18.04.2018 | 14:05
ecvis17 kaže:
smayoo kaže:
Cariblanco kaže:
Takve pojave koje si opisao, samo služe da oglupljuju ljude, a nikako da im pomažu. Izgleda da će nove generacije ići na web, da skinu recept kako da pripreme jaja za doručak.
Ne slažem se s tim. Određeni (veliki) postotak ljudi je jednostavno glup, i to je oduvijek tako bilo i zauvijek će tako i biti. Njihova je stvarna funkcija na ovom svijetu isključivo povećanje genske baze (gene pool), a što služi uspješnijem evolucijskom razvoju. Fanovi Douglasa Adamsa odmah će se sjetiti trećine populacije neke daleke i davne planete, sastavljene od frizera, marketing managera i dezinfikatora telefona
koje su njihovi sunarodnjaci jednostavno lansirali u svemir, u nekom velikom svemirskom brodu... Što se dalje zbilo s njima, pročitajte u knjizi.
Uglavnom, takve ljude svaki tehnološki napredak čini sve glupljima jer je to - glupost - njihov habitus. Što je napredniji životni okoliš, to je njihov opstanak manje ugrožen, odnosno više zagarantiran te se oni utoliko manje moraju boriti za preživljavanje. Posljedično, slijedeći svoj habitus, postaju sve gluplji. Ali da toga nema, i dalje bi bili glupi. Kad je netko glup, ne možeš ga ti od toga spasiti nikako. To može samo on sam, a on to ne želi.
Što se tiče onog ostatka čovječanstva, dakle onih koji nisu glupi, oni nisu glupi jer osjećaju unutarnju potrebu koristiti svoj mozak na neki način (svatko u nekom svom području u kojem je talentiran). Njima svaki tehnološki napredak ni u kojem slučaju ne znači da će ih zaglupiti. On im jednostavno omogućava da ne troše svoje vrijeme, energiju i mentalni napor na ono što ne moraju i omogućava im da se bave onim u čemu su najbolji i najefikasniji.
Neće nove generacije ići na web da skinu recept za pripremanje jaja, nego će ujutro kad izađu iz kupaone replikatoru reći "dva jaja na kajganu, sa slaninom".
Glup čovjek će vrijeme koje će time uštedjeti iskoristiti za neku ispraznu aktivnost koja će ga učiniti još glupljim, a netko kome mozak nikad ne miruje će jednostavno nastaviti razmišljati o problemu koji ga zaokuplja od jučer.
@smayoo
Cinizam i idealizam, living together in perfect harmony.
Nisam shvatio. Što je cinično, odnosno tko je ciničan?
Ljudi kojima je "funkcija" da povečavaju genetsku bazu.
Pa da. Opet nisam shvatio - što tu nije jasno?
Što uvjetuje taj "njihov" habitus? Geni? Okruženje?
Nisam stručnjak za to područje. Ako bi morao pogađati - rekao bih više geni, manje okruženje i životni uvjeti. Ljudi koji nemaju životnih problema tj ne moraju se boriti za egzistenciju definitivno su gluplji nego što bi (oni sami) bili da žive u uvjetima svakodnevne borbe za opstanak, ali samim tim što se netko nađe u takvim životnim uvjetima neće ga učiniti pametnim.
Tehnologija koja je tu da obavlja trivijalnosti koje se nama ne da kako bi mi sigurnim korakom kročili u svijetlu budućnost.
Zaista misliš da je odnos alata i čovjeka tako jednosmjeran ... i jednostavan?
Da.
Nije li da čovjek gradi alat ali i alat čovjeka.
U smislu da raspoloživost nekog alata stvara čovjeku navike koje onda uvjetuju uzorke njegova ponašanja - da. U smislu da ga to čini glupljim ili pametnijim - ne.
Ne nosi li svaka tehnologija i svoj negativitet?
Ne. Ljudi nose negativitet. Tehnologija je u tom smislu neutralna. Način kako je netko koristi može biti pozitivan ili negativan (što je opet, zapravo - subjektivno).
Uostalom čak i da je tako, da se svijet sastoji od viših i nižih individua,
I jest tako. Nego kako bi bilo?
s puno manjim brojem ovih drugih na koje tehnologija ima pozitivan učinak.
Tko je to izjavio? Ja nisam. Nisam napisao da tehnologija ima ikakav učinak na ikoga. Upravo suprotno. Čitaj pažljivije. Ja sam ustvrdio da tehnologija NEMA taj učinak da nekog (ikog) zaglupljuje, nego onaj tko je ionako glup postaje gluplji jer se još manje mora truditi (općenito u životu), a onaj tko je i inače pametan, taj slobodno vrijeme koristi za pametne stvari pa...
Da li je tehnologija onda primarno pozitivna ili pak negativna stvar ... obzirom da večini dakle ne čini dobro?
Otkud ti sad pak taj zaključak? Je li to nešto što je netko drugi negdje drugdje napisao, ili je to tvoje mišljenje, ili što? Jer to veze nema s onim što sam ja napisao.
Kako rekoh, tehnologija je sasvim neutralna, a ljudi su ti koji su (subjektivno) dobri ili loši. Što ti znači da većini tehologija ne čini dobro? To pak nisam uopće razumio. Aha, naslanja li se to na Cariblancovu izjavu da tehnologija "oglupljuje" (hm, čudna riječ...) ljude? To je njegova izjava, nije moja i ja se s njom u cijelosti NE slažem. No, čak i da je uzmemo u razmatranje, zašto a priori uzimaš da je zagljupljivanje ne-dobro? Glupoj osobi je možda (dapače, znam ih dosta takvih) u njegovoj/njenoj vlastitoj gluposti lijepo i udobno i možda uopće ne žele iz te kože van.