19.08.2022 | 21:57
dpasaric kaže:
Dijete kaže:
Ne znam. Svjesno i bez ikakve prisile.
Ne znam jesi li vidio ovo? Jesu li to neki vaši lokalni šarlatani željni pažnje?
Ponavljam, dao sam da me upiknu 3 puta bez prisile
(mogao bih nastavit radit svoj posao i bez cjepiva)
Da sam kojim slucajem doktor ili ucitelj, da zadrzim posao morao bih se cijepiti. U tom trenutku su donijeli takvu odluku jer nisu znali drugacije. 3 uciteljice poznanice, id kojih su dvije u waldorfskoj skoli, napustile su svoje radno mjesto i dobijale novcanu potporu drzave. Godinu dana kasnije (proslo je manje od godinu dana), uredba da ucitelji moraju biti cjepljeni je ukinuta i nazad su na poslu. Ukinuta je jer je preko 90% stanovnistva cjepljeno sa dvije doze i jer covid slobodno i sporo ide kroz drustvo i u nekom ugodnom equilibriju smo)
Senzacionalisticki napisi kako se NZ bori sa smrtnoscu i prijeti kolaps bolnica se nije dogodio i izgleda da je taj vrh vala “nove sorte koja je opasna za NZ je nemaju prirodni imunitet” kako si linkao Davore, je prosao… brojke stalno padaju…
Slicni pristup je Auckland imao prije 4 godine. Kada se su Kauri drveca pocela naveliko i ubrzano oboljevati. Najvise u Waitakere Ranges (gdje ja zivim) i Coromandelu. Imaju nametnika, gljivicu, koja im blokira vodene kanale i presusi ih. Prenosi se an djonovima cipela, i zivotinjama koje hodaju okolo.
Da bi se dobilo na vremenu (jer nisu znali mnogo o tome osim par osebonjaka koji su to istrazivali godinama) prvo su Maori Chiefovi stavili Rahui na ulazak u te velike parkove prirode koji inace imaju jako puno divno uredjenih staza i setnjica. Rahui je zabrana, ali nije bila sluzbena - ali se u velikoj mjeri postivala, ali ne u dovoljnoj mjeri - tako da je i drzava dala zabranu ulaska do daljnjega, uz novcane kazne.
Bila je mal grupa glasnih protivnika, bilo je ljudi koji su krsili zabranu i hraktali kako im se krse ljudska prava, ali vecina je pustila sumu na miru.
Danas su vecina staza ponovo otvorene, na ulasku u sume su cetke i tekucine za ciscenje cipela, i naucilo se mnogo o Kauri Diebacku i kako pokusat spasit drvece…
U nasem dvoristu imamo stotinjak stabala i zdrava su, i imam cipele za tu sumu i ne idem u nju u cipelama u kojima hodam okolo jer susjedi niz brdo imaju zarazena stabla…
Sry na dugom odogovoru, ali nacin na koji se pristupilo Kauri drvecu, je na neki nacin meni i dosta ljudi pomoglo da imaju predodzbu o “borbi protiv kovida”. U stilu, ne znamo kaj radit, al ajmo probat onemogucit kretanje i skuzit kaj se dogadja… I cijelo vrijeme smo imali komunikaciju “ne znamo kaj radit, al za sad nam istrazivanje govori da je ovo najbolje pa cemo probat ovo”.
Takodjer, radi se o drustvu koje je zakonom priznalo rijeku i dio velike šume kao “zivo bice” sa svojim pravima.
Kaj se tice dr. Sheltona, cuo sam za njega, znam da je izgubio kredibilitet ovdje i da ga se usutkava. Meni djeluje kao netko ko vjeruje u to sto govori, ali ne djelim misljenje s njim.
Kaj se tice dr. Campbella, dao sam mu sansu, ali taj mi jako ide na jetra (kao i veliki broj Youtubera - jer to je to sto on po meni jest na kraju krajeva - Jedan od onih koji samo pojacavaju sum i sire pomutnju… ) Njemu ne bih dao ni da mi kosu opere u salonu, ma koliko god on puta rekao da je naucio frizerke kao se pere kosa.
Procistim tekst kad ulovim vremena. Tipkano na mobitelu prilikom kenjaze iz kupaone s pogledom na sumu.