14.03.2019 | 22:46
Ajd da obavim jos jedno jutarnje…..
Moj stari je imao u svom arsenalu gomilu viceva i odrastvsi s njima u usima, postao sam poprilicno politicki nekorektan u svojem humoru.
“Vic: - Kad dodjes doma, prvo istuci zenu - ona vec zna zasto. “ mi je bio smijesan, ali sada ga vise promatram kao odraz drustva u kojem sam odrastao, nego kao humor. Zvuci mi vise kao pokusaj normalizacije neceg sto ja ne smatram normalnim.
Nadam se da nece krenut uskoro i vicevi o bacanju djece s balkona.
Mozda nije jasna paralela, ali je slicno ko u vicu kad dodje Bosanac na razgovor za posao i odmah mu kazu da ga nece uzet u obzir jer su Bosanci lijeni, a na to ce on - Ne, Crnogorci su lijeni, mi Bosanci smo glupi… ....... i opet, meni to nije smijesno...
I onda ako dugo ponavljas mantru, ta mantra u tvojoj glavi postaje istina.
Znaci Čehi su naivni (?), avanturisti (?), neinformirani (?)….
Hrvati u NZ stoje kao radisni, alkoholicari, agresivci, prevaranti, lopovi i ubojice, i super nogometasi. Radisni i alkoholicari dolazi iz iskustva (pokazali su se kao vrijedni radnici i uspostavili su vinsku industriju u proslom stoljecu), a ovo ostalo dolazi iz imidja koji Hrvatska sama pusta u svijet plus pojedinacni najcesce negativni slucajevi jer se senzacionalizam i negativa prodaje, jel, pa o tome citamo.
A ja iz prve ruke znam da su Hrvati jedan ustvari zakon narod, malo zajeban i trenutno inertan, al u sustini zakon narod koji je malo zapeo u petlji, ali sa super ljudima, pa jebote ja sam upoznao mozda samo 4 Hrvata kretena u svom zivotu.
Meni jer osobno, ako generaliziramo, taj ceski naivni djecji znatizeljni pristup svijetu divan.. i nek se penju u japankama, i nek idu sa lufticima s Paga na Cres, pa zakon, i nek ginu ko leminzi.. treba njegovat taj avanturisticki duh, mozda su zbog tog sklopa u glavi i uspjeli napravit reforme u svojoj zemlji i bit sad iznad europskog prosjeka… mozda, velim…
Na NZ koliko pratim, turisti ne ginu na planinama. Jedan od razloga bi mogao biti dobra uredjenost staza, puno informacija na samim stazama, upozorenja sa slikicama, ne samo sa rijecima.
Ovdje turisti najvise ginu u prometu… prosjecno 500 nesreca godisnje sa dvadesetak poginulih… Voznja po lijevoj strani, umor, krive procjene udaljenosti, nema autocesta, pa ti za 600km treba prek 9 sati…
eto, ja se isro….
dobro jutro…
p.s. btw, super su mi svi oblici bilokakvog informiranja o sigurnosti, ma informiranja opcenito i treba tog sto vise..