24.01.2015 | 09:17
Ovo što pišu forumaši iznad je klasični i, rekao bih, školski primjer propagande banaka. Na žalost, to potvrđuje da mi ljudi gledamo samo sebe, i nije nas briga hoćemo li zbog toga dovesti nekoga na rub egzistencije.
Evo jedno objašnjenje "sa druge strane ogledala";
Osobno imam taj famozni kredit u CHF. 10 godina je prošlo, i još 10 godina slijedi. Dakle - na 20 godina. Supruga i ja smo ga uzeli zajedno 96000 CHF (tada je to bilo cca 60000 EUR). Kredit je bio stambeni za kupnju prve i jedine nekretnine u kojoj i sada živimo sami nas dvoje.
Plaće nam zajedno dođu,, rekao bih, nešto iznad 2 prosjećne hrvatske plaće. Obrazovanje nam je dovoljno, ali nije bankarsko.
Dakle, može se reći da smo po svim pitanjima - prosjećni
Nekoliko činjenica dok smo uzimali kredit;
1) Iako nam je mjesećni anuitet bio DALEKO ISPOD 1/3 primanja, iako tada nismo bili zaduženi po drugoj strani niti imali bilokakvih dugova, kreditni bankar nam je GLATKO REKAO DA JEDINI KREDIT KOJI MOŽEMO DOBITI JE ONAJ U CHF. I tako je bilo u 3 banke koje smo obišli
2) Osim toga, također je uvjetovao dobivanje kredita potpisivanjem ŠTEDNOG ŽIVOTNOG OSIGURANJA iznosa kao i vrijednost 1/2 nekretnine. Uz to, još je trebalo i osiguranje za kuću.
3) Niti u jednom trenutku taj bankar nije spomenuo rizik tečaja (zapravo, nije niti jednom spomenio riječ tečaj), niti je objasnio što promjenjiva kamata znači
4) Ne moram niti spominjati da nikakva simulacija sa eventualnim izmjenjenim uvjetima tečaja i kamatne stope nije bila prezentirana.
5.)Nikada nismo fizički vidjeli novčanicu švicarskog franka, i svaka transakcija išla je u kunama, ali se je prilikom svake transakcije papirnato radila konverzija CHF U HRK.
Eto, mogao bih još dalje, ali vjerujem da je dovoljno. Iza ovih tvrdnji gore osobno jamčim svojim imenom.
Moram još reći da mi tada uistinu nije palo na pamet da postoji mogućnost BAŠ TOLIKOG rasta CHF, i da mi je netko tada rekao da bih nakon 10 godina otplate kredita mogao biti dužan više nego kada sam taj kredit uzimao, siguran sam da bih se odlučio za opciju podstanarstva i EMIGRIRAO IZ HRVATSKE već sljedeće godine.
Da li je kupnja jedine stambene nekretnine za 65000 EUR (5 tisuća eur sam imao vlastitih novaca) špekuliranje ? ? ? ,(kako neki forumaši navode)
Htjeli vi to priznati ili ne, ostaje činjenica da su banke ŠPEKULIRALE, odnosno da su valutu CHF i konverziju prikazivale samo na papiru, i pri tome su proteklih godina zaradile ogromnu lovu, a HNB i država su to gdinama tolerirali jer im je bilo jedino bitno da "banke budu stabilne" kako bi se država mogla dodatno i kontinuirano zaduživati kod njih.
Stoga ja oobno smatram da sam prevaren i smatram da teret trenutnog stanja trebaju snositi BANKE. Dakle, NE porezni obveznici nego ponavljam - BANKE ! ! !
Da se razumijemo, meni nitko od vas nije kriv što sam uzimao taj kredit niti ne tražim da mi netko pomaže vratiti ga. Država ima represivne mjere kojima može zakonski i ustavno "stisnuti banke". Ono što nemaju su muda, jer će sutra kod te iste banke morati otići po lovu da isplate svima sve na državnim jaslama (razni uhljebi...)
Da samo zaključim, da CHF ode još 3 puta gore, ja ću svoj kredit otplatiti bez ičije pomoći, ali ostaje gorak okus prevare banaka uz blagoslov HNB-a i države. I siguram sam da ću zbog stresa i gorčine iz toga kredita izići kao potpuna suprotnost čovjeka koji sam bio prije uzimanja kredita.
Da li je TO fer, to neka prosudi svatko od vas.