25.01.2015 | 23:02
8% je obavezna kolicina kesa u odnosu na depozite ako dobro pamtim. tako je bilo barem kada sam to ucio pred 10 godina.
ali ajde, nije sad to neki problem. mogli bi ga stvoriti kada bi tako svi otisli po svoje pare, ali ne vidim zasto bi to napravili. osim sto bi zeznuli banke, zeznuli bi i 92% ljudi koji nisu bili prvi u redu!
od vremena kada valute nisu vise fiksno vezane za zlato, tako ekonomija funkcionira.
kredit je u neku ruku oklada, i za onoga tko ga daje i za onoga tko ga uzima. laicki receno to je izmisljen novac iza kojeg ne stoji nista osim pretpotavke da ce se u buducnosti kroz rad taj novac oplemeniti i dobiti neku vrijednost. dok se taj novac vrti, dobro je. kovanica od jedne kn moze u svom zivotnom vijeku stvori vrijednosti od nekoliko tisuca kn, ako postoje proizvodi i usluge koji su ljudima zanimljivi i koje bi platili. problem je kada ta kovanica zapne negdje i ne stvara nikakav promet.
zato je ovo forsiranje stednje koje gura EU cesto veci teret nego dobit za ekonomiju. treba racionalizirati troskove, pogotovo to mora napraviti drzava sa svojom birokracijom, ali to ne znaci da svi moraju "stegnuti remen" kako su nam ne tako davno govorili.
ali dobro, to je sad drugi par rukava.
@iAnte slicno razmisljamo, treba pronaci neko optimalno riješenje. ali opcija u kojoj banke dobivaju teret cijele razlike u tecaju je samo prividna pobjeda. ponavljam se, ali to je kao ovaj zadnji porez za tele operatere, kao oni dobro rade pa neka snose veci teret za vrijeme krize. epilog price, sada ako koristis bonove, pacas 55kn za bon koji vrijedi 50kn. cijeli taj trosak placa korisnik. isto bi se desilo i kod banaka. pa ta govna ce preko nociti podignuti manipulativne troskove placanja jebenog racuna preko netbankinga sa 2 na 2,50 kn. i niko nece nista reci, jer eto 50 lipa, zivcirat te tjedan dana pa prodje.
ako vec svi dajemo ne male novce u zajednicku kasu, koja u teoriji i sluzi za ovakve situacije, zasto mi sada mimo toga uzimate jos nesto dodatno? kuzis moju poantu?
u svakom scenariju gubimo, ali ajde da se nadje scenarij u kojem najmanje gubimo. nadam se samo da ce strucni ljudi o ovome odlucivati, a ne politicari koji vec koriste priliku da na ovoj prici dizu galsove.
na ove prijedloge udruge franak se nemoj ni obazirati. baljezgaju i opravdavaju svoje postojanje pred interesnom skupinom, kao bilo kakav sindikat. konverzija u kn je tehnicki nemoguca. nismo zimbabve, nece vujčić stampati kune na traci.
@cariblanco negdje u srednjoj sam imao viziju sebe u politici pa sam pricao starom o tome... rekao mi je samo "mi smo iz dobre familije!"
i tu je stala ta prica. a i nemam ime i prezime sa kojim bi u hrvatskoj prosao na nekoj glasackoj listi!
nisam rekao nista sto nije bilo vec receno, samo sam mozda to slozio u jedno. ali thx na lijepim rijecima.
@john svidja mi se sto imas cvrste stavove, srcan si i stvarno mi se cini da ti je stalo do ljudi, ali ne mozes sve sjekirom rezat!
banke nadju nacina da uvale nazad ljudima taj teret u jedno popodne.