iPhone 5S i 5C - rasprava
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 5S i 5C - rasprava

04.12.2013 | 10:34
Smayo..

Po ovome sto tvrdis, sentimentalno si vezan na mnoge stvari, no to je uostalom tvoj problem. Mogu te od toga uvjek efikasno "odvezati" poplava (sto se meni jednom dogoodilo kada su slicne knjige bile u pitanju), pozar, provalnici i sl. Nadam se da si ih barem onda osigurao s obzirom da su te stvari od neprocijenjive vrijednosti za tebe, pa ako do necega dodje dobijes barem nesto, a nesto je uvjek bolje nego nista.
04.12.2013 | 22:17
Ja imam atomsko sklonište i sve sentimentalne stvari držim dolje. Kad dođe do atomskog rata, tada će mi drage uspomene biti sačuvane. LOL
04.12.2013 | 22:28
pero69 kaže:
Smayo..

Po ovome sto tvrdis, sentimentalno si vezan na mnoge stvari, no to je uostalom tvoj problem. Mogu te od toga uvjek efikasno "odvezati" poplava (sto se meni jednom dogoodilo kada su slicne knjige bile u pitanju), pozar, provalnici i sl. Nadam se da si ih barem onda osigurao s obzirom da su te stvari od neprocijenjive vrijednosti za tebe, pa ako do necega dodje dobijes barem nesto, a nesto je uvjek bolje nego nista.

Nisam ih osigurao, naravno. One su od neprocjenjive vrijednosti za mene pa mi nikakav novac kao odšteta ionako ne može ništa pomoći ako se, nedajbože, unište.

No, ne bih rekao da sam sentimentalno vezan na "mnoge" stvari. To što sam nabrojao je, otprilike - to. Možda još nekoliko obiteljskih slika i jedan stari zidni sat. S obzirom da se mahom radi o stvarima koje su na životu neusporedivo dulje od prosječnog životnog vijeka za njihovu vrstu stvari, mislim da to, na neki način, i zaslužuju.

Ne vezujem se sentimentalno za svoj laptop, mobitel, auto i slične stvari. Kad vidim koliko neki ljudi poklanjaju pažnje i vremena svom autu, svojoj vikendici i sl, onda sam siguran da ja nisam taj tip. Ja se pretežno sentimentalno vezujem za živa bića, uglavnom. I za određena mjesta. Pa onda pjesme. Slike. Knjige. I tako...
04.12.2013 | 22:58
Sto se stvari tice - sve je na prodaju, mozemo samo pregovarati o cijeni.
05.12.2013 | 08:04
Nego, kako komentirati činjenicu da je iPhone 5S kod nas RAPRODAN? Pogledajte malo, kod oba mobilna operatera koji ga imaju u ponudi 5S je rasprodan i nije ga moguće kupiti. Svega ostalog (uključujući i druge iPhone) ima, ali 5S nema…..
05.12.2013 | 08:16
Pa - tako da ih je došlo vrlo malo. Kao i obično. Mi smo tržište koje je Appleu na začelju prioriteta. Potražnja je pred Božić velika po cijelom svijetu, a oni najprije pokrivaju tržišta koja su im izdašnija.
05.12.2013 | 08:25
smayoo kaže:
Nekretninu koju ne korisim, kad bi situacija bila takva da mi lova ne treba, a da se ne da prodati za primjerenu cijenu, prije bi dao nekom na korištenje (uz uvjet da plaća račune i održava je) bez najamnine, nego je prodao ili iznajmio budzašto. Eto.

Evo i ja sam upravo to napravio pred par mjeseci.
05.12.2013 | 08:56
Djuro genijalac kaže:
Nego, kako komentirati činjenicu da je iPhone 5S kod nas RAPRODAN? Pogledajte malo, kod oba mobilna operatera koji ga imaju u ponudi 5S je rasprodan i nije ga moguće kupiti. Svega ostalog (uključujući i druge iPhone) ima, ali 5S nema…..

Nova posiljka navodno u T-Com dolazi u 1. Mjesecu, a tada bi ga trebalo biti lakse
nabaviti radi pada potraznje u odnosu na pred- blagdansko razdoblje. Javim
cim saznam konkretnu informaciju. Cekam 64 GB.
05.12.2013 | 08:58
Riba kaže:
smayoo kaže:
Nekretninu koju ne korisim, kad bi situacija bila takva da mi lova ne treba, a da se ne da prodati za primjerenu cijenu, prije bi dao nekom na korištenje (uz uvjet da plaća račune i održava je) bez najamnine, nego je prodao ili iznajmio budzašto. Eto.

Zato sto trenutno ne zivis u toj nekretnini, ali ju jednom namjeravas ponovo koristiti ili
si je trajno prepustio?
05.12.2013 | 09:06
pero69 kaže:
Riba kaže:
smayoo kaže:

Zato sto trenutno ne zivis u toj nekretnini, ali ju jednom namjeravas ponovo koristiti ili
si je trajno prepustio?

Treanutno ne zivim i ne znam kad cu opet....a zelim imati mjesto gdje se mogu vratiti kada mi pukne film i sve posaljem kvragu.
05.12.2013 | 09:15
Pa ima uređaja u VIP i T-com centru u CCOne zapad u Zagrebu. Ko ima volje, vremena i novaca nek otputuje na tu lokaciju. Ja sam u prosla dva tjedna pokusao pregovarat oko produzenja pretplate u VIP-u ili prelasku u T-mobile, no neuspjesno, ali su mi nudili jedni i drugi 5c i 5s, vecinom 16Gb verzije ali bilo je i 32Gb samo se ne sjecam koji od ta dva modela.

Uglavnom prebacio se na Tomato brutalnu jer definitivno pretplata vise nije isplativa u odnosu na onoliko koliko ja trosim. Po mojoj racunici isplativo samo za one koji trose preko 200kn.

I da, uređaji su im skupi do bola, bar do tarifa od cca 200kn
05.12.2013 | 09:19
Ako je netko ozbiljno zainteresiran a poprilicno je udaljen od ZG, mogu otici i provjeriti kakvo im je stanje pa javiti.
05.12.2013 | 15:36
Kupio sam supruzi 5S/64, no on a ne koristi "otiskočitač".
Dogod postoji mogućnost da ti netko "zdipi" otisak prsta, nema teorije da se tako "legitimira". Koristi se kod.
05.12.2013 | 17:55
Nastavno inicijativi članova, homofobni, kao i seksistički postovi, te sva korespondencija proizašla iz njih - obrisani.
05.12.2013 | 17:58
Uh, zaboravio sam kako nad forumom bdije "Onaj koji sve zna i sve vidi"! LOL
05.12.2013 | 18:15
smayoo kaže:
Nastavno inicijativi članova, homofobni, kao i seksistički postovi, te sva korespondencija proizašla iz njih - obrisani.

I bolje, barem su svi kompromitirajuci dokazni materijali unisteni...
05.12.2013 | 20:04
Ovo je već s one strane glupog. Čovjek sam napiše post i u njemu traži da ga izbrišem. Dajte, ljudi, tko je željan političkog prepucavanja i pljuvačine, imate, brate, pun internet mjesta koja su baš tome namijenjena...
05.12.2013 | 20:21
smayoo kaže:
Ovo je već s one strane glupog. Čovjek sam napiše post i u njemu traži da ga izbrišem. Dajte, ljudi, tko je željan političkog prepucavanja i pljuvačine, imate, brate, pun internet mjesta koja su baš tome namijenjena...

Jesi ti cijepljen na za.ebanciju ili?!
05.12.2013 | 20:26
Valjda si shvatio da se zajebavam jer je davno otislo OT pa sam i ja malo otisao ali odmah govorit na temelju ocitog podjebavanja da sam glup to ti bas i nije fer.
Po dosadasnjem sudjelovanju na forumu valjda sam pokazao da imam nesto u glavi i da nisam nekakav budalas no dobro, nemam se ja sto opravdavati.
I opet cu reci da obrises cim procitas jer nema veze sa temom i opet cu otici snone strane.
05.12.2013 | 20:42
Da ne gnjavim sa offtopicom ovdje, samo kratko - na očiglednu zajebanciju obavezno se nakači netko tko to tako ne shvati i onda imamo kažin koji treba čistiti, ne primajte to osobno. :-/
05.12.2013 | 20:50
Je, Riba, svak se češe gdje ga svrbi. Stara uzrečica.
05.12.2013 | 21:01
smayoo kaže:
Ti si fakat vjerski fanatik. Ako je od Applea, i govno ti je super.

Meh, i mislio sam da ćeš skočiti kao prase u blato, sjećam se od prije da si isto bio protiv toga

Ogromna prednost SIM-a kao koncepta upravo jest u fleksibilnosti i jednostavnosti seljenja identiteta s uređaja na uređaj. Kupiš prepaid SIM na kiosku, turiš u svoj mobitel i u svakoj zemlji imaš domicilni broj, bez potrebe da ideš operateru, flešaš neki čip i što ja znam.

Tko govori o flešanju - pređeš granicu, dobiješ obavijest da si sad izvan svoje mreže i možeš birati drugu - odabereš, skine se tih 25kb postavki i imaš drugu mrežu. Trošak prebacivanja, prometa kojeg si odabrao i sl. ode na tvoj iTunes account. I nema više potrebe za roamingom. Jasno je da je to još podložno dogovoru među kompanijama, što je malo vjerojatno s obzirom kako se bune. Ova tvoja priča kako je lako samo zamijeniti SIM - da ako si u startu kupio otključani mobitel. Da, ako nađeš iz prve trgovinu koja ima miniSIM, ne nego običan SIM; ma ne nanoSIM... Kompliciraš.

Taj koncept o kojem ti pričaš je potpuno zastario i napušten je kao očajno loš - još s NMT mobilnom telefonijom koja je radila na analognom radiotelefonskom principu. Možda se sjećaš one stare, nekadašnje 099 mreže komercijalnog imena "Mobitel", iz vremena kad se pojam mobitela izjednačavao s pojmom bijelih čarapa... E, pa ti su telefoni imali takav čip o kojem ti pričaš.

Sjećam se, no ipak ne pričamo o istome - svaki telekom ima svoje postavke veličine 25kb - što tebe sprečava da prije puta odeš na njihove stranice, odabereš uslugu, prepaid naravno, s tim i tim paketom, platiš karticom ili iTunes accom i onda kad dođeš u tu zemlju mobitel ti se automatski prebaci. To je budućnost.

SIM je super fora i ne dolazi u obzir da ga se ukida.

I diskete su super fora. I CRT.
05.12.2013 | 21:14
Hm, malo su ti slučajevi prenapuhani, tako da ti supruga debelo pretjeruje. No ako ima vremena i volje svaki put upisivati kod, preporuči joj tekstualnu varijantu sa minimalno 13 znakova

TouchID nemreš probiti tek tako, treba ti oprema i vremena, a u tom slučaju - ako se mobitel ukrade, već ćeš imati vremena poslati mu signal da se izbriše i samouništi sadržaj.
Dakle, čemu kompliciranje?
05.12.2013 | 21:47
The_Cleric kaže:
Valjda si shvatio da se zajebavam

Nisam. Kad se netko zajebava, netiquette nalaže da to u tekstu označi smileyem. Tome služe smileyi. Zašto misliš da bi ja trebao znati da se ti zajebavaš na temelju onog što si napisao? Misliš da ja trebam u glavi držati cross-reference stila i načina komunikacije svakog od vas?
05.12.2013 | 21:53
Vanjuška kaže:
Sjećam se, no ipak ne pričamo o istome - svaki telekom ima svoje postavke veličine 25kb - što tebe sprečava da prije puta odeš na njihove stranice, odabereš uslugu, prepaid naravno, s tim i tim paketom, platiš karticom ili iTunes accom i onda kad dođeš u tu zemlju mobitel ti se automatski prebaci. To je budućnost.

NE zamjeri mi, zaista ne želim da zvuči podcjenjivački, ali ti se baš ne kužiš u tehniku, zar ne? Mislim - ne kužiš kako to sve skupa zapravo radi, nego si više na korisničkoj razini, zar ne?

SIM je nosač identiteta. Nije uopće stvar u 25 kB postavki svakog operatera. U SIM-u se drži broj telefona. Subscriber Identity Module. On ti određuje tvoj broj telefona, skupa s međunarodnim prefiksom. Što bi ti, da ti se broj telefona mijenja over the air kako prelaziš iz zemlje u zemlju? Baš bi te volio vidjeti da se voziš npr. dolinom Kupe ili cestom od Rijeke do Klane pa do PAsjaka i dalje do Trsta i pokušaš tako telefonirati. Promijenio bi ti se broj telefona jedno 62 puta od Rijeke to Trsta...
05.12.2013 | 21:55
I što bi onda kad bi ti se pokvario mobitel, ili ostao bez baterije? A ovo što se tiče nano-mikro-dreko-sim, to ne kompliciram ja, nego Apple. Svima drugima je normalni SIM ok, samo Apple mora srat s tim...
05.12.2013 | 22:40
smayoo kaže:
NE zamjeri mi, zaista ne želim da zvuči podcjenjivački, ali ti se baš ne kužiš u tehniku, zar ne? Mislim - ne kužiš kako to sve skupa zapravo radi, nego si više na korisničkoj razini, zar ne?

Ne zamjeram, dapače - ako znaš više od mene, čitam, učim, upijam. No otvoren mi je um za nove mogućnosti i ideje, a SIMless svijet mi se jako sviđa, makar tebi očito ne

SIM je nosač identiteta. Nije uopće stvar u 25 kB postavki svakog operatera. U SIM-u se drži broj telefona. Subscriber Identity Module. On ti određuje tvoj broj telefona, skupa s međunarodnim prefiksom. Što bi ti, da ti se broj telefona mijenja over the air kako prelaziš iz zemlje u zemlju? Baš bi te volio vidjeti da se voziš npr. dolinom Kupe ili cestom od Rijeke do Klane pa do PAsjaka i dalje do Trsta i pokušaš tako telefonirati. Promijenio bi ti se broj telefona jedno 62 puta od Rijeke to Trsta...

Zato postoje postavke - i sad možeš zaključati mobitel na samo jednog operatera i mrežu, a možem mu i ostaviti da skače okolo naokolo pa da povremeno ode u roaming, kad već voziš blizu grane... Dalje, zašto bi SIM morao biti krucijalan, što fali nekom ROM čipu u svakom telefonu? Još ako tehnologija dozvoli više brojeva u jednom ROMu, čak od više telekoma? Ne misliš da je to prednost?

Apropos smanjivanja SIM kartica, znamo zašto to Apple radi, sad nekoga smeta više, nekoga manje, netko je indiferentan. Recimo, meni nano, mikro i ostalo ne smeta, makar bi volio da je 5ica npr. mrvicu deblja, jer mi je baterija bitnija od tankoće. Ali u slučaju kvara, ovog onog, pa kad ti treba adapter za nano-micro i sl. sranje, onda bude zajeb.

Pokvaren mob - ne znam što bi, nije na meni da smišljam varijable - no ovako napamet, uzmem bilokoji fresh mob, ulogiram se na iCloud i on povuče sve moje postavke, brojeve i podatke, uključujući mog operatera i broj telefona. Izvedivo?
06.12.2013 | 00:10
Je. U Münchenu, Milanu i sličnim mjestima. A u Gorskom kotaru? Ili u Kočevskom rogu, sa slovenske strane? Ili u Norveškoj, 150 km sjeverno od polarnice, kud sam prošao prošlog ljeta?

Ne mislim da je to prednost jer, kako god okreneš, povećava ovisnost korisnika o operaterima koji se i ovako, uz svu regulaciju i nadzor ponašaju oligopolistički i neetično. Otključani mobitel, bilo čiji prepaid SIM na prvoj benzinskoj pumpi ili kiosku i ja razgovaram u lokalu. Ne ovisim o milosti trenutne poslovne politike mog i tko zna kojeg sve još operatera.
06.12.2013 | 00:59
Iako je o tome bilo rijeci, bilo je usporedbi u dosta ranoj fazi koristenja.
Sada nakon vremenskog odmaka zanimala bi me usporedba korisnika iP5 vs iP5s pri svakodnevnom radu (sa izuzetkom igrica jer me taj dio ne zanima previse)?
Takodjer, da li ima razlike u robusnosti vanjskog hardvera (gumbi, bezel, kuciste i sl.)?
06.12.2013 | 01:26
smayoo kaže:
Je. U Münchenu, Milanu i sličnim mjestima. A u Gorskom kotaru? Ili u Kočevskom rogu, sa slovenske strane? Ili u Norveškoj, 150 km sjeverno od polarnice, kud sam prošao prošlog ljeta?

Ne mislim da je to prednost jer, kako god okreneš, povećava ovisnost korisnika o operaterima koji se i ovako, uz svu regulaciju i nadzor ponašaju oligopolistički i neetično. Otključani mobitel, bilo čiji prepaid SIM na prvoj benzinskoj pumpi ili kiosku i ja razgovaram u lokalu. Ne ovisim o milosti trenutne poslovne politike mog i tko zna kojeg sve još operatera.

Gle, imaš pravo u tim rubnim slučajevima, no moraš priznati da velikoj većini ljudi to nije slučaj. Opet, na pumpama i kioscima u 99% slučajeva imaš samo normalan SIM, pa ti sad reži karticu, ako ti treba nešto manje
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?