23.01.2024 | 10:53
Ja imam RX 580 Nitro Special Edition verziju (prepoznaju se po plavom oklopu) i nisam imao neke probleme s niti jednom RX 580 od Sappphirea, bila obična ili ne.
No, istina da ona može ne raditi ako nema napajanje na pravom pinu, a ima dva voda koliko se sjećam, ali jedan je opcioni. Davno je bilo, prve kablove sam sam zalemio po shemama koje sam našao na netu. Daj joj struje gdje treba i radit će!
Više mi nije lako dati procjenu vrijednosti tih strojeva jer je novi Mac mini M2 pobrkao račune u smislu sirove snage. Nekada si mogao suvereno reći: "Apple čak niti danas ne nudi nešto s 12 jezgri na 3.46 (3.7)GHz niti približno te cijene", sada možeš kupiti CTO Mac mini te snage...
No, ima jedna stvar koja nam JAKO ide i u prilog. A to su Appleove drske cijene kada želiš više memorije i diska, a moraš sve odmah kupiti jer nema kasnije dogradnje. Tako jedan Mini koji ima 12 jezgri CPU i ima solidan GPU od 19 jezgri i 32 GB memorije uz skroman 1 TB SSD na kraju ispadne 2.239 € + PDV = 2,800 € (!). To je opet papreno...
Mac Pro danas ima specifičnu publiku:
- arhitektonski studiji (upravo sam napravio OpenCore update na dva stroja za jedan studio)
- razne male kreativne agencije i pojedinici koji vole komociju rada s gomilom RAM-a i diska
- kućni Plex entuzijasti jer s planinom mogućih terabajta pohrane ovaj stroj je idealan media server
- kućni gejmeri koji vole imati Mac, ali i mogućnost native Windows igara
- entuzijasti koje zabavlja složiti snažan Mac "za siću"
Prodao sam ih dosta u zadnjih 7-8 godina, uglavnom u rasponu od 1.000 do 2.500 €, ali te cijene danas više ne prolaze. Naravno, to su sve bili lijepo "nabrijani" strojevi. Sada u oglasu imam jedan "običan" single CPU 5690 za 600 €, ali dugo me netko nije nešto pitao, a ne želim ga olako dati jer je sasvim upotrebljiv stroj. Još ću vidjeti da li ga zadržati ili spustiti cijenu...