Studiranje online
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Studiranje online

• mileni
  • Posjetitelj
05.03.2013 | 02:58
Ameri to rade, istina. Radimo cak i mi, kao i ostatak svijeta.
No evo ti jedna hipotetska situacija. Na prestizni privatni fakultet primaju samo 100 studenata svake godine. 90 ih upada uz (skupo) placanje. 10 ide kroz stipendije. I sve bajno? Mozda. No osim tih 10 postoji jos 50 njih koji su i talentom i znanjem ispred 90 ovih koji placaju. I vise bi pridonijeli toj zemlji sa svojim talentom nego li ovi mogu sa svojim novcem. No ne mogu upasti, jer eto samo ih 10 moze upasti preko stipendije, a ekipa nema novaca.

I previse mijesas materijalno sa ne materijalnim. Naravno da necu podijeliti svog maca/auto/stan sa drugim ljudima. Osim ukoliko ja to zelim. Niti bilo tko drugi ima pravo na moju imovinu.
No ukoliko nekom savjetom ili svojim znanjem mogu pomoci to cu rado i napraviti. Vjerujem da si 'mali milion' puta surfao trazeci rjesenje za svoj problem. Ja znam da ja jesam. Zamisli da ti google/bing/yahoo traze naknadu za to. Za svaki pronadjeni rezultat koji je bio rjesenje za tvoj problem.

I to je znanje. Koje je netko drugi stavio na net. Pa neka se onda i to naplati.

Nemam nista protiv privatnog skolsta. Dapace. Mislim da u ovom svijetu ima mjesta i za privatno kao i za drzavno. No negdje se mora povuci granica. Ekonomski i drustveno najuspjesnije zemlje svijeta vode totalno drugaciju politku od prezaduzenog SAD-a. Koji je uopce smisao drzave ako ne kontrolira apsolutno ni sa cime? Skandinavci ne zele prodati svoje skole, ceste, vodu, telekomunikacije i jos neke od osnovnih stvari pomocu kojih drzava doslovno dise. I u pravu su.
05.03.2013 | 04:52
Ja sam opcenito pristalica podijele znanja. Forumi su zato i popularni, zar ne? Sta im je druga svrha?

Recimo, trebala mi je pomoc oko baza podataka, trazio sam je ovdje. I dobio u expresnom roku. Ljudi su cak odvojili svoje vrijeme da mi naprave PDF i video fajlove na mom konkretnom primjeru. Hvala im jos jednom an tome. Oni ce se prepoznati...

Puno puto sam isto tako pomogao drugima, iz mog domena, ali se ne libim ni pitati kada ne znam, javno ili na PM.

E sad, kada dolazimo do nekih specificnih zadataka tu je vec malo skakljivo.

Kako ja mogu reci covjeku: "Ti znas AutoCad, ucis ga 9 godina, potrosio si XXX eura na certifikate i strucno usavrsavanje, tebi je pola sata da meni ovo nacrtas, ili de mene nauci samo to?" :/

Sto ne ide, ne ide... To je NJEGOVO znanje, njegova imovina, i ocekujem da mi naplati za taj rad.

Tako da razumijem i ljude koji ne zele dijeliti svoje tesko steceno znanje, vec taj skill koriste da budu konkurentni ili da vrate investiciju u edukaciju.

U svako znanje moras investirati pare i vrijeme. Ako ti je zao para, ucis sam pa investiras vise vremena (sto se svodi na isto). Od osobe iskljucivo ovisi da li to znanje zeli dijeliti ili ne. I ja tu nikoga ne osudjujem...

Internet je puno pomogao da znanje postane dostupno svima, i danas nema izgovora da nisi u mogucnosti nesto nauciti ako to stvarno zelis.

Najmladji iOS developer je dijete od 12 godina. Sam je naucio programirati igre koristeci iskljucivo resurse dostupne na netu.

Koji je vas izgovor da nesto ne znate?
05.03.2013 | 09:30
Ponavljam - to su sve neke nadgradnje znanja. A nismo o tome pričali, nego o sustavu školovanja, o tome što se negdje čak i ispodprosječan studij plaća puno skuplje nego što si većina može priuštiti, a negdje drugdje čak i prosječno uspješni klinci mogu studirati o trošku državnog proračuna i doprinijeti svom društvu više nego da ostanu "trailer trash" zato što ne mogu sami financirati svoje školovanje. Bitna je razlika da li od nekog tražimo da nas nečem nauči zato što želimo učiti ili tražimo da nam netko nešto napravi zato što mi to ne znamo (i ne isplati nam se / ne da nam se / ne možemo naučiti). Za ovo drugo je očekivano da se naplaćuje (pri čemu taj koji to zna ima diskrecijsko pravo i pokloniti to što radi, ako to želi). To je onda intelektualna specijalistička usluga. Ono prvo, međutim, je temelj napretka društva. Društvo u kojem se perspektivnom i uspješnom mladom kadru onemogućava put do znanja samo zato što ga ne može platiti - samo je sebe osudilo na propast. Pri tom ne govorim o propasti u financijskom smislu (iako, prije ili kasnije, nužno i to dolazi na red), nego o potpunoj stagnaciji onog bitnog, suštinskog, intelektualnog razvoja.
06.03.2013 | 13:39
DrAle kaže:

Npr. bi li ti u trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj zatvorio sve brodograđevne fakultete ili bi ih razvijao?

Gledao sam dokumentarac jucer o South Korea i kada vidim kako ta mala drzava gradi brodove (70-ak mega ships godisnje), dodje mi da placem. Zanimljivo, brodogradiliste je u vlasnistvu Samsunga

Toliki poticaji se daju HR brodogradnji i skverovima, i non-stop su u minusu, samo da bi Hrvatska bila na listi zemalja koje se bave brodogradnjom i fiktivno drzala odredjen broj zaposlenih u toj djelatnosti

Ne samo da bi obustavio razvoj brodogradjevnih fakulteta, vec bi zakonom zabranio da se time bavimo u javnom sektoru Jer toliko je ocigledno da nam ide...
12.03.2013 | 18:17
Smayoo, odlično si to napisao - slažem se sa svime od točke do točke. I takvo nešto sam očekivao od ove vlade, da pokrenu stvari. Nažalost, još ništa...
  • mileni
  • Posjetitelj
12.03.2013 | 20:42
Ja sam od ove vlade ocekivao isto kao i od prosle. Nisu razocarali moram priznati. Barem moja ocekivanja
12.03.2013 | 20:53
Vlada ima konstantnu kvalitetu kao i zagorsko vino. Konstantno je loša!
12.03.2013 | 22:05
Ne znam. Ja sam čak probao neka zagorska vina koja bi svrstao u kategoriju "može se i popiti u nedostatku boljeg". Nažalost, do sada niti jedna hrvatska vlada nije upala čak niti u kategoriju "podnošljivo loša".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 32 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jura22, Riba, Anonimci (802)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO