15.07.2021 | 17:15
Zapravo bi se moralo propuhivati inertnim plinom (dušikom npr, on je najjeftiniji), a ne zrakom, jer samim tim što propuhuješ zrakom, potencijalno stvaraš eksplozivnu smjesu.
Inače, rotor sinkronog generatora snage 320 MW prima, ako se dobro sjećam, cijelu paletu vodika u standardnim industrijskim bocama. Prošlo je dosta godina, možda sam promašio, ali red veličine je tu: jedna boca je 8 kg, u paleti ima 12 boca. Kad je eksplodirao vodik u generatoru termoelektrane Obrenovac u Srbiji (još za vrijeme SFRJ), bitno manji od ovog navedenog, što se vodika tiče, onako odoka - upola manja količina - posljedice su bile kataklizmične. Ne baš da je napravilo krater od Obrenovca, ali kompletne strojarnice je nestalo, a komadi čelika od parsto kila su padali po obližnjem selu. Šestina od toga je isto prilično sranje, zar ne?
Ne znam koliko se energije u kontroliranom procesu gorive ćelije može izvući iz 8 kg vodika, ali znam (teoretski) kolika je razorna moć kad to eksplodira. Praktično, sjećam se s pokusa iz kemije, vodika kojeg dobiješ elektrolizom vode pomoću one kockaste baterije od 4,5 V, a koliko ga stane u jednu školsku epruvetu (dakle nekih 50 ml) roka glasnije od bengalke.
Ali ja osobno stavljam naglasak na probleme koji mogu nastati prilikom punjenja, a ne nužno u vožnji ili dok je auto na parkingu. Radio sam u postrojenju gdje je bilo i plina (naftnog, rafinerijskog, dakle propan-butan), i vodika i dobro znam koja je (ogromna, nesaglediva) razlika u mjerama opreza pri rukovanju plinom u odnosu na rukovanje vodikom. Vodik je neusporedivo opasniji. Neusporedivo.