10.10.2015 | 15:30
Riba u krupnoj soli.
Vjerojatno Vas dosta ljubitelja znaju za ovaj način pripreme bijele ribe( a može i druga), no za one koji ne znaju evo jedan primjer od ulova do tanjura.Specifičnost ovog načina pripremanja ribe je taj što riba maksimalno zadržava svoj prirodan miris, okus i perfektnu mekoću mesa bez dodataka ulja i kojekakvih začina koji umanjuju njezin prirodan okus. Meni jedan od dražih pripremanja.
Riba(orada) je ulovljena krajem kolovoza, neka tajna pošta na lošinju.
Ulovljena je na surf štap, ješka je cijela srdela, bez olova. Borba je trajala par minuta a krenula je točno u 9:10(malo neobično za oradu jer voli ranije zorom ili kasno popodne)
Primjerak je to od 1.245kg, taman za moje dvoje djece, suprugu i mene. Šteta što je ulovljena zadnji dan kada smo se vračali u Zagreb jer ju je ovako najbolje spremat dok je tek ulovljena(znači isti dan). No bila je šokirana (naglo smrzavanje na -30 do -50°C) i spremljena za siguran put ka Zagrebu.
Prilog/zi IMG_9536.JPG nije/su pronađen/i
Recept je jednostavn. Na ovu masu ribe treba 2.5kg krupne soli i, tri bjeljanka i 1.5 dcl vode. Sol, bjeljanjak i voda se zamješaju kuhačom i krenemo raditi podlogu za ribu u debljini 0.5 do 1.5cm. Na podlogu stavljamo ribu i prekrivamo je istom smjesom soli u deblji stjenke do 1.0cm.
Kada je riba pripremljena, ugrijati pečnicu na 200°C i peči ju 50 min.
Kada ju poslužujete, otuči tvrdu koricu laganim lupkanjem. Nakon što se odstrani ljuska od soli, možete lagano nakapati domaće maslinovo ulje.
Za prilog poslužite kuhani krumpir, blitvu i češnjak. Može i nešto drugo. Mnogi uopće ne poslužuju prilog jer se želi uživati isključivo u ribi.
Ribu ne morate odmah izvaditi iz čahure od soli, vadite po male komade i uživajte.
Dobar tek!