30.09.2017 | 10:14
Ovaj link gdje Bakić uspoređuje luke Rijeku i Kopar, samu su dva razloga zašto je Kopar sada dominantnija luka - nismo sagradili prugu koja bi bila dio prometnog koridora X do Budimpešte i ispalo je da od Kopra do Pešte vlakovi brže putuju nego od Rijeke do Budimpešte. A drugi je - modenizacija same luke, naravno. Obje se odluke sprovode na političkom vrhu - i trebale su se napraviti i graditi u političkom kontinuitetu - bez obzira koja opcija vladala. Kao što Slovenci kada odluče, primjerice pri njihovoj reformi školstva. Dok su se vlade mijenjale resorni je ministar ostajao isti - jer bio je dobar i davao rezultate modernizacije kompletnog sustava školstva te države. Rezultat: obrazovanje im je besplatno za sve studente, sve državljane Slovenije kao i strance - pa se tamo sada bez problema može naći i studente iz SAD-a kako uče u Ljubljani, jer nemaju za kredite koje bi doma vraćali cijeli život. I hvale i zemlju, i nastavu, te nova ili obnovljena učilišta i nove studentske domove - e to je kurikuralna reforma... Sami kažu, prije toga nisu ni čuli za tu zemlju - a kada su odlučili doći, mislili su da idu u Slovačku. O tome pričam. Još su si i reklamu napravili, jer će ti strani studenti pričati prijateljima o jednom "malom raju" na sjeveru Jadranskog mora kraj Austrije, Italije i Hrvatske.
Reforma im je napravljena u osam ili deset godina - ne znam na koliko se slovenski parlament bira - ali u dva mandata izabranih vlada. I iako su se dvije različite političke opcije izmjenile na vlasti, ministra školstva nitko nije dirao jer je davao rezultate. Možemo ih ne voljeti jer nas stalno gnjave oko ovog ili onog, što se sve svodi na teritorij, ali Slovenci za sebe, koliko god ih malo ima (nije da je nas puno više), rade sve što je potrebno da im je sada i u budućnosti - bolje. A gdje smo mi? Mi smo još na '41.-'45.. Eventualno na obljetnicama skočimo malo do '91.-'95. I umjesto da kao ljudi shvatimo kako nam politika to NAMJERNO radi samo da narod ne bi razmišljao o pravim problemima, mi se kao ribice hvatamo na te udice i jedni sa drugima svađamo oko stvari davno prošlih i danas potpuno irelevantnih za našu djecu i nas same.
Oni imaju drugačiji mentalitet. Više štajerski nego balkanski.
Mi smo nedavno uzeli dvije milijarde eura većinom bespovratnog novca za ulaganje u promet, među projektima gdje novac treba završiti je i Pelješki most. Baš me zanima jeli i nizinska pruga Rijeka - Zagreb tu., jer bi ZAISTA trebala biti.
Most neće pojesti niti četvrtinu tog iznosa, barem prema tekstu koji sam čitao. Nešto će ići na dovršetak nekih dijelova autocesta, možda konačno i do kraja prema Dubrovniku autoceste A1 - ne znam to.
A EU daje 85% te love bespovratno. Ne znam jel ostatak dajemo mi iz proračuna, ili tih 15% daju odmah oni, a mi ih moramo kasnije vratiti.
A što se djece tiče, imam nećake blizance koji će za dva mjeseca 6 godina napuniti. Sestra ih uči engleski (klinci to hvataju k'o ludi slušajući You Tube i gledajući filmove sa starcima i crtiće na Cartoon Network) i veli da bi ih onda rađe stavila da obaveno uče teži njemački, a izborno lakši engleski - pa da polove oba jezika. Cilj isti - da jednom imaju priliku otići van i biti sretni - a ne tu prositi za sve.
Baš kako je Smayoo napisao, od devedesetih slušam "bit će bolje, mora biti bolje" i zaista sam vjerovao u to. Eto, 20 godina uskoro i samo nam je gore - pokralo se sve što se moglo, prodalo se sve što vrijedi - ono malo što je ostalo ćemo uskoro.
I kako onda vjerovati da će za 20 godina njima biti bolje?