Mac OS X Mountain Lion
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac OS X Mountain Lion

28.07.2012 | 11:12
Jučer upgradeao sa Liona na ML, sve prošlo bez ikakvih problema i sve aplikacije rade. Imam osjećaj da mi iMac sada brže radi nego na Lionu. Za sad nemam nikakvih zamjerki niti sam uočio neke bugove, jedino što mi je javio bilo je incompatible software i to samo jedne aplikacije. Baš kao šta dpasaric kaže da izgleda kao mlak upgrade sistema, i ja tako mislim, očekivao sam više ali šta je tu je. Od novih featurea isprobao Messages, Reminders te Notes koji rade sinkronizaciju putem iClouda u sekudi, Mail (radi normalno i sve nove mailove šiba u Notifications), dopada mi se Dictation (bilo bi lijepo da u budućnosti radi i na hrvatski). Preko noći sam ga ostavio sa 20 otvorenih aplikacija i ujutro kad ga probudio iz sleep-a sve me čekalo kako sam i ostavio. Ja za sad zadovoljan a nadam se da će tako i ostati.
  • mileni
  • Posjetitelj
28.07.2012 | 15:46
Slozio bih se po pitanju brzine. I meni se cini da sve radi osjetno brze. Mozda se varam, no takav osjecaj imam.
Isto tako bih se slozio da je premalo donio ovaj upgrade. Ovo je ustvari nesto ala service pack, samo sto se ovaj sp placa

No ne ljutim se, jer samo radi brzine - isplati se. Od novih featurea nisam isprobao ni jedan, jer ih iskreno ni ne koristim. Tocnije, jedan jesam. Messages. Iznenadio me pop up tokom noci dok sam radio. I svidja mi se, ne moram preko mobitela odgovarati, odgovorim direkt iz OSX-a.

Ali nakon svega 2 dana koristenja ML-a na externom HDD-u, upgrejdao sam na iMac-u u potpunosti na ML. Sve radi kao i prije, samo malo brze, pa nisam vidio razloga da vise cekam.
28.07.2012 | 17:47
Goldy kaže:
Instalirao sam ML na dva kompa za sada i mogu reci da je OS dosta zivahniji, posebno novi Safari. Instalacija traje cca. 30min ili manje, sve fino ugladjeno i usminkano. Nisam probao bas neke od novih feature-a, ali bitno je da se OS cini stabilan i brz.

Imam nekih problema sa Mac mini-jem koji mozda i nemaju veze sa ML-om,
ali za to sam otvorio novi topic.

Ono sto mi je dosta fora je da se sada za standardni sound output moze izabrati AirPlay destinacija. Sve ide na AirPlay, osim sistemskih zvukova upozorenja, ali recimo da to nema veze, cak je mozda i logicno. A taman sam mislio kupiti AirFoil

Kolega Goldy, moj savjet tije da kupiš Airfoil. Aplikacija je jednostavno fenomenalna. I što je najbitnije - nije ograničena. Glazbu možeš streamati iz bilo koje aplikacije (za razliku od aiplaya)

Isprobao sam i jedno i drugo, i i dalje se držim Airfoil-a. Ima neeešto maalo veći delay, ali zato se nijednom ne dogodi da "zatrza"
28.07.2012 | 18:09
mileni kaže:
Od novih featurea nisam isprobao ni jedan, jer ih iskreno ni ne koristim. Tocnije, jedan jesam. Messages. Iznenadio me pop up tokom noci dok sam radio. I svidja mi se, ne moram preko mobitela odgovarati, odgovorim direkt iz OSX-a.

Ali nakon svega 2 dana koristenja ML-a na externom HDD-u, upgrejdao sam na iMac-u u potpunosti na ML. Sve radi kao i prije, samo malo brze, pa nisam vidio razloga da vise cekam.

Riba to može koristiti i mi koji imamo airove od 2011 naovamo: power nap! To je FAMOZNA stvar. Komp je poklopljen, dakle spava, ali povlači mailove, kad bude trebalo, povukel bude update sistema i radi backup. Dakle, dok ga nitko ne koristi, tak da nikom i ničem ne smeta...

SUPER stvar, samo radi nje bi kupil ML da ga već nisam....
  • mileni
  • Posjetitelj
28.07.2012 | 18:20
Yup, taj dio mi se svidio. Samo sto ja toga nazalost nemam, pa mi (trenutacno) nista ni ne znaci. Za mailove lako, no recimo ostaviti FTP da uploada/downloada + torrente.. Eh, pusti snovi, barem jos koju godinu dok ne promjenim komp
28.07.2012 | 18:30
Power Nap — allows a MacBook Air (Mid 2011 or newer) or a MacBook Pro with Retina display to synchronize with iCloud (Reminders, Calendars, Photo Stream, Notes, Mail, and Find My Mac) while sleeping. Power Nap also allows a Mac to download App Store and OS X updates as well as make periodic Time Machine backups when it is plugged in and sleeping.

Mene stvarno pocinje nervirati nacin na koji tjeraju korisnike da kupuju nove strojeve.Zasto ovu opciju ne podrzavaju starije masine,nikakvog objasnjenja nema ista varijanta kao sa Siri na iPhone 4
  • mileni
  • Posjetitelj
28.07.2012 | 18:36
Mislim da je jasno zasto. Sam si to vec napisao

Inace, zadnji dan da koristim Safari. Zivi uzas od browsera. Cak je i MS napredovao sa IE browserom koji sada nije los, dapace. Samo apple tu stoji na mjestu.
3 crasha samo danas, ranije sam vec opisao sta me kod istoga smeta. Chrome + FF, kako kad. Vracam se svojoj staroj kombinaciji
28.07.2012 | 19:56
Nemoš vjerovat,konačno youtube dobro radi na safariju
28.07.2012 | 20:34
saint kaže:

Mene stvarno pocinje nervirati nacin na koji tjeraju korisnike da kupuju nove strojeve.Zasto ovu opciju ne podrzavaju starije masine,nikakvog objasnjenja nema ista varijanta kao sa Siri na iPhone 4

Pa sta ne vidis da se tu radi samo o strojevima sa defaultnim ugradjenim ssd diskom...
29.07.2012 | 10:19
saint kaže:
Power Nap — allows a MacBook Air (Mid 2011 or newer) or a MacBook Pro with Retina display to synchronize with iCloud (Reminders, Calendars, Photo Stream, Notes, Mail, and Find My Mac) while sleeping. Power Nap also allows a Mac to download App Store and OS X updates as well as make periodic Time Machine backups when it is plugged in and sleeping.

Nije ista, SSD je u pitanju.

Inace, presao na MBPovima 5.5 i 7.1 i desktop hackintoshu i7, x58, 24GB, gtx580. Zasad svugdje radi super:-) konacno sam poceo koristit safari kao defaultni browser. Zao mi je jos samo sto nema F3 za search, to mi fali sa firefoxa, al prezivjet cu, fullscreen mode je dobar za laptope, za desktop mi zbog 30 inca ne koristi previse. Pogledat cu malo ovu pptrosnju memorije, nisam bas na to obracao paznju jer imam 8 gb u mbpovima i 24 na desktopu.

Developerski alati rade, VMware fusion radi super, vrte se tri virtualne masine na desktop stroju cijelo vrijeme.

Zasad nemam zamjerki, ovaj notifications je ok, posebno uz trackpad, al ne koristim nesto cesto.

Novi wallpaper je ljepsi i od Leoparda, SLa i Liona, pa kome je bitno neka navali
  • mileni
  • Posjetitelj
29.07.2012 | 15:48
lukarak kaže:

Ne bas. Ocito pali samo kod Apple SSD-ova, tj. ugradjenih u Apple servisu. Imam SSD u iMac-u, powernap ne radi.
I ne shvacam logiku iza tog poteza. Mislim, shvacam. Samo sto istu smatram debilnom
29.07.2012 | 16:13
Imam MBA mid 2011 i Power nap opcija ne radi. Osim toga dok sam spojen na wireless umjesto klasicne ikonice koja pokazuje jacinu signala meni stoji usklicnik kao da se ne moze spojiti (iako je spojen). Svasta. Opet glupi bugovi...
29.07.2012 | 16:33
Moraš napraviti software update da ti updatea firmware i onda ti se u sys prefsima pod energy saver pojavi opcija power nap
29.07.2012 | 18:46
iMac 11,3 (12GB RAM OWC 240GB disk) install je trajao 12min:45sec, sve radi super
30.07.2012 | 00:11
Djuro genijalac kaže:
Moraš napraviti software update da ti updatea firmware i onda ti se u sys prefsima pod energy saver pojavi opcija power nap

Napravio. Hvala. Nisam ocekivao da ce prvi update izaci istovremeno s OS-om

Za ovu glupu ikonicu cu morati ocito pricekati jos neki patch. No bitno da wireless ipak radi iako oznaka pokazuje drugacije...
wire.jpg
30.07.2012 | 08:03
mileni kaže:
lukarak kaže:

Ne bas. Ocito pali samo kod Apple SSD-ova, tj. ugradjenih u Apple servisu. Imam SSD u iMac-u, powernap ne radi.
I ne shvacam logiku iza tog poteza. Mislim, shvacam. Samo sto istu smatram debilnom

Ma ne sam SSD, nego jel masina dolazi samo sa SSDom. A i ocito ne radi na C2D MBAovima.

Nema veze s 'Appleovim' SSDovima za ostale masine, ni sa postojanjem SSDa, nego ocito je to podrzano samo na masinama gdje su mogli bit sigurni da ce bit SSDa.

Tak mi se bar cini.
30.07.2012 | 08:24
nego on the sidenote. meni se cini da applikacije vise ne otvaraju zadnji otvoreni prozor nakon gasenja. mozda je tu tajna u boljem memory managementu?
30.07.2012 | 15:15
Još je u beti ali obećava...
4739636563_db1b6ddca8.jpg
30.07.2012 | 15:35
Znači da sumiramo na kraju.
ZA ili Protiv upgradea.
Iskustva vaša?
Da čujem.
30.07.2012 | 16:02
Nakon par dana korištenja mogu reći da sam zadovoljan, ali isto tako mislim da, u odnosu na Lion, i nisam nešto pretjerano profitirao... OK, tu su ovi novi feature-i uvezeni iz iOS-a, koji rade točno onako kako je i rečeno, samo što ja od njih i nemam previše koristi, što opet ne znači da netko drugi neće.
Sve u svemu, imaš dvadeset dolara viška - samo napred
Ako ne, nema žurbe.
30.07.2012 | 18:34
Defou kaže:
nego on the sidenote. meni se cini da applikacije vise ne otvaraju zadnji otvoreni prozor nakon gasenja. mozda je tu tajna u boljem memory managementu?

ako je označeno ovo dolje, onda ne otvara
1-1407f4a67f170ee854e9c20f3c9ff892.png
30.07.2012 | 23:12
ima li oko problema na macbookprou sa ventilatorom?u mene zena kaze da joj sad ventilator radi non stop. a da ga prije nije ni cula.
31.07.2012 | 07:33
Ne primjećujem nikakvu promjenu u ponašanju, uglavnom se vrti na 2000rpm.

Inače imam instaliran Fan Control, ali ne zbog stišavanja ventilatora, nego upravo da ubrza vent čim prije, a ne da čeka dok proc dođe do 80C pa onda tutta forza.
31.07.2012 | 09:39
Digao ML na svom miniju i moram priznati da sam jako zadovoljan jer sam riješio probleme koje sam si nakalemimo s Lionom (nije htio u sleep, pa se pojavio SMC problem sa 10.7.4, veća sam izgubio volju stalno kopati po forumima kako riješiti bagove )

Eto već dva dana nemem problema sa sleepom, a i kernel mi ne javlja nikakve smc greške.

Jedino primjetih da mi noću svaka 2h nešto šljaka, ne znam da li se budi ili to radi u pozadini. Mislim da je to zbog iClouda - Find my mac -

Meni osobno je drago da sam se maknuo sa Liona (totalni promašaj)

Jedino se bojim da ćemo s vremenom morati plaćati update - jer od sada ide preko AppStore-a
31.07.2012 | 10:44
Što - s vremenom? Koliko vidim što drugi pišu, i ovo je zapravo update kojeg su naplatili.
31.07.2012 | 11:53
Kako sam napisao i u Vikalici ML je samo "missing update" Liona....

...bilo bi glupo napisati da sam zadovoljan jer su mi ga naplatili 20 dolara ali sam ipak zadovoljan jer je Lion bio nekako nedorađen i loš...

Nove điđe pokupljene iz iOS-a su mi ok jer sam na njih naviknut zbog upotrebe iPhona, ali nikako nisu nesto presudno ili potrebno kad radim.

Kakav je ML "ispod haube" ne znam, nadam se bolji, mogu reći samo da mi je dojam da sve skupa za sada radi brže.

Još uvijek imam problem sa hrpetinom "neaktivne memorije" ( trenutno preko 10GB ) kad radim u Ligtroom-u i korištenjem "page outs-a" iako neaktivne memorije ima "ko dreka" ali to je ipak izgleda problem sa Lightroomom....
  • mileni
  • Posjetitelj
31.07.2012 | 13:50
Imam slican problem sa Unity3D-om. Zato drzim terminal upaljen i svako malo ukucam "purge". Pomaze dosta, pa isprobaj
31.07.2012 | 15:27
Pozz svima, nisam izdržao dugo pa sam instalirao ML.. Instalacija je prošla brzo i bez problema no ....
- ono što sam primjetio za sada je da mi ne radi mreža (Ethernet) kaže da nema kabla, imam net samo preko WiFi,
- nemam ni opciju Power Nap u "Štednja energije" . Vec je bilo rečeno "napraviti update i to ce se pojaviti" ali kad odem na "Ažuriranje softvera" otvori mi se APP STORE ... a tamo mi je sve ažurirano ...

Neki savjet , kako updetirati drivere i sl za ML

Hvala
Slika_zaslona_2012_07_31_u_14.png
31.07.2012 | 15:40
Dobrodošao. Power Nap podržavaju samo strojevi koji su tvornički imali ugrađen SSD disk. Ethernet je prije sigurno radio?
31.07.2012 | 15:50
Pozz Riba, je ethernet je radio, njega sam i koristio . A što je sa ažuriranjem softwera, da li ce sada sve ici preko APP stora ili mi je i to nesto smrdano.
Napravio sam i popravak ovlaštenja i sve je i dalje po starom
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (546)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO