Mac OS X Mountain Lion
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac OS X Mountain Lion

03.08.2012 | 22:28
drlovric kaže:
Umjesto da jednu nadogradnju (dvogodisnju recimo) platis 60-70$, platices tri po 20$.

Prodjes "jeftinije", imas non stop ensto novo na comp, pticice i dalje cvrkucu, i svi sretni

Gle, neka onda pogledaju istini u oči i kažu korisnicima: "Plaćajte nam $20 godišnje paušal za korištenje uvijek aktualnog OS-a kako god se zvao." i točka.
07.08.2012 | 18:15
Pokrenuo sam download,ali ne mogu vidjeti trend ,ni koliko je skinuto niti koliko je ostalo.Samo imam oznaku u Launchpad-u da download ide.
07.08.2012 | 19:27
Moraš ići na App Store pod Purchases i tamo se vidi.
07.08.2012 | 19:41
Zanimljivo, ja progres downloada vidim i u Launchpadu.

npr.

Downloading...
145MB of 4.35GB
07.08.2012 | 19:54
Super hvala
09.08.2012 | 14:31
Evo stavio sam ga i ja. Do sad mogu reći sve radi prefektno. Mašina puno brža ne troši ni približno resursa kao g...o od Lion-a. Sve šta sam sa Lion-om usrao sad radi. Mogu samo preporučiti.
20.08.2012 | 14:53
A.C.A.B. kaže:
Pozdrav
Zanima me je li mi se isplati kupiti ML za MacBook pro koji trenutno ima snow leopard. I hooće li mi to usporiti Mac ili ga ubrzati?
tnx

Iskreno neznam jel ti se isplati ili ne. Ovisi koliko ti je stalo do toga da ti OS X bude što slicniji iOSu kojeg možda koristiš.
Kako koristim iPhone iCloud mi je stvarno falio na Snow leopardu i cijela ta integracija pa sam nekon godine dana odoljevanja Lionu kojeg sam preskocio napravio upgrade na ML.
Ja sam ga uzeo na svom MacBook Pro 13" mid210 koji ima 2.4ghz i koristim ga manje od tjedan dana ali mogu reci da mi se cini da nema neke razlike u brzini i stabilnosti napram Snow leoparda. Nit vidim da je nešto brži, niti sporiji, a koliko citam po webu nisam jedini.
Od ostalih sitnica koje su mi korisne na ML je full screen kad koristim manji ekran na laptopu i brži i bolji Safari.
Osim spomenute integracije iClouda, opcim povecanjem socijalizacije samog OSa s društvenim mrežama (Twitter, iMessages, povezivanja s FB u jesen), i nekih minimalnih kozmetičkih intervencija u standardnim aplikacijama neke vece prednosti nisam ucio.
Power nap i AirPlay Mirroring nemoj ocekivati na starijim racunalima, makar sam se tome stvarno nadao.
Notification Center ce mi imati vecu ulogu kad profunkcionira s FB, a Dictation ako kojim slucajem dobijemo podršku za hrvatski jednog lijepog dana.

Sad ti procijeni sam vrijede li te mogucnosti za tebe spomenutih 20$ iliti nekih 100ak kn.
Jedino da još napomenem da pripaziš i provjeriš imaju li neke od tebi bitnih aplikacija da ne rade na ML, a da još nisu dobile neki vid nadogradnje koji rješava probleme.
20.08.2012 | 15:21
Nakon istalacije MLa mogu samo reći da troši dosta manje memorije nego Lion, puno je brži i Safari konačno radi kako spada. Nekad sam se veselio i divio novotarijama, a sad sam sretan jer novim OSom konačno radi Safari

Jadan se Stevica ziher prevrće u grobu
20.08.2012 | 15:32
Što bi sad to trebalo značiti? Da Bezgrešni Steva nije sve to zakuhao? To su oni sve njemu iza leđa, bolesnom? Ma hajde...
20.08.2012 | 16:21
Meni se iMac prevrse grije. Maloprije sam mogao jaja ispeci na njemu. Ne mozes dotaci koliko je vruc. I realno SL je zadnji os koji je bio dobar. Poslije skoro mjesec dana koristenja, ja sam primjetio iste bugove koje sam imao sam Lionom. Znaci opet mogu crtati po ekranu kad se mac probudi iz sleepa. I opet mi se samo cetvrtina ekrana upali. A sad se desava da se ekran citav upali, ali samo bijel , i mogu do sutra cekati on bijel. Nista se ne desava. Sto bi moj stari rekao sranje od os-a. Sve bi bilo ok da mi se to desavalo i na SL ali s njim je radio ko doxa.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.08.2012 | 17:17
@scarface32, imaš ti problema s hardwareom, a ne OS. Ja nisam imao nikakvih problema ni sa Lionom, a nemam ih sad ni sa ML. Doduše trenutno više koristim MacBook Pro, ali nema nikakvih problema ni sa sleepom, ni sa buđenjem, a nije bilo ni na iMacu. Na oba rađena nadogradnja s Liona na ML. Nije mi prestao raditi ni WiFi, a osim jedne aplikacije kojoj još nije izašla nadogradnja, sve drugo radi ok.
20.08.2012 | 17:18
Pa zar cijeli komp a ML-om za veću brzinu i rad Safari-a?
20.08.2012 | 17:28
scarface32 kaže:
Meni se iMac prevrse grije. Maloprije sam mogao jaja ispeci na njemu. Ne mozes dotaci koliko je vruc. I realno SL je zadnji os koji je bio dobar. Poslije skoro mjesec dana koristenja, ja sam primjetio iste bugove koje sam imao sam Lionom. Znaci opet mogu crtati po ekranu kad se mac probudi iz sleepa. I opet mi se samo cetvrtina ekrana upali. A sad se desava da se ekran citav upali, ali samo bijel , i mogu do sutra cekati on bijel. Nista se ne desava. Sto bi moj stari rekao sranje od os-a. Sve bi bilo ok da mi se to desavalo i na SL ali s njim je radio ko doxa.

Mislim da ces opet morati nostiti iMac,jedina dobra strana je to sto te u radnji vec svi znaju
20.08.2012 | 17:33
evo da se ubacim. mountain lion je totalno ispeglani lion. za sada bez i jednog buga, radi kao sat i radi osjetno brže nego lion. posebno na starom macbook pro c2d. na novom miniju se ne primjeti razlika, ali stari MBP je prodisao.
20.08.2012 | 18:09
Sank, na proslom su mjenjali, maticnu, ekran i video kartu, i sve isto. Kako to da ga u applu nemogu napraviti ili naci kvar. Drugo kakav sam ja to pehda mi se desava i na novom imacu. Mislim ovo me sa bijelim ekranom i grijanjem da jaja mogu peci me vise brine nego paljenje sa cetvrtinom ekrana.
20.08.2012 | 18:10
Saint, kad prolazim pored apple storea, vidim one unutra da se za glavu hvataju. Hehehehehehehehe
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.08.2012 | 22:14
Scarface, i meni se iMac prilično zagrije, a naročito sada u ovim vrućim ljetnim danima, no ja to rješavam sa smcFanControl aplikacijom. Još mi se čini da na mom iMacu ona elektronika za kontrolu ventilatora za hlađenje baš i ne radi kako treba, jer ukoliko se sam ne pobrinem i dignem brzinu vrtnje, tvrdi disk mi se zna jako zgrijati, definitivno više od deklalriane radne maksimalno prihvatljive temperature od 60'C, a ventilator i dalje vrti na minimumu?!?!

Što se tiče spavanja i buđenja, imaš li ti što spojeno na USB? Koju tipkovnicu i miša koristiš? Imaš li kakvih rezidentnih programa? Mora biti neki uzrok, samo ga treba naći. Ako problem ostane kod kuće kad iMac ode u servis, onda serviseri mogu mijenjati sve, samo da ti budeš sretan, a čim ga vratiš nazad oni (problemi) se opet pojave.
20.08.2012 | 23:21
Na usb nemam nista spojeno. Samo firewire kabal za externi HD. Ali na SL mi se to nije desavalo a sve su isti prikljucci. A sto se temp tice meni se popenje na viise od 80 stepeni..ne smijem dotaci vrh maca. Ne znam sve sam pokusavao , ali budjenje iz sleepa ostaje isto. Sad mi sejos pojavilo to kad se probudi dobijem bijeli ekran, i moram ga restartovati na dugme ako ga zelim upaliti.
21.08.2012 | 08:49
Polako bez panike. Pogledaj prvo:
1. Konsole, da li se nešto strašno dešava.
2. Activity, dali ti nešto troši pretjerano resursa i šta je to.
3. Napravi SMC Reset.

SmcFanControl nije baš neko dobro riješenje, jer razlog zašto ti se to sranje dešava je i nakon povećanja okretaja ventilatora tu, sam ga ti bolje sakrivaš.
Može bit da ti je crko senzor za mijerenje temperature, ili tako nešto banalno.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.08.2012 | 09:29
Nije mi ništa crklo od senzora jer svi mjere neku temperaturu, vidim kroz iStat i tako se ponašaju od početka kad sam iMac kupio. CPU i Optical drive ventilatori uredno reagiraju na povišenje temperature, a samo onaj za HDD ne reagira dok temperatura hdd ne poraste iznad skoro 80'C što je za sam hdd katastrofa jer jasno piše za WD Black da mu je radna temp do 60'C. Dakle jednostavno regulacija nije naštimana kako treba, a moš mislit kad sam ja to primjetio, tek pred istek jamstva kad mi je hdd crkao. SmcFanControl mi taj problem rješava, jer sam podigao toliko brzinu hdd ventilatora da sad temperatra hdd-a ne prelazi 60'C, a još uvijek vrti nečujno.

Sad kad mi je isteklo jamstvo nemam se namjeru natezati sa servisom i dokazivati da je sve to zapravo vjerojatno greška u proizvodnji ili nešto slično.
21.08.2012 | 09:51
Točno. To si trebao napraviti odmah, dok je još bio pod jamstvom, umjesto da si koristio SMC Fan Control.
21.08.2012 | 10:21
Obzirom na Skarfaceovo iskustvo, pitanje je, bi li riješili problem. A drugo, natezat se i dokazivat krivnju može te više koštati i živaca i novaca nego stvar vrijedi. Nažalost, sve je manje pravih servisera. Sank je popušio neiskustvo, pa vjerovatno više neće.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.08.2012 | 12:35
smayoo kaže:
Točno. To si trebao napraviti odmah, dok je još bio pod jamstvom, umjesto da si koristio SMC Fan Control.

Smayoo, dok mi nije crkao HDD niti sam koristio iStat niti smcFanControl. Tek kad mi je HDD otišao u vječna lovišta, onda sam počeo tražiti uzroke, a to je bilo pred istek jamstva.

Kako mi se nije dalo voziti iMac u Zagreb na servis i njima ga dati na nekoliko tjedana, svoj sam problem sam riješio. Stavio sam umjesto 1Tb, disk od 2Tb i onda ga zaštitio sa smcFan Controlom i to sada sasvim lijepo funcionira. Da sam tražio od servisa da mi ugradi veći disk, platio bih ga ko suho zlato, čekao cijelu vječnost da mi ga vrate i još je pitanje da li bi riješili taj problem sa kontrolom HDD ventilatora. Pa bih ja u uvjerenju da su mi riješili kvar ostao bez još jednog diska, ali sad već izvan jamstva.

O tome sam već i pisao ovdje na forumu i upozoravao vlasnike iMaca da si barem instaliraju iStat i provjere temperature, ali ne sjećam se da je tada baš bilo nekog reagiranja.

Scarfaceov je iMac još nov i sigurno pd jamstvom, a ništa ga ne košta da si instalira iStat i provjeri temerature i rekaciju ventilatora na iste. Ako mu se ko i meni HDD brije iznad 60'C, a ventilator i dalje vrti na minimumu onda je prva pomoć smcFanControl dok ga ne odnese na servis i objasni im što se događa.
21.08.2012 | 12:36
Evo ja se vratio iz apple storea. definitivno onaj problem sa ekranom je do softvera. bug koji se vuce od Liona. naletio sam na momka koji se razumije bas ili koji je vec imao priliku sa tim se problemom sresti. kaze da je sve u postavkama sleep-a i odlogiranja. on je stavio nove postavke pa cemo vidjeti da li je u pravu. testirao je ventilatore i sve je ok. kaze da pratim temp i rad ventilatora pa ako bude nesti cudno da mu javim. sreca pa ja svaku promjenu snimim sa telefonom pa im pokazem.inace mi ne bi vjerovali.
21.08.2012 | 14:13
Ma rekao sam ti ja,svi te znaju i ima da to srede u sekundi
  • forthdancer
  • Posjetitelj
30.08.2012 | 00:20
Koliko vidim nedavno je izasao prvi update 10.8.1 jel tko isprobao...?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
30.08.2012 | 00:25
Ja jesam i sad mi na iMacu nakon buđenja iz spavanja prestane raditi Mission Control.
30.08.2012 | 01:11
I ja i od updatea mi se više MBP Retina ne ruši dnevno sa kernel panicom.
  • forthdancer
  • Posjetitelj
30.08.2012 | 01:22
Jel ima tko iskustva sa ableton live 8 i traktor pro 2.5 na mountain lionu.
31.08.2012 | 22:33
forthdancer kaže:
Jel ima tko iskustva sa ableton live 8 i traktor pro 2.5 na mountain lionu.

Ima frend s Traktorom... veli da sve dela...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Riba, songoku, Anonimci (437)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO