iPhone 5S i 5C - rasprava
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 5S i 5C - rasprava

28.11.2013 | 21:03
HAHAHHAHA, zabac, promijeni ime u retoriko
28.11.2013 | 21:07
Jok! Retorika.
Da li nešto platiti 100€ više ili manje, u ovom slučaju uopće nije pitanje novaca (naime na Apple.fr 5S 16GB je 709€, a 5C je 609€). Čemu uopće gledati Phone ako se tako razmišlja. Za 609€ se dade kupiti cijela paleta telefona.

Isto kao i kod auta, razlika je nevažna ako je to gušt.
29.11.2013 | 02:15
smayoo kaže:
Plastiku su izrezali svu, sad im ostaje samo još smanjivati chip. To je ipak već malo "heavier shit". .

Išao je Apple sa idejom da se SIM makne skroz te da uvedu u standard mali čiš koji bi bio u svim telefonima i flashao se prema potrebi kod kojeg si Telekoma. Naravno da su telekomi ustali protiv, jer im to krade veliki dio kolača - naime, dođeš u drugu državu, pokreneš update za taj i taj telekom i koristiš njegove usluge, a tvoj originalni je popušio roaming i koješta...

Nažalost po nas, drugi veći proizvođači mobitela su stali na stranu telekoma, znamo zakaj
29.11.2013 | 05:26
john_st kaže:
Iz razloga različite prirode, potrebno mi je kupiti novi iPhone. Kako je u Francuskoj u kojoj sam do daljnjega razlika između 5C i 5S je nemalih 160€. Isplati li se toliko para više za 5S?

Vrijedi citac otiska prsta puno vise od tih 100-ak eura

Po meni najbolji i najkorisniji feature na nekom mobilnom uredjaju, zasjenio je moje odusevljenje retina ekranom na iPhone 4 prije nekoliko godina...
29.11.2013 | 09:51
4 znaka (ili više) utipkavaš samo prvi puta, ne svaki puta. Nešto si zbrljao...
29.11.2013 | 09:57
zabac kaže:
Jok! Retorika.
Da li nešto platiti 100€ više ili manje, u ovom slučaju uopće nije pitanje novaca (naime na Apple.fr 5S 16GB je 709€, a 5C je 609€). Čemu uopće gledati Phone ako se tako razmišlja. Za 609€ se dade kupiti cijela paleta telefona.

Isto kao i kod auta, razlika je nevažna ako je to gušt.

Apsolutno! Gušt je gušt!

Eto, moja draga je naručila 5S/ 64 u bojii šampanje (golden) samo da rođakinjama vadi mast - da se zna da je novi...

Ja sam kupio prije 2 dana preko amazona za samo 26 eura Alcatel 1010 D (za dvije kartice) i sada, kada budem putovao doma, veselim se - ne mijenjanju SIM-ova. I da, taj mališan "prima" i radio signale i - svira!

Što se tiče novoga, čekam 6-icu.
29.11.2013 | 10:19
Vanjuška kaže:
smayoo kaže:
Plastiku su izrezali svu, sad im ostaje samo još smanjivati chip. To je ipak već malo "heavier shit". .

Išao je Apple sa idejom da se SIM makne skroz te da uvedu u standard mali čiš koji bi bio u svim telefonima i flashao se prema potrebi kod kojeg si Telekoma. Naravno da su telekomi ustali protiv, jer im to krade veliki dio kolača - naime, dođeš u drugu državu, pokreneš update za taj i taj telekom i koristiš njegove usluge, a tvoj originalni je popušio roaming i koješta...

Nažalost po nas, drugi veći proizvođači mobitela su stali na stranu telekoma, znamo zakaj

Ti si fakat vjerski fanatik. Ako je od Applea, i govno ti je super.

Ogromna prednost SIM-a kao koncepta upravo jest u fleksibilnosti i jednostavnosti seljenja identiteta s uređaja na uređaj. Kupiš prepaid SIM na kiosku, turiš u svoj mobitel i u svakoj zemlji imaš domicilni broj, bez potrebe da ideš operateru, flešaš neki čip i što ja znam.

Taj koncept o kojem ti pričaš je potpuno zastario i napušten je kao očajno loš - još s NMT mobilnom telefonijom koja je radila na analognom radiotelefonskom principu. Možda se sjećaš one stare, nekadašnje 099 mreže komercijalnog imena "Mobitel", iz vremena kad se pojam mobitela izjednačavao s pojmom bijelih čarapa... E, pa ti su telefoni imali takav čip o kojem ti pričaš.

SIM je super fora i ne dolazi u obzir da ga se ukida.
29.11.2013 | 13:14
ja sam za to da se ukine sim cim sve telekom kompanije se ujedine i ne postane svjetska tele kompanija, svima ista cijena, jedna jedinstvena mreza, svugdje ali svugdje, ah moj sci fi zelje ha ha ha!
29.11.2013 | 13:50
stefanjos kaže:
ja sam za to da se ukine sim cim sve telekom kompanije se ujedine i ne postane svjetska tele kompanija, svima ista cijena, jedna jedinstvena mreza, svugdje ali svugdje, ah moj sci fi zelje ha ha ha!

Tako je...jos i jedna jedinstvena svjetska vlada, jedna valuta, jedna multikompanija i jedan jezik!!!
Decko, ti ga isto lupas
29.11.2013 | 14:05
Zašto misliš da bi to bilo bitno različito od ovog danas? Ja mislim da prosječan čovjek uopće ne bi kužio razliku između uređenja gdje svaka seoska mahala ima neku kobajagi neovisnost, vladu, ministre i ostale š*pke i onog gdje bi postojala samo jedna jedinstvena centralna vlast na cijelom planetu (i šire). I ovako, i onako postoji hijerarhijska struktura birokrata i haračlija da im siše krv.
29.11.2013 | 17:25
smayoo kaže:
Zašto misliš da bi to bilo bitno različito od ovog danas? Ja mislim da prosječan čovjek uopće ne bi kužio razliku između uređenja gdje svaka seoska mahala ima neku kobajagi neovisnost, vladu, ministre i ostale š*pke i onog gdje bi postojala samo jedna jedinstvena centralna vlast na cijelom planetu (i šire). I ovako, i onako postoji hijerarhijska struktura birokrata i haračlija da im siše krv.

Apsolutno se slazem, ali danas kada su svima puna usta neovisnosti, samostalnosti i nacionalnog identiteta, malo je cudno zazivati novi svjetski poredak i centralizam?!
Sve to vodi prema smanjenju neovisnosti i osobne slobode, jer u centralistickom okruzenju te dvije stvari su "no,no".
I nebi bilo 5c i 5s...samo 5 i odjeb
Pa bi diskutirali malo sutra
29.11.2013 | 22:01
smayoo kaže:

Pa sad ako bi centralnu globalnu vlast obnasao ajatolah u Iranu ili onaj Kim Ping Pong, onda bi bilo razlike...
30.11.2013 | 02:08
centralna vlada doci ce na red kada dodu dve ili vise vanzemaljske civilizacije u kontakt, jer ce opet biri sranja hahahaha
01.12.2013 | 23:13
pero69 kaže:
smayoo kaže:

Pa sad ako bi centralnu globalnu vlast obnasao ajatolah u Iranu ili onaj Kim Ping Pong, onda bi bilo razlike...

Na pojavnoj razini. Suštinski - ne baš.
03.12.2013 | 17:47
Dobro, nisam se izrazio dovoljno precizno pa je rasprava otišla u svim smjerovima

Ne mislim samo na mogućnosti koje 5S ima a 5C nema, već i na kasniju prodajnu cijenu za godinu-godinu ipo dana. Također, mislite li da je oportunije imati šampanjac ili kokain boju? Zada će ionako ić maska pa meni svejedno al eto...
03.12.2013 | 18:36
john_st kaže:
Dobro, nisam se izrazio dovoljno precizno pa je rasprava otišla u svim smjerovima

Ne mislim samo na mogućnosti koje 5S ima a 5C nema, već i na kasniju prodajnu cijenu za godinu-godinu ipo dana. Također, mislite li da je oportunije imati šampanjac ili kokain boju? Zada će ionako ić maska pa meni svejedno al eto...

Kakve su to gluposti o "boljoj prodajnoj cijene kasnije"?
Zar kupuješ iPhone za korištenje ili da ga kasnije dobro prodaš (kao VW Golf)? Isto kao što stavljaš one plastične navlake (koje su sranje jer se čovijek znoji) na siceve da izgledaju ušćuvanjie zbog bolje prodaje?

BOLJE NEMOJ NIŠTA KUPOVATI I ONDA NEMAŠ PROBLEMA S KASNIJOM PRODAJOM.

Kako smo već pričali, sentimentalna vrijednost je veća od materijalne i uređaji se u pravilu ne prodaju za sitne novce, već se poklanjaju manje zahtjevnima koji ih onda koriste dok ne krepaju na mrtvo (hm, da li se može krepati na živo?).
03.12.2013 | 20:59
Ti su mi najbolji koji boluju od "sentimentalnih napadaja" koje može izliječiti samo veća količina para od prosječne za neki uređaj i budala koja toliko plaća
03.12.2013 | 21:43
Kakav sentiment? Sve stvari ( pa i ljudi) linearno depreciraju tijekom vremena.. ..sve treba utopiti dok ima bida.
03.12.2013 | 22:04
mario.zg kaže:
Ti su mi najbolji koji boluju od "sentimentalnih napadaja" koje može izliječiti samo veća količina para od prosječne za neki uređaj i budala koja toliko plaća

O čemu pričaš? Izvadio si iz konteksta. Ako za prastari iPhone mogu dobiti 300kn, zašto bi ga prodao nekom šupku koji će ga za 1/2 sata staviti na oglasnik i tražiti 350kn! Radije ga poklonim nekom u obitelji, rodbini, frendu.
03.12.2013 | 22:09
zabac kaže:
mario.zg kaže:

O čemu pričaš? Izvadio si iz konteksta. Ako za prastari iPhone mogu dobiti 300kn, zašto bi ga prodao nekom šupku koji će ga za 1/2 sata staviti na oglasnik i tražiti 350kn! Radije ga poklonim nekom u obitelji, rodbini, frendu.

Ako mozes dobiti 300 znaci da ne mozes dobiti 350. Ako mozes i sam dobiti 350, cemu onda zaliti ako nekome podje za rukom da ostvari dodatnu marzu? Osim toga daj i drugima priliku da zarade, time reduciras rizik da ga na vrijeme neces prodati niti za prvotnih 300 ako previse drzis cijenu.
03.12.2013 | 22:25
Zašto nešto prodati za 300 ili 350 kuna ako ti taj novac nije nužan, a možeš to isto nekom pokloniti i time mu zapravo darovati uporabnu vrijednost puno veću od 350 kn?
03.12.2013 | 22:31
smayoo kaže:
Zašto nešto prodati za 300 ili 350 kuna ako ti taj novac nije nužan, a možeš to isto nekom pokloniti i time mu zapravo darovati uporabnu vrijednost puno veću od 350 kn?

Ako razgovaramo o iphonu, laptopu onda to mozda i ima smisla. Ako govorimo o drugim vrstama imovine, onda je to demagogija. Uostalom ako ti netko nije jako blizak, zasto bi poklanjao nesto sto si sam stekao nekim svojim odricanjem.

PS

Ovih 300 i 350 su hipoteticke novcane jedinice, mogu biti kune, euri, dolari, a mozes dodati jos koju nulu iza (hipotetski).
03.12.2013 | 22:44
Sada sam procitao jos jednom i uocio rijec prastari.
Znaci da je nekada vrijedio i znatno vise, ali ga nije na vrijeme prodao.
U tom slucaju slazem se da je jedina preostala solucija poklon umjesto prodaje za porciju cevapa.

Samo sto i djeca vise ne zele pretpotopne uredjaje (a kod takvih uredjaja ta granica pretpotopnosti je cca 2-3 godine), najbolje onda pokloniti ga nekom penzioneru ako zelis barem ostvariti efekt blagostanja kako si nekoga usrecio, ostali bi se mogli uvrijediti.
03.12.2013 | 23:02
Ne znam ja na što to ti svoju djecu navikavaš. Moja se ne bi uvrijedila na iPhone 3.
Što se demagogije tiče, mi smo, eto, svojedobno isto tako Mazdu 323 staru 14 godina u upotrebljivom stanju radije poklonili nećaku, nego da je prodajemo tko zna kome za par tisuća kuna (to su bile one godine sveopće pošasti kupovanja novih auta, 2004.-2005, tako nešto, kad nitko nije htio polovni auto, a pogotovo ne ako nije VW ).
Nekretninu koju ne korisim, kad bi situacija bila takva da mi lova ne treba, a da se ne da prodati za primjerenu cijenu, prije bi dao nekom na korištenje (uz uvjet da plaća račune i održava je) bez najamnine, nego je prodao ili iznajmio budzašto. Eto.
03.12.2013 | 23:11
smayoo kaže:
Ne znam ja na što to ti svoju djecu navikavaš. Moja se ne bi uvrijedila na iPhone 3.
Što se demagogije tiče, mi smo, eto, svojedobno isto tako Mazdu 323 staru 14 godina u upotrebljivom stanju radije poklonili nećaku, nego da je prodajemo tko zna kome za par tisuća kuna (to su bile one godine sveopće pošasti kupovanja novih auta, 2004.-2005, tako nešto, kad nitko nije htio polovni auto, a pogotovo ne ako nije VW ).
Nekretninu koju ne korisim, kad bi situacija bila takva da mi lova ne treba, a da se ne da prodati za primjerenu cijenu, prije bi dao nekom na korištenje (uz uvjet da plaća račune i održava je) bez najamnine, nego je prodao ili iznajmio budzašto. Eto.

Eto. Javljam se kao dobrovoljac za primanje nekretnine kada se odlucis.
03.12.2013 | 23:17
Primio na znanje.
04.12.2013 | 04:39
Ako nesto ima sentimentalnu vrijednost za vlasnika, onda se ne prodaje, niti daruje. Vec cuva! Jer vlasniku vrijedi...

Ako to mozes prodati ili pokloniti, znaci da ti ne vrijedi bas toliko puno (u sentimentalnom smislu).

Recimo moj tata (koji je bio strastveni lovac) je mrtav i ostalo je oruzje iza njega.

Puske su stvarno dobre, i odlicno drze cijenu i dan danas, ali nikada mi nije ni na u palo da to prodam. Jednostavno meni to puno vise vrijedi kao uspomena na oca, na nesto sto je on volio, nego novac koji bi dobio za to oruzje.

Isto tako, ne bi to mogao ni darovati nikome, iako meni relno ne treba, jer ne volim ubijati zivotinje iz zabave.

Moze se primjeniti na bilo koji poklon od drage osobe recimo.

Cim vlasnik nesto prodaje (osim ako ga nije VELIKA nuzda natjerala) nije on tako sentimentalno vezan kako prica, vec samo zeli postici sto bolju cijenu

Smijesno mi je reci "sentimentalno se vezao za mobitel"

Sorry for OT, ali ja tako vidim stvari....

//

@JOHN:

Ako novac nije problem, cisto je normalno da uzmes 5S, jer vidim da ga kasnije planiras prodavati. 5C ce ranije zastarjeti i ranije ce poceti osjecati tragove vremena

Dok je 5S ipak ulaganje u buducnost (brzi i jaci CPU, 64bit, finger reader).

Jasno je ko dan da ce svi naredni iPad i iPhoni imati integriran citac otisaka i korisnici ce se naviknuti na tu komociju. Tada ce iPhone 5C biti crna ovca

Mada s druge strane imas paraonike koji se boje da Apple ne proda njihov cijenjeni otisak, pa onda mozda 5C bude i duplo skuplji (kao posljednji nez citaca otisaka)

Kupi oba, na jednom ces 100% dobro proci
04.12.2013 | 08:26
pero69 kaže:
smayoo kaže:

Ako razgovaramo o iphonu, laptopu onda to mozda i ima smisla. Ako govorimo o drugim vrstama imovine, onda je to demagogija. Uostalom ako ti netko nije jako blizak, zasto bi poklanjao nesto sto si sam stekao nekim svojim odricanjem.

PS

Ovih 300 i 350 su hipoteticke novcane jedinice, mogu biti kune, euri, dolari, a mozes dodati jos koju nulu iza (hipotetski).

E pa stvarno! U kakvom ti svijetu živiš! Jućer sam nekoj baki u pekarni kupio kruh, a nikad je nisam vidio.
04.12.2013 | 10:15
@Zabac

I ja sam to ucinio puno puta kao sto i ponekad dodijelim donacije, a staru odjecu odnosno onu koju vise ne nosim redovito doniram u Caritas.

To sve uopce nije bilo predmet diskusije o sentimentalnoj vezanosti uz kojekakve tehnicke i slicne uredjaje.
DLovric je to lijepo objasnio.
04.12.2013 | 10:29
Ja nisam nigdje spominjao semtimente. Jednostavno sam rekao da radije poklonim nekom meni značajnom kojem će to značiti veću uporabnu vrijednost, nego da budzašto prodajem. Stvari za koje sam sentimentalno vezan, naravno, ne prodajem ni za kakav novac. Npr. imam neke knjige, prva izdanja, još iz 19. stoljeća, koje je počeo skupljati još moj dida. Ili moji stari kompjuteri, na kojima sam ispekao programerski zanat. Ili moj stari HP42 kalkulator s faksa. Ili moja stara kožna jakna u koju ne stanem barem već 10 godina, ali je jednostavno previse toga sa mnom prosla... I tako...
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 4 minuta
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1
  • Zdravac: to je zadnja verzija koja je u App Storeu
  • Zdravac: Meni na Sequoia 15.3.1 radi normalno WhatsApp v. 25.3.80 (instaliran putem App Store-a
  • ^SuperUnknown^: Da, nema druge. Sudeci po nekim threadovima novija verzija trazi AVX2 instrukcije koje cMP nema :/
  • kupus: whatsapp web? za prvu ruku
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?
  • dpasaric: Sretan 70-ti rođendan Jobsu u nekom digitalnom raju! ;)
  • kupus: neka se javi porukom
  • kupus: tražim preporuku za iptv, ako ima tko...
  • Zdravac: ...ali je najpraktičniji u kombinaciji sa Password managerom. Sve se učita i sve mi je tu postavljeno i dok tako radi, nemam jednostavno potrebe za prelaskom na nešto drugo. Isto otprilike kao i sa stock Mail.app
  • smayoo: Safari je dreq bloatware. Najgora Mac stock aplikacija.
  • kupus: nikad mi se nije svidio :(
  • Zdravac: zašto jednostavno ne koristite safari?
  • smayoo: ništa što se temelji na chrome kodu meni ne dolazi u obzir
  • kupus: mislim da ću, nakon korištenja firefoxa od samih početaka, umiroviti ga na neko vrijeme
  • kupus: nerado to kažem, ali brave je toliko "lakši" od firefoxa da mi se čini da koristim drugo računalo.
  • Matija klc: Hvala Zdravac, pokusam sa njime
  • Zdravac: Ili si mislio na besplatnu "verziju" Microsoft Office paketa? :)
  • Zdravac: Imaš u App storeu besplatni Collabora Office. On je zasnovan na Libre Office-u kojega svi hvale kao free zamjena za Microsoft
  • Matija klc: Ekipa, trebam office paket za Ipad 10. Ima li kakva besplatna mogucnost ili mi preostaje platiti paket? Hvala
  • zvone: plaćali istu nominalnu sumu u eurima za apple priouzvode a sad kad su euro i dolar isti opet digli.
  • zvone: A i primjetih da prije dok je dolar bio slab smo
  • zvone: Dobra ideja o bojkotu američke robe.
  • rusty: Ja je koristim sa svoje Studio ekrane
  • Yonkis: Koristi li netko (Appleovu) polishing cloth [link]
  • jura22: na Opera for iOS ne radi Vikalica. Sto god se upise ne prikazuje.
  • jura22: Abc
  • petros: Ne bih bojkotirao ni Temu niti AliExpress! :)
  • Zdravac: Samo ubaciš Samsung u ponudu, i svi smo mi opet kod tebe trgujemo!
  • Zdravac: Davore, a Temu bi odmah bojkotirao, jel? :)
  • Zdravac: EU, GB i Canada i još ako bi nekako mogli pridobiti Tursku, mislim da bi mogli jako učinkovito pokazati zube. Kad bih tu vidio zajedništvo, ja bih određeno vrijeme bojkotirao.
  • JOHN: ovakve reakcije tog nasnifanog čobana samo potvrđuju moje sumnje da bolesnici vladaju svijetim a još veći imbecili daju glas takvima što je onaj smrad na zapadu i onaj još smrdljiviji na istoku
  • dpasaric: Nismo spremni! :)
  • JOHN: Ako će se bojkotirati kao ovo s dućanima……nebumo daleko stigli.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO