31.08.2019 | 08:53
Bertone kaže:
Kloba, na tom prostoru (Ciglana-Konzum) je trebao niknuti kongresni centar sa hotel-om/ima, bazenima, dvoranom, podzemnom garažaom i parkom (trebalo se početi s izgradnjom negdje krajem 2016. godine s rokom dovršetka krajem ove godine, odnosno prije početka predsjedanja Hrvatske sa EU - čak se je postojeći SuperKonzuim trebao srušiti jer se nije uklapao u plan), ali je Todorić zapao u probleme, prijatelji, kumovi i pajdaši su povukli ručnu i sad je pitanje što će i tko tamo nešto napraviti (usput, Ciglana je u funkciji samo što se ne proizvode opekarski proizvodi već se u onim preostalim zgradama uzgajaju šampinjoni).
Što se pak tiče tvog kvarta, Smajoo je ipak u pravu i ne razlikuje se puno od Trešnjevke.
Nemoj se sad naljutiti, ali starosjedioci uglavnom ne mogu financirati obnovu ili koliko-toliko kvalitetno održavanje postojećih objekata što zbog godine proizvodnje (stanovnika) što zbog čudnog karaktera.
Osim toga, subjektivno (što je normalno) gledaš na način izgradnje D. Kustošije jer si starosjedilac, ali to ne znači da D. Kustošija urbanističko prostorni biser starog Zagreba. Povlačiš pitanje gdje će se sad parkirati auti novih stanara, a ni stari prilikom izgradnje kuća nisu imali u planu gdje će danas sutra parkirati svoja vozila jer su kuće građene skoro uz samu cestu, a sa zadnje strane su se ostavljala dvorišta (za vrtove ili kaj već), a same kuće su napravljene preblizu jedna drugoj (najčešće su se radile po sistemu da se dvije naslanjaju jednim bočnim zidom jedna na drugu) tako da danas više i nije moguće napraviti prolaz do zadnjeg dvorišta pa se svi parkiraju uz rub ceste zbog čega su nekad dvosmjerne ulice pretvorene u jednosmjerne.
Bertone, sorry - jutros sam po treći put pročitao tvoj odgovor i moram reći da se sa dosta stvari u njemu ipak ne slažem.
Pa što ako se dvije kuće naslanjaju jedna na drugu? I u Engleskoj postoji takva gradnja, zove se semi detached house. I svaka od tih dviju kuća ima dvorište sa druge strane i cvjetnjak ispred i iza kuće. Vrt, ne vrt za uzgoj povrća već za ukrasno cvijeće i pokoju trešnju, višnju...
Oprosti, ali baciti roštilj doma u vrtu i živjeti u takvoj kući mi je pet puta bolje nego u novim zgradama kojima za poštenih oluja prvima ode fasada, krov ili šta ti ja znam. Ne znam šta ti znači ovo - čudnog karaktera?
Da stanovništvo stari, stari - ali stari u tvom kvartu isto kao i u mom i kvartu, gradu, selu svakog člana ovoga foruma.
Mi još uvijek imamo parkirno mjesto. Ispred svoje kuće. I svaki stanovnik ulice se tako vodi i sve je u redu. Ispred svake kuće stanu po dva automobila, znači za jedan moj i jedan od susjeda preko puta, a kada dođe netko u goste parkira preko puta - ali onda automobili ne mogu juriti ulicom već paziti kako voze i problema nema.
I zadnje - Kustošija možda nije biser, ali ima dušu - i nama sa zapadnog dijela grada je nezamislivo živjeti u stanu. Iako smo svjesni da stan ima svoje prednosti jer se kuća mora svake godine obnavljati, za to što kuća daje (slobodu) po meni vrijedi.
A to što govoriš da puno ljudi nema za obnovu, ne slažem se. Moj kvart od ove sheme da ti pola daje EU, a pola vlasnik je pravo malo gradilište.
I puno ljepše je vidjeti ga sada nego što je bilo lani. Slike na Google Street view nisu točne jer se puno kuća obnovilo.
Samo moja kuća je od te slike promijenila krov, dvorište, preuredila vrt, o unutrašnjim radovima da ne govorim. Kao niti o ovim kućama gdje se išlo na kompletno uređivanje, dizanje katova, stavljanje novih fasada (ne od stiropora, već od kamene vune), stolarije (prozora i vrata), krovova, i čupanja svih starih instalacija i postavljanja novih. Od struje, preko vodovoda i odvodnje, plina, interneta, klime koju više niti ne vidiš...
A o kvartovskim čudacima ne treba trošiti vrijeme - ima ih svaki kvart bilo da je pun kuća ili zgrada - tako da mi još jednom nije jasno - čudnog karaktera?
EDIT:
Kako to da ti je lijepo obnavljanje malih kućica starih i po par stotina godina u navedenoj Engleskoj (uzimam da je, većini ljudi jest), ali ove naše treba satrat?
Tako to ja gledam. Da se svaka uredi kako to traži današnji propis, kvart bi bio biser itekakav. Imamo kvartovsko brdo Grmoščicu. Tamo su do nedavno živjeli samo siromasi. Sada?
Sagradile su se urbane vile, od kojih jedna (građena za jednu obitelj) ima ogroman dvorišni prostor prekriven travom i vanjski bazen.
I svi smo znali da će to tako izgledati jer ima prelijepi pogled na zapadni Zagreb i neka je tako. Izgleda lijepo.
Sada tu posjede i stanove u takvim vilama kupuju tipovi poput Tarika Filipovića, Petra Vlahova... Što god mislili o njima, obojica znamo da imaju novaca da si kupe stan gdje su htjeli. Izabrali su Kustošiju.
Tako da ne znam odakle ti perspektiva koju imaš, ali po meni je kriva...
Bez ikakve ljutnje, naravno.
Pitam se kako će zgrade koje su sagrađene od 90-ih do ovih godina izgledati kada će biti stare 80 godina.
Nekako mislim niti blizu ovih naših kućica, ako im već nakon par godina lete kompletne fasade i krovovi kada malo jače zapuše vjetar.
EDIT 1:
Ako se ne slažeš sa mnom, ponavljam, poštovat ću to ali u jednom mi moraš dati za pravo:
Više će vlasnik kuće paziti kako će ju urediti ukoliko ima sredstava da to izvede nego što će izvođač radova gledati da svaki šaraf i kabel budu najkvalitetniji u klasi pri izvedbi projekta neke stambene zgrade.
Svi će uvijek uložiti maksimalno koliko mogu u prostor u kojem žive, od nas, bivše srednje klase, do najbogatijih ljudi...
Nije li tako?
Nova stambena zgrada vlasniku investicije samo je način zarade - mi nismo Skandinavci da on to gleda kao svoju ostavštinu (što zapravo i jest, kakva god ispala na kraju) već većina njih to gleda samo kroz prizmu zarade, i to maksimalne (znači štednja na materijalu i slično).
Nije ovo samo u gradnji, da se ljudi iz struke ne uvrijede. To je svugdje u društvu.
Rat je na površinu izvukao mulj društva koji se masama prezentira kao moralna vertikala.
No, to je već deseta tema.
EDIT 2:
Zaključio bih s ovim. Moj kvart je sada u nekoj tranzicijskoj fazi između tih kućica nastalih 30-ih do 50-ih godina prošlog stoljeća i postaje neki novi kvart. Kakav, ostaje za vidjeti. Tu nam opet ulazi u igru GUP.