02.01.2015 | 17:47
Petkom obično napravim hobotnicu jer ju djeca vole. Pa je pala jedna iz mog arsenala krajem ljeta.
Evo jednog recepta za 4 osobe kojeg sam našao na netu s manjim doradama. Dao sam si malo truda pa sam fotkao dok sam pripremao jelo.
Vjerojatno ste jeli več ovako nešto, pa za one koji nisu neka definitvno probaju.
-hobotnica oko 1kg(očišćena)
-pol kile tjestenine
-maslinovo ulje
-sjeckani paradajz 300g(izbjegavajte kiseliše, najbolji je domaći friški ili od podravke iz konzerve)
-crveni luk(malo manji od šake)
-4 češnja češnjaka (može i koji više ovisno o želji, ja ga volim)
-poriluk
-začini(origano, kadulja, bosiljak, sol, mljeveni papar, šećer, lovor)
-bijelo vino 1.0-1.5 dcl
-2 limete
Evo kako to ide redom.
1.Trebalo bi ulovit hobotnicu, najbolji su komadi od 1-2kg kakve su na ovoj slici. Dignute na dah krajem ljeta u svega sat vremena.
2. Skuhat hobotnicu(najbolje smrznutu) i narezat je na komadiće. Ja ju volim da malo ide na al dente
3.Pripremit povrće i začine. Na slici fali vino, lovorov list, temeljac od hobotnice i limeta.
4. Zagrijat maslinovo ulje i prodinstat crveni luk. Ubacit paradajz, nasjeckani češnjak i poriluk. To sve neka bude na laganoj vatri 15min. Nakon 15 min dodaje se nasjeckana hobotnica, svi začini, vino i povremeno dodavanje temeljca. Kad je sve začinjeno, na istoj laganoj vatri pustiti još neka se bućka 15 min.
5. U međuvremenu treba skuhat tjestenine. Najbolja je domaća ali mi se jućer nije dalo razvlačit tijesto, tako da nije loša i iz dućana.
6. Zadnjih 3 min kuhanja umaka, ubacite skuhanu tjesteninu u umak koji je na vatri i to sve miješajte 3min. Može se odvojeno poslužit ali ja volim tjesteninu ubacit u bilo koje vrstu umaka koji se kuha, bar zadnjih par minuta, čisto da se bolje povežu elementi. Kada je jelo na tanjuru, iscjedite pola limete po tanjuru.
Dobar tek!