11.11.2013 | 23:51
Ova se misao u potpunosti kosi sa osnovnom filozofijom Applea, a to je da korisnici NE znaju što im zapravo treba dok im to Apple ne servira i to na sebi svojstven način.
Ja mislim da je vrijeme dummy korisnika polako iza nas. Tu istu filozofiju slijede i MS, a vidim i ostali, a sto rezultira hordama nezadovoljnih korisnika. Istina postotak onih nezadovoljnih kod Apple-a jos je uvijek neznacajan (prema pracenju portala i globalnih foruma ), no stvari se promijene za cas, a gubitak trzisne pozicije (cesto i nenadoknadiv) mijeri se u milijardama.
Onog momenta kad Apple počne funkcionirati poput Samsunga, Sonya i njima sličnih kompanija to više neće biti TO. Pored toga Apple je do sada bio kompanija koja je stvarala nove trendove, a ne pratila postojeće i ja se iskreno nadam da će tako i nastaviti.
Nema kompanije koja je vjecno bila na vrhu kreirajuci a nikada slijedeci trendove. Znas li koliko je globalnih trend leadera danas u Top 10 kompanija recimo iz 1965.? Vrlo malo, mozda i jedna jedina. Prije ili kasnije svi se trebaju prilagoditi trzistu. Uostalom Apple vec prema kustomizaciji IOSa 7 slijedi konkurente u odredjenim segmentima (pr. integracija sa drustvenim mrezama a sto je meni osobno vec i pretjerano).
J
a nisam nikada tvrdio da je išta od Applea savršeno i ne znam od kuda smayi uvjerenje da sam "iritantni fanboy i štovatelj" svega Appleovog. Vjerujem da sam do sada uvijek argumentirano pisao o onome što meni odgovara i radi prihvatljivo dobro, ali isto tako i kritizirao ono što mi nije odgovaralo.
Ovdje su mi se neki smijali kada sam pisao o Apple ekosustavu i to najčešće baš oni koji ga nisu nikada niti isprobali što zbog svoje "paranoje", a što zbog početničkih grešaka i gubljenja podataka te odustajanja. Činjenica jest da je Apple jedini koji nudi kompletan ekosustav sa svojim Macovima, portabilnim uređajima, iCloudom i iTunes trgovinom kakav još nema ni jedna druga kompanija. Dakle, s te strane gledano svi drugi KASKAJU za Appleom i to nema veze sa fanboyevima ni slijepim sljedbenicima Appleovim, već je to gola činjenica.
Što se samih uređaja tiče, dakle, iPhonea, iPada, iPoda i Macova, slažem se sa smayoom da je vrlo diskutabilno tko tu za kim kaska, jer često na takve zaključke najviše utječu osobne preferencije, potrebe i stavovi nego nešto drugo. Ono "čiji je veći" da i ne spominjem.
Kako je ovo prvenstveno rasprava o iPhone 5C i 5S ja moram priznati da je 5S definitivno napredovao po hardwerskom pitanju, dok je 5C zapravo plastična petica. Imao sam prilike oboje isprobati i držati u ruci u Apple storeu u New Orleansu i plastičnjak mi kao vlasniku petice uopće nije interesantan. S druge strane da su imali otključani 5S vjerojatno bih ga kupio. Fluidnost rada sa njim je spektakularna, a jako mi se svidjela i kamera s mogućnošću snimanja 120fps. No, s druge strane opet, ne moram se žuriti s kupovinom jer mi je za sada i petica skoro pa overkill
Slazem se, IP 5 S nabavljam samo ako ga dobijem kao VPN pretplatnik vrlo povoljno od operatera, ako ne (
jer ih navodno nema, a ja zelim 64 GB model), smatram da bi se lako moglo dogoditi da iza NG kada navodno dolazi nova posiljka vec "prica" sa 5 S bude na pola ciklusa, a tada se uvijek isplati pricekati puni broj jer slijede znacajnije nadogradnje.
No, ono što Apple mora napraviti jest obogatiti iOS novim mogućnostima i opcijama i to onima koje će stvarno raditi seamless. Samo za primjer da navedem AirDrop koji je odlična ideja, ali samo napola implementirana jer na iPhoneu i iPadu radi isključivo sa BT, a ne i sa WiFi pa se iĐiđe ne vide s Macovima i obrnuto
[/quote]
IOS 7 je daleko od idealnog, krsi se vise od prethodnog OS-a, a kustomizacija im je bez veze, osobito slike kontakata u kruzicama koje sada pri dijeljenju kontakata sa ostalim adresarima vjecito ispadaju iz okvira (jer su svugdje drugdje ostale u kvadraticima). Dalo bi se jos pricati o slabostima IOS 7 i iskreno ne znam sto cekaju sa krpanjima jer se sve manje vise zna.