Zenith fotoaparat
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zenith fotoaparat

15.12.2013 | 10:53
Imam kuci jedan Zenith fotoaparat star 35 godina i pokusavam da nadjem nesto o njemu ali mi ne ide. Znam da ovdje ima znalaca pa mi molio da napisu koju ako netko nesto zna.
U prilogu slike!
Prilozi:
15.12.2013 | 11:02
A da probaš:
en.wikipedia.org/wiki/Zenit_(camera)

Nisi napisao koji model.
15.12.2013 | 11:09
zabac kaže:
A da probaš:
en.wikipedia.org/wiki/Zenit_(camera)

Nisi napisao koji model.

Ma probavao sam slati slike ali nije bilo uspjesno. evo sad saljem sliku
IMG_1373___Version_2.jpg
15.12.2013 | 11:13
evo jos jedna
IMG_1376.JPG
15.12.2013 | 11:25
Pise na njemu samo "no75315254"
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 11:30
Nije Zenith, nego je Zenit
Zenit-E is a 35mm film SLR made by KMZ and produced between 1965-82 with quantity of 3.334.540 units. Зенит = Zenit means Zenith, a point in the sky that appears directly above the observer.

The main differences from Zenit 3M is added light meter, mechanism of mirror and cocking lever were changed. The Zenit E does not have aperture automation, and therefore must be used with manual diaphragm/preset lenses or auto diaphragm lenses with an auto/manual switch.

There are many types during its production period. [1]

The Zenit range was quite popular since it was priced moderately and it was offered under several other trademarks or brands as Kalimar, Revueflex, Prinzflex, Photokina, Spiraflex, Cosmorex.
15.12.2013 | 12:14
Evo ti uputstva:

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: zenith_e.zip
Veličina datoteke: 686405
15.12.2013 | 12:19
Bitno ti je znati kako ima M42 navoj, a ti objektivi su dosta rasprostranjeni i prilično jeftini. Ima i odličnih M42 objektiva, tako da ova igračka može dati i odlične fotografije.
Gore je Helios 44-2 što je 58/2.0 objektiv. To je standardniobjektiv i za cijenu za koju se dade kupiti daje dobre fotke.
15.12.2013 | 13:11
To mi je zapravo uspomena od oca i svakako ga ne mislim prodavati nego pitam cisto iz znatizelje sta imam. Sa tim su radjene fotografije cak mog prvog rodjendana i mogu reci da su fenomenalne s obzirom da je to bilo prije 33 godine. Ciste, boje odlicne i izgledaju kao razglednice.
Uz fotoaparat imam stalak, blic i originalnu koznu futrolu. Sigurno cu s njim okinuti koju fotografiju cisto iz znatizelje.
Hvala vam za info!
15.12.2013 | 14:09
Imao sam ga davno. Mislim da sam ga ostavio sinu prije 20tak godina. Dobar aparat. Mogao bih ga pitati, dal ga još ima.
15.12.2013 | 17:06
Ja imam otprilike jednako staru Prakticu, s Karl Zeiss objektivom 50mm f1,2. Isto je naslijedio od tate. Bio sam jedan od prvih u Rijeci koji je imao digitalni fotoaparat, i vjerojatno sam isto tako jedan od prvih koji je od digitalnih fotoaparata odustao. To je hiperinflacija fotografija. Na tisuće fotki ispucaš u 7 dana godišnjeg odmora i na kraju nijednu više nikad ni ne pogledaš jer te muka ulovi kad skužiš da ih ima na tisuće.
Ja sam si za tu Prakticu nabavio par zgodnih objektiva M42, preko E-baya, uglavnom iz Rusije. Jedan zoom 100-300 i jedan širac od 22mm. Uz nju imam i jednu staru Yashicu DLR. I onda, kad dođe godišnji, dio njega odvojim za sebe i fotografiranje. Dva aparata, dva filma. 48 fotki. Poslije dam razviti i od njih 4 proberem 4-5 do max 8 koje su mi ispale baš ono - super. I to su moje uspomene s godišnjeg.
A za fotkanje vezano uz posao i glupiranje po dječjim rođendanima - imam mobitel.
15.12.2013 | 18:08
Imas pravo sve sto si napisao ali ovo nekako vise ima sentimentalnu vrijednost nego bilo sto drugo. Ja ga ionako ne mislim bas koristiti osim sto sam rekao da cu ga isprobati. Veci gust mi ga je cuvati i svako toliko ocistiti cisto da znam sta imam i koliko je godina star. Eto moj je uzitak imati ga u ladici i dalje ga dugo dugo cuvati pa jednog dana ga i svojim klincima dati.
Koliko god da je star, svatko ko ga je vidio se bas u njega zagledao, vidi se da je bio pravi stroj davno.
15.12.2013 | 18:37
Koja je to Yashica DLR?
Ima ih SLR, TLR i Rangefinder!
15.12.2013 | 18:49
[img=http://www.pixoto.com/images-photography/artistic-objects/antiques/yashica-mat-124g-dlr-60282402.jpg]

Nije 35mm, nego rol-film, 6x6.
DLR znači "Dual Lens Reflex". Donja leća eksponira film, a gornja je za tražilo, koje nije na okularu, nego na zaslonu u koji se gleda odozdo, u punom formatu negativa.

Fantastična stvar za pejzažne fotke.
15.12.2013 | 19:14
Ipak je TLR (Twin-lens reflex) kamera. Malo si me zbunio.
Inaće imam i ja isto takvu, jedino nisam originalnu bateriju našao, već sam uzeo 1,5V neku (originalno ide 1,35V živina).
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 19:14
smayoo kaže:
[img=http://www.pixoto.com/images-photography/artistic-objects/antiques/yashica-mat-124g-dlr-60282402.jpg]

Nije 35mm, nego rol-film, 6x6.
DLR znači "Dual Lens Reflex". Donja leća eksponira film, a gornja je za tražilo, koje nije na okularu, nego na zaslonu u koji se gleda odozdo, u punom formatu negativa.

Fantastična stvar za pejzažne fotke.

Nije DLR nego TLR - twin lens refleks, vidi: camerapedia.wikia.com/wiki/Yashica_6%C3%976_TLR_(crank_advance)
Ne eksponira leća film
Tražilo ni ne može biti na okularu - to su 2 različite stvari
Valjda se ipak ne gleda odozdo, nego odozgo
15.12.2013 | 19:27
Što znači da tražilo ne može biti naokularu.
Za TLR postojeprizme i mogu se montirati i dobije se okular.
Eto Mamiya C330 i prizma: www.ebay.com/itm/Mamiya-C330-6x6-Twin-Le...Finder-/200991911817
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 19:30
smayoo kaže:
Ja imam otprilike jednako staru Prakticu, s Karl Zeiss objektivom 50mm f1,2. Isto je naslijedio od tate. Bio sam jedan od prvih u Rijeci koji je imao digitalni fotoaparat, i vjerojatno sam isto tako jedan od prvih koji je od digitalnih fotoaparata odustao. To je hiperinflacija fotografija. Na tisuće fotki ispucaš u 7 dana godišnjeg odmora i na kraju nijednu više nikad ni ne pogledaš jer te muka ulovi kad skužiš da ih ima na tisuće.
Ja sam si za tu Prakticu nabavio par zgodnih objektiva M42, preko E-baya, uglavnom iz Rusije. Jedan zoom 100-300 i jedan širac od 22mm. Uz nju imam i jednu staru Yashicu DLR. I onda, kad dođe godišnji, dio njega odvojim za sebe i fotografiranje. Dva aparata, dva filma. 48 fotki. Poslije dam razviti i od njih 4 proberem 4-5 do max 8 koje su mi ispale baš ono - super. I to su moje uspomene s godišnjeg.
A za fotkanje vezano uz posao i glupiranje po dječjim rođendanima - imam mobitel.

Oprosti mi na neznanju, ali jesi li siguran da baš imaš Carl Zeiss 50mm,1.2 M42 objektiv? Bi li bio tako ljubazan i stavio sliku objektiva? Naime, ne mogu ga nikako pronaći na netu pa me baš zanima o kojem se to točno objektivu radi. Hvala unaprijed.
15.12.2013 | 19:51
Objektiv je Karl Zeiss, 50mm, F1,2, M42. Siguran sam. Ta je Praktica kupljena s tim objektivom (pretpostavljam da je i standardno bila prodavana s njim). Ne mogu ga trenutno fotkati jer mi nije blizu.

Navigator kaže:
Nije DLR nego TLR - twin lens refleks, vidi: camerapedia.wikia.com/wiki/Yashica_6%C3%976_TLR_(crank_advance)

Prihvaćam da se isto to naziva i TLR. Ja sam naučio i zapamtio, još u 7. osnovne, dakle prije ravno 30 godina, da se ta kamera zove Dual Lens Reflex (DLR). I uvijek kad sam po netu tražio informacije s tim u vezi, tako sam ih i nalazio.

Ne eksponira leća film

Hvala na ispravku. Nisam mislio da je bitno biti tehnički precizan, odnosno pretpostavio sam da će biti jasno što sam htio reći.

Dakle, ne eksponira leća film. Film eksponira cijeli sustav, dakle objektiv (kojeg je vidljiva leća prednji dio) + zatvarač.

Tražilo ni ne može biti na okularu - to su 2 različite stvari

Jesu, to su dvije različite stvari. Na SLR aparatima imaš okular s tražilom, odnosno imaš tražilo na okularu. Ili kako god to želiš definirati. Moraš oko prisloniti na okular (eng. eyepiece) da bi vidio tražilo (eng. viewfinder). Kako se to onda kaže nego "tražilo je na okularu" (ili "u okularu"\)?

Na DLR (TLR) aparatima nema okulara, tražilo je na zaslonu.

Valjda se ipak ne gleda odozdo, nego odozgo

Ovisi kako okreneš aparat, ali da, naravno, htio sam napisati "odozgo".
No moj je prijatelj u tim davnim školskim danima bio ispred fotosekcije nominiran da ide slikati Štafetu mladosti na Korzo. Naravno, nije se mogao probiti kroz gužvu i nije ništa vidio pa je aparat okrenuo naopako, digao iznad glave te, gledajući odozdo, naciljao kadar.
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 20:58
Još 1976. godine John Hedgecoe u svojoj knjizi "Sve o fotografiji i fotografiranju", Mladost Zagreb, 1976.g., na 36. stranici piše o TLR-u, dvookom refleksnom fotoaparatu. Dakle, i malo više od 30 godina. Bit će da si imao lošeg nastavnika iz Tehničkog.
Preciznosti radi, spomenimo i to da niti je tražilo u(na) okularu ili suprotno, već je tražilo kod SRL aparata "prozor kroz koji gledamo da bi komponirali scenu koju želimo fotografirati", te se kao takav sastoji od okulara, prizme ... I zato je malo neprecizno napisati, kao što si to ti napisao, da tražilo nije na okularu.
I za kraj ove (nepotrebne) diskusije, još ću reći samo ovo: nije baš točno napisati da "na DLR (TLR) aparatima nema okulara, tražilo je na zaslonu." Točno bi bilo reći kako je na TLR aparatima slika na mutnom staklu (na koju se gleda kroz povećalo za izoštravanje).
15.12.2013 | 22:25
U svakom se slučaju slažem s tobom da je diskusija nepotrebna. Priznajem ti da si u svemu u pravu, oprosti mi što nisam imao prilike čitati spomenutu knjigu iz 1976. Možemo dalje?
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 22:34
Nema potrebe
Molim te, kad stigneš i ako stigneš, sliku prije spomenutog objektiva s Praktice ili nešto više o njemu. Stvarno me zanima o čemu se tu točno radi, jer sam mišljenja da takav jednostavno - ne postoji. Najbliže što na netu mogu naći je Carl Zeiss Pancolar 1.8. Oprosti što smo na "ti" iako se ne poznajemo.
15.12.2013 | 22:41
Kad dođem do aparata. A zašto je to tako čudno? M42, 50mm, F1,2. Vrlo običan objektiv za kasne sedamdesete.
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 22:44
Varaš se. Običan je ovaj gore spomenuti 1.8. I kod Nikona i Canona 1.2 nisu vrlo obični, već od 50 mm najskuplji. Nešto su jeftiniji 1.4. Da ne spominjemo one Leicine. Naravno, govorimo o 50 mm objektivima za analogne fotoaparate.
U međuvremenu sam pronašao i Prakticar 1.4, ali taj nije M42 . Dakle, moglo bi se reći da sam sada zaista uvjeren da objektiv o kome pišeš stvarno - ne postoji.
Otvor 1.2 svakako nije "vrlo običan objektiv za kasne sedamdesete", a ni za osamdesete, devedesete .... Radi se o vrhunskim objektivima koje si nije mogao svatko priuštiti i koji su, u usporedbi s onima 1.8 ili 2, bili i jesu i po nekoliko puta skuplji. Dakle, neće biti da je tvoj 1.2
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 23:18
Da nemaš možda f 1:2?
15.12.2013 | 23:25
Ne, nije 1:2, nego F1,2.

Ha, gle... Izvor kojeg si već okarakterizirao kao loš, te još neki drugi od kojih sam na temu fotografije učio, kažu ovako:
Nekad su bolji objektivi bili normalna stvar jer su filmovi veće osjetljivosti imali jako izraženu granulaciju pa je bilo bitno da svjetlosna vrijednost objektiva bude što bolja kako bi se i na filmu manje osjetljivosti moglo snimati većom brzinom zatvarača u graničnim svjetlosnim uvjetima. (Navodno), već krajem osamdesetih su filmovi od 400 ISO imali puno finiju granulaciju nego 10 godina ranije, a do kraja 90 i još finiju, tako da svjetlosna vrijednost objektiva nije više bila toliko bitna. Danas, nakon što su digitalci već otišli daleko naprijed od početnih problema vrlo niske osnovne osjetljivosti i digitalnog šuma prouzročenog pojačavanjem (dizanjem osjetljivosti), ni kod njih to nije bitno.
Naravno, bitno je u cijeloj priči pojmiti relativnu skalu cijena. Fotoaparati su krajem sedamdesetih bili još uvijek prilično skupi (za tadašnju vrijednost novca i kupovnu moć), a SLR aparati osobito. Dakle, skupo je bilo normalno, a isto tako i kvalitetno je bilo normalno.

No, kako rekoh, već si one od kojih sam učio okarakterizirao lošima pa pretpostavljam da se ni sa čim od ovog ne slažeš pa onda, molim te, daj da ne ulazimo opet u neko nadmudrivanje. Hvala.

Inače, aparat je pokojni otac kupio u Jeni, u tadašnjem DDR-u kad je tamo u blizini bio radio kao Končarev terenac. Terenac, s terenskom plaćom, u zemlji u kojoj su cijene bile beskrajno niže nego kod nas. Pretpostavljam da je kupio najskuplje što se u trgovini nudilo.
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 23:32
O.K. Hvala. Ali ako već ne možeš do aparata i objektiva, možda bi ga (objektiv) mogao pronaći na netu i dati link. Ako ne, strpljivo ću čekati fotografiju objektiva o kome govorimo. Bilo kako bilo, hvala ti na (iscrpnom) odgovoru. Oprosti ako sam dosadan, ali kako sam već napisao - stvarno me zanima.
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 23:38
Navigator kaže:
O.K. Hvala. Ali ako već ne možeš do aparata i objektiva, možda bi ga (objektiv) mogao pronaći na netu i dati link. Ako ne, strpljivo ću čekati fotografiju objektiva o kome govorimo. Bilo kako bilo, hvala ti na (iscrpnom) odgovoru. Oprosti ako sam dosadan, ali kako sam već napisao - stvarno me zanima.

Možda ti ovo pomogne u traženju: www.mflenses.com/lens-database.html Ako te pita autentifikaciju, samo klikni "Odustani"
Ili ovo: www.mflenses.com/carl-zeiss-jena-lens-list.html
15.12.2013 | 23:41
S obzirom da ga koristim jednom godišnje, aparat je spremljen u stanu u kojem ne živim jer tamo ima mjesta u ormarima, a ovdje - ne. Povremeno odem tamo pa ću ga uslikati mobitelom. Po netu ga neću tražiti, ako ga nisi ti našao (a očito si tražio), kako bih ja?
Ne shvaćam, međutim, zašto te to toliko zanima?
  • Navigator
  • Posjetitelj
15.12.2013 | 23:43
Zato što mislim da si pogriješio i da takav objektiv ne postoji. Sorry
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO