumentirana izjava, onda mi oprostite što sam na nju odgovorio sa mojim "fanboyevskim argumentima" i "iritantnim skakanjem u obranu".

Čuj, znaš kako ide tok diskusije.
Najprije ide teza. Teza se ne argumentira (nužno). Ta Saintova rečenica jest teza. Ako se netko (ti) ne slaže s tezom, onda slijedi argumentirana antiteza, pa argumentacija teze, ondnosno protuargumentacija antiteze, itd.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.11.2013 | 23:05
pero69 kaže:
...Medjutim, globalnu prodaju korisnicima kao sto smo nas dvojica ne cini niti manji postotak te prodaje, stoga se Apple treba prilagoditi trzisnim trendovima i zahtjevima korisnika na svim kontitentima, te isto ukljucuje i dugorocnu strategiju razvoja prodaje (da se vratimo i na moju prvu recenicu u tekstu;) ).

Ukoliko se ne prilagode slijedi im ono sto su oni napravili nekim neprilagodjenim sada vec bivsim konkurentima i tu je stvar jasna kao suza. Trziste kaznjava neprilagodjene novim trendovima i to nemilosrdno bez obzira o kojem je proizvodu rijec.

Ova se misao u potpunosti kosi sa osnovnom filozofijom Applea, a to je da korisnici NE znaju što im zapravo treba dok im to Apple ne servira i to na sebi svojstven način. Onog momenta kad Apple počne funkcionirati poput Samsunga, Sonya i njima sličnih kompanija to više neće biti TO. Pored toga Apple je do sada bio kompanija koja je stvarala nove trendove, a ne pratila postojeće i ja se iskreno nadam da će tako i nastaviti.

Ja nisam nikada tvrdio da je išta od Applea savršeno i ne znam od kuda smayi uvjerenje da sam "iritantni fanboy i štovatelj" svega Appleovog. Vjerujem da sam do sada uvijek argumentirano pisao o onome što meni odgovara i radi prihvatljivo dobro, ali isto tako i kritizirao ono što mi nije odgovaralo.

Ovdje su mi se neki smijali kada sam pisao o Apple ekosustavu i to najčešće baš oni koji ga nisu nikada niti isprobali što zbog svoje "paranoje", a što zbog početničkih grešaka i gubljenja podataka te odustajanja. Činjenica jest da je Apple jedini koji nudi kompletan ekosustav sa svojim Macovima, portabilnim uređajima, iCloudom i iTunes trgovinom kakav još nema ni jedna druga kompanija. Dakle, s te strane gledano svi drugi KASKAJU za Appleom i to nema veze sa fanboyevima ni slijepim sljedbenicima Appleovim, već je to gola činjenica.

Što se samih uređaja tiče, dakle, iPhonea, iPada, iPoda i Macova, slažem se sa smayoom da je vrlo diskutabilno tko tu za kim kaska, jer često na takve zaključke najviše utječu osobne preferencije, potrebe i stavovi nego nešto drugo. Ono "čiji je veći" da i ne spominjem.

Kako je ovo prvenstveno rasprava o iPhone 5C i 5S ja moram priznati da je 5S definitivno napredovao po hardwerskom pitanju, dok je 5C zapravo plastična petica. Imao sam prilike oboje isprobati i držati u ruci u Apple storeu u New Orleansu i plastičnjak mi kao vlasniku petice uopće nije interesantan. S druge strane da su imali otključani 5S vjerojatno bih ga kupio. Fluidnost rada sa njim je spektakularna, a jako mi se svidjela i kamera s mogućnošću snimanja 120fps. No, s druge strane opet, ne moram se žuriti s kupovinom jer mi je za sada i petica skoro pa overkill

No, ono što Apple mora napraviti jest obogatiti iOS novim mogućnostima i opcijama i to onima koje će stvarno raditi seamless. Samo za primjer da navedem AirDrop koji je odlična ideja, ali samo napola implementirana jer na iPhoneu i iPadu radi isključivo sa BT, a ne i sa WiFi pa se iĐiđe ne vide s Macovima i obrnuto
11.11.2013 | 23:51
Ova se misao u potpunosti kosi sa osnovnom filozofijom Applea, a to je da korisnici NE znaju što im zapravo treba dok im to Apple ne servira i to na sebi svojstven način.

Ja mislim da je vrijeme dummy korisnika polako iza nas. Tu istu filozofiju slijede i MS, a vidim i ostali, a sto rezultira hordama nezadovoljnih korisnika. Istina postotak onih nezadovoljnih kod Apple-a jos je uvijek neznacajan (prema pracenju portala i globalnih foruma ), no stvari se promijene za cas, a gubitak trzisne pozicije (cesto i nenadoknadiv) mijeri se u milijardama.

Onog momenta kad Apple počne funkcionirati poput Samsunga, Sonya i njima sličnih kompanija to više neće biti TO. Pored toga Apple je do sada bio kompanija koja je stvarala nove trendove, a ne pratila postojeće i ja se iskreno nadam da će tako i nastaviti.

Nema kompanije koja je vjecno bila na vrhu kreirajuci a nikada slijedeci trendove. Znas li koliko je globalnih trend leadera danas u Top 10 kompanija recimo iz 1965.? Vrlo malo, mozda i jedna jedina. Prije ili kasnije svi se trebaju prilagoditi trzistu. Uostalom Apple vec prema kustomizaciji IOSa 7 slijedi konkurente u odredjenim segmentima (pr. integracija sa drustvenim mrezama a sto je meni osobno vec i pretjerano).

J
a nisam nikada tvrdio da je išta od Applea savršeno i ne znam od kuda smayi uvjerenje da sam "iritantni fanboy i štovatelj" svega Appleovog. Vjerujem da sam do sada uvijek argumentirano pisao o onome što meni odgovara i radi prihvatljivo dobro, ali isto tako i kritizirao ono što mi nije odgovaralo.

Ovdje su mi se neki smijali kada sam pisao o Apple ekosustavu i to najčešće baš oni koji ga nisu nikada niti isprobali što zbog svoje "paranoje", a što zbog početničkih grešaka i gubljenja podataka te odustajanja. Činjenica jest da je Apple jedini koji nudi kompletan ekosustav sa svojim Macovima, portabilnim uređajima, iCloudom i iTunes trgovinom kakav još nema ni jedna druga kompanija. Dakle, s te strane gledano svi drugi KASKAJU za Appleom i to nema veze sa fanboyevima ni slijepim sljedbenicima Appleovim, već je to gola činjenica.

Što se samih uređaja tiče, dakle, iPhonea, iPada, iPoda i Macova, slažem se sa smayoom da je vrlo diskutabilno tko tu za kim kaska, jer često na takve zaključke najviše utječu osobne preferencije, potrebe i stavovi nego nešto drugo. Ono "čiji je veći" da i ne spominjem.

Kako je ovo prvenstveno rasprava o iPhone 5C i 5S ja moram priznati da je 5S definitivno napredovao po hardwerskom pitanju, dok je 5C zapravo plastična petica. Imao sam prilike oboje isprobati i držati u ruci u Apple storeu u New Orleansu i plastičnjak mi kao vlasniku petice uopće nije interesantan. S druge strane da su imali otključani 5S vjerojatno bih ga kupio. Fluidnost rada sa njim je spektakularna, a jako mi se svidjela i kamera s mogućnošću snimanja 120fps. No, s druge strane opet, ne moram se žuriti s kupovinom jer mi je za sada i petica skoro pa overkill

Slazem se, IP 5 S nabavljam samo ako ga dobijem kao VPN pretplatnik vrlo povoljno od operatera, ako ne (jer ih navodno nema, a ja zelim 64 GB model), smatram da bi se lako moglo dogoditi da iza NG kada navodno dolazi nova posiljka vec "prica" sa 5 S bude na pola ciklusa, a tada se uvijek isplati pricekati puni broj jer slijede znacajnije nadogradnje.

No, ono što Apple mora napraviti jest obogatiti iOS novim mogućnostima i opcijama i to onima koje će stvarno raditi seamless. Samo za primjer da navedem AirDrop koji je odlična ideja, ali samo napola implementirana jer na iPhoneu i iPadu radi isključivo sa BT, a ne i sa WiFi pa se iĐiđe ne vide s Macovima i obrnuto
[/quote]

IOS 7 je daleko od idealnog, krsi se vise od prethodnog OS-a, a kustomizacija im je bez veze, osobito slike kontakata u kruzicama koje sada pri dijeljenju kontakata sa ostalim adresarima vjecito ispadaju iz okvira (jer su svugdje drugdje ostale u kvadraticima). Dalo bi se jos pricati o slabostima IOS 7 i iskreno ne znam sto cekaju sa krpanjima jer se sve manje vise zna.
12.11.2013 | 00:06
Sank, evo. To je post kojeg si mogao odmah napisati, umjesto onog izrugivačko-podjebavačkog.
Iduće što trebaš shvatiti je da sve što si nabrojao jest tvoja osobna preferencija (osobito tzv. "ekosustav" ), a ne objektivno mjerilo tko za kim u čemu tehnološki zaostaje.
iPhone je okrenuo naglavce smartphone tržište jer napravljen s ogromnim iskorakom. High end features smartphonea je prepakirao tako da ih žele i znaju koristiti svi noobovi za sasvim trivijalne dnevne taskove, umjesto profesionalci za poslovne svrhe. Od tog prvog iPhonea ovo je sve zapravo dovođenje dobre ideje u red, tj. peglanje svih "grba" i "rupa" koje Nokia u svojim najboljim danima ne bi pustila na tržište (i zato su propali što se mobitela tiče). U međuvremenu, dobru ideju su drugi iskopirali te stvari pogurali još malo naprijed.

Paralela s Macom (prvi odlomak tvog posta, počinje sa "Ova misao se u potpunosti..."\) ti ovdje ne hoda jer Mac je ostao surfing edge desktop i laptop svijeta (bez obzira na neke hardverski superiorne strojeve) od prvog Maca do danas. Međutim, tu je tržište drugačije zbog OS-a. Macu se s MAC OSom (i onim klasičnim, i X) nije bilo teško održati uvijek ispred kilavo razvijanog i frankenštajnski krpanog DOS-a pa onda Windowsa.
Međutim, iOS se bori protiv Androida. Što god ja mislio o Androidu i Googleu, oni definitivno ne kaskaju za iOSom, a pogotovo ne - godinama (kao što je donedavno Microsoft kaskao za Mac OSom).
12.11.2013 | 06:53
Ne znam zasto se iPhone (pogotovo kod nas) iskljucuivo mjeri sa Samsung S4, kada pored S4 postoji PUNO boljih mobitela. Bolji je HTC One, bolja je Experia Z itd.

Bilo koji mobitel da uzmes, iPhone ili perjanice Andorida, kostaju ISTO. I nude otprilike isto. Stvar izbora.

Prije si birao iPhone za 650$ ili malo inferioriniji Android za 300-400$.

Sada su financije nestale iz kalkulacije, jer su proizvodjaci uvidjeli da korisnici ZELE platiti premium uredjaje po paprenim cijenama, pa se i Android trziste "prilagodilo"

Ja sam kupio 5S jer mi je trebao novi mob. Najlakse mi je bilo prebaciti sve sa starog iPhone 4G preko iTunes, i za 15 min sam imao novi/stari mobitel.

Sa Androidom bi imao malo vise problema, ali bi za par dana dosao na manje/vise isto.

Mislim da rasprava koja platforma je bolja/gora stvarno nema smisla, i totalno je neosnovana, zato sto je svaki kupac razlicit, a obje platforme su dovoljne zrele da imaju svoje kvalitete.
12.11.2013 | 10:34
drlovric kaže:
Bilo koji mobitel da uzmes, iPhone ili perjanice Andorida, kostaju ISTO. I nude otprilike isto. Stvar izbora.

Slažem se s većinom napisanog, ali ovo nije točno za većinu ljudi. Najveći broj nas kupuje mobitel uz pretplatu.

iPhone 5s u tarifi od 200kn = 2700kn

Galaxy S4 u tarifi od 200kn = 3400kn

Ovo su cijene za Vip, ali i u T-mob je slično. I ovo nije iznimka. Ovako je već godinama. Ako ih kupuješ otključane onda je vjerojatno razlika zanemariva.

100€ razlike kod dva jednako dobra proizvoda znači puno prilikom odabira.
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?