19.01.2020 | 13:39
Daddo kaže:
Smayoo, ti si meni super.
Nego da ja tebe kao čovjeka iz struke pitam... što ti misliš za recimo 30-40-50 godina kad EV postanu standard, pa riješimo problem s pohranom energije u baterije, riješimo i način dovođenja električne energije u nove "električne" benzinske,
"Električne benzinske"
Način dovođenja električne energije ne treba rješavati, on je poznat. Izgradnja elektroenergetske mreže dostatne snage je samo stvar vremena i novca. Baš kao što je izgradnja benzinskih crpki i cijela logistika oko njihove opskrbe (stotine tisuća kamion-cisterni koje krstare cestama, od rafinerija do benzinskih stanica) bila i jest samo stvar vremena i novca.
a cijena vozila bude prihvatljiva... što će se dogoditi sa svim ugljikovodičnim postrojenjima i ugljikovodicima koji se nalaze u / na Zemlji? Hoćemo im montirat kupole kao Černobilu?
Nećemo, zašto bi? I o tome smo već raspravljali Djuro i ja, u temi "Električni automobili". "Ugljikovodična postrojenja" (pretpostavljam da misliš na - rafinerije?) će biti i dalje potrebna, samo će derivati biti drugačiji. Umjesto da se "baci" više od pola energije na proizvodnju lakih derivata (benzina, diesela, plina), proizvodit će se veća količina teškog loživog ulja od kojeg se može proizvoditi električna energija
puno efikasnije i uz više od 10x manje zagađenja po proizvedenoj jedinici energije. I još manje u budućnosti.
Osim toga, već danas je poznata tehnologija za potpuno polimerne baterije (bez metala, kao što je litij), samo što je proizvodnja tih polimera preskupa jer se previše nafte troši na proizvodnju - benzina.
Smiješno je pričati o tome kako su EV budućnost kad ne znamo niti od čega ćemo napraviti dovoljno dobre baterije,
Naravno da znamo. To što TI to ne znaš, ili što to ne znaju novinari mainstream automagazina, ili novinari opće prakse, pa plasiraju zastarjele, nepotpune, pogrešno interpretirane ili čak blatantno lažne informacije, to je je nešto drugo.
kako normalno reciklirati stare
Naravno da znamo. Vidi gore.
i kako ih puniti jednom kad EV postane nekakav standard kao drugi, treći ili peti auto u obitelji.
Kako misliš - kako ih puniti? Kakve veze ima s punjenjem to koji je to auto u obitelji?
Ako želiš reći da bi na parkiralištima trebalo imati priključke za punjenje automobila s naplatom, da to treba napraviti. Prije 100 godina je na ulicama bio mrak kad bi zašlo sunce. Danas je svugdje ulična rasvjeta. Što misliš, kako je to nastalo? Bog je pucnuo prstima pa se "stvorilo"?
Nije, sagradilo se. To je infrastruktura. Infrastruktura se gradi. Planski. Napravi se plan, npr. za idućih 20 godina, i onda se po njemu gradi. Tako su se, btw, sagradile i benzinske pumpe. Prije 25 godina su između Zagreba i Rijeke bile tri benzinske pumpe: u Skradu, u Dugoj Resi i u Karlovcu. Onda se napravila autocesta jednim dijelom pa je u smjeru Zagreba bila samo jedna - ona u Skradu, a prema Rijeci je bila i ona "nova", prije tunela Tuhobić, na "polu"autocesti. Danas... gle, koliko ih je danas...
Kako?
Strujići su super, samo bi za njihovu stvarnu primjenu trebalo mijenjati svijet i svijest kako bi isti postali "opće prihvaćeni"
Tko želi, nađe način, tko ne želi, nađe izgovor. Prije 10 godina sam slušao "odvajanje otpada je super, ali za to treba promijeniti svijest ljudi, sustav, organizaciju...". Danas - jedini grad u Hrvatskoj koji nema riješenu primarnu selekciju otpada je - Zagreb. Ostatak Hrvatske više nema problem s tim.
, a i onda ti ostaje ovo moje uvodno pitanje... što ćeš napraviti sa svim ugljikovodicima koji jesu i bit će prisutni na zemlji i u zemlji, eksploatirali ih mi dalje ili ne.
Na to sam ti pitanje odgovorio.