13.11.2013 | 13:32
jigss kaže:
- wireless charging:
Odlicna stvar. Samo odlozim mobitel na tanku plocicu koju drzim pokraj kreveta. Mozemo ovu tehnologiju smatrat korisnom s aspekta komforta i s tehnickog aspekta (bolje za bateriju i micro usb kontakt)
Ovo je OK, no znaš i sam da za to treba posebna podloga sa stražnje strane. Očito to Appleu trenutno ne odgovara, pa ne idu za time - zašto, ne znam, mogu pretpostavljati da je to zbog debljine - uređaj bi im se podebljalo, a za tim trenutno ne idu. No, ne možeš brijati kako je wireless charging jednostavniji od običnog utokarivanja u dock - ista stvar. Ti dođeš i stavljaš svoj telefon na pločicu, pa ako ti sklizne, sklizne, ak ne super. Ja dođem i stavim ga u mrklom mraku u dock i on samo sjedne. Ujutro obojica svoje telefone samo pokupimo i idemo dalje.
-NFC tagovi:
Vrlo korisno. Drzim jedan u autu i drugi pokraj kreveta. Kad ga dotaknem u autu - gasi wifi, spoji se s bluetooth uredjajem, pali gps.. sto god se pozeli moze se namjestiti.
NFC je mrtva tehnologija, dajte to više prihvatite
Sve to se može i sa BT4 i još mnogo više i u tom smjeru idemo.
-USB on the go:
mali adapter za 99 centi. na njega se spoji USB hub i spojim si usb stick, mis, tastaturu, jostick, kameru, bilo sto na usb... I evo vam malo racunalo.
I što će ti kamera, joystick, miš, i sve ostalo na telefonu/tabletu? I to još sa gomilom žica? Nije li svrha imati što manje žica i pizdarija za nosakati? Kameru već imaš na mobu, joystick mi je smijurija, tipkovnica, hajde de ak si već škrt pa nemreš uzeti neku BT bežičnu, a miš - to mi je ekstra smiješno
Mogli bi staviti i pomoćne kotače na auto, nek se nađu, nema veze kaj nema koristi od njih.
- velicina ekrana:
Naravno, prvi cu reci da je to subjektivna stvar. I ja sam mislio da ce mi nakon 3gs-a bit sve preveliko, ali promijenio sam razmisljanje. Jednostavno mi vise pase veci ekran u full HD rezoluciji.
To je subjektivno. Kad je iPhone izašao 2007, hrpa ljudi mi je govorila da je to suludo veliki ekran i da nema smisla, bez da su uopće skužili kaj telefon može. Većina njih danas fura iP5 ili SG4... To je telefon, prvenstveno. Za email i slično je idealan, web uglavnom štima - tako da mislim da je sve veće od standarda preveliko i bez smisla. Zato postoje tableti. Nadam se da Apple neće ići u tom smjeru većeg ekrana jer samo kompliciraju stvari - a priče o tome kako gube tržište su smiješne, jer jedan Note kojeg toliko trube je u dvije godine prodao 20 tak milijuna primjeraka ako i toliko. Galaxy isto slabo ide - sve one brojke o androidima se odnose na jeftilene koje ljudi koriste kao i dumbphoneove...
- zatvorenost sustava
Opet, ponavljam, netko voli netko ne. Slazem se da je primarno da uredjaj radi i to bez zastajkivanja. Ali ne slazem se s politikom da ne mogu postavit default web browser, mape, mail client ili bilo sto slicno sto meni pase.
Uzmimo drugi banalnu stvar. Razumijem da je na Macu preko iTunes-a daleko ljepse iskustvo sinkroniziranja nego na PC-u. I znam da postoji wifi sync. Koristim ga. Ali cesto se dogodi da imamo velike datoteke koje samo zelimo prebaciti. Najednostavnije je mass media storage mode - spojis na usb, drag&drop, copy&paste - done.
Kako kome, meni uglavnom odgovara, a tu i tamo naletim na nešto što bi mi odgovaralo da je otvorenije - no to je tako, nemreš i ovce i novce imati
Ali USB mass storage su mogli postaviti - iPod je radio na taj način bez problema... Šteta.
- LED notifikacije:
Mozda vam zvuci glupo, ali bez toga ja vise ne mogu.
Imam potpunu slobodu odabrat si koja ce boja predstavljati koju notifikaciju. Npr. crveno propusteni poziv, zuto kalendar, zeleno poruke, bijelo mail... itd. Ako niste vidjeli, pogledajte na Nexus liniji uredjaja kako elegantno to izgleda. Ni ne znas da je LED tamo.
Meni je i moja LED notifikacija u bijeloj boji sasvim OK, zasvjetli mi kad god ima bilo što za mene, šarenilo bi me vjerojatno odbilo, kao što me iPhone5C odbija
- widgeti:
Ni meni nije cilj da mi cijeli ekran bude prekriven widgetima. Ali imam tu slobodu. Nekome treba kalendar, nekome ovo nekome ono... Ali jako, jako korisna stvar, u obliku widgeta je Direct Dial / Direct SMS. Ovo po meni kronicno fali iOS-u. Samo si postavis kontankt na ekran gdje zelis, grupu kontakata unutar foldera, jedan klik i zoves.
Ako ti je to toliko bitno, onda nećeš koristiti iOS dok god i oni ne naprave nešto slično.
- cijena:
Vidim da je bilo govora o cijeni uredjaja. Mozemo se slozit da su svi uredjaji precijenjeni.
Ali, opet moram trubit o Nexus-u. U zadnjih pola godine sam kupio i Nexus 4 i Nexus 5. Oba contract free vrhunska telefona i jos uvijek me doslo manje nego da sam kupio JEDAN otkljucani iPhone 5s / Samsung S4!!!
Gledaj, zadnje što sam čitao o Nexusima, se odnosilo na tablete - i svi, ama baš svi kažu kako nakon određenog perioda korištenja uređaj postaje kronično neupotrebljiv. Što nije čudno s obzirom na cijenu. I zašto sad kupiti nešto što će mi na kraju glumiti podložak za tolike pare, a prvi iPad i danas veselo vozi, makar sporije. Baterija mu drži i dalje...
- software/apps:
Svi govore kako na androidu nema puno aplikacija koje postoje na AppStor-u.
Slazem se.
Ali moze se reci i obrnuto. Za iPhone ne postoje emulatori (NES, SNES, Gameboy, Play Station...), taskeri (za automatizaciju), widgeti, alternativne tipkovnice, launcheri i mnoge druge stvari.
I na kraju, lakse je vlastite aplikacije (ne piratske!) stavit na mobitel - nije potrebno prolazit kroz AppStore (govorimo o stock uredjajima - bez root-a ili jailbreak-a)
Mozemo se plasiti s virusima, ali ako stavljas provjerene izvore, razloga za brigu nema.
Procitao sam da smayoo gleda ubuntu OS. Evo smayoo, iako ne volis android, ubuntu se razvija prvenstveno na Nexus urejdajima. Najlakse ti je na njega stavit drugi OS.
Ima softa, no kad vidim izbor ražalostim se. Rulja na androidu jednostavno ne plaća, ne želi ili je škrta, ne znam. No developeri onda idu za drugim načinima monetizacije, a reklame preko aplikacije su mi odbojne. Hrpa aplikacija su običan malware ili kradu copyright od pravih vlasnika, a Googleu se jebe... Hvala, ali ne hvala, radije ću ostaviti pare developerima koji s ljubavlju razvijaju najbolje appse za iOS, a android prepuštam onim ostalima kojima se kao i Google jebe za korisnike i samo ih gledaju opelješiti ili zajebati.
Za kraj, čitajući kako od 1.11. Google počinje pratiti svoje korisnike na androidu, te one koji na iOSU koriste Google Now, nemrem se ne smijati činjenici da nigdje u novinama ne piše ništa o tome. Licemjerje i dvojni standardi opet na djelu, ma koliko mi šutjeli o tome.