21.12.2019 | 21:58
Probao sam poredati, ali jednostavno ne mogu. OT volim previse, a opet iz PT i ST i spinoffa imam drazih filmova. Kod OT jako zamjeram ewoke i koristenje Endora. Uvijek mi je to bilo predjetinjasto odradeno i slapstick humor koji mi ne lezi inace, a kamoli u SW. Kada sam cuo da su to trebali biti wookie-i i Kashyyyk, od tada zalim sto sam uopce cuo za taj plan, ali nisu imali dovoljno novaca to napraviti. To mi je jedina zamjerka kod OT.
Kad smo kod slapsticka, to je jedan od razloga zasto toliko mrzim TLJ. Luke-ovo bacanje lightsabera tolika je uvreda fanovima nakon 40 godina postojanja lika. Koliko god JJ. Abrams po drugima ne valja, dijametralno suprotno popravlja to u novom filmu. I to mi je drago, ali opet toliko mi je zao sto je uopce morao to raditi jer je Rian po meni usrao toliko toga, da su pola TROS-a morali raditi na tome da film ispadne ok.
Isto tako je Rian usrao uvodenjem lika Rose, da bi sada u TROS-u bila u filmu svega 30 sekundi. Backlash na internetu protiv Rose bio je zato jer je ona azijatkinja i navodno provodi feminizam kroz film. To se hardcore desnicarima nije svidjelo i o misljenje mi se toliko gadi i zao mi je cure koja je u pravom zivotu ispastala bog idiota i sljama ovoga svijeta, međutim..Meni se lik nije svidio zbog njene uloge u filmu, ne zbog nekih politickih ideologija. Totalno nepotreban sideplot odlaska na Canto Bight, totalno nepotrebna romatnika nje i Finn (da bi na kraju opet bila za ništa) i još njen "spunk" kako su ga nazvali bio mi je toliko iritantan. Sad da je to glumila crnkinja, arapkinja, sirijka,bjelkinja potpuno svejedno.
Također, humor u TLJ je toliko ocajan da dan danas zalim sto sam ga ikad pogledao. TLJ i dalje stoji da je jedini SW film koji sam pogledao jedanput. (Ne računajući TROS, ali idem idući tjedan opet, i opet i opet i opet). TFA sam pogledao u zadnje 4 godine barem 15-ak puta. Ostale, kroz godine me je sram i spominjati koliko puta sam odgledao
PT volim, jer sam odrastao uz njih, ali dijalog je užasan. Specijalni efekti navode da gledaš trailer za neku igricu kasnih 90ih, a sve je to jadno na kraju kada su 20 godina prije napravili OT koji je 1000 puta vizualno ljepši. Da su ostali s istim tehnikama snimanja, malo bolji dijalog smislili, a pustili priču to bi bio još bolji klasik nego OT.
ST...TROS mi je najdraži, jer se napokon nešto dogodilo. TFA mi je bio super, novi dašak nakon toliko godina čisto da pokrene ono što smo sada vidjeli, ali kako znamo, iz njega nije iznjedrilo ništa vrijednog spomena nakon odgledanog TLJ (bljuv).
Offtopic, sam Mark Hamill, dok je čitao scenarij je mislio da će Luke nastupiti na starkiller bazi dok se Finn i Rey bore sa Kylo Ren-om. Kad sam to nedavno čuo, mišljenje o filmu mi se drastično proimijenilo isto kao i ROTJ i Ewok/Wookie zavrzlama. Baš šteta. Ostalo štima.
Sad možda bi nakon preljevanja misli mogao i napisati poredak, ali uvijek imam dilemu sa pro/con listom poredka SW.