24.01.2015 | 19:05
iAnte kaže:
JOHN kaže:
Pa jesu ih tužili, i šta su dobili?
Živiš u nerealnom svijetu. Kuna je umjetno postavljena naspram eura i švicarca. Balon raste, kad tad će puknut a ti misliš kako je dobro plasirat kredite sa valutnom klauzulom. Majko moja, koju li si ti ekonomiju studirao. Neku suicidnu?
Ajde da ti dam jednu lekciju iz osnova ekonomije:
Kuna je "umjetno" postavljena prema euru, ne prema francima. Hrvatska valuta je vezana za njemačku valutu otkad postoji. Prvo dinari, a onda i kuna. Od rata na ovamo, hrvati više vjeruju njemcima nego sebi, a uz to i veliki broj hrvata je radio/radi u njemačkoj, imaju njemačke penzije i slično. Postoji više razloga za ovu situaciju, ali tako je.
HNB brani tečaj kuna/euro. Točnije brane tečaj kuna/grupa valuta, ali u toj grupi je euro debelo najdominantniji pa ću ostale valute sad ignorirati.
Od 2000. godine Hrvatska polako ali sigurno ide prema EU. Logičan nastavak je da ćemo (dugoročno gledano) uvesti euro umjesto kune. To je još jedan razlog za povezanost kune i eura. Kad napokon preuzmemo euro, u devizna klauzula u eurima prestaje postojati.
To je razmišljanje koje je mene vodilo da uzmem kredit u eurima. Mislim da drži vodu. Moguće je da sutra euro ode na 20 kuna, ali znam da barem postoje mehanizmi koji se trude da se to ne dogodi. Za franke toga nema.
Možda će "balon i puknuti", kako ti kažeš, ali postoji realno rješenje tog problema i ja vjerujem da će prije "pucanja" Hrvatska ući u eurozonu.
A sad zašto valutna klauzula:
Jer kuna nemamo. Jedini način da netko u hrvatskoj dobije kredit je u stranoj valuti. Kuna nema i neće ih biti. Tko u hrvatskoj štedi? Skoro nitko. Tko štedi u kunama? Nitko.
Odakle onda krediti? Iz Njemačke, Švicarske, Amerike,... Bez kredita nema ni potrošnje, investicija, rasta... Ničega. A ti bi da ih ukinemo.
Je li ti sad jasno? Slobodno pitaj. Nije sramota ne znati. Sramota je ne željeti naučiti.
Dragi moj iAnte, kad mi uđemo u eurozonu, onda će stvari izaći na čistac. Samo u tom trenutku kako stvari sada stoje tvoja karikiram plača od 7700kn(1000Eura) i tvoj mjesečna rata za kredit od 4600kn(600eura) će izgledati ovako: rata će ti ostat 600 eura a plaća će ti biti 700 eura. Onda će biti kukulele, a ja ću se čohat za onu stvar jer ću se sjetit šta si danas sve napisao.
Samo što postoji jedna bitna razlika između tebe i mene, ja se ipak neću čohat za onu stvar, kao što ti sada činiš za one koji su dizali u švicarcima, nego ču izaći na te prosvjede i zbog švicaraca i zbog eura.
Ljudi ako su na tržište plasirani krediti od eura, dolara, franaka, zambijskih kvača i x drugih valuta, netko je morao provesti provjeru plasiranja takvih kredita. Licemjerno je prebirat po postocima tko je koliko dizao i u kojoj valuti. Veliko sranje je napravljeno i zato se ljudi nebi trebali voditi nekim podjelama pogotovo ako je u pitanju krov nad glavom. Iluzije su da će ti HNB obranit tečaj eura u idučih 20godina sa pišljivih 10 milijardi. Pa za samo stopiranih 0.15 postotnih poena zdrobilo se 50-ak mil eura, da ga se zaustavi na oko 7.7, a ti se nadaš. Koliko nam je samo dug porasao za tih 0.15 postotnih poena.Tečaj se branio na 7.2, pa na 7.4, pa na 7.6, pa na 7.7. To ti je promašaj kako god okreneš. U svakom slučaju dovodi se u veliko pitanje tvoja egzistencija, ne preokrene li se ova država u gospodarskom smislu.
Zato pozivam sve da su skupa, a klonite se podjela iluzija i biločega drugoga. Nemam kredita ali ću sigurno prosvjedovat protiv bankarskih pijavica, iz moralnih razloga prema drugima. Ljudi su navučeni, prevareni a Vi sad prebirete po zrncima i gledate svoje interese. Kako Vas nije sram! Za mene je jednak onaj koji je u banci digao EUR, CHF, USD itd.
Financijsku krivicu trebaju snosit banke, ako im nepaše, neka odhebu. HNB vodstvu i onima koji su sudjelovali u ovoj spletki, polomit noge, oduzet svu imovinu i doživotna robija za veleizdaju. Nisu svi ljudi pametni, visoko obrazovani i sl., nemaju svi pametne prijatelje koji ih mogu savjetovat kao Vi. Neki imaju tek srednju školu, pošteno rade i zarađuju za kruh kao i drugim zemljama. Šta to treba značit da takve ljude treba gazit, srat po njima i govorit im tko im je kriv. Pa pobogu institucije nas trebaju zaštititi od takvih lopina.
Sutra ćete pokradenom u tramvaju pričat da tko mu je kriv što je u novčaniku držao 500kn a ne 10kn kao ti.
Ponavljam, sramota!