23.01.2022 | 18:11
@JOHN
Ja uopće ne govorim o starim i bolesnim ljudima, nego o "potpuno zdravim mladim ljudima" koji leže na covid odjelima, a to su mogli srječiti cijepljenjem.
Znamo da kod većine ljudi, korona izazove slabe simptome slične prehladi, i završi bez posljedica, ali isto tako znamo da jedan manji dio ljudi, koji inače nemaju druge bolesti, zbog korone završe u bolnici.
Problem je samo što, barem za sade, ne možemo sa sigurnošću znati koje su to osobe, pa da onda samo njih cijepimo.
Koliko cjepivo "ne pomaže" značajno u širenju virusa, možeš vidjeti na grafikonima Velike Britanije na Worldometer info COVID-19 stranicama, gdje se jasno vidi da su do pojave "omikron-a", i uz ukinute sve mjere, imali manji broj zaraženih nego u prethodnim valovima, kao i to da je broj umrlih na broj zaraženih bio značajno manji nego u periodu dok nisu cijepili 80% stanovnika.
Naravno da te ne zanimaju sojevi, jer, ako i njih uzmeš u obzir, cijela ta priča koju šire anti-vakseri, nema puno smisla.
Cjepivo je razvijano dok je u cirkulaciji bio "alfa" soj, tj. verzija virusa otkrivena u Kini. Kada smo konačno dobili to "prebrzo razvijeno" cjepivo, i počeli ga primjenjivati, u cirkulaciji je već bio "delta" soj.
I opet, zemlje u kojima se većina stanovništva cijepila takvim, "beskorisnim" cjepivima, još uvijek imaju bolju statistiku i zaraženih i mrtvih, u odnosu na zemlje u kojima procijepljenost nije Bog zna kakva.
O tome kako će odgovorna osoba na vrijeme saznati za neku bitnu manu, reći ću ti samo dva slučaja, jedan vlastiti i jedan od bivšeg kolege.
Ja sam malo starija generacija, koja je skoro pola svog života provela u onoj bivšoj državi, u kojoj su se sistematski pregledi, u školi i na poslu, redovito provodili, a imam i koji mjesec staža provedenog u bolnicama, pa su mi tek prije par godina ustanovljene dvije urođene mane, koje bi trebale biti lako uočljive, ali eto...
Jedna je uočena jer mi je počela smetati pa sam otišao na pregled, a druga je dijagnosticirana na zadnjem sistematskom pregledu.
Drugi slučaj, par godine prije pojave korone, kolega s posla, potpuno zdrav (baš kao i te osobe koje si spomenuo u odgovoru) bez ikakvih simptoma, odjednom se srušio na pod. Pridigao se malo sjeo, ono: nije mi ništa, otišao na WC, vratio se sjeo, i nakon par minuta... nije mu ni hitna trebala, samo su ga preveli na patologiju. Uzrok - srce. Čovjek je bio srednje građe, bez viška kila, vodio uredan obiteljski život, i ni po čemu se nije moglo zaključiti da će imati srčani zastoj.
Da je poživio još koju godinu, pa se cijepio i umro, svi bi anti-vakseri graknuli "Eto, vidite, cjepivo ubija ljude".
A, opet, da je poživio, ne cijepio se, i zarazio se koronom, pitanje je da li bi preživio ako bi imao teške simptome.
Kada bi smo imali staklenu kuglu ili barem način dijagnosticiranja koji može utvrditi tko bi mogao teško oboljeti ako se zarazi koronom, i tko bi mogao umrijeti ili imati teške posljedice od cijepljenja, onda ne bi bilo problema, cijepili bismo samo ove prve, a ne bi cijepili ostale, i broj mrtvih i hospitaliziranih bi bio na minimumu.
A, ovako nam preostaje samo da se kockamo, s tim da cijepljenje još uvijek predstavlja manji rizik, barem što se tiče smrtnog ishoda.