13.11.2015 | 10:01
Ja sam dijete odraslo u ratu. Gledao sam ljude izbjeglice koji sa najlonskim vrecicama bjeze da spasu zivu glavu. Puno ih je otislo i u Europu, pogotovo ako je neko imao vec nekoga tamo.
ALI VELIKA VECINA ljudi je bjezala bilo gdje, makar preko dva brda lijevo ili desno, samo da se osjecaju sigurnije i da sacuvaju zivu glavu.
Ovi ljudi iz Sirije i ostalih zemalja ciljano idu na JEDNO MJESTO. Oni svi hoce u Njemacku. I odrade sav taj put prolazeci kroz 15 drzava, i u svakoj od njih su sigurni i zasticeni, i nece zivot izgubiti. Svjesno odbijaju da u bilo kojoj od "tranzitnih" budu registrirani kao izbjeglice, jer ne zele da ostanu.
Ovo je, po meni, samo ekonomska migracija stanovnista pod krinkom rata. Nista drugo. Sto nije nuzno lose, ali treba to priznati.
I pljujte koliko hocete, meni je 100% legitimno i opravdano staviti vojsku i fizicke prepreke, da drzava zastiti svoje granice. Sto ce drzavi vojska, ako nije u stanju niti vlastite granice sacuvati?
Do prije par godina, pola Balkana je trebalo garantno pismo, 2-3 posjeta ambasadi i vizu da posjeti brata ili sestru u Njemackoj. I sad se pojave neki ljudi bez dokumenata, i oni bi tek tako da prolaze i odlaze i zive gdje hoce po EU.
Meni to nije normalno, niti prihvatljivo. A nije niti civiliziran nacin putovanja. Ajmo se onda i mi skupiti u krdo i piciti tako po USA i Kanadi