19.04.2018 | 09:56
ecvis17 kaže:
@smayoo Imam dojam da se a) fundamentalno ne slažemo ali i b) djelomčno i ne razumijemo. Rasprava bi mogla teći u dva smjera: na proširivanje teme i preciziranje izrečenog. Prvo je teže, pa biram drugo.
smayoo kaže:
Nisam shvatio. Što je cinično, odnosno tko je ciničan?
Ti.
To da o ljudima pišeš u trećem licu implicira da sebe izuzimaš iz tog opisa. Obzirom da govoriš o ljudima na način da ih svodiš na njihovu reproduktivnu funkciju signalizira da to govoriš s visoka. Cinizam jest govor s visoka - kinizam vladajućih. (Sloterdijk)
Ispričavam se onda. *MI* ljudi smo ogromnom većinom glupi i služimo samo za povećanje genske baze, što pospješuje evoluciju.
Samo način izražavanja. Ne stavljam se "iznad" nikog. To su tvoje implikacije koje izvlačiš iz mojih riječi, a ja ih nisam tamo stavio. Čitaj što sam napisao, a ne što se tebi podrazumijeva.
ecvis kaže:
Ljudi kojima je "funkcija" da povečavaju genetsku bazu.
smayoo kaže:
Pa da. Opet nisam shvatio - što tu nije jasno?
Nije nejasno ... problem koji s time imam sam donekle pojasnio gore. Jednostavno ne držim da je ljudska vrijednost određena njihovom inteligencijom ili obrazovanjem ...
Tko je spominjao išta o vrijednosti? I ja isto držima da ljudska vrijednost nije određena njihovom inteligencijom i naobrazbom. Najbolji dokaz toga su razni povijesni diktatori-koljači koji jamačno nisu mogli doći na tu poziciju moći bez makar inteligencije, ako već ne i naobrazbe.
Cariblanco je rekao da *TAKVA* tehnologija (takva koja se njemu ne dopada) "oglupljuje" ljude (hm, zapravo ja sam možda upao u istu stupicu jer nemam pojma što znači ta riječ, nego pretpostavljam njeno značenje), a ja sam samo ustvrdio da pametne ljude sigurno tehnologija NE "oglupljuje", a glupi postaju još gluplji jer se ne trude postati pametni. Jedini koji to stavlja u neki kontekst vrijednosti - si ti.
E, sad, mogao bih ja tebe pitati - zašto ti se podrazumijeva da glup čovjek vrijedi manje od pametnog? I onda taj stav još inputiraš *MENI*?
smayoo kaže:
Nisam stručnjak za to područje. Ako bi morao pogađati - rekao bih više geni, manje okruženje i životni uvjeti. Ljudi koji nemaju životnih problema tj ne moraju se boriti za egzistenciju definitivno su gluplji nego što bi (oni sami) bili da žive u uvjetima svakodnevne borbe za opstanak, ali samim tim što se netko nađe u takvim životnim uvjetima neće ga učiniti pametnim.
Nisam ni ja stručnjak za to područje ali ja bih rekao da je vezano uz klasu i ekonomske i sl. faktore koji nekima čine određena znanja i vještine (lakše) dostupnima a drugima ne. Poredba za borbom za život mi je ne uvjerljiva, životne borbe (ili izazove) imaju i imućni i siromašni. Bogate civilizacije uredno imaju veća intelektualne i kulturne dosege. Ljudi sa više sredstava završavaju bolja sveučilišta ... iznimke su — iznimke.
S obzirom da ni ti, ni ja nismo stručnjaci, možda bi bilo bolje da ne laprdamo dalje onda temu uzroka gluposti i pameti, ha?
Ali ako ipak želiš tako, probajmo napraviti analizu velikih i značajnih (nedvojbeno pametnih i vrijednih!) osoba iz hrvatske povijesti. Hrvatske - zato što je (valjda?) najbolje poznajemo. Da vidimo tko je od njih došao iz nekog višeg društvenog i ekonomskog okruženja u odnosu na one koji su došli iz nekih skromnih životnih prilika.
Evo, meni najprije pada na pamet Nikola Tesla, sin seoskog popa iz Like. Normalno, to je moja struka. Ali nemojmo stati na tome. Evo, Tin Ujević, sin učitelja iz Vrgorca. Ili August Šenoa, sin slastičara koji je u Zagreb doselio iz Češke.
Evo, tri primjera. Daj ti neke protuprimjere, može?
smayoo kaže:
U smislu da raspoloživost nekog alata stvara čovjeku navike koje onda uvjetuju uzorke njegova ponašanja - da. U smislu da ga to čini glupljim ili pametnijim - ne.
Tu mi se čini da se slažemo.
Osim što kasnije kažeš:
onaj tko je ionako glup postaje gluplji
Ne postaje gluplji ZBOG tehnologije, nego zbog SEBE. Jer vrijeme koje mu je "poklonjeno" time što ima tehnologiju koja mu olakšava život - ne koristi da proširuje vlastito znanje i razvija inteligenciju, nego da produbljuje svoju glupost.
smayoo kaže:
Ne. Ljudi nose negativitet. Tehnologija je u tom smislu neutralna. Način kako je netko koristi može biti pozitivan ili negativan (što je opet, zapravo - subjektivno).
A tehnologija je nautralna jer se sama napravila? Iza određene tehnologije ne postoji nikakva intencija onoga tko ju radi, nikakva filozofija, vrijednosti i ideologije, interesi? Svaku tehnologiju svatko može koristiti onako kako želi? Zbilja? Tehnologija koju ljudi rade reproducira (svjesno ili nesvijesno) obrasce, kulturne, ideološke itd ... onoga tko ju radi ... tehnologija ima agendu ... radimo je s nekim ciljem ... i taj nije uvijek ... da olakšamo ljudima život. S češljem nemožemo orati njivu, ni tenkovima operirati srce ... te tehnologije mogu ono, za što su napravljene, bez obzira na volju korisnika.
Tenk, češalj itd. nisu "tehologija". To su proizvodi koji se baziraju na određenoj tehnologiji. Sad nisam siguran da li ovo zaista ne razumiješ ili samo erističi nabacuješ volumen argumentacije iako si svjestan da su argumenti neutemeljeni?
Tehnologija je parni stroj, motor s unutarnjim izgaranjem, dizalica topline, električna energija. Tranzistor. Integrirani poluvodički krugovi na vrlo visokoj razini integracije (VLSI). Neuralne mreže. Postupak genetske modifikacije organizama (povrća itd.)...
Mediji, fb i slični su rađeni upravo s ciljem da "zaglupe", ili točnije da zgrabe pažnju korisnika, te ga zadrže što je dulje, kako bi isti generirao više sadržaja (lajkova, šerova ... kratkih postova) = zarade. Bolje je da je sadržaj plitak i kratak, jer se toga može napraviti više u danu... i onda kada uspiju to i učniti (fb korporacija), onda su ljudi glupi sami po sebi, i jedina im je funkcija da se reproduciraju ... sorry.
Facebook nije tehnologija. Vidi gore.
Znaš li ti nekog pametnog tko *PROVODI VRIJEME* na facebooku? Ja znam neke koji se povremeno služe facebookom za neku određenu svrhu.
ecvis kaže:
Uostalom čak i da je tako, da se svijet sastoji od viših i nižih individua,
smayoo kaže:
I jest tako. Nego kako bi bilo?
Sorry, ne nije. Ja se me smatram višim ljudskim bićem od drugih, ti da?
U smislu da sam sveukupno sposobniji od većine - da. Također sam svjestan da postoje oni koji su sposobniji od mene. Dakle ne držim da sam ja iznad ostatka čovječanstva, ako na to ciljaš (a ciljaš, naravno, jer ne bi inače bio tako nabrušen
). I, dodajem, ovaj je aspekt svakako relativan. U društvu kako je danas, ja sam "viši" od većine. U nekim drastično promijenjenim okolnostima, neke npr. postapokaliptične distopije, ja bi vjerojatno bio vrlo nisko u "hranidbenom lancu" jer nisam sposoban ništa uloviti, ni uzgojiti za hranu i vjerojatno bi umro od trovanja jer ne znam čak ni prepoznati koje su bobice u šumi otrovne, a koje jestive.
U smislu da je moj život, u nekom etičkom diskursu - vrijedniji od bilo kojeg drugog ljudskog bića - naravno - ne. To je opet samo tvoja implikacija gdje podrazumijevaš kauzalitet između te dvije kategorije.
ecvis kaže:
s puno manjim brojem ovih drugih na koje tehnologija ima pozitivan učinak
smayoo kaže:
Tko je to izjavio? Ja nisam. [...] Čitaj pažljivije.
ok
smayoo kaže:
[...] onaj tko je ionako glup postaje gluplji
I to je ... dobro? neutralno?
Ja nisam nijednom rječju spomenuo je li dobro ili loše biti - glup. Ti si, očito, stava da je loše biti glup, ali inzistiraš kako sam ja cinik i što sve ne kad kažem da je glup čovjek - glup - jer ne želi biti pametan.
Otkud ja znam je li dobro ili loše biti glup? Dobro i loše su ionako subjektivne kategorije. Glupom čovjeku je, nagađam, lijepo u svojoj koži. Da nije, valjda bi se potrudio to promijeniti. Ili...?
a manjina (koja je pametna nevertheless) je s tehnologijom efikasnija ... tu sam shvatio da to vidiš kao pozitivno
Zašto si to tako shvatio? Ja to nisam napisao, niti to mislim.
ecvis kaže:
Da li je tehnologija onda primarno pozitivna ili pak negativna stvar ... obzirom da večini dakle ne čini dobro?
smayoo kaže:
Otkud ti sad pak taj zaključak? Je li to nešto što je netko drugi negdje drugdje napisao, ili je to tvoje mišljenje, ili što? Jer to veze nema s onim što sam ja napisao.
smayoo kaže:
[...] onaj tko je ionako glup postaje gluplji
Ja čitam da glup postaje gluplji, ne ostaje je glup, postaje gluplji. Dakle progresija u negativnom smjeru, složit ćeš se.
Ne. Opet impliciraš nešto što nisam rekao, niti mislio. *TI* si taj koji smatra da je loše biti glup. *TI* si taj koji, ako hoćeš, gleda na glupe ljude svisoka. A *MENI* to inputiraš. Razmisli...
Jedini način na koji mogu zamisliti da se ovo može shvatiti neutralnim je ako predpostavim stav u stilu: baš mene briga za ljude.
Pa to je točno. Baš me briga za ljude općenito. Mene zanimaju samo oni ljudi koji čine moj mali svijet. Laissez faire, laissez passer.
smayoo kaže:
Kako rekoh, tehnologija je sasvim neutralna, a ljudi su ti koji su (subjektivno) dobri ili loši. Što ti znači da većini tehologija ne čini dobro? To pak nisam uopće razumio. Aha, naslanja li se to na Cariblancovu izjavu da tehnologija "oglupljuje" (hm, čudna riječ...) ljude? To je njegova izjava, nije moja i ja se s njom u cijelosti NE slažem. No, čak i da je uzmemo u razmatranje, zašto a priori uzimaš da je zagljupljivanje ne-dobro? Glupoj osobi je možda (dapače, znam ih dosta takvih) u njegovoj/njenoj vlastitoj gluposti lijepo i udobno i možda uopće ne žele iz te kože van.
Pa ti si sam odredio ljude višim ili nižim obzirom na to jesu li ili nisu - glupi. I sad je biti glup možda dobro?
Eno sam ti sad detaljnije objasnio.
sorry ako sam zatrolao
inače uglavnom s pažnjom, interesom, respektom i često sa slaganjm čitam tvoje postove, al ovaj me pogodio ... jer je po meni ciničan ... :/
Nije ciničan sam po sebi, nego je *TVOJ* pogled na svijet takav da iz tog kuta moj stav izgleda ciničan. QED.