04.03.2023 | 08:26
smayoo kaže:
Djuro genijalac kaže:
na ime sintetskih goriva koja su (barem načelno) CO2 neutralna
Kako to da sad ne lamentiraš o kumulativnom energetskom trošku i CO2 teretu proizvodnje sintetskih goriva, kako si prije o litijskim baterijama i fotonaponskim waferima?
Pa napisao sam da su barem načelno CO2 neutralna. A sjetit ćeš se (a ako nećeš, skrolaj unatrag u ovom threadu) da sam postavio pitanje efikasnosti cijelog koncepta i da on ima smisla ako se radi o struji iz obnovljivih izvora ili nuklearki.
No ono gdje JE NEPORECIVA prednost je da se uz to mogu nastaviti koristiti postojeći auti i postojeća infrastruktura. Još jedna od prednosti je da u tim sintetskim gorivima neće biti sumpora (osim ako ih netko tamo ciljano ne stavi) pa je i tretman ispuha bitno jednostavniji.
Potom imamo energetsku gustoću spremnika koju baterije još uvijek nisu dostigle. Ali, da ne mlatimo mrtvog konja dalje; kako si baš ti spomenuo odumiranje parnih strojeva, da je cijela elektropriča bila tako čista win-win situacija, ICE motori bi umrli prirodnom smrću.
Ako baš želiš znati moje mišljenje o svemu, ovo je odgovor na globalne promjene i svitanje Europe da (polu)nasilnim prelaskom na struju stvara svoju ovisnost o Kini. Vidjeli smo kako je završilo buđenje oko ruskog plina. Prelaskom na struju EU odbacuje (DOBROVOLJNO!) svoju stoljetnu ekspertizu u gradnji ICE motora (po čemu je bez premca na svijetu, da se ne lažemo) i stavlja se u vazalni odnos prema Kini. Vjerujem da bar tebi ne trebam objašnjavati tko ima najveće rudnike litija i tko je po svijetu pokupovao ostale...