Zenith fotoaparat
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zenith fotoaparat

25.02.2014 | 08:01
Ko je tu zakuho? Smayoo ili Navigator? Šta se ne pobijete ko ljudi i bila stvar. Nego, brate ja odo jer ste.......
Pa i meni su digli živac kad sam kupovo foto, ko nećeš ti moći njegove mogućnosti, odi na kurs za foto 123, ti nećeš moći to tako, bit će jeftino na prodaju, itd......, pa šta? Oko te Foto sekcije uvjek neka sranja, ali nikad od stvarno dobrih foto freakova, ko što su Stein (koji je super fotograf) nego uvjek neki amateri koji misle da su Helmut Newton. Ego je vrag.
25.02.2014 | 10:57
Tražio sam po netu i ne nalazim Carl Zeiss-a 50/1.2.
Ima jedino CZ Pancolar 50/2 (nije blenda 1.2, već 2.0)
www.mflenses.com/carl-zeiss-jena-pancola...m42-lens-review.html
Možda je @smayoo ipak nešto pobrkao (što nebi bilo čudno ako aparat nije kod njega i godinama ga nije koristio).
Mada to nije razlog da se @Navigator duri, a @smayoo je baš mogao i poslikati objektiv. Mene osobno boli q da li postoji i ne postoji taj objektiv.
Tko bi rekao da ovako nešto postoji:
fstoppers.com/rare-lens-160000-nikkor-6m...e-can-see-behind-you
Cijena prava sitnica!
25.02.2014 | 10:58

Ispričavam se svima koje je ova diskusija uzrujala. Žao mi je zbog toga, ali ne žalim zbog svog stava.
25.02.2014 | 11:31
zabac kaže:
Možda je @smayoo ipak nešto pobrkao (što nebi bilo čudno ako aparat nije kod njega i godinama ga nije koristio).
Mada to nije razlog da se @Navigator duri, a @smayoo je baš mogao i poslikati objektiv.

Možda i jesam nešto pobrkao, ali najiskrenije ne vjerujem u to. Aparat koristim jednom godišnje, kad sam na godišnjem odmoru. Nije da ga nisam godinama koristio.

Jasno je da sam mogao uslikati objektiv, imao sam i namjeru, ali, kako rekoh, nije mi pri ruci, a nije mi ni usput da idem tamo eto tako, radi nečijeg hira. A pogotovo ne kad je tako zajedljiv i arogantan i ide s preduvjerenjem kako lažem. I baš zato sam na kraju i odlučio da ga neću poslikati jer čovjek ničim ne zaslužuje da mu dokazujem što je istina.

I ajde sad, molim te, da završimo s tim. Objektiv uslikavati neću, iz principa. Neka me smatra djetinjastim tko hoće. A tebi ću ga pokazati također na proljeće, kad budemo prolazili kroz Zagreb, na putu za Sarajevo.
25.02.2014 | 14:11
Jeee!
Mogla bi se tema i lokotirati.
27.02.2014 | 15:48
Smayoo, pa šta to učini čovjeku?

Jedno pitanje za stručnjake, koliko može biti star ovaj objektiv?
IMG_9338.JPG
27.02.2014 | 17:12
40-50 g.
27.02.2014 | 17:46
OK, hvala. A znaš li možda koliko je star ovaj aparat, ono cca.?
IMG_9342.JPG
27.02.2014 | 18:03
Pa kaj nije to objektiv s te kamere?
To može i 80 godina imati.
To je tehnička kamera (koliko vidim) i s njome se dade slikati arhitektura sa ispravljanjem perspektive.
Da li se može ploča gdje je objektiv postaviti u neki položaj koji nije paralelan sa zadnjom pločom (tilt) i/ili koji ispada iz osi (shift)?
27.02.2014 | 18:10
Da, to je objektiv s te kamere. Ploča se može odvidati sa strane i onda je pomična, ali ne znam koliko, nisam je baš previše analizirao.
Nedavno sam je našao na tavanu pa rekoh da vidim da li se da s njom štogod učiniti.
27.02.2014 | 18:24
Može se. Treba ti film ili "filom" na koji ćeš slikati. Znaći, fotoosjetljivi nešto što će zabilježiti ono što prođe kroz objektiv.
Tu pročitaj malo o tehničkim kamerama: belaj.com/unsorted/TehnickaKamera.pdf
27.02.2014 | 18:48
Super, hvala. Ajde da te još malo gnjavim. Znaš li možda da li ima kod nas gdje za kupiti takav film, i kako mogu utvrditi koja veličina filma ide unutra?
27.02.2014 | 19:06
Mislim da bi trebala biti kazeta sa zadnje strane u koju se ubaci film. Kadrira se i kad je sve OK, ugura se ta kazeta i ima grif kako se ploće maknu a film ostane na osvjetljavanju. Ako objektiv ima centralni zatvarač, tada automatski prekine osvjetljavanje, a ako ne, tada se poklopac stavi na objektiv. Vrate se one ploće i cijelu kazetu na razvijanje. Pitanje je gdje bi kod nas mogao jednostavno razviti takvu kazetu (ne kažem da nije moguće) i ako si iz manjeg grada i ako nema neki zagriženi entuzijast, biti će problem..
Izrada fotki nije problem (ne treba ti aparat za povećavanje jer je negativ veliki), več se rade kontaktne kopije (stavi se film na fotopapir i osvjetli direktno, razvije se i imaš sliku). Teško je iz ove dvije slike vidjeti sve detalje.
27.02.2014 | 19:22
Hvala ti, puno si mi pomogao. Kad uhvatim malo vremena napraviti ću više fotki pa da vidiš o čemu se radi.
28.02.2014 | 01:44
Renzo kaže:
Super, hvala. Ajde da te još malo gnjavim. Znaš li možda da li ima kod nas gdje za kupiti takav film, i kako mogu utvrditi koja veličina filma ide unutra?

Uff, teško ćeš ga nač kod nas.
Pretpostavljam da je to 8x10" ili blizak format,
dok je fotokemika delala, dalo se naručiti (prije jedno 10-tak godina) da ti izrežu materijale na potrebne dimenzije, naravno u većim narudžbama.
Kolega ima jednu takvu zalihu u zimnici...
Sada si osuđen na nabavku iz vana preko neta...
Naravno trebaju ti i posebne kadice za razvijanje CB negativa ili to radiš u kadicama za papir u mraku.
Povećavati na papir možeš kontaktno ili putem velikih aparata za povečavanje.
Imamo jednog takvog u studiu, prima negative do 8x10"

U svakom slučaju budi nježan s tom tvojom parketarom i ako te zanimaju klasične fotografske tehnike počni prvo s barem srednjim formatom,
ili ako si baš odlučio odmah početi s veliko formatnom fotografijom pogledaj http://www.largeformatphotography.info
28.02.2014 | 07:20
E da, film se razvija u potpunom mraki ili mislim uz neko posebno svijetlo (zeleno?).
28.02.2014 | 08:59
Film: Kodak: Ektar 100 20,3x25,4 CM (8x10 INCH) / 10 listova cca 250 €,
To bi trebao biti film, 100 ASA Negativ u boji. Naj koji postoji.
Ili
Fuji: Provia 100F 20,3x25,4 CM (8x10 INCH) / 20 Listova cca 400 €
Profesionalni film u boji
28.02.2014 | 17:27
Skupo za poludit, a kod nas više nema hengerica u kojima se to razvija, pa moraš slati poštom negdje van...
Doduše, par kolega razvijaju velike dijače i negative doma, no potrebna je velika preciznost procesa i kemija je skupa...

Ostaju ti jedino CB materijali... koje je teško naći no dostupni su jednom amateru...

Da, da, svaki put kad prolazim trgom B. Jelačića sa žaljenjem pogledam na krov gdje se nekad nalazila efke reklama...

@zabac razvijaju se u potpunom mraku, ili ako su ortho kromatski sa jako slabim crvenim svijetlom, no postoje male zatvorene kadice s hengerima koji drže film, pa ih možeš nakon prebacivanje u njih razvijati pod svijetlom
17.11.2014 | 19:34
Baš sam naletio na ovo:
www.tomioka.de/e_55mm-Dateien/e_55mm_revuenon.htm
pa sam se sjetio ove rasprave. Nije Zeiss, ali je M42 f/1.2
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 34 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO