21.11.2023 | 15:23
Pisao sam na vikalici pa da nastavim ovdje.
Namjeravam na proljece nekad mijenjati auto. Peugeot 3008 je vec kod mene 4. godinu pa mi je malo dosadio. Kupio sam ga starog 3 god sa 140000km na satu a sada nema jos 180000. Eto koliko sam presao za nepune 4 godine.
Svako auto kupim vodjen emocijama. Ako mi je lijep, to je to. Mehanicar nisam, niti inzinjer, da mi to bude presudno. Trenutacno mi je super BMW 5. Nisam nikada imao auto iz tog "svetog njemackog trojstva"
BMW G30 mi zanimljiv, ali ne bih kupio stariji od 2021. jer nemaju full virtual cockpit. Tako da gledam redizajnirani model, malo se vodeci i time da su otklonjeni problemi i djecije bolesti inicijalnog modela.
Imajuci u vidu da zivim u zupaniji bez jednog metra autoceste, nema mi ni 530D nekog smisla, pa sam izbor suzio na 520D (2.0, 190KS). Mada nisam iskljuciv po tom pitanju.
Mjenjaci su automatski ZF koje neko kuje u zvijezde kao najbolje u segmentu, dok neko tvrdi da nisu nista posebno. Jako mi je cudno (kao i na mom P3008 uostalom) da ti automatski mjenjaci ne traze nikakvo odrzavanje. Niti izmjene ulja.
Gledao sam po oglasima (DE, NL, FR, AT uglavnom) i takav BMW (2001+, 520D sa pristojnom opremom) kosta oko 40 tisuca eura. Presli od 10000 do 60000 mozda. Losiji primjerci idu i za 35, bolji za 50.
Malo me plasi i ta zadnja vuca. Da li ici na model sa xDrive ili danasnje elektronike to drze pod kontrolom.
Ako bih ga kao i 90% prethodnih auta zadrzao 3-4 godine, ne bih jos uvijek presao 100 tisuca km. Tako da vjerujem da bih izbjegao sve te skupe kvarove i odrzavanja, kojih se svi plase. Na koncu to auto je pod jamstvom, i po godinama i po kilometrima. Ili grijesim u necemu?
Nikada nisam uvozio auto. Pojma nemam jel bolje kupiti od neke auto kuce ili od vlasnika. Ne znam ni kako sve to ide oko povrata VAT poreza, jer izvozim ga van EU. Razmisljao sam da ga mozda reg i na HR registraciju, ako bi to imalo financijskog smisla.
Trebam otici u neku spediciju pa popricati sa ljudima.
Plasim se situacije, auto super na slikama, odem tamo a ono nije bas to to. Mozda su km vracani. Mozda je skriven neki veliki mehanicki problem kojeg ja ne znam prepoznati (taj auto nikada provozao nisam, mozda bih to trebao prvo napraviit, da znam sta da ocekujem uopce). Mozda su problemi sa vlasnickim papirima. Mozda je auto havarisano, pa napravljeno.
Ja nisam od kupaca koji imaju 20000e pa gledaju auta koja realno kostaju 25-30, pa kupi najgori primjerak u oglasima. Ja gledam bolja auta iz ponude, al svejedno ne bih htio da se zajebem
Nabacao sam svega ovdje pa ako neko moze razmijeniti svoja iskustva, bilo bi to fino
Hvala puno!