05.03.2013 | 04:52
Ja sam opcenito pristalica podijele znanja. Forumi su zato i popularni, zar ne? Sta im je druga svrha?
Recimo, trebala mi je pomoc oko baza podataka, trazio sam je ovdje. I dobio u expresnom roku. Ljudi su cak odvojili svoje vrijeme da mi naprave PDF i video fajlove na mom konkretnom primjeru. Hvala im jos jednom an tome. Oni ce se prepoznati...
Puno puto sam isto tako pomogao drugima, iz mog domena, ali se ne libim ni pitati kada ne znam, javno ili na PM.
E sad, kada dolazimo do nekih specificnih zadataka tu je vec malo skakljivo.
Kako ja mogu reci covjeku: "Ti znas AutoCad, ucis ga 9 godina, potrosio si XXX eura na certifikate i strucno usavrsavanje, tebi je pola sata da meni ovo nacrtas, ili de mene nauci samo to?" :/
Sto ne ide, ne ide... To je NJEGOVO znanje, njegova imovina, i ocekujem da mi naplati za taj rad.
Tako da razumijem i ljude koji ne zele dijeliti svoje tesko steceno znanje, vec taj skill koriste da budu konkurentni ili da vrate investiciju u edukaciju.
U svako znanje moras investirati pare i vrijeme. Ako ti je zao para, ucis sam pa investiras vise vremena (sto se svodi na isto). Od osobe iskljucivo ovisi da li to znanje zeli dijeliti ili ne. I ja tu nikoga ne osudjujem...
Internet je puno pomogao da znanje postane dostupno svima, i danas nema izgovora da nisi u mogucnosti nesto nauciti ako to stvarno zelis.
Najmladji iOS developer je dijete od 12 godina. Sam je naucio programirati igre koristeci iskljucivo resurse dostupne na netu.
Koji je vas izgovor da nesto ne znate?