Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

28.09.2024 | 17:28
Bertone kaže:
Opet si vozio angažirano , da nisi bilo bi to pola litre - litru manje

U tih 700 km me nitko nije pretekao, pa to računam kao "angažirano".
28.09.2024 | 17:40
Kojom si to rutom išao? Pretpostavljam - jadranskom magistralom do Masleničkog mosta, a dalje?
28.09.2024 | 18:51
smayoo kaže:
Kojom si to rutom išao? Pretpostavljam - jadranskom magistralom do Masleničkog mosta, a dalje?

Sve jadranskom magistralom uz obalu, uvijek sam na "avoid tolls", gomila je kamera svuda, treba paziti.
28.09.2024 | 21:29
Onda je angažirano bilo pridržavanje ograničenja brzine...
29.09.2024 | 11:03
Djuro genijalac kaže:
Ja već godinama koristim samo Goodyear (Efficient grip performance, Ultra Grip 9, Eagle F1 assymetric 6). Gume su odlične po kiši, dovoljno dugo (po)traju i vrlo dobre po suhom. Precizne na volanu, na kočenju vrlo solidne.

Trebam uzeti zimske gume za auto, 205/55 R19 i gledanjem što se nudi sam suzio izbor na:
• Goodyear UG Performance
• Pirelli Cinturato Winter 2
• Michelin Alpin 7
• Continental Wintercontact

Realno blage veze nemam kakve su gume, ali bitno mi je da traju i imaju dobar grip. Ima netko ideju kakve su dotične (cijena im je tu negdje svima), ili neki test usporedni negdje?
29.09.2024 | 11:30
Back oko na ADAC test za zimu 2024

www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattun...erreifen/205-55-r16/
29.09.2024 | 12:36
Vanjuška kaže:
... Ima netko ideju kakve su dotične (cijena im je tu negdje svima), ili neki test usporedni negdje?

Godinama sam za zimske kupovao Savu Eskimo (za snijeg super) no onda sam završio na mokroj cesti svojim prednjim branikom ispod zadnjeg branika Renault Kangooa koji je bezrazložno zakočio ko sivonja pa sam uzeo Dunlop Winter Sport po preporuci kolege s posla i bilo je dobro dvije zime no treću sam zaglavio u podvožnjaku na Selskoj prije ulice Prilaz baruna Filipovića jer se auto nije htio popeti po 5 cm poluugaženog snijega (ok, izvukao sam se na kraju, ali u rikverc) i onda sam prešao na Conti TS i vozim ga već godinama, je skup ali za mokro i ono malo snijega što padne zadnjih par godina je odličan.
29.09.2024 | 16:25
Za zimske nema bolje od Michelin Alpin, skupe, ali dobre, po preporuci snježnih znalaca iz mog kruga koji ih koriste na performance autima, svake zime ista tema i svaki put se oni slože da imaju najbolje iskustvo s njima.
29.09.2024 | 17:03
Svaki Goodyear Ultragrip je vrhunska guma. Od UG5 preko UG6 itd... Po pitanju zimskih guma zbilja mislim da je velika trojka Michelin, Goodyear i Continental. Kaj god kupiš, nećeš pogriješiti
29.09.2024 | 17:32
Nego, Davore, ovo je jedrenje... Nadrealno natjecanje, ako se mene pita.

29.09.2024 | 17:41
Baš gledam koje brzine postiže, "...40 knots upwind and 50 knots downwind..."
29.09.2024 | 18:33
zoranowsky kaže:
Baš gledam koje brzine postiže, "...40 knots upwind and 50 knots downwind..."

Ali nisi objavii ključan podatak: wind speed 22 kts! Uzgon jedra je nevjerojatan. Ovo mi je novi technocrush
29.09.2024 | 19:43
Fala Željko i ostali, što se mora nije teško
29.09.2024 | 20:53
Djuro genijalac kaže:
Nego, Davore, ovo je jedrenje... Nadrealno natjecanje, ako se mene pita.

Ovi ludo piče! Mi smo imali vjetar 20 čvorova i sami išli 10 čvorova i na sreću došli u luku prije pravih orkanskih naleta. No, da ne skrenemo s teme, Alfa Romeo je uvijek imao dobre jedrilice:

29.09.2024 | 22:59
Maloprije naletio na ovo pa nek netko veli da su rally vozači preplaćeni.
30.09.2024 | 06:40
Da, u subotu i nedjelju u Čileu bila magl(uštin)a.. Strašno za gledati
30.09.2024 | 19:18
Blagi užas. No, i neki vozači šlepera tako voze po snijegu i magli. Pitao sam profesionalaca kako to izvode, kako vide? Rekao mi je: "Ne vide, idu na pamćenje i sreću, a dovoljno su veliki da ne izvuku deblji kraj ako dođe do sudara."
01.10.2024 | 11:10
Je. Pa onda vi "auto entuzijasti" meni grintajte kako ne valja autonomna vožnja. Staviš tri radara naprijed, tri straga i po tri sa svake strane i pustiš kompjuter da upravlja šleperom. Da je najgušća magla, radar vidi sve, a kompjuter reagira na primljene signale u manje od jedne milisekunde.
01.10.2024 | 14:52
I onda je svizac zamotao čokoladu...
01.10.2024 | 16:53
Onog časa kad to bude zakonski omogućeno, svi ćemo se uvjeriti, pad broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju tegljači bit će barem proporcionalan porastu udjela autonomnih kamiona u prometu.
02.10.2024 | 14:11
Vanjuška kaže:

Evo ti test guma od ADAC-a. www.adac.de/news/winterreifen-test-2024/
02.10.2024 | 18:43
Djuro genijalac kaže:
Vanjuška kaže:

Evo ti test guma od ADAC-a. www.adac.de/news/winterreifen-test-2024/

Hvala ti.
06.10.2024 | 19:12
Ima li tko iskustvo fizičke špere na zadnjem pogonu? Kako se ona uopće ponaša kod modernih automobila koji s gomilom elektronike ionako sprečavaju proklizavanje? Pretpostavljam da je sve isto samo se može usmjeriti više snage na kritičan kotač, a ako prokliže elektronika kicks-in, pa otpusti snagu?

Jer kod FWD sa šperom obično ne treba otpustiti snagu, dapče, zapucati koliko ide da ga izvuče, ali s RWD nemam iskustva.

Pitam jer cijeli život vozim FWD, što običan, što sa šperom, ali generacijski na autu iz doba prije elektroničkih korekcija i tu sam "doma", ali zadnji pogon bi mi bio novost i zapravo gledam da li ipak ići AWD putem lijepo štreberski ili je RWD sa šperom dovoljno opraštajuć za newbiea?
06.10.2024 | 22:24
Uz današnju elektroniku nema RWD problema u 99.999% slučajeva, dojma sam da je to savladano još u vrijeme DSC-a na BMW E46. Čak je toliko dobro da je netko radio istraživanje, u vrijeme dok je BMW serija 1 imala zadnji pogon, i većina vlasnika nije uopće znala da imaju auto sa zadnjim pogonom.

Meni je zadnji pogon na E46 bio toliko zabavan da me danas više nitko ne može uvjeriti da su ostali pogoni zabavni. Korisni i brzi mogu biti ali zabava je jedino u zadnjem. Trenutno se dosađujem u AWD (Cupra), uskoro prelazim na FWD(Škoda).

Nađem si ja na svakom autu nešto u čemu uživam ali to klizanje zadnjim krajem je barem meni nezamjenjivo.
Kupi RWD, nema straha, dok malo ne savladaš elektronika će te čuvati a i dojma sam da su trapovi podešeni na novijim autima da klize nosom a ne guzicom.
07.10.2024 | 00:31
Ma znam da zadnji pogon može biti zabavan (ako znaš što radiš) za razliku od prednjeg koji je "dosadan", ali kada je neplanirano proklizavanje u pitanju, ja sam čak više za dosadno!

No, nije to bilo ono što me zanima - moje pitanje je bilo ima li tko iskustvo sa šperom na zadnjem pogonu?

Koliko znam tvoj E46 nije dolazio s opcijom za šperu (osim M3) nego se morala naknadno ugraditi. Jesi li kada vozio neki RWD sa šperom, znači pravom, fizičkom, ne neka elektronska simulacija?
07.10.2024 | 13:52
Imam ja iskustvo sa šperom straga na E36. Tamo je bila lamelna špera 25% pa je to (skoro) manje-više kao da nemaš ničeg. Auto je bio malo mirniji otraga, ali sasvim malo, a znam za istraživanja koja su pokazala da nakon 70-80 tkm te špere više ne rade ništa, jer su se lamele potrošile pa je efekat zatvaranja jednoznamenkasti (7-8 posto). U praksi to znači da onaj kotač koji bi proklizavao dobiva barem taj postotni minimum okretnog momenta koji je došao na diferencijal.
Ovo o čemu ti pričaš je torsen kojem treba držati gas i pustiti ga da radi, a to je sasvim drugačiji tip diferencijala. Sad se jako naprežem i kockam, ali nisam siguran da bilo koji auto ima torsen na zadnjoj osovini. Torsen je u pravilu ili na središnjem difu (ako ga ima) ili na prednjem (ako je FWD).
07.10.2024 | 14:09
Ak ste jučer propustili, bio je na HRT2 dokumentarac "Delta rally - prvih 50 godina"

Stavim i direkt link na HRTi samo ne znam kako će Vam to otvoriti (i da li hoće)

Meni je osobno bilo lijepo podsjećanje na neke davne i lijepe dane (ok, bio sam i 30+ godina mlađi pa mi je tada sve bilo lijepo ).
08.10.2024 | 00:00
Djuro genijalac kaže:
Ovo o čemu ti pričaš je torsen kojem treba držati gas i pustiti ga da radi, a to je sasvim drugačiji tip diferencijala. Sad se jako naprežem i kockam, ali nisam siguran da bilo koji auto ima torsen na zadnjoj osovini. Torsen je u pravilu ili na središnjem difu (ako ga ima) ili na prednjem (ako je FWD).

Da, pričam o torsenu, sličan kakav sam od Quaifea stavio na GTV. Kod Guilija od 2017. nadalje to je dostupno kroz ne baš jeftinu doplatu (oko 2k), ti modeli imaju "Q2" oznaku iza i radi se o toresen LSD-u, ali ne znam tko je proizvođač. Moja vaga o kojoj razmišljam je što je bolje: Q4 AWD, Q2 RWD ili možda Q4, pa dodati još Q2 iza ako to uopće ima smisla?
08.10.2024 | 06:44
Dakle, kupuje se Giulija

Idemo redom: 4WD ti, kako je krenulo sa zimama, uopće ne treba. Ne zaboravi staru istinu: zimske gume su valjana zamjena za 4WD, ali 4WD nije zamjena za zimske gume

Drugo, ako auto iz tvornice dolazi s 4WD sustavom (gotovo sigurno temeljeno na haldexu), bio bih JAKO oprezan kod dodavanja torsena u taj sustav. Naime, sigurno ćeš poremetiti programirani slippage koji sustav tolerira i nakon toga mogu biti sve sile problema. Čisto da znaš, na većini novih auta s 4WD sustavom se gume moraju rotirati na svakom servisu, jer se troše različitim brzinama (intenzitetom) i razlika u njihovom promjeru od par milimetara je dovoljna da izblesira 4WD sustav.
08.10.2024 | 07:09
dpasaric kaže:

Da, pričam o torsenu, sličan kakav sam od Quaifea stavio na GTV. Kod Guilija od 2017. nadalje to je dostupno kroz ne baš jeftinu doplatu (oko 2k), ti modeli imaju "Q2" oznaku iza i radi se o toresen LSD-u, ali ne znam tko je proizvođač. Moja vaga o kojoj razmišljam je što je bolje: Q4 AWD, Q2 RWD ili možda Q4, pa dodati još Q2 iza ako to uopće ima smisla?

Meni najiritantnija stvar na Giuliji (obična lusso RWD je, bez špere) je to da ESP ne dozvoljava nikakvo proklizavanje. Ne možeš ga ni djelomično, ni skroz ugasiti. A kad je uključen, revniji je nego uključeni ESP na G20. Koji možeš deaktivirati u dva stupnja. Šteta.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO