08.04.2021 | 00:58
Svašta sam vozio, pa evo kratko:
- Achilles ATR Sport, prihvatljivo po suhom ako vozite normalni auto, ali nisu za divljanje. Po mokrom su smrtonosne. Toliko su tvrde da vjerojatno traju godinama, ali držanje je katastrofalno. No, najgora stvar su mjehuri koji se pojavljuju svuda, pa čak i na samom gaznom sloju. Izbjeći po svaku cijenu.
- Bridgstone SP nešto, zaboravio sam oznaku, odlične kao nove, ali brzo se potroši prvi sloj i onda postanu tvrde, još su solidne po suhom, ali na kiši opasne, ne bih opet.
- Continental SportContact, odlična guma, ugodno tiha i super peformansi, ali preskupa.
- Dayton D320, talijanska guma izrađena po Firestone licenci gume identične oznake D320. Imaju sjajan odnos cijena/performanse, kupio bih opet, ali više nema tog modela.
- Michelin Pilot, najbolje u svemu, ali toliko su skupe da sam ih imao samo jednom.
- Pirelli P Zero Nero, izvrsna guma korektne cijene. Izdrži do 25.000 km normalne vožnje, vrhunska po suhom i vrlo sigurna po kiši. Promijenio sam 4 seta. Topla preporuka!
- Toyo Proxes T1R, vrhunska guma po suhom, odlična po kiši, nažalost daleko premekana, katastrofalno brzo se troši (225/35/19), moje su bile gotovo potpuno uništene nakon 5.000 km. Ne preporučujem osim ako ne vozite vrlo ležerno.
- Yokohama Parada S2, luda guma, street race klasa, vrhunsko držanje, po kiši ipak mrvu opreznije. Vrlo glasna kada ostari. Izdrži 10.000 km huliganske vožnje. Debelo preskupa i bez obzira na top performanse ne vrijedi svoje cijene. Danas ima boljih guma, izbjegnite.
Sada sam na svim autima prešao na korejski Nexen! U touring klasi to je N'fera SU1, sjajna guma karakteristika koje često nadilaze Toyo, a u istoj su klasi cijene. Moje iskustvo je da su trajnije. U sportskoj klasi Nexen N8000, ultra high performance guma slična Toyo Proxes T1R, ali traje gotovo dvostruko.