10.01.2019 | 18:44
Otkad je obaveza uvedena, koristio sam "EU roaming" desetak puta, u Sloveniji, Italiji, Austriji, Engleskoj i Njemačkoj. Nisam nijednom primjetio da je brzina niža nego bi bilo očekivano. Kad to kažem, moram dodati da mi je sasvim očekivano da je brzina puno (20, 30, 50x) niža od maksimalne moguće ako mobilni internet koristim u blizini neke značajne turističke atrakcije u vrijeme kad su tamo tisuće ljudi.
3G i 4G, naime, funkcioniraju tako da NE dodjeljuju timeslot svakom korisniku, kao što je bilo kod GSM/EDGE (tzv. TDM dijeljenje resursa), nego se koristi pseudoslučajno kodiranje za svakog korisnika svojim vlastitim ključem i onda svi korisnici koriste cijelu širinu pojasa istodobno (kolokvijalno - "deru se u isti glas"). Stvar funkcionira do nekog malog broja korisnika (recimo - nekoliko desetaka istodobno) fenomenalno (jer usko grlo predstavlja sam mobilni uređaj korisnika, a ne bazna stanica), dalje do nekog razumno velikog broja (recimo - 200-300 istodobno) pristojno, a kad broj istodobnih korisnika krene prema 1000 i više, efektivni šum postaje ogroman i de facto je 80-90% komunikacije "za baciti".