03.03.2013 | 20:44
@pero69
>>Model svima dostupnog studija financiranim novcem poreznih obveznika, medju inime rezultirao je konstantnim dugogodisnjim padom RH na ljestvici globalne konkurentnosti. Kriteriji za konkurentnost jesu znanje, inovativnost, proizvodnost i drugi koji se mogu izravno povezati sa kvalitetom visokog skolstva.
Da, u hrv je to istina. No kod nas je sve u rasulu, pa i sama famozna privatizacija drzavnih poduzeca. Po cemu bi drugacije bilo sa skolstvom?
Umjesto da gledas na nasu banana republiku, pogledaj skandinavske drzave i neke ovdje vec spomenute, pa ces vidjeti i totalno drugacije rezultate
>>Opcenito, mnogim ljudima je sasvim normalno uci u dugogodisnji kredit za kupnju automobila, skijanje, ljetovanje i sl, no nije im uobicajeno podici kredit za studij koji bi, ukoliko ga zavrse trebao rezultirati daleko vecim korisnostima za njih same kao i za drustvo u cjelini. Po meni je to iskrivljena ljestvica prioriteta.
Istina, to je mnogim ljudima normalno. No evo recimo meni nije. Ne zelim dizati kredit da bih isao na ljetovanje, niti da bih vozio neko bolje auto. Kupujem i trosim po svojim mogucnostima. I slazem se da je to iskrivljena ljestvica prioriteta. No to nije samo u hrv. Tako je opcenito gdje je god vladavina potrosackog drustva koje je i poteklo iz USA. Pa oni su najzaduzeniji, mi smo male bebe za njih (gledajuci u postocima, ne same cifre). Zar danas nije udarna vijest revizija njihovog proracuna i kresanje istoga bas radi ogromnog duga? A gradjani USA-a su zaduzeniji nego ikad. Cak imas i dokumentarac o ekipi koja je zavrsila studij uz pomoc kredita pa isti ne mogu nikako vratiti, jer eto nema posla za njih.
No da te pitam, sta bi ti radije:
a) Drzavni sustav skolovanja kao sto je recimo u Finskoj. Dakle odlicne skole od prvog osnovne pa sve do fakulteta. I jednake sanse za sve.
b) Privatne skole kao u SAD-u, takodjer odlicne, no jako, jako skupe.
Mislim da je odgovor poprilicno jednostavan
Nitko ne tvrdi da je ovo nase bolje od SAD-a. Dapace, u nas je rasulo. Znam to i iz osobnih iskustava.
@smayoo
Zato sam i napisao 'gotovo jednake uvjete'. Jednaki za sve ne mogu nikako biti. To je utopija. Sve da svima predavaju isti nastavnici/profesori i da su za sve apsolutno isti kriteriji, opet ne moze biti jednako. Dok netko ima sredjenu situaciju doma, odlicne roditelje i sve savrseno, netko drugi ima totalno suprotnu situaciju. I naravno da ukoliko su istih intelektualnih sposobnosti prednost ima ovaj sa sredjenom situacijom.
No moze se postici koliko-toliko jednake uvjete. I tome treba teziti. No da skolstvo u hrv treba od samog korijena na temeljito 'lijecenje' znas i bolje od mene. Nisu problem samo fakulteti, da su samo oni problem mi bi imali srece. Problemi krecu jos od prvog osnovne pa tokom cijelog skolstva. A najveci problem od svih je sto to nitko ne zeli rijesiti, i sto to ocito rijetko koga zanima. Najbolje je vidjeti kampanje stranaka prije izbora. Skolstvo nije medju primarnim stvarima, ma cak ni sekundarnim. A redovito za ministre te oblasti dobijemo obicne klaune.