05.12.2013 | 22:40
smayoo kaže:
NE zamjeri mi, zaista ne želim da zvuči podcjenjivački, ali ti se baš ne kužiš u tehniku, zar ne? Mislim - ne kužiš kako to sve skupa zapravo radi, nego si više na korisničkoj razini, zar ne?
Ne zamjeram, dapače - ako znaš više od mene, čitam, učim, upijam. No otvoren mi je um za nove mogućnosti i ideje, a SIMless svijet mi se jako sviđa, makar tebi očito ne
SIM je nosač identiteta. Nije uopće stvar u 25 kB postavki svakog operatera. U SIM-u se drži broj telefona. Subscriber Identity Module. On ti određuje tvoj broj telefona, skupa s međunarodnim prefiksom. Što bi ti, da ti se broj telefona mijenja over the air kako prelaziš iz zemlje u zemlju? Baš bi te volio vidjeti da se voziš npr. dolinom Kupe ili cestom od Rijeke do Klane pa do PAsjaka i dalje do Trsta i pokušaš tako telefonirati. Promijenio bi ti se broj telefona jedno 62 puta od Rijeke to Trsta...
Zato postoje postavke - i sad možeš zaključati mobitel na samo jednog operatera i mrežu, a možem mu i ostaviti da skače okolo naokolo pa da povremeno ode u roaming, kad već voziš blizu grane... Dalje, zašto bi SIM morao biti krucijalan, što fali nekom ROM čipu u svakom telefonu? Još ako tehnologija dozvoli više brojeva u jednom ROMu, čak od više telekoma? Ne misliš da je to prednost?
Apropos smanjivanja SIM kartica, znamo zašto to Apple radi, sad nekoga smeta više, nekoga manje, netko je indiferentan. Recimo, meni nano, mikro i ostalo ne smeta, makar bi volio da je 5ica npr. mrvicu deblja, jer mi je baterija bitnija od tankoće. Ali u slučaju kvara, ovog onog, pa kad ti treba adapter za nano-micro i sl. sranje, onda bude zajeb.
Pokvaren mob - ne znam što bi, nije na meni da smišljam varijable - no ovako napamet, uzmem bilokoji fresh mob, ulogiram se na iCloud i on povuče sve moje postavke, brojeve i podatke, uključujući mog operatera i broj telefona. Izvedivo?