iPhone 5S i 5C - rasprava
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 5S i 5C - rasprava

• Sank
  • Moderator
  • 221
12.11.2013 | 11:30
@smayoo
Mislim da saint ne treba tebe za advokata. Prvi dio mog posta se odnosio na njegovu tezu da Apple KASKA i jesam bio sakrkastičan s nadom da će on sam potkrijepiti svoju tezu nečim opipljivim, a da to ne bude bazirano na osobnom mišljenju i osobnim preferencijama

Drugi dio mog posta odnosio se jasno na onaj link vezan uz vijest da će Apple raditi uređaje sa zaobljenim ekranom pa sam se narugao na ono Samsungovo Round čudo jer ja u tome zaista i vidim jedino tu prednost da će bolje sjesti u zadnjem džepu. Očito je da sam morao quotati pa ću ubuduće na to više pripaziti. Evo i linka na taj Samsung Round

I ne znam po čemu si ti zaključio da je tzv. "ekosustav" moja osobna prefernecija? Možda zato jer ga i koristim, a ti ne? Činjenica ostaje da Apple nudi kompletno rješenje za razliku od drugih i to nema baš nikakve veze niti s mojim niti bilo čijim potrebama već je gola činjenica koju biš ti sada iz meni nepoznatih razloga htio negirati.

I za kraj, smayoo, ti kao moderator na ovom forumu ipak ne biš trebao dijeliti etikete članovima i nazivati ih svakakvim imenima ma koliko se ne slagao s njihovim mišljenjem ili smatrao da su prešli granicu pristojne komunikacije. Briši ako ti baš ne odgovara, a inače dozvoli onome kome je takva poruka napisana da sam brani svoj stav.
12.11.2013 | 12:41
Naravno da mi nije potreban advokat. Moja opaska je zasnovana na mom licnom misljenju potkrepljenom iskustvom koristenja vise brandova i servisiranjem Apple gadgeta.Ti se u vise navrata palis kao kutnjak i Branis apple kao da si Funboy ili klinac koji je poceo raditi u Apple pa neces da vidis nista dalje od jabuke jer pobogu to nikako nemoze biti dobro kao kultni apple. Da kaska u nekim stvarim a ti ako hoces prihvati to ili ne tvoja stvar.Licno iskustvo ili ono sto mi nedostaje nakon vracanja na Apple(sa S4) je kako ti kazes mahanje.U mom poslu mi je puno pomagalo to"Mahanje" kada radim razradu nekog koncerta ili spota (mjerenje u sekundama) sklonim pogled sa ekrana i on zaustavi snimak pa mogu napisati sta mi treba,nedostaje mi mahanje rukom kada sam u studiju(vodim emisiju) a telefon prebacen u silent mode(mora i bez vibre jer je Mic vise nego osjetljiv) pa vidim da li sam dobio mail ili mi se kolega sa terena javio....Nedostaje mi i veci ekran,lakse citanje,pisanje,web(mada je apple do sada govorio kako za mobitel nije potreban veci ekrana a iP6 kao da gledam dobit ce 5 inchi) ...Bolja baterija. Sa druge strane kako ti kazes Eko sustav je ono sto me vraca na Apple,izrada aprata,out of box koristenje i za kraj on radi ali uvijek radi sto je i bitno. Android nije vise smece koje ima SW kao moja Ves masina,to je dobar OS koji je svakim danom bolji,Nexus je svaki vise nego odlican,izrada Nexus 4 nije nista losija od 4-4S ako nije i bolja). Apple funboy-vi se pozivaju na plastikanera pa sad Apple kaze da je to Specijalna Plastika i sad je to dobro,ma daj glupost,Sta je onda sa HTC one. Prica je bila tablet sa 7'' to nije nikako uredu,pa eto mini( ja inovacije ubilo se) kada apple nesto izbaci to je ok a ako neko dugi e to je smece. Obje platforme su vise nego odlicne,cjenovno su tu negdje samo je stvar ukusa i licnog izbora. I dalje tvrdim da u ovom trenutku Apple kaska sto se tice mobitela u odnosu na konkurenciju sto se tice nekih stvari. Moraju pratiti trend i potrebe korisnika ili ce im se desiti ista stvar kao i prije par godina. Sad napadaj ili provociraj ili budi sarkastican koliko hoces ali to je moje misljenje.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.11.2013 | 14:45
saint kaže:
Naravno da mi nije potreban advokat. Moja opaska je zasnovana na mom licnom misljenju potkrepljenom iskustvom koristenja vise brandova i servisiranjem Apple gadgeta.

Hmmm, ako se tvoja opaska bazira na tvom ličnom (osobnom) mišljenju i iskustvu, a isto tako i moja onda barem budimo jednako tertirani.

Ti se u vise navrata palis kao kutnjak i Branis apple kao da si Funboy ili klinac koji je poceo raditi u Apple pa neces da vidis nista dalje od jabuke jer pobogu to nikako nemoze biti dobro kao kultni apple. Da kaska u nekim stvarim a ti ako hoces prihvati to ili ne tvoja stvar.

Na neargumentirane i ničim potkrepljene kritike i dalje ću reagirati kad za to nađem shodno. Kao npr. na izjave da je iTunes zadnje smeće, a samo zato jer je netko iz neznanja sebi izbrisao podatke sa uređaja. Ja ne pljuvam po Androidu samo zato jer mi ne pruža neke mogućnosti koje su MENI osobno jako bitne. Dapače, imao sam se prilike družiti s Androidom i čak sam jednom izjavio da su prilike bile drugačije možda bih danas bio korisnik istih. Što se tiče etiketiranja, ne sjećam se da sam ikog nazvao hejterom, antikristom ili nekim drugim pogrdnim imenom samo zato što je kritizirao Jabuku, često bez argumenata ili bazirano na nekim posve osobnim stavovima što je za sveopću zajednicu dakako bespredmetno.

Licno iskustvo ili ono sto mi nedostaje nakon vracanja na Apple(sa S4) je kako ti kazes mahanje.U mom poslu mi je puno pomagalo to"Mahanje" kada radim razradu nekog koncerta ili spota (mjerenje u sekundama) sklonim pogled sa ekrana i on zaustavi snimak pa mogu napisati sta mi treba,nedostaje mi mahanje rukom kada sam u studiju(vodim emisiju) a telefon prebacen u silent mode(mora i bez vibre jer je Mic vise nego osjetljiv) pa vidim da li sam dobio mail ili mi se kolega sa terena javio....Nedostaje mi i veci ekran,lakse citanje,pisanje,web(mada je apple do sada govorio kako za mobitel nije potreban veci ekrana a iP6 kao da gledam dobit ce 5 inchi) ...Bolja baterija.

Kako i sam naglašavaš radi se o čisto osobnom (ličnom) mišljenju, a i navedene tvoje potrebe previše su specifične i nisu u skadu s potrebama većine pa nemam na to što dodati. Pitam se samo kako si sve to radio prije dolaska pametnih telefona s dodirnim ekranima?

Sa druge strane kako ti kazes Eko sustav je ono sto me vraca na Apple,izrada aprata,out of box koristenje i za kraj on radi ali uvijek radi sto je i bitno. Android nije vise smece koje ima SW kao moja Ves masina,to je dobar OS koji je svakim danom bolji,Nexus je svaki vise nego odlican,izrada Nexus 4 nije nista losija od 4-4S ako nije i bolja). Apple funboy-vi se pozivaju na plastikanera pa sad Apple kaze da je to Specijalna Plastika i sad je to dobro,ma daj glupost,Sta je onda sa HTC one. Prica je bila tablet sa 7'' to nije nikako uredu,pa eto mini( ja inovacije ubilo se) kada apple nesto izbaci to je ok a ako neko dugi e to je smece

Auuu brate mili daj se više izjasni, jel se ti to meni obraćaš ili svekolikom pučanstvu? Baš se pokušavam sjetiti kad sam se ja pozivao na plastikanere ili tvrdio da su 7" tableti glupost ili bilo što baš tako tvrdo fanbojevsko?! Ili nazivao druge uređaje smećem, a kovao Apple u oblake??

Obje platforme su vise nego odlicne,cjenovno su tu negdje samo je stvar ukusa i licnog izbora.

Ova rečenica definitivno ne potkrepljuje tvoju prethodnu opasku o kaskanju Applea...

I dalje tvrdim da u ovom trenutku Apple kaska sto se tice mobitela u odnosu na konkurenciju sto se tice nekih stvari. Moraju pratiti trend i potrebe korisnika ili ce im se desiti ista stvar kao i prije par godina. Sad napadaj ili provociraj ili budi sarkastican koliko hoces ali to je moje misljenje.

Hmm, još uvijek se tu radi o "nekim stvarima", ali ništa konkretno, ništa opipljivo. Imaš li barem jedan argument u korist svoje opaske, a da se ne bazira na previše osobnim preferencijama?
12.11.2013 | 16:47
[quote]Hmmm, ako se tvoja opaska bazira na tvom ličnom (osobnom) mišljenju i iskustvu, a isto tako i moja onda barem budimo jednako tertirani.[quote]
Ma daj kako smo to tretirani,ti stvarno nekada kao dijete.Naravno da je bazirano na mom Licnom misljenju,necu raspravlajti o necemu sto sam vidio na youtube.

[quote]Na neargumentirane i ničim potkrepljene kritike i dalje ću reagirati kad za to nađem shodno. Kao npr. na izjave da je iTunes zadnje smeće, a samo zato jer je netko iz neznanja sebi izbrisao podatke sa uređaja. Ja ne pljuvam po Androidu samo zato jer mi ne pruža neke mogućnosti koje su MENI osobno jako bitne. Dapače, imao sam se prilike družiti s Androidom i čak sam jednom izjavio da su prilike bile drugačije možda bih danas bio korisnik istih. Što se tiče etiketiranja, ne sjećam se da sam ikog nazvao hejterom, antikristom ili nekim drugim pogrdnim imenom samo zato što je kritizirao Jabuku, često bez argumenata ili bazirano na nekim posve osobnim stavovima što je za sveopću zajednicu dakako bespredmetno.[quote]

Kakve ja imam veze sa iTunesom.Pa jbt po tvom niko ne smije imati svoj stav ili neko svoje iskustvo.Sta je onda referenca cij stav, Tvoj,Apple,Hamin iz kafane kod Dva burenceta. Ovo bi se trebalo zvati razmjena misljenja a ne slusanje i prihvatanje tudzeg.Fakat te ne kontam.

[quote]Kako i sam naglašavaš radi se o čisto osobnom (ličnom) mišljenju, a i navedene tvoje potrebe previše su specifične i nisu u skadu s potrebama većine pa nemam na to što dodati. Pitam se samo kako si sve to radio prije dolaska pametnih telefona s dodirnim ekranima?[quote]

Izvini molim te sto se trudim da sebi olaksam posao,po cemu su toliko specificne,ovdje pricamo o Smart phone a ne o dummy. Zasto ne iskoristiti sve stvari koje ti mogu olaksati ili pomoci u obavljanju nekog posla.Koristio sam usluge ispicijenta i na tome gubio vrijeme i koncentraciju,ipak to je samo moja stvar. Kako si ti zivio bez iPad-a,Mac-a iPhone-a.Noramalno pa zasto sada ne zivis bez svega toga. Ovaj dio ti je pravo bezveze ali jbg tvoje misljenje.

[quote]Auuu brate mili daj se više izjasni, jel se ti to meni obraćaš ili svekolikom pučanstvu? Baš se pokušavam sjetiti kad sam se ja pozivao na plastikanere ili tvrdio da su 7" tableti glupost ili bilo što baš tako tvrdo fanbojevsko?! Ili nazivao druge uređaje smećem, a kovao Apple u oblake??[quote]

Ti si poceo sa prozivanjem a ne ja,obracamm se i tebi i svima koji ovo citaju.Iznosim svoje misljenje-stav,ne smijem? Ti se sa vremena na vrijeme upalis i nastupis na taj nacin

[quote][b]Ova rečenica definitivno ne potkrepljuje tvoju prethodnu opasku o kaskanju Applea...[/b]quote]
U tvojoj glavi ne kaska u mojoj da i sta je problem.To je moje misljenje,ja ni u jednom trenutku nisam neki tvoj stav prozivao i ako se nisam slagao sa tobom.

[quote]Hmm, još uvijek se tu radi o "nekim stvarima", ali ništa konkretno, ništa opipljivo. Imaš li barem jedan argument u korist svoje opaske, a da se ne bazira na previše osobnim preferencijama?[quote]

A na cim ce ako nece na mojim,pa jbt ja sam korisnik .Veci ekran,bolja baterija,vise slobode cackanja SW,multi tasking,rad u dva prozora od jednom,prosiriva memorija,koristenje telefona kao USB sticka,pa i jexxni daljinski upravljac,izmjenjiv interface,pristup vise aplikacija sa SB-da.
12.11.2013 | 16:47
Sank, ne bih ja, kao moderator, smio nekog etiketirati, a ne bi se ni ti, kao moderator, trebao upuštati u ovakve dječje svađe. Što ćemo sad? Jedan drugom brisati postove? Ajde daj se malo saberi pa nastavi diskutirati bez nervoze.
Jesam li te nečim uvrijedio? Oprosti mi. Ispričavam ti se što sam napisao to što te uvrijedilo (što god to bilo). Ajde sad povuci ručnu pa nabroji do 10, 20, pa onda nastavi diskutirati normalno. Hvala.
12.11.2013 | 17:39
Evo nekih, za mene barem, vaznih karakteristika u kojima iPhone kaska (plus argumenti ).

- wireless charging:
Odlicna stvar. Samo odlozim mobitel na tanku plocicu koju drzim pokraj kreveta. Mozemo ovu tehnologiju smatrat korisnom s aspekta komforta i s tehnickog aspekta (bolje za bateriju i micro usb kontakt)

-NFC tagovi:
Vrlo korisno. Drzim jedan u autu i drugi pokraj kreveta. Kad ga dotaknem u autu - gasi wifi, spoji se s bluetooth uredjajem, pali gps.. sto god se pozeli moze se namjestiti.

-USB on the go:
mali adapter za 99 centi. na njega se spoji USB hub i spojim si usb stick, mis, tastaturu, jostick, kameru, bilo sto na usb... I evo vam malo racunalo.

- velicina ekrana:
Naravno, prvi cu reci da je to subjektivna stvar. I ja sam mislio da ce mi nakon 3gs-a bit sve preveliko, ali promijenio sam razmisljanje. Jednostavno mi vise pase veci ekran u full HD rezoluciji.

- zatvorenost sustava
Opet, ponavljam, netko voli netko ne. Slazem se da je primarno da uredjaj radi i to bez zastajkivanja. Ali ne slazem se s politikom da ne mogu postavit default web browser, mape, mail client ili bilo sto slicno sto meni pase.
Uzmimo drugi banalnu stvar. Razumijem da je na Macu preko iTunes-a daleko ljepse iskustvo sinkroniziranja nego na PC-u. I znam da postoji wifi sync. Koristim ga. Ali cesto se dogodi da imamo velike datoteke koje samo zelimo prebaciti. Najednostavnije je mass media storage mode - spojis na usb, drag&drop, copy&paste - done.

- LED notifikacije:
Mozda vam zvuci glupo, ali bez toga ja vise ne mogu.
Imam potpunu slobodu odabrat si koja ce boja predstavljati koju notifikaciju. Npr. crveno propusteni poziv, zuto kalendar, zeleno poruke, bijelo mail... itd. Ako niste vidjeli, pogledajte na Nexus liniji uredjaja kako elegantno to izgleda. Ni ne znas da je LED tamo.

- widgeti:
Ni meni nije cilj da mi cijeli ekran bude prekriven widgetima. Ali imam tu slobodu. Nekome treba kalendar, nekome ovo nekome ono... Ali jako, jako korisna stvar, u obliku widgeta je Direct Dial / Direct SMS. Ovo po meni kronicno fali iOS-u. Samo si postavis kontankt na ekran gdje zelis, grupu kontakata unutar foldera, jedan klik i zoves.

- cijena:
Vidim da je bilo govora o cijeni uredjaja. Mozemo se slozit da su svi uredjaji precijenjeni.
Ali, opet moram trubit o Nexus-u. U zadnjih pola godine sam kupio i Nexus 4 i Nexus 5. Oba contract free vrhunska telefona i jos uvijek me doslo manje nego da sam kupio JEDAN otkljucani iPhone 5s / Samsung S4!!!

- software/apps:
Svi govore kako na androidu nema puno aplikacija koje postoje na AppStor-u.
Slazem se.
Ali moze se reci i obrnuto. Za iPhone ne postoje emulatori (NES, SNES, Gameboy, Play Station...), taskeri (za automatizaciju), widgeti, alternativne tipkovnice, launcheri i mnoge druge stvari.
I na kraju, lakse je vlastite aplikacije (ne piratske!) stavit na mobitel - nije potrebno prolazit kroz AppStore (govorimo o stock uredjajima - bez root-a ili jailbreak-a)
Mozemo se plasiti s virusima, ali ako stavljas provjerene izvore, razloga za brigu nema.
Procitao sam da smayoo gleda ubuntu OS. Evo smayoo, iako ne volis android, ubuntu se razvija prvenstveno na Nexus urejdajima. Najlakse ti je na njega stavit drugi OS.

Ovo su stvari koje meni osobno fale na iPhone-u.
Ovo ne znaci da se itko mora slozit samnom. Vjerojatno je vecina ovih stvari drugim ljudima nepotrebno/glupo/smijesno itd...
Za sve sto sam naveo nije potreban nikakav root. Sve je out of the box.
Samo me fascinira da ljudi i danas imaju misljenje o Androidu kao ruznom, sporom i trzavom OS-u. Koristim najnoviji KIT KAT 4.4 i mogu reci samo - klizi i brz je. Moj osobni dojam je da je ljepsi i cisci od iOS 7.
O trzanju nema ni govora.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.11.2013 | 18:32
@smayoo, saint

Očito da moram poraditi na svom izražavanju, a i razumijevanju napisanog. Ne znam što je to dalo naslutiti da sam nervozan ili uvrijeđen? Potrudit ću se da više poradim na tim mojim nedostacima.

Smatrao sam da je uspoređivanje uređaja i njihovih mogućnosti poželjno bazirati na objektivnim ocjenama, a ne subjektivnim, očito da sam pogriješio. Dapače, čak je i od mene navedena objektivna mogućnost ocijenjena kao subjektivna što na kraju ne ostavlja prostora za bilo kakvu daljnju diskusiju.

Ispričavam se na paljenju ko kutnjak, dječjoj svađi i fanboyevskoj iritantnoj reakciji na saintovu tezu.
12.11.2013 | 20:43
Hvala. Isprika prihvaćena.
No evo, Jiggs se potrudio napisati sve ono što se Saintu nije dalo detaljno obrazlagati. Meni se čini prilično objektivnom listom stvari u kojima iPhone/iOS kasni. Pa daj svoj (objektivan i argumentiran) komentar na to.
12.11.2013 | 21:28
Sve pet idemo dalje

@Jiggs
Super si napisao,nadam se da cemo ovo sve pa i vise od ovoga vidjeti na iPhone
12.11.2013 | 22:19
Da li netko ima volje objasnit mi ovaj dio s ciklusima i punim brojem?

pero69 kaže:
[quote]
smatram da bi se lako moglo dogoditi da iza NG kadanavodno dolazi nova posiljka vec "prica" sa 5 S bude na pola ciklusa, a tada se uvijek isplati pricekati puni broj jer slijede znacajnije nadogradnje.

Hvala

P.s. - zao mi je sto vam baterije traju samo 1 dan (android, 2 dana)
12.11.2013 | 22:28
Jedna godina je jedan ciklus.
Poslije nove godine (NG) smo vec skoro na pola ciklusa otkad je izasao 5s.
Tada pocinju spekulacije o novom modelu.

Puni broj se odnosi na "ne s" modele.
Slijedeci je iPhone 6 i tada se ocekuje novi oblik.
12.11.2013 | 22:42
Ima smisla....
Hvala ti
12.11.2013 | 22:43
Karen Walker kaže:
[quote]Da li netko ima volje objasnit mi ovaj dio s ciklusima i punim brojem?

pero69 kaže:
smatram da bi se lako moglo dogoditi da iza NG kadanavodno dolazi nova posiljka vec "prica" sa 5 S bude na pola ciklusa, a tada se uvijek isplati pricekati puni broj jer slijede znacajnije nadogradnje.

Hvala

P.s. - zao mi je sto vam baterije traju samo 1 dan (android, 2 dana)

Pa ako bi prebirali zrnca ja mogu svoj iphone natjerat da traje i 3 dana.
Onako kako ja koristim iphone traje 1 dan, a želim cca 2 dana

Mislim da smo svi otišli debelo u off topic!
13.11.2013 | 13:32
jigss kaže:
- wireless charging:
Odlicna stvar. Samo odlozim mobitel na tanku plocicu koju drzim pokraj kreveta. Mozemo ovu tehnologiju smatrat korisnom s aspekta komforta i s tehnickog aspekta (bolje za bateriju i micro usb kontakt)

Ovo je OK, no znaš i sam da za to treba posebna podloga sa stražnje strane. Očito to Appleu trenutno ne odgovara, pa ne idu za time - zašto, ne znam, mogu pretpostavljati da je to zbog debljine - uređaj bi im se podebljalo, a za tim trenutno ne idu. No, ne možeš brijati kako je wireless charging jednostavniji od običnog utokarivanja u dock - ista stvar. Ti dođeš i stavljaš svoj telefon na pločicu, pa ako ti sklizne, sklizne, ak ne super. Ja dođem i stavim ga u mrklom mraku u dock i on samo sjedne. Ujutro obojica svoje telefone samo pokupimo i idemo dalje.

-NFC tagovi:
Vrlo korisno. Drzim jedan u autu i drugi pokraj kreveta. Kad ga dotaknem u autu - gasi wifi, spoji se s bluetooth uredjajem, pali gps.. sto god se pozeli moze se namjestiti.

NFC je mrtva tehnologija, dajte to više prihvatite Sve to se može i sa BT4 i još mnogo više i u tom smjeru idemo.

-USB on the go:
mali adapter za 99 centi. na njega se spoji USB hub i spojim si usb stick, mis, tastaturu, jostick, kameru, bilo sto na usb... I evo vam malo racunalo.

I što će ti kamera, joystick, miš, i sve ostalo na telefonu/tabletu? I to još sa gomilom žica? Nije li svrha imati što manje žica i pizdarija za nosakati? Kameru već imaš na mobu, joystick mi je smijurija, tipkovnica, hajde de ak si već škrt pa nemreš uzeti neku BT bežičnu, a miš - to mi je ekstra smiješno Mogli bi staviti i pomoćne kotače na auto, nek se nađu, nema veze kaj nema koristi od njih.

- velicina ekrana:
Naravno, prvi cu reci da je to subjektivna stvar. I ja sam mislio da ce mi nakon 3gs-a bit sve preveliko, ali promijenio sam razmisljanje. Jednostavno mi vise pase veci ekran u full HD rezoluciji.

To je subjektivno. Kad je iPhone izašao 2007, hrpa ljudi mi je govorila da je to suludo veliki ekran i da nema smisla, bez da su uopće skužili kaj telefon može. Većina njih danas fura iP5 ili SG4... To je telefon, prvenstveno. Za email i slično je idealan, web uglavnom štima - tako da mislim da je sve veće od standarda preveliko i bez smisla. Zato postoje tableti. Nadam se da Apple neće ići u tom smjeru većeg ekrana jer samo kompliciraju stvari - a priče o tome kako gube tržište su smiješne, jer jedan Note kojeg toliko trube je u dvije godine prodao 20 tak milijuna primjeraka ako i toliko. Galaxy isto slabo ide - sve one brojke o androidima se odnose na jeftilene koje ljudi koriste kao i dumbphoneove...

- zatvorenost sustava
Opet, ponavljam, netko voli netko ne. Slazem se da je primarno da uredjaj radi i to bez zastajkivanja. Ali ne slazem se s politikom da ne mogu postavit default web browser, mape, mail client ili bilo sto slicno sto meni pase.
Uzmimo drugi banalnu stvar. Razumijem da je na Macu preko iTunes-a daleko ljepse iskustvo sinkroniziranja nego na PC-u. I znam da postoji wifi sync. Koristim ga. Ali cesto se dogodi da imamo velike datoteke koje samo zelimo prebaciti. Najednostavnije je mass media storage mode - spojis na usb, drag&drop, copy&paste - done.

Kako kome, meni uglavnom odgovara, a tu i tamo naletim na nešto što bi mi odgovaralo da je otvorenije - no to je tako, nemreš i ovce i novce imati
Ali USB mass storage su mogli postaviti - iPod je radio na taj način bez problema... Šteta.

- LED notifikacije:
Mozda vam zvuci glupo, ali bez toga ja vise ne mogu.
Imam potpunu slobodu odabrat si koja ce boja predstavljati koju notifikaciju. Npr. crveno propusteni poziv, zuto kalendar, zeleno poruke, bijelo mail... itd. Ako niste vidjeli, pogledajte na Nexus liniji uredjaja kako elegantno to izgleda. Ni ne znas da je LED tamo.

Meni je i moja LED notifikacija u bijeloj boji sasvim OK, zasvjetli mi kad god ima bilo što za mene, šarenilo bi me vjerojatno odbilo, kao što me iPhone5C odbija

- widgeti:
Ni meni nije cilj da mi cijeli ekran bude prekriven widgetima. Ali imam tu slobodu. Nekome treba kalendar, nekome ovo nekome ono... Ali jako, jako korisna stvar, u obliku widgeta je Direct Dial / Direct SMS. Ovo po meni kronicno fali iOS-u. Samo si postavis kontankt na ekran gdje zelis, grupu kontakata unutar foldera, jedan klik i zoves.

Ako ti je to toliko bitno, onda nećeš koristiti iOS dok god i oni ne naprave nešto slično.

- cijena:
Vidim da je bilo govora o cijeni uredjaja. Mozemo se slozit da su svi uredjaji precijenjeni.
Ali, opet moram trubit o Nexus-u. U zadnjih pola godine sam kupio i Nexus 4 i Nexus 5. Oba contract free vrhunska telefona i jos uvijek me doslo manje nego da sam kupio JEDAN otkljucani iPhone 5s / Samsung S4!!!

Gledaj, zadnje što sam čitao o Nexusima, se odnosilo na tablete - i svi, ama baš svi kažu kako nakon određenog perioda korištenja uređaj postaje kronično neupotrebljiv. Što nije čudno s obzirom na cijenu. I zašto sad kupiti nešto što će mi na kraju glumiti podložak za tolike pare, a prvi iPad i danas veselo vozi, makar sporije. Baterija mu drži i dalje...

- software/apps:
Svi govore kako na androidu nema puno aplikacija koje postoje na AppStor-u.
Slazem se.
Ali moze se reci i obrnuto. Za iPhone ne postoje emulatori (NES, SNES, Gameboy, Play Station...), taskeri (za automatizaciju), widgeti, alternativne tipkovnice, launcheri i mnoge druge stvari.
I na kraju, lakse je vlastite aplikacije (ne piratske!) stavit na mobitel - nije potrebno prolazit kroz AppStore (govorimo o stock uredjajima - bez root-a ili jailbreak-a)
Mozemo se plasiti s virusima, ali ako stavljas provjerene izvore, razloga za brigu nema.
Procitao sam da smayoo gleda ubuntu OS. Evo smayoo, iako ne volis android, ubuntu se razvija prvenstveno na Nexus urejdajima. Najlakse ti je na njega stavit drugi OS.

Ima softa, no kad vidim izbor ražalostim se. Rulja na androidu jednostavno ne plaća, ne želi ili je škrta, ne znam. No developeri onda idu za drugim načinima monetizacije, a reklame preko aplikacije su mi odbojne. Hrpa aplikacija su običan malware ili kradu copyright od pravih vlasnika, a Googleu se jebe... Hvala, ali ne hvala, radije ću ostaviti pare developerima koji s ljubavlju razvijaju najbolje appse za iOS, a android prepuštam onim ostalima kojima se kao i Google jebe za korisnike i samo ih gledaju opelješiti ili zajebati.

Za kraj, čitajući kako od 1.11. Google počinje pratiti svoje korisnike na androidu, te one koji na iOSU koriste Google Now, nemrem se ne smijati činjenici da nigdje u novinama ne piše ništa o tome. Licemjerje i dvojni standardi opet na djelu, ma koliko mi šutjeli o tome.
13.11.2013 | 14:09
Vanjuška kaže:
jigss kaže:
- wireless charging:

Ovo je OK, no znaš i sam da za to treba posebna podloga sa stražnje strane. Očito to Appleu trenutno ne odgovara, pa ne idu za time - zašto, ne znam, mogu pretpostavljati da je to zbog debljine - uređaj bi im se podebljalo, a za tim trenutno ne idu. No, ne možeš brijati kako je wireless charging jednostavniji od običnog utokarivanja u dock - ista stvar. Ti dođeš i stavljaš svoj telefon na pločicu, pa ako ti sklizne, sklizne, ak ne super. Ja dođem i stavim ga u mrklom mraku u dock i on samo sjedne. Ujutro obojica svoje telefone samo pokupimo i idemo dalje.

Nije beskontaktno punjenje samo to. Beskontaktno punjenje je puno, puno više. Nema oksidiranja kontakata usljed zagrijavanja zbog velike struje punjenja (ovo, naravno, ne vrijedi ako koristiš 3rd party clip-on rješenja). Beskontaktno punjenje je puno bolje standardizirano. Jedan te isti charging pad za bilo koji uređaj. Možeš si ga staviti i u auto, na stalak za mob. Sjedneš u auto, mob samo ubaciš u njegov pretinac, ili staviš na njegov stalak i to je sve. Puni se automatski, a ne trebaš ništa petljati s kabelom, štekerom od upaljača...

BTW, i jednom, i drugom - držati mobitel na ormariću pokraj glave cijelu noć, svaku noć - nije baš zdravo. Ali to ste već znali, zar ne?

-USB on the go:

I što će ti kamera, joystick, miš, i sve ostalo na telefonu/tabletu? I to još sa gomilom žica? Nije li svrha imati što manje žica i pizdarija za nosakati? Kameru već imaš na mobu, joystick mi je smijurija, tipkovnica, hajde de ak si već škrt pa nemreš uzeti neku BT bežičnu, a miš - to mi je ekstra smiješno

Promašio si potpuno. Ne prenosiš to sve okolo. To su garniture koje ti stoje na tvojim mjestima. U uredu, kod kuće, u vikendici...

Dođeš, uštekaš mobitel u dock i on dobije tipkovnicu, miša, monitor, printer... i imaš desktop radnu stanicu za osnovne poslove.

Progooglaj malo "Ubuntu for Android".
13.11.2013 | 14:31
smayoo kaže:

Promašio si potpuno. Ne prenosiš to sve okolo. To su garniture koje ti stoje na tvojim mjestima. U uredu, kod kuće, u vikendici...

Dođeš, uštekaš mobitel u dock i on dobije tipkovnicu, miša, monitor, printer... i imaš desktop radnu stanicu za osnovne poslove.

Sta zar nije jeftinije i logicnije i normalnije kupiti laptop koji nosis sa sobom, nego za svaku kucu, stan, vikendicu, younameit, imati po jedan monitor i tipkovnicu i mis, da bi nekada moooooooozda ustekao mobitel da mi glumi laptop
13.11.2013 | 14:50
Danas možda jest, sutra sigurno više ne. Realno, premium modeli smartphonea imaju dovoljno hardverskih resursa da budu desktop radno okruženje za osnovne potrebe. Za 5 godina, tko zna gdje ćemo biti.
Zašto bi nosio laptop ako mogu nositi samo smartphone? Stvar je zapravo već i sad visokostandardizirana, a za koju godinu može biti posve. Dođeš bilo gdje. U hotel. U internet caffe. U knjižnicu fakulteta. U ured. Doma. U ured poslovnog partnera na drugom kontinentu. U avion. U čekaonicu na aerodromu.... Imaš desktop setup i samo prištekaš svoj smartphone na dock i dalje radiš na njemu, samo komotnije.
13.11.2013 | 14:52
Osim toga, usporedi i sad. Koliko košta smartphone + laptop kombinacija u odnosu na smartphone + npr. 3 kompleta mon-miš-tipk?
13.11.2013 | 14:55
@ Vanjuska

Nije meni ni bio cilj uvjeravati nekoga sto je bolje ili nije.
Sve stvari koje su navedene MENI osobno vise odgovaraju.

- wireless charging:
uz sve sto je Smayoo naveo, meni je lakse samo ga polegnut na tu plocicu u odnosu na dock koji ipak zahtijeva minimalni trud da se pogodi utor. Kakvo sklizanje je u pitanju, ja ne znam. Ne stavljam sapun.

- NFC:
mrtvo ili ne mrtvo - Sada trenutno kako stvari stoje meni je korisno i jednostavno koristiti tagove.
Ako i kada dodje bolja tehnologija koja ce biti implementirana univerzalno ja cu je rado prihvatiti.

- USB on the go:
ovo je primjera radi sto se sve MOZE spojiti.
Uzmi onda cisto najosnovniji primjer - prosiriva memorija. Stavim si filmove na usb stick i problem rijesen.

- velicina ekrana:
slazem se u potpunosti da je to samo osobno preferiranje sto sam i naveo.

- Widgeti:
nemam "odanost" ni jednom ni drugom ni pedesetom OS-u... Kada i ako vidim napredniji/brzi/bolji/jaci/ljepsi sustav, bez zadrske prelazim na njega.

- cijena:
ti si "citao". Ja ga vec godinu dana koristim. (Nexus 7). Vec pola godine imam Nexus 4.
Nema govora o usporavanju ili necem slicnom.
Razumijem te. I ja sam alergican na usporavanje sustava i manjak update-a. Ali malo po malo sam istrazivao, isprobavao i stvarno sam se ugodno iznenadio.

- Software/apps:
rulja ko'rulja. Ne idem za time.
Cinjenica stoji da je na App store-u veci izbor aplikacija. Ali sve "vaznije" su takodjer i na Play Store-u. Ja osobno nemam problema platiti za kvalitetnu aplikaciju na kojoj god da je platformi - dapace.

Sto se tice Googla i pracenja... ne mogu nista reci u njihovu obranu
Svjesno ulazim u tu pricu i to na vlastitu odgovornost.
Ja sada ovdje mogu tupiti kako mozes sve to ugasiti, ali cinjenica je da im ne vjerujem. Kao ni Apple-u ni ostalim.
14.11.2013 | 15:06
smayoo kaže:
Nije beskontaktno punjenje samo to. Beskontaktno punjenje je puno, puno više. Nema oksidiranja kontakata usljed zagrijavanja zbog velike struje punjenja (ovo, naravno, ne vrijedi ako koristiš 3rd party clip-on rješenja). Beskontaktno punjenje je puno bolje standardizirano. Jedan te isti charging pad za bilo koji uređaj. Možeš si ga staviti i u auto, na stalak za mob. Sjedneš u auto, mob samo ubaciš u njegov pretinac, ili staviš na njegov stalak i to je sve. Puni se automatski, a ne trebaš ništa petljati s kabelom, štekerom od upaljača...

To je budućnost, slažem se, no trenutno je još previše u povojima. No oksidiranje kontakata je tako minorni problem koji u svojem životu nisam doživio, a promijenio sam zbilja mnogo razne tehnike. S druge strane, nisu li radili na bežičnom punjenju, kroz zrak?

Kad tako predstaviš, to ima smisla - no za to trebaš onda imati i OS koji bi morphao između tablet baziranog i desktop baziranog. Po meni, Microsoft ide na tu varijantu iz sasvim krivog kuta, dok Apple sa iOS ? OS X pričom ide u dobrom smjeru. No sad je još prerano za to - mobiteli stižu po performansama stolne strojeve od samo prije nekoliko godina, no tu je još problem kapaciteta, recimo.

Motorolin Atrix je išao u tom smjeru, znamo kako se završilo. Još nije vrijeme za to, ali uskoro...
14.11.2013 | 15:13
jigss kaže:
Nije meni ni bio cilj uvjeravati nekoga sto je bolje ili nije.
Sve stvari koje su navedene MENI osobno vise odgovaraju.

To se podrazumijeva, svatko ima svoje, ali ako ne šeraš svoje ideje, kako će onaj drugi saznati da možda ima nekaj bolje, ne?

- wireless charging:
uz sve sto je Smayoo naveo, meni je lakse samo ga polegnut na tu plocicu u odnosu na dock koji ipak zahtijeva minimalni trud da se pogodi utor. Kakvo sklizanje je u pitanju, ja ne znam. Ne stavljam sapun.

Vjerujem da bi ga i ja koristio da Apple složi tu priču, pa ćemo pričekati do tada. A sklizanje, ono, klizava metalna površina, klizava metalna leđa mobitela, znojne ruke, i tak to... Malo kenjam.

- NFC:
mrtvo ili ne mrtvo - Sada trenutno kako stvari stoje meni je korisno i jednostavno koristiti tagove.
Ako i kada dodje bolja tehnologija koja ce biti implementirana univerzalno ja cu je rado prihvatiti.

Mrtvo totalno, ima ga u par mobitela i to je sve. Prekratak domet za većinu korisnih stvari i sl. Bluetooth je ono pravo i kreće se u dobrom smjeru...

- USB on the go:
ovo je primjera radi sto se sve MOZE spojiti.
Uzmi onda cisto najosnovniji primjer - prosiriva memorija. Stavim si filmove na usb stick i problem rijesen.

Mda... USB stick koji viri iz mobitela mi baš nije nešto kao ideja. Radije u startu uzmem mob sa većim kapacitetom harda pa sam miran.

- Widgeti:
nemam "odanost" ni jednom ni drugom ni pedesetom OS-u... Kada i ako vidim napredniji/brzi/bolji/jaci/ljepsi sustav, bez zadrske prelazim na njega.

- cijena:
ti si "citao". Ja ga vec godinu dana koristim. (Nexus 7). Vec pola godine imam Nexus 4.
Nema govora o usporavanju ili necem slicnom.
Razumijem te. I ja sam alergican na usporavanje sustava i manjak update-a. Ali malo po malo sam istrazivao, isprobavao i stvarno sam se ugodno iznenadio.

Napomenuo sam da giovorim o Nexus tabletima, i sve iz pera pouzdanih kritičara, ne nekih bezveznjaka. Za mobitele se ne petljam, njih ni ne pratim toliko više koliko ih masovno izbacuju. Debilana.

Sto se tice Googla i pracenja... ne mogu nista reci u njihovu obranu
Svjesno ulazim u tu pricu i to na vlastitu odgovornost.
Ja sada ovdje mogu tupiti kako mozes sve to ugasiti, ali cinjenica je da im ne vjerujem. Kao ni Apple-u ni ostalim.

Dobro, ja ipak vjerujem Appleu malo više već iz činjeničnog stanja da ništa, ništa ne otkrivaju nikome. Ako i prate moje razgovore, kretanje i ino barem to ne šeraju sa advertiserima kao Google i Facebook.
14.11.2013 | 16:48
Vanjuška kaže:
smayoo kaže:
Nije beskontaktno punjenje samo to. Beskontaktno punjenje je puno, puno više. (...)

To je budućnost, slažem se, no trenutno je još previše u povojima. No oksidiranje kontakata je tako minorni problem koji u svojem životu nisam doživio, a promijenio sam zbilja mnogo razne tehnike.

Sony Ericsson je oduvijek imao problema s tim jer su površine bakrenih kontakata za punjenje uvijek dizajnirali granično premalima. Isti je problem sa svim telefonima koji koriste µUSB konektor. Na iPhoneu (pogotovo 5 na dalje, otkad je lightning konektor), taj problem je skoro pa nezamisliv, ali na iPadu sa starim konektorom (koji vuče veću struju) ovisi o načinu korištenja - može postati problem.

S druge strane, nisu li radili na bežičnom punjenju, kroz zrak?

Nakon Tesle se nitko nije time ozbiljno bavio. Tesla je imao onaj brodić (maketu) koji je i napajao, i upravljao s obale, radiovalovima. Pa ga je onda Marconi pokrao, samo je bio preglup da reproducira cijelu stvar, uspio je samo s prenošenjem signala.

Koncept je poznat, problem je što su, na način na koji mi električnu energiju proizvodimo i koristimo, gubici jednostavno preveliki.

Kad tako predstaviš, to ima smisla - no za to trebaš onda imati i OS koji bi morphao između tablet baziranog i desktop baziranog. Po meni, Microsoft ide na tu varijantu iz sasvim krivog kuta, dok Apple sa iOS ? OS X pričom ide u dobrom smjeru. No sad je još prerano za to - mobiteli stižu po performansama stolne strojeve od samo prije nekoliko godina, no tu je još problem kapaciteta, recimo.

Motorolin Atrix je išao u tom smjeru, znamo kako se završilo. Još nije vrijeme za to, ali uskoro...

Zato sam ti i rekao da pogledaš "Ubuntu for Android". Po mom sudu, upravo je Ubuntu učinio najveći korak u tom smjeru. I zato on mene osobno najviše zanima.

Za 2-3 godine, kad mi dođe vrijeme promijeniti mobitel, nadam se da će Ubuntu stabilno i redovno raditi na nečem klase Samsung Note i onda planiram osobno probati taj koncept. Laptop će se još voziti sa mnom u autu, dok se ne uvjerim u upotrebljivost, ali naglasak će biti na tome da na mjestima gdje standardno boravim i radim - koristim džepno telefon-računalo uz desktop dock.

A do tad možda za takve uređaje bude ponuđen i "laptop dock" (kompaktno kućište s velikim displayem, velikom baterijom i dodatnom masovnom memorijom). Vidjet ćemo.
14.11.2013 | 16:55
Vanjuška kaže:
Vjerujem da bi ga i ja koristio da Apple složi tu priču, pa ćemo pričekati do tada. A sklizanje, ono, klizava metalna površina, klizava metalna leđa mobitela, znojne ruke, i tak to... Malo kenjam.

Malo, da.
Ne može charging pad imati metalnu površinu, a ne može ni uređaj koji se puni. Jer to ometa indukcijsko polje za punjenje, odnosno izaziva ogromne gubitke.
Ali ako te smeta plastika, može biti i staklo, pa da bude klizavo.

Stvar je u tome (gledaj dalje no što vidiš) da se beskontaktno punjenje ne mora nužno implementirati kao charging pad. Možeš imati radni stol koji je u dijelu ili po cijeloj svojoj površini charging pad. Armaturu u autu, isto tako. Noćni ormarić. Čak i džep u jakni (imaš jaknu s velikom baterijom i džep za beskontaktno punjenje). Kužiš?

Mda... USB stick koji viri iz mobitela mi baš nije nešto kao ideja. Radije u startu uzmem mob sa većim kapacitetom harda pa sam miran.

Što viri? Pa imaš za kupiti USB stick od 16 GB koji viri izvan USB porta tek milimetar-dva. Ajde, daj...

Dobro, ja ipak vjerujem Appleu malo više već iz činjeničnog stanja da ništa, ništa ne otkrivaju nikome. Ako i prate moje razgovore, kretanje i ino barem to ne šeraju sa advertiserima kao Google i Facebook.

Dok ne dođe neka uprava koja odluči promijeniti tu politiku. Ili dok njima netko ne hackne stranicu. Kao Sonyju npr.
14.11.2013 | 19:44
smayoo kaze:
A do tad možda za takve uređaje bude ponuđen i "laptop dock" (kompaktno kućište s velikim displayem, velikom baterijom i dodatnom masovnom memorijom). Vidjet ćemo.

Znam da ti ne pase jer je android ali Asus ima zanimljivo rjesenje:
www.asus.com/Tablets_Mobile/The_new_PadFone_Infinity

Daleko od idealnog ali vrijedno spomena. I meni se svidja smjer Ubuntu razvoja.
Nazalost im je nedavni Indiegogo fundraiser propao.
Steta - to bi bio jako privlacan mobitel / racunalo.
www.engadget.com/2013/08/22/ubuntu-edge-...gogo-campaign-fails/

Takodjer bi jako volio da se pokrene vise modularni telefon:
www.engadget.com/2013/10/29/motorola-pro...-modular-smartphone/

Ali jasno je da su tu velike prepreke u pitanju.
Sve samo da je protiv "planned obsolescence" "ekonomije" ...

15.11.2013 | 00:39
iPhone 6 ( glasine : mid 2014), curved screen, mit ili java...
iPhone_62.jpg
15.11.2013 | 00:57
Kakogod, prica bi mogla obecavati, vrijeme je da Tim Cook dokaze da je vrijedan tekovina revolucije.
15.11.2013 | 02:23
I dalje ne kužim u čemu je smisao zakrivljenog ekrana?
15.11.2013 | 04:29
Na kraju ce napraviti okrugli mobitel, kao limenka piva da bude vidljiv 360C

Ovo je meni retardirano i stvarno nikakvu prakticnu korist ne vidim od toga. Cak mi ima vise smisla da je blago zakrljiven unutra, nego ovako prema vani :/

A poznavajuci Apple oni bi napravili bas ovakav, iskljucuivo zato da mogu reci da je rub tanak svega 3,456mm odnosno 125,67% tanji od prethodnog

Kao sto furaju sa iMac linjom, potpuno bespotrebno...
15.11.2013 | 09:21
mario.zg kaže:
I dalje ne kužim u čemu je smisao zakrivljenog ekrana?

Vjerojatno da iz kreveta na nocnom ormaricu mozes vidjeti na bocnoj notifikaciji sto ima novoga.
Osobno ne vidim prednosti, samo nedostatke obzirom da je to uređaj koji dobar dio ljudi ostavlja po stolovima na svakakav način i koriste svakojake futrole. Bilo bi zanimljivo vidjeti kakvi bi tragovi ostajali na ovoj konveksnoj strani.
Mislim da taj dizajn nemože proci jer nije praktican.

A i dobar dio ljudi bi imali poteskoca u svakodnevnom koristenju iskrivljenih ekrana, bilo konkavnih ili konveksnih, u obliku glavobolje.
15.11.2013 | 09:44
Pa do sada su svi bili skepticni oko designa prilikom svake vece promijene pocevsi od prvog modela. Nema razloga da ovaj put bude drugacije.
Do sada nisu jos podbacili.

@dlovric

Ne brinem ja za tebe, vjerojatno ces ga prvi na formumu posjedovati.
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?