15.01.2016 | 12:14
pozdrav,
Presao sam na osx sa win radi potrebe stabilnog racunala za pustanje muzike i dosao do zanimljive cinjenice koju ce windows obozavatelji uvijek objasnjavati nekim misticnim silama. Naime ista zvucna kartica Traktor Audio 10 (najskuplji i najbolji NI model) na MBP 13 mid 2009 sa core2duo procesorom i kingston ssd-om ima latenciju zvuka od 4ms dok na Dell Alienware 15 sa i7 procesorom i puno skupljim i brzim ssd-om latenciju nije moguce podesiti na manje od 52ms jer pocne "pucketati" i "smrzavati" se zvuk koji izlazi van.
Driveri su stavljeni na obadvije masine najnoviji (probao i sa starijima). Ista zvucna kartica sa istim usb kabelom na istom programu.
Prvo sam mislio da je do windowsa pa je napravljen clean install sa legalnom win7 64bit verzijom. Opet ista prica.
Probano je kasnije na jos puno raznih pc-a (laptopa i kucnih verzija) cijenom od 3000 do 20000kn i na svima je latencija bili 52ms ili veca dok se nebi pocelo igrati sa postavkama oko high performance rada, stavljanje prioriteta na usb napajanje, procesor da bude uvijek dostupan na 100%. i sa svim tim nakom 3 sata igranja je doslo do toga da je latencija na 30ms. Jos uvijek daleko od starog MBP.
Na windowsima je nemoguce spojiti 4 cd playera (DJ oprema) od kojih svaki ima svoju zvucnu karticu sa jednim izlazom i napraviti da idu 4 kanala van iz jednog programa. Uvijek je moguce odabrati samo jedan od cd-playera. Postoji ASIO4all di se to teoretski moze ali nije stabilno, nema kvalitetu zvuka i ima preveliku latenciju. Na osx-u je to cas posla i radi stabilno i fluidno.
jesam zaboravio nadodati da bi to sve radilo na osx-u trebate 5 min za sloziti ili 15 min ako prvi put radite a na windowsima mozete potrositi 5h i hrpu zivaca da vam uspijeh bude ravan nuli bez obzira na cijenu pc-a?
imam jos hrpu ovakvih primjera di stari MBP od 3000kn razvaljuje u poslu i zarađuje novce dok novi SKUPI pc stoji na polici u firmi.