05.06.2024 | 08:34
Mea Culpa, došao je taman pred pospajani vikend; i nisam se još uspio pozabaviti svime; posao me isto valja. Ali kumu koji je veliki auto ljubitelj i voli motore i brzinu sam dao da vozi natrag s mora, pa evo njegovih komentara dolje
Osobno sam prezadovoljan, vuče bolje od kombija makar ima slabiji motor, jedino me živciraju kako si rekao ove gluposti koje EU uvela, obavezni start/stop kojeg se moram sjetiti isključiti, kao i ova zvučna upozorenja za prebrzu vožnju... Mislim, ostaviti ću ja to kad mi prva kazna dođe jer sam se zaletio
Sve ostalo, dobrodošao Vanja u 21 stoljeće, senzori, kamere, ušao sam u auto lift doma bez beda, a mislio da ću tu imati problema...
Kumov izvještaj (ignorirajte gramatiku i interpunkcije, piše tako od kad znam za njega):
"Kaj se tice 408mice,ugodno me iznenadila udobnost auta,zvucna izolacija i nema nikakvih cudnih zvukova prilikom prelaska neravnina na cesti,u kabini isto za sada nista ne cvrči ili škripi,sjedala odlicna,gornji dio obloge vrata na prednjim vratima su od meke plastike,dok su na zadnjim vratima od tvrde plastike,posto je oblik karoserije kao kupe,odostraga ima nesto manje mjesta za glavu,gepek isto malo pati zbog kosih petih vrata gepeka,treba se nekaj pretrpiti zbog dizajna hihi
Ajmo sad prema naprijed,upravljac malo je neobican,mozda pregladak za drzanje,treba naci pravu visinu i kad se prilagodis ok,prigresivni servo radi odlicno,kad treba je tvrd,kad manevriras po parkingu fino mekan,instrument tabla odlicna 3d animirana,mrvicu previse informacija na njoj,nebitnih koje odvracaju paznju tijekom voznje,infotejment po meni odlican i jednostavan za koristenje,u nekom trenutku nereagira odmah,mozda zbog softvera,mjenjac automatski ok,sa 8 brzina kao svaki automatik prebacije na višem broju okretaja pa se motor cuje jace dok neprebaci u visu brzinu malo iritantno,lijepi i jednostavni prekidac za prebacivanje iz moda u mod i samo jedan gumbic koji izbacuje iz brzina,odlicno tako i rucna super,po meni veliki minus za takav auto je motor turbobenzinski sa tri cilindra,treba mu nesto vremena da se pokrene,a onda kad se ukopca turbo fino pocne vuci,ubrzanje je popraceno zvukom motora koji odaje malu kubikazu motora sa spomenuta ta tri cilindra,vibracije od motora se neosjete pogotovo kad se motor zagrije na radnu temperaturu,kad bi bilo moguce moj izbor bi pao na neki turbo dizelski motor sa recimo 180-200 hp i pogonom na sve kotace,kocnice super nema nikakvih zamjerki
O dizajnu meni odlican i izvana i interijer,kvaliteta izrade jako dobra,motor odrađuje svoj posao ali to je jedina zamjerka i veliki minus kaj nemres birati motor koji zelis,barem izmedu benz i disel"
Ovo mjesta za glavu odostraga se odnosi samo na njega jer je visok, ostalima svima odlično. Gepek, nakon kombija stravično mali, ali u odnosu na sve druge aute koje sam imao, ogroman
Meni je volan zakon, kada se namjesti izvrstan je, daje taj neki drugačiji feeling od standardnih. Osim tih security fora s pištanjem i start/stop koji zna živcirati i ne mogu se trajno isključiti, jako sam sretan.
Edit: Zaboravio na manual, nema manuala. Dobiješ malu knjižicu s najsažetijim uputama, sve ostalo je u infotainmentu, zajedno sa video uputama. Ne loše, ali i nije praktično ako gledam upute pa izlazim van da isprobam, ne vrati se uvijek tamo gdje sam bio. Morat ću s iPadom u auto i kliknuti na onaj link koji me vodi na web upute, sve uredno na kvalitetnom hrvatskom.
I parkiranje, kamera kaže jedno i sprijeda i straga i ako se držim toga 85% se parkiram kako sam htio, bočno mislim. Ali ako gledam retrovizore (koji se btw spuste točno koliko treba kad ubacim u rikverc) onda imam osjećaj da virim na cestu. Trebat će mi još tucet parkiranja da se naviknem da me retrovizor gadno vara prije nego počnem ispravno iz prve parkirati. Da objasnim, imam rub ceste i rinzol na kojeg se nastavlja pločnik, sad ja bih da rub auta bude uz rub rinzola s unutarnje strane, da imam tih 10cm do ruba ceste sigurnosti da me netko ne zakvači. U retrovizoru izgleda kao da sam na vanjskom rubu rinzola baš uz cestu, a kamera kaže da sam 5 cm daleko od unutarnje strane tog rinzol bloka - i kad je tako, savršeno sam stao
Slikam kasnije i iznutra!