15.12.2013 | 19:51
Objektiv je Karl Zeiss, 50mm, F1,2, M42. Siguran sam. Ta je Praktica kupljena s tim objektivom (pretpostavljam da je i standardno bila prodavana s njim). Ne mogu ga trenutno fotkati jer mi nije blizu.
Navigator kaže:
Nije DLR nego TLR - twin lens refleks, vidi:
camerapedia.wikia.com/wiki/Yashica_6%C3%976_TLR_(crank_advance)
Prihvaćam da se isto to naziva i TLR. Ja sam naučio i zapamtio, još u 7. osnovne, dakle prije ravno 30 godina, da se ta kamera zove Dual Lens Reflex (DLR). I uvijek kad sam po netu tražio informacije s tim u vezi, tako sam ih i nalazio.
Ne eksponira leća film
Hvala na ispravku. Nisam mislio da je bitno biti tehnički precizan, odnosno pretpostavio sam da će biti jasno što sam htio reći.
Dakle, ne eksponira leća film. Film eksponira cijeli sustav, dakle objektiv (kojeg je vidljiva leća prednji dio) + zatvarač.
Tražilo ni ne može biti na okularu - to su 2 različite stvari
Jesu, to su dvije različite stvari. Na SLR aparatima imaš okular s tražilom, odnosno imaš tražilo na okularu. Ili kako god to želiš definirati. Moraš oko prisloniti na okular (eng. eyepiece) da bi vidio tražilo (eng. viewfinder). Kako se to onda kaže nego "tražilo je na okularu" (ili "u okularu"\)?
Na DLR (TLR) aparatima nema okulara, tražilo je na zaslonu.
Valjda se ipak ne gleda odozdo, nego odozgo
Ovisi kako okreneš aparat, ali da, naravno, htio sam napisati "odozgo".
No moj je prijatelj u tim davnim školskim danima bio ispred fotosekcije nominiran da ide slikati Štafetu mladosti na Korzo. Naravno, nije se mogao probiti kroz gužvu i nije ništa vidio pa je aparat okrenuo naopako, digao iznad glave te, gledajući odozdo, naciljao kadar.